Ricette siciliane - Retete siciliane

1. cutuletta a catanisa - Cotlet catanez ( ca in Catania) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204323&postcount=1 ingredienti: felii de carne subtiri ( cotlet fara ou) otet de vin alb brinza de oaie (peccorino) rasa sare,piper,ou,pesmet,usturoi,patrunjel,ulei se trec feliile de carne prin otet, apoi prin brinza amestecata cu piper , dupa asta prin ou batut cu sare si la urma prin pesmet amestecat cu patrunjel si usturoi tocate marunt. Se lasa sa se odihneasca 1 ora si abia dupa asta se prajesc in ulei.
2. cucuzzedi a schiticchio http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204324&postcount=2 ingredienti: zucchine (dovlecei),ulei, usturoi, menta, origano,sare, piper, otet de vin alb, pesmet se taie dovlecei felii si se prajesc in tigaie cu un fir de ulei si un catel de usturoi in camasa ( fara sa fie curatat ) pina devin aurii. In alta tigaie se parjeste usor pesmetul cu putin ulei Intr.o tava de cuptor se pune un strat de dovlecei prajiti si se acopera cu un strat de pesmet prajit, oroigano, usturoi tocat si menta, un alt strat de dovlecei si inca unul de pesmet identic cu primul .. se termina cu un fir de ulei . La cuptor la 200 ° pt 10 minute si apoi incerci sa intorci totul ( e ca o mica omleta .. fara ou ) si mai lasi alte 5 minute .
3. Braciole Messinesi – Gratar (Rulouri) de carne messineze ( ca la Messina) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204325&postcount=3 se fac de obicei pe frigarui din carne, miez de piine veche sau pesmet, parmezan( sau orice cascaval mai dur), sare, ulei, piper, patrunjel se pune pe fiecare feliie de carne pesmetul, se fac rulouri si se infig in teapa, si se coc pe gratar . Le-a servit cu cartofi la cuptor. Zice ca se pot face si cu sos de rosii ... in cazul asta parerea mea e ca tb sa fie putin prajite fara ulei in tigaia de teflon sau pe gratar si apoi asezate in tava cu sos de rosii ca pt chiftelute marinate ( sau dupa gust numai rosii, ulei si busuioc sau origano) ... Eu una le-as infige in teapa, le-as praji un pic si apoi usor le-as scoate din teapa in tava , in felul asta sumnt usor sigilate ( stau inchise .. ) si se aseaza ca sarmalele in tava . 4. pasta al forno messinese - pasta la cuptor messineza http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204326&postcount=4 - pasta de care exista in casa ... - ragù ( in mod normal se face asa : ceapa, usturoi , telina betze, morcov toate tocate marunt, calite in putin ulei,se adauga carnea tocata sau taiata marunt se caleste si ea apoi se adauga putin vin , se lasa sa se evapore alcoolul, se adauga sucul de rosii, si se lasa sa fiarba pina scade .. la sfirsit,sare , piper, dafin, patrunjel, un praf de nucsoara .. toate astea dupa gust sau mai exact fiecare ce ii place ..) asta din reteta e numai carnea calita , udata cu vin , adaugat suc de rosii, sare, piper, mazare – tipic sicilian in ragù - sunca - parmezan ras - brinza Galbani ( e un fel de cascalval mai moale , in Ro sigur se gaseste si daca nu merge si brinza topita aia la tub- cirnat) taiata felii - vinete felii prajite - oua fierte taiat felii ( in reteta asta nu apar caci barbatului celei care a scris.o nu ii plac) Se prajesc feliile de vinata , se fierb pastele ( la jumatate decit timpul scris pe cutie), se amesteca cu ragù si cu parmezan ras. In tava se pune putin ragu, peste jumatate din cantitatea de pasta ,ragu, strat de parmezan ras, sunca feliata, vinete, parmeza, brinza felii, ragu, parmezan, pasta ( celalalta jumatate),ragu si parmezan... la cuptor 200 grade pt 30-40 minuten sau pina se formeaa crusta.
