Gallina ripiena - Gaina umpluta



Volevo fare questa ricetta pero e incoretto a dire ricetta e solo una tecnica... Cosi la faceva la mia mamma e le mie due nonne, il ripieno pero' e la mia innovazione...

Ho presso una gallina molto "anziana" , il pollo non va bene - ha la pelle troppo sottile. Se inizia dal collo, ho infilatto le dita tra la pelle e la carne e quando sono arivata ale ali ho tagliatto con le forbici l'osso senza buccare la pelle.
Ho stacato la pelle dalla carne per tutta la superficie . La carne l’ho fatta bollire nella pentola a pressione .
Per il ripieno o messo insieme ½ di un fegato di maiale tagliato a cubetti , ½ di un cuore di maiale a cubetti e la carne della gallina bollita e poi sminuzzata o macinata . Alcune fette di pane rafermo imbevute di acqua, brodo e latte, ¼ di un grosso peperone , sale, pepe, prezzemolo , ½ bicchere di vino bianco secco e un uovo sbatuto.
Ho riempito la pelle della gallina e perche non avevo lo spago da cucina ho chiuso con con i stuzzicadenti.
Ho fatto cuocere la gallina in vaso per forno con mezzo bicchiere di brodo e coperta con della carta argentata . Alla fine cottura ho tolto la carta e ho lasciato a rossolare.


Gaina umpluta




aveam in gind aceasta reteta , dar e incorect spus reteta .. tehnica de gatit e mai bine... Asa o facea mama si amindoua bunicile, umplutura este inventia mea personala ... Am luat o gaina ( trebuie sa fie gaina ca sa aiba pielea groasa si deci sa nu se rupa cu usurinta ).. puii sunt deja ciupiti pe ici si colo, s-au le crapa pielea cum ii atingi . Am inceput de la git, am bagat degetele usor intre carnea cu oase si piele si am inceput sa dezlipesc pielea ... cind am ajuns la aripi am taiat ( cu foarfeca .. am una de o folosesc numai la bucatarie.. caci imi era frica de cutit sa nu imi scape mina si sa tai pielea gainii )osul acolo unde e incheietura "umarului " gainii . Apoi am introdus mina prin burta gainii si am dezlipit pielea de pe burta si de pe pulpe .. eu am lasat pulpele inferioare ca arata mai frumos asa .. mama le curata si pe ele .. dar era munca in zadar .. am taiat in dreoptul "genunchiului" si am scos pulpa superioara afara .. am dezlipit bine cosul pieptului cu tot cu carne si oase .. in timp ce la spate pielea e lipita de sira spinarii si acolo am trecut cu grija cutitul intre piele si os sa se dezlipeasca .. si gata .. am ramas cu gaina dezbracata intr-o mina si pielea in alta .. Am facut o umplutura dupa mintea si imaginatia mea: 1/2 ficat de porc taiat cubulete 1/2 inima de porc taiata marunt din cutit .. dar dc vreti o puteti toca la masina carnea gainii scoasa de pe oase citeva felii de piine uscata /prajita strivite si rupte bucatele 1/4 de ardei gras ( ca era mare rau) sare, piper, patrunjel toatea astea au stat in 1/2 pahar de vin alb sec si am batut un ou pe care l-am adaugat si pe el inainte sa umplu gaina .. Am prins gaura de la git cu o scobitoare ( e indicat sa o cosi dar eu nu aveam ata speciala de bucatrie ), am umplut gaina , am prins la funduletz pielea cu alta scobitoare si am pus -o in vasul roman ( care a stat citeva ore in apa la inmuiat).. am turnat putina supa de vita grasa peste si pe linga gaina ... am acoperit si acum e la cuptor ...

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