5. Pasta pescespada e melanzane –pasta , peste spada si vinete http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204327&postcount=5 pt 8 persoane: 2 vinete 2 felii de peste spada nu prea groase 2 conserve de rosii fara pielita 3 linguri de coniac o cepa mica, un catel de usturoi , ulei pt prajit ceapa taiata marunt se prajeste in ulei cu catelul deusturoi strivit care la urma e scos si aruncat pestele spada se taie cuburi dupa ce s-a scos pielea se adauga la prajit impreuna cu un ardei iute mic si uscat la foc viu , 2-3 minute cit sa se coloreze se adauga coniacul rosiile.. sare, piper, menta uscata .. se acopera si se alasa la fiert pt 15 minute, se mesteca din cind in cind la sfirsit se stinge focul si se lasa sosul acoperit vinetele curatate se taie cuburi si sde pun intr.un vas cu apa peste care se pune o farfurie care sa le tina in apa (sa nu innoate libere ).. dupa 20 min se scot si se storc si se prajesc in ulei si se arunca in sosul gata pregatit. Cu sosul asta se condimenteaza pasta fiarta in apa sarata si scursa... merge si cu ton din conserva dar nu il mai lasati mult in tigaie ca e gata fiert acolo... sau cu alt fel de peste : cod de exemplu .. e drept ca nu mai e acelasi lucru .. dar ideea conteaza
6. Pasta con salsa e fagiolini – pasta cu sos si fasole verde http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204328&postcount=6 fasolea verde se opareste si se lasa la racit separat se prajeste un catel de usuroi in ulei, se adauga suc de rosii ( ei folosesc rosii fara pielita in conserva .. eu folosesc pulpa de rosii maruntita cu suc de rosii de la sticla ), sare si busuioc , se adauga si fasolea si se mai lasa 10 minute la fiert. Separat se fierbe pasta , se scurge sis e amesteca cu sosul .. se adauga parmezan ras
7. Pastassciutta con zucchine fritte e ricotta salata – pasta cu zucchine prajite si brinza sarata ( seamana cu o telemea mai veche) traditionala de la Catania http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204329&postcount=7 2 - 3 zucchine, 150 g paste, brinza dovlecei se prajesc in ulei, psta se fierbe si se scurge se aseaza in farfurie peste ea se rade brinza si se aseaza dovleceii
8. Pasta salsa e melenzane fritte – pasta, sos si vinete prajite http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204330&postcount=8 sosul e facut din rosii proaspete : se fierbe in apa cu sare, ceapa si busuioc rosiile , se trec prin sita si apoi se mai fierbe ca sa scada... dupa gust.. se condimenteaza cu ulei crud – fara sa fie prajit* si numai daca vrei se prajesc feliile de vinete si se scurg de ulei se fierbe pasta , se scurge , se confdimenteaza cu sosul de rosii si se adauga feliile de vinete peste. (Se potriveste la felul 2 cu rulourile de carne la gratar ... reteta 3 )
9. Antipastino d'alici – aperitiv de alice ( hamsii ?!) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204331&postcount=9 trebuyie sa fie praospete , pescuite in noaptea aia.. se curata scotind burta, se rupe capul si se trage usor ca sa iasa si sira spinarii fara insa sa se desparta fileurile in 2 .. cu grija.. o lamiie, busuioc proaspat cu frunza mare, rosii curatate de piele si seminte intr.un vas pt cuotor se pune un strat de felii de lamiie, apoi pestele , cuburi de rosii si bucati de frunzew de busuioc, si un praf de boia iute amestecate dcu putin ulei . la cuptor 8-10 min la 200 grade citiva psti ii poti praji trecuti prin faina /gris.. si apoi in farfurie ii stropesti cu putin otet...
10 Purpu vugghiutu. – caracatita (aperitiv) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204332&postcount=10 o caracatita de vreo 400 grame se fierbe circa 30 minute si se lasa sa se raceasca in apa in care a fiert, punind un servet de cirpa intre oala si capac cind s-a racit se scurge de apa, se rup bratele se scot ochii si gura se face bucati iar daca e proaspat nu aruncati pielea si ventuzele ca e mai gustos ... ( zice “propietara” retetei..) condimentati cu ulei, sare, piper, lamiie, patrunjel tocat si ardei iute lasati minima 1 ora la rece inainte de a servi se poate folosi si caracatita congelata !!
11. braciole di maiale al vino – gratar de porc cu vin http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204334&postcount=12 carne de porc seminte de fenel vin rosu suc de lamiie sare, piper, apa se pune carnea in tigaie cu putina apa, cind apa evapora se lasa carnea sa prinda culoare in grasimea pe care o lasa ...se adauga vinul apoi seminte de fenel si piper se evapora vinul carnea se pune in platou iar in tigaie se toarna sucul de lamiie, se incalzeste putin si sucul obtinut se toarna peste carnea din platou
12. parfait di mennule - semifreddo alle mandorle –parfait de migdale http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204335&postcount=13 ingrediente pt 2 forme cu 30 portii 15 oua proaspete 900 gr di zahar tos 300 gr di zahar pudra vaniliat 1 ½ l di smintina dulce ( pt frisca) 600 gr di migdale cu pielita maronie – fara coaja 100 gr di maraschino sau crema cacao (io crema di cacao) putine picaturi esenta de migdale amare sau alcool de piersici a facut reteta pt 5 oua incepe pruin a inmuia mgdalele in apa, apoi le scurge si le pune intr.-o cratita cu 1/3 din zahar si le caramelizeaza, le rastoarna pe o suprafata de marmura sau pe hirtie de copt si le lasam sa se raceasca. Odata racite le soargem in bucati mai maricelesi varsam peste ele lichiorul si esenta si le lasam sa prinda aroma in timp ce continuam sa preparam restul. Se bat galbenusele cu zaharul tos ramas pina cind volumul lor creste cam de 3 ori, se bate si frisca si albusele cu zaharul pudra cu aroma de vanilie pina cind rezulta o bezea tare. Unim cele 2 compozitii: galbenusurile cu zaharul la care adaugam frisca si apoi bezeaua iar la sfirsit migdalele caramelate.Se amesteca totul cu grija, se varsa in un vas si se pune la congelator . Asteptam 24 ore inainte de a servi simplu sau cu lamele de migdale prajite si cu ciocolata topita..
13. Timballo al forno di pasta alla Norma (revizitat) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204336&postcount=14 ingrediente ? cam 80-100 gr de pasta pt o persoana si vinete ... mai intii felii cit e nevoie ca sa captusesti vasul si apoi restul cuburi inauntru... depinde de vas , de portie , de gust !! ce ramine ( sos, vinete .. se pot tine in frigidre, congelator.. ) O revizitare a reteti de pasta alla Norma clasica Pornim de la sosul de rosii, tb sa fie un sos rapid dar lejer, in rosii mature, fara coaja si pasate copate doar cu sare si catei de usturoi si doar la sfirsit cind s.a evaporat apa ( si sosul e gros) se adauga sare, un fir de ulei si busuiocul dar cu focul deja stins , punem un capac si lasam ca busuiocul de la caldura sosului sa lase tot parfumul. Vinetele o parte felii si alta parte cubulete bine prajite si scurse. Se unge o forma semisferica cu ulei in care am prajit vinetele si il imbracam in felii de vinete. Traditia cere speghetti sau penne ( ca si paste ) dar se foloseste ce are fiecare in casa. Pasta fiarta si scursa se condimenteaza cu sosul de rosii ( din care scoatem usturoiul si frunzele de busuioc si le aruncam), cuburi de vinete si brinza rasa. Se umple cu pastele condimentate si se coace la 180° maxim pt 10 minute , pasta tb doar sa se inclazeasca . Se rastoana si se serveste!
14. Sfurmatu d'Anilletti http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204337&postcount=15 Se oincepe prin a prepara il ragù cu care se vor condimenta anneletti ( paste mici sub foirma de ineluse .. ), pt 500 gr de pasta , se face un ragù din 350 gr carne tocata de minzat care se pune la macerta cu ¼ de vin rosu si 2 frunze de dafin si 3-4 cuisoare.. In timp ce carnea se marineaza , pregatiti vinetele felii si le prajiti . Cele turcesti( alea mici, rotunde si lila)se vor adauga la ragù,vinata lunga o sa o folosim ca sa tapetam forma. Dar nu e o regula ..se poate folosi un singur fel de vinata ... Avem nevoie de 50 gr ton si 100 gr caciocavallo ( merge si cascavalul romanesc .. ), si miezuul de la 5 nuci macinat mai gros si 1 ou fiert tare taiat felii. Dupa 2 ore necesare marinarii , se incepe cu ragù-ul, ulei, ceapa si patrunjel , se adauga carnea si se caleste , sare si facultativ putina scortisoara . Se adauga rosiile 300 gr si o lingura de conentrat de rosii.Cind carnea e coapta se adauga nucile si feliile de vinata cele mici taiate fisiute. Pastele fierte sis curse se condimenteaza cu acest ragù Pregatim o forma , o ungem cu unt si apoi cu pesmet, decoram cu feliile de ou fiert, si felii de vinata lunga prajite si scurse de ulei.Umplem forma cu pasta lasind o gaura in mijloc unde punem brinza ( o parte cuburi si o parte rasa ..) .Se termina cu un strat de pasta . Se oreseaza bine si se da la cuptor la 180° pt 15 min. Se lasa sa se raceasca si se scoate din forma.
15. Badduzzi arrustuti 'nte pampini. - un fel de hamburger intre frunze de lamiie http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204338&postcount=16 500 gr carne tocata de minzat 50 gr miez de piine veche un catel de usturoi tocat si patrunjel Se amesteca totul ( miezul de pine va fii mai intii inmuiat in lapte si stors ) cu 2 oua si 80 gr brinza rasa de oaie .Se sareaza, pipereaza si se ajusteaza consistenta cu pesmet daca e prea moale sau cu lapte sau apa daca e prea tare. Se fac chiftele ce vor fii prajite , unele pe flacara sau mai bine pe gratar de jar , inchise intre frunze de lamii ( care sa nu fie tratat ) proaspete si unse cu ulei.
16. Pitoni messinesi http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204339&postcount=17 se fac in rosticerie in general fara rosii ca sa nu se inmoiae produsul dar reteta originala cere rosii .. 500g di faina 1/2 cub de drojdie ( un cub intreg are 22 grame ..deci numai 11 gr) 250g circa apa calduta 4 linguri de ulei sare cit e nevoie 1 lingurita de zahar umplutura: rosii scarola ( e un fel de salata ) brinza acciughe ( alici.. pestii aia mici de la borcan ) sarata dar se poate si fara ulei, sare Inainte de a incepe sa taie salata si rosiile , se usuca bine salata si se condimenteaza cu sare, ulei si piper, se condimenetaza separat ca sa nu lase prea multa zeama )( sa fie usor de scurs). Se face un aluat ca de piine( faina cu sarea in care se varsa uleiul , si drojdia cu zaraul topite in apa , framinatat si lasat la odihnit 30 min.. acoperit cu un servvet de bucatarie si o patura .. ..se face un sul cind coca e crescuta , se taie in bucatele si se intinde fiecare bucatica , se umplu cu amestecul, se inchid la jumatate apasind bine sa iasa tot aerul.... si sigilinfd cu furculita....... se prajesc in ulei
17. Focaccia Messinese http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204340&postcount=18 se lasa insa la crescut 1 ora se imparte apoi in 2 si se intind 2 foi..( ca la placinta ), in mijloc se pune umplutura dar fara brinza .. numai salatra si rosiile la cuptor la 220° ptr circa 20 minuti cind se despinde deja de tava .. se adauga brinza cuburi si se lasa pina se topeste se maninca taiata in felii si “obligatoriu”cu miinile .............daca nu ce gust mai are
18 pasta chè sicci ( pasta cu sepie) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204341&postcount=19 Ingredienti: 4 sepii mici-medii, 2 linuri comcentrat de rosii, 1 sticla de bulion de rosii facuyt in casa , 1 ceapa, ulei, sare, spaghetti Se taie ceapa si se prajeste la foc mic in ulei, se adauga concentratul si un pahar de apa , se lasa sa scada pt citeva minute. Se curata sepiile, se pastreaza saculetul cu cerneala , se taie felii , se adauga la sosul din tigaie, si se coace la foc mediu adaugind si stocla de bulion. Dupa 20 min, se adauga cerneala neagra a sepiei si sare. In timplul asta se fierb spaghetele in apa cu sare se scurg si se rastoarna in tigaia cu sosul ...
19. Involtini alla messinese ( sarmale, rulouri mesineze) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204342&postcount=20 500 gr felii subtuiri de vitel 250 gr pesmet ulei, sare, prosciutto cotto ( merge si sunca de praga), provola ( e un fel de brinza .. merge si cascaval ) ceapa , dafin, parmezan se cinfdimenteaza pesmetul cu sare, parmezan si ulei dar fara exagerare feliile de carne se bat , se ung cu pesmetul asta condimentat, se pune o bucata de prosciutto si bucatele de provola , se inchid rulou ( ca sarmalele ) se trec iar prin pesmet. Se infig in tepuse pt frigarui intercalate cu bucati de ceapa si frunza de dafin ( atentie nu puneti multe frunze uscate .. ei folosesc proaspete deci pot pune mai multe !) se coc la gratar sau in cuoptor la 180 grade pt 15 min cu cite un patratel de unt , sau in tigaie fara ulei doar cu putin unt
20 Riso con Scarola – orez cu scarola ( salata) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204343&postcount=21 se fierbe apa , sarata si se opareste scarola, se coace 10 min, apoi se pune orezul si se coace cit e scrie pe cutie ( in gen 17-20 min ) la sfirsit se scurge de excesul de apa, se condimenteazza cu ulei si se serveste cu brinza de oaie sau parmezan ras.
21 Piscispata a Cutuletti ( snitel de peste spada) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204344&postcount=22 se pun feliile de peste ( 5-6 mm ) in ou batut si condimentat cu sare. Se da apoi prin pesmetul amestecat cu usturoi tocat marunt sau strivit si patrunjel tocat Se frige in ulei cald si se serveste imediat alaturi de o salata cu ceapa rosie.
22 Piscispata alla stimpirata http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204345&postcount=23 citeva felii de peste spada , se taie pielea din loc in loc ca sa nu se stringa la prajit, ½ ceapa , masline verzi fara simbure, capperi, miezul de la telina verde, si putine rosii Se da pestele usr sarat prin faina ,si se prajeste . Se scoate pe hitie sa se scurga . Se prajeste ceapa in ulei, apoi telina bucatele si maslinele la sfirsit cu capperi si rosiile i eventual putina apa dc e nevoie , cind sosul a scazut, se adauga pestele , se stropeste cu putin otet si dupa 1-2 minute e gata
23. zucchine e patate ( zucchine/dovlecei si cartofi) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204346&postcount=24 o garnitura simpla dar care merge si ca fel de mincare de post - 1 zucchina, lunga - 3 cartofi medii ( cei galbeni sunt cei mai buni) - 1 ceapa - busuioc - 1/2 cub vegetal ( tip knorr. Maggi ) - vin alb putin - sare – ardei iute - 3 linguri de sos de rosii (facoltativo) se curata de coaja cartofii si zucchinele , se taie ceapa felii si se caleste in ulei, se adauga cartofii cuburi , se calesc si ei 6-7 minute si se adauga 2 degete de vin si sare, apoi , zucchinele taiate bucati de 3 cm si apoi taiate in jumatate pe lung si se calesc si ele 5 min, spalat si taiat busuiocul si cubul se adauga in cratita impreuna cu lingurile de suc de rosii si ardei iute se mai adauga 1/2 pahar de apa calda si se lasa la fiert la foc mediu acoperit pina cind cartofii sunt gata ..vreo 20 minute... dupa acest timp s-a gindit sa faca un fel de sine statator si nu o garnitura .. ( in acest moment se poate servi asa cum e ca garnitura ) ... ea ( cea care face reteta ) a luat o alta tigaie mai mica, a pus o treime din continut, a spart un ou l-a batut un pic sau se poate lasa si intreg in mijlocul mincarii.. in timpul asta restul de mincare a continuat sa fiarba fara capac si fara sa fie amestecata si a scazut bine de tot .se creeaza o crusta ..
24. Tunnina che pipe fritti ton cu ardei prajiti http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204347&postcount=25 ingrediente: 2 felii de ton proaspat 200/250 gr 2 ardei de culori diferite ; ulei, otet, 1 catel de usturoi, zahar si sare se prajesc in ulei ardeii taiati in felii groase cam 15 min tb sa devina negrii dar nu arsi, se adauga l lingurita de sare si 1 de zahar, ½ de paharel de otet si usutoiul ( taiat in 2 ca sa il putem scoate si arunca la sfirsit). Cind usturoiul a aromat totul se stinge focul si se pun ardeii pe o farfurie. Se da psetele prin faina si se prajeste in ulei pe ambele parti, la urma se sareaza si se serveste acoperit cu ardeii
25 Melenzane bollite ad insalata (vinete fierte in salata ) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204350&postcount=28 foarte simple si rapide...dar gustoase!!!! Garnitura buna pt vara se fierb vinetele in apa cu sare, cind intra furculita in ele sunt gata... se scurg bine si se lasa sa se raceasca ...........se taie bucati si se condimenteaza cu ulei, sare, origano, otet si menta garnitura buna pt snitel
26. gello di limone http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204351&postcount=29 Se pune intr-o craticioara la rece juma de litru de apa , ½ l de suc de lamiie ,200 gr zahar ( sau dupa gust) , coaja intreaga de la o lamiie si 4 linguri de maizena . Se amesteca totul bine si cind amidonul s-a dizolvat punem lichidul pe flacara amestecind mereu si asteptind sa fiarba si apoi incet incet sa se ingroase bine. In acest moment il luam de pe foc , scaotem caoja de lamiie si punem un cubulet de unt sa se topeasca in crema obtinuta. Varsam in pahare sau intr.o forma si lasam peste noapte in frigider ( cred ca la congelator !)
27 Pollo a' stimpirata http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204352&postcount=30 Ingredienti: pui bucati ( sau 3 pulpe) 2 morcovi, telina, 1 ardei , 2 cartofi capperi, masline verzi fara simburi, 1 catel de usuroi ulei, sare 1/2 pahar de otet, 1/2 pahar de vin alb frunzze de menta Puiul curatat se caleste intr.o oala cu ulei, otet si vin, se adauga ardeii taiati , morcovii rondele si telina . Se adauga masline , capperi, usturoiul si sare Se fierbe cam 20 min , amestecin la fiecare 5 min ( saltind tigaia ... ) ca sa se amestece puiul cu condimentul Cind puiul e gata se adauga cartofii taiate cuburi dar nu prea mici. Cind sunt cartofii fierti e gata si mincarea .
28 Caponatina http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204355&postcount=33 se poate servi ca si garnitura, antipasto... e preferata mea!!! Ingredienti Ulei, otet de vin alb, zahar , sare, telina, 3 morcovi, 2 ardei, 1 vinata, 1 ceapa , 4 rosii, masline verzi fara simbuyre, capperi Se prajesc in ulei ardei, sind sunt gata se pun intr.o cratita. Se fierb in apa morcovii si telina , cind sunt gata se scurg si se adauga la ardei, Se prajeste vinata taiata cuburi dupa ce a fost lasata cu sare sa piarda lichid, apoi spalata si stoarsa . Se coace ceapa in apa . Se adauga si eala restul . Apoi maslinele si capperi . Se fierb rosiile ca un sos normal, se adauga 1 lingurita de zahar si 1 de sare si putin otet. Se adauga sosul dulce-acrisor peste restul ingredienteleor. Se prajeste putin pesmet ( sau miez de piine veche) si se presara peste caponatina...
29 Crispelle con acciuga salata o ricotta gogosele cu acciuga sarata sau brinza ricotta ( urda ) http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204357&postcount=35 Sunt traditioanle din Catania, au forma lunga dc sunt cu peste sau rotunde dac sunt cu urda. Ingredienti: 500g faina 00, 350g lapte, 20g drojdie de bere ( proasppata), 100g acciuga sarata, 200g brinza proaspata, sare, piper si 500g di untura pt frigere ( de preferat ulei ... ca totusi suntem in anul 2006 hahah) Se curata pestiide sare, se scot oasele, intr.un castron se condimenteaza brinza cu sare si piper, in alt castron se toarna faina , laptele in care s-a dizolvat drojdia, se amesteca cu furculita, se adauga sare si se framinta 20. (a framintat 5 min, a adaugat sarea si a mai framnintat alte 20 min – sa sa nu se amestece sarea cu droijdia si sa incetineasca cresterea ), a lasat la crescut 1 ora si l-a mai framintat putin apoi.A pus untura la topit in cratita si cind era incinsa a inceput s afriga gogoselele. A luat o bucata de coca cu miinile unse, a bagat in ea pestele , a inchis cu griha bien de tot pe margini sau a pus brinza pe o bucata de coca sui a facut o bila de aluat ... Se prajesc pe rind , cind sunt aurii se scot si se pun deoparte pt a doaua frigere.. atentie focul sa fie mic ca sa nu ramina crude la mijloc. Dupa ce aterminat toata coca si a prajit pt 1 prima oara toate gogoselele inceope cu cele mai reci si le mai prajeste pina au culoare rumenita..( ca in poza)
30. gelo all’anguria http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204358&postcount=36 goliti o jumatate de pepene rosu, centrufugati si sucul in varsati intr-o cratita . pt 1 l de suc topiti la rece 150 gr. De zahar (sau dupa gust)), un plic de vanilina .. 150 amidon de porumb , puneti pe foc si cind se ingroasa amestecati cu telul para. Stingeti focul si adaugati 2 gfoi de gelatina inmuiatae in apa rece si stoare. Adaugati fistic macinat si cu crema obtuinuta umpleti forme de muffins ( ies vreo 12). Separat rupeti marunt ciocolata ( de preferat amara) si puneti cite o bucata pe fiecare muffin , impingind usor cu o lingurita , puneti formele la frigider pt 1 noapte
31 . Frittata di cipolle 'riminata – omleta de ceapa amestecata http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204359&postcount=37 Frittata di cipuddi 'riminata Luati o cratita ( cantitatea de ceapa e in functie de nr de oua ) curatati ceapa , taiati-o felii si opariti.o intr-o cratita cu apa ( va fii mai digeribila) intre timp pregatiti ouale batute cu sare , piper , patrunjel , parmezan ras . Cind apa din cratita se va fii evaporat se pune uleiul si se caleste ceapa 2 minute , se adauga ouale si se amesteca ('riminare – adica )pina cind ouale se intaresc
32. Polpette di Melenzane- chiftele de vinete http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204360&postcount=38 Dupa ce se oparesc vinetele, se scurg bine sde apa in exces, si se lasa la racit. Se pun apoi intr-un castron impreuna cu 1 ou, sau mai multe in functie de cantitatea de vinete , miez de piine , sare, parmezan, brinza de oaie rasa( pecorino), patrunjel, usturoi, menta ( facultativ) . Se face o compozitie ca de chiftele si se prajesc chiftelute...
33. 'nsalata di pipi arrustuti –salata de ardei copti http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204361&postcount=39 Ingrediente: 2 ardei cgalbeni sau rosii ,vreo 2 catei de usturoi, lamiie, sare, ulei, ardei iute si frunze de menta Se coc ardeii, se curata de coaja si de seminte, se striveste usturoiul, se adauga la ardei impreuna cu restul ingredientelor.
34. polpete al sugo- chiftele cu sos http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204348&postcount=26 500gr di carne tocata cu 3 oua si cca . 50 gr parmezan sau pecorino ( de oaie ), adaugati patrunjel tocat, maghiran, salvie si nucsoara, putin lapte si putin miez de piine sau pesmet. Faceti chiftele . Separat se pregateste sosul , se paseaza rosiiile intr.o cratita in care s-a prajit putin usturoi. Sosul asta se adauga peste chiftele , se lasa sa fiarba
35 sarde in beccafico - reteta 1 http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204363&postcount=41 se iau sardine proaspete, se deschid ca o carte ( taiate pe burta si se scoate sira spinarii apoi se taie capul) si se......... apoi se prepara o umplutura , sfarimind miez de piine de (pan-carrè) si adaugind ulei apoi pinoli, stafide inmuiate, 3 acciughe desarate, patrunjel si un catel de usturoi , putin zahar si se amesteca totul cu aceasta umplutura se umplu sardinele , se coc pe gratar, dar se poate si in cuptor cu ceva ulei si o frunza de dafin se tavalesc inainte putin prin pesmet se poate stoarce lamiie peste inainte de a le servi sarde a beccafico - reteta 2 http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204379&postcount=57 4 linguri de pesmet, 2 linguri de cacicavallo ( merge si cascaval sau brinza ), stafide, pinoli, piper, coaja de lamiie, ulei si lapte ca sa inmoaie compozitita se curatat sardinele, se deschid ca o carte si se ung cu ulei pe fiecare se pune compozitia si se ruleaza , rulourile se dau prin ulei si lamiie si se aseaza in tava impreuna cu o frunza de dafin la cuptor pt 15 min si apoi sub grill ....
36 panzerotti http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204367&postcount=45 Se face o crema cu 500 ml lapte, 70 g amidon, 2 oua, vanilie, 100 gr zahar, un praf de scortisoara, se coc amestecind cu lingura de lemn, pe foc mic, pina cind incepe sa fiarba se mai continua 3 min si se stinge focul. Se face o coca din 500 g faina cu 150 zahar tos, 150 gr untura, 2 galbenusuri, 50 ml lapte, 5 gr de amoniac Se intinde o foaie de 3 mm , se varsa deaspura 2 linguri de crema se indoaie coca si se apasa ca sa se lipeasca marginile de jor imprejur. Se taie excesul de coca. Dca faci 2 feluri de crema : vanilie si ciocolata pe fiecare panzerotto oui sau nu pui cite o biluta de aluat ca sa stii ce fel de umplutura are inauntru. Se coace la 150 ° pina cind se auresc ... se pudreaza cu zahar
37 Involtini di melenzane e peperoni grigliati- rulouri de vinete si ardei griliati http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204368&postcount=46 Se frig pe gratar viente si ardei care se curata de pielita , apoi se face umplutura : pesmet/ miez de piine, parmezan, sare, puiper, ulei, patrunjel, cuburi de provoletta ( brinza ) ( faculòtativ) Dupa ce se fac rulourile se pun pe o tava la cuptor pt 10 minuti la 150°.........sau cit sa se topeasca brinza
37 Gelo d'Arancia http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204373&postcount=51 5 portocale , daca sunt rosii si mai bine si o lamiie Stoarcetisucul si il filtrati incercind sa fie cit mai limpede. Se tin deoparte si pragatiti o ceasca cu un pahar ( ca si acntitate de paa ) in care sa puneti o fiola de eseta de portocale sau dac a esezonul de portocale sa fii tinut in apa asta coji de portocale pt 24 ore ca sa isi lase aro,ma in apa.. ) Se cintaresc 150 gr zahar si 80 gr amidon, se amesteca apa parfumata cu sucul de portocalepina cind se obtine 1 l de lichid .. daca nu e deajuns mai se storc portocale sau se mai completeaza cu apa aromata..se topeste zaharul si amidonul si la foc mic se fierbe pina se ingroasa , va fii gata cind ramine ca un voal subtire pe lingura , nu mai mult de 15 min . Se lasa sa se raceasca . Se uda o forma cu apa rece , se varsa gelo inauntru si se lasa in frigider pt o noapte. SE serveste rece , cu biscuiti uscati sicu cooji de portocale candite si acoperite de ciocolata .
38 polpettine di sarde – chiftelute de sardele http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204380&postcount=58 se taie sardinele ( merge cu orice fel de peste “albastru” si chiar si cu sardine sau peste din conserva) in bucatele mici, se aauga pesmet, caciocavallo ( un fel de cascaval ras) , stafide si seminte de pin care au fost putin prajite in tigaie fara ulei,patrunjel tocat, piper, si un ou crud se amesteca bine si se formeaza chiftelute rotunde.Se prajesc in ulei fierbinte
39 Pasta trapanisa tuttu pipi (pasta con i peperoni) Paste cu ardei http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204382&postcount=60 650 gr di maccheroni sau penne 300 gr rosii mature 3 ardei copti la flacara si taiati felii 1 ardei (rosu sau galben taiat crud) 1 catel de usturoi strivit 1\2 ardei iute uscat si tocat patrunjel 80 gr di pecorino ( brinza de oaie ) rasa In tigaie se pue uleiul si usturoiul, cind incepe sa se coloreze usturoiul se arunca. Se adauga patrunjelul tocat , rosiile taiate cubulete si ardeiul iute, cind sunt pe jumatate calite se adauga ardeiul copt si cel crud taiat marunt si se lasa pe foc sa se caleasca bine toate impreuna.. Separat se fierne pasta , se scurge si se condimenteaza cu sosul de ardei si se adauga pecorino ras
40 fettine di vitello alla palermitana - felii de vitel ca la Palermo http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204384&postcount=62 se prajeste 250 gr de ceapa la foc mic in ulei ( de masline .. dar fiecare foloseste dupa gust sau ce are). Intr-o alta tigaie se prajesc usor 500 gr felii de carne de vitel tot in ulei si cu putin rozmarin. Se transfera totul intr.un vas pt cuptor, carnea, ceapa se adauga vin alb se sareaza si pipereaza. Se coace la cuptor la 200° cca 1 ora in vasul acoperit cu folie de aluminiu. Reteta originala cerea si niste bulion de rosii adaugat direct in farfurie inaite se asezam carnea si ceapa coapte.
41 latte fritto di zia Mimì – lapte prajit http://www.cookaround.com/yabbse1/showpost.php?p=204383&postcount=61 este o reteta pe care dupa ce am citit-o pe forum ca fiind o “veche reteta siciliana de familie” am descoperit ca si bunica mea facea asa ceva iar retata o avea de la bunica ei care era sirboaica .. la noi in casa se numaea “halva turceasca “ chiar dc nu avea nimic in comun cu halvaua ... cred ca denumirea de lapte prajit e chiar mai corecta pt ½ l de lapte se adauga la rece o cantitate de zahar dupa gust si apoi un praf de scortisoara. Se pune pe foc. Cind laptele va fii cald , adaugati in ploaie faina 00amestecind repede . Va opriti din turnarea fainii cind compozitia va avea consistenta mamaligii, turnati crema obtinuta pe un fund sau un suport / o tava care a fost mai intii uns cu ulei, si va ajutati de o lopetica pe care o udati din cind in cind. Cind se va raci taiati romburi ( bunica mea lua cu lingura de cind nu era racit chiar de tot si forma galuste pe care le aseza pe alta farfurie ...) Romburile sau galustele obtinute se prajesc in ulei incins pina cind devin aurii. Se pudreaza cu zahar pudra ..

Ultimi commenti