Sorbetto di mele - Sorbetto de mere


4-5 mele golden
4 cucchiai zucchero
300 ml acqua

1. le mele lavate e sbucciate, tagliate, togliere il torsolo e poi tagliate in 4 e poi ogni pezzo in 2
2. mettiamo le mele nella pentola e versiamo lo zucchero sopra+ l'acqua
3. facciamo bollire per 5-10 minuti
4. lasciamo raffreddare
5. mettiamo la frutta nel blender e il licquido poco per volta per ottenere una crema fine
6. mettiamo il sorbetto ottenuto ( la purea di mele ) nel congelatore in una scatolla di plastica chiusa
7. Dopo 30 minuti lo prendiamo, lo mettiamo nel blender e lo facciamo frullare

in romana:





4-5 mere golden
4 linguri cu virf cu zahar
300 ml apa
1. se spala merele, taie in 4 , curata de casuta simburilor si se taie fiecare sfert de mar in 2-3 bucati .
2. se aseaza in cratita si peste ele se pun zaharul si apa
3. se fierb 5-10 minute cit sa intre furculita in mar cu usurinta dar sa nu le fleoscaiti prea tare ca sa nu piarda aroma de mar
4. se lasa sa se raceasca cit mai mult
5. se mixeaza fructe+ lichid pina obtinem un piure destul de fin ( mai ales ca am pus merele cu coaja .. dupa mine aroma sta in coaja deci eu o curat ff rar ...)
6. se pune a congelator in cutia de plastic cu capac.. sau in alt ambalaj ...
7. cind va fii congelat dar nu ff tare .. se mixeaza iar si vom obtine o crema spumoasa ... se serveste asa ....

"Portafoglio" di melanzana ripieno di pasta - "Portofele" de vinete umplute cu paste



2 fette di melanzana fatte cuocere al grill
160 gr pasta cotta
2 fette di melanazana tagliate a cubetti
1 fetta di mozzarella
pancetta affumicata
olio, sale, passata di pomodoro grossa,basilico

facciamo cuocere le 2 fette di melanzana alla griglia
facciamo cuocere la apsta in acqua salata
mettiamo nella padella olio, sale, pancetta, pomodoro e 1-2 cucchiai d'acqua della pasta
aggiunguiamo la pasta cotta e scolata , formaggio e basilico
mettiamo una parte nella fetta grigliata di melanzana

in romana:





aceleasi paste cu vinete care imi plac mie dar in alta prezentare ... mergeau si paste scurte ( tb se fierbeau in mai multe minute asa ca nu m-am riscat ) si chiar umpluta felia de vinata ca un rulou ...
pt 2 portii
2 felii de vinete pe lung coapte pe tigaia de teflon fara ulei sau pe gratar
160 gr paste fierte al dente
2 felii de vinete taiate cubulete
1 felie de mozzarella
1 lingura de cubulete de pancetta (sunculita ) afumata
ulei, sare, suc de rosii gros , frunze de busuioc

timp de preparare 15 min (incl. de cind se pune oala cu apa la fiert pt paste )
se fierb pastele in apa cu sare se coc pe teflon cele 2 felii taiate pe lung de vinata cind sunt gata (cca 4 min) se scot si in aceeasi tigaie se pun la calit in 1 lingura de ulei cuburile de vinata si cele de pancetta ... putina sare .. cind sunt inmuiate ( 1-2 min ) se adauga sucul de rosii si 1-2 linguri de apa in care fierb pastele ... se termina de fiert, se scurg pastele si se rastoarna peste sosul din tigaie, se adauga brinza taiata marunt si citeva frunze de busuioc rupte cu mina ... se amesteca bine. Apoi se pune totul in farfurie ca umplutura pt felia lunga de vinata ...

Sjömansgryta

- 500 gr fessa di bovino (~4 fette)
- 2 cipolle
- 400 ml acqua
- 200 ml birra scurra
- 1 dado per il brodo
- santoreggia
- aloro
- sale e pepe
- 2 radici di prezzemolo
- 300-400 gr patate

salsa:
- 1 cucchiaio fecola
- 1 cucchiaio senape
- prezzemolo

Cipolla amorbidita nel olio nella padella piu' la carne e friggere per 15 minuti. Aggiungiamo il dado, le radici di prezzemolo a fette, santoreggia, aloro, la birra e l'acqua , sale e pepe e facciamo cuocere sotto il coperchio 1 1/4 ora . Aggiungiamo le patate e lasciamo a cuocere fino quando le patate sono pronte. Prendiamo la arne e le paatte e lasciamo la salsa aggiunggiamo la fecola sciolta in acqua fredda, senape e prezzemolo tritatto
Mettiamo la carne sul piatto di portata e aggiungiamo sopra la salsa.


in romana:

reteta Ioanei ( copiata cuvint cu cuvint )....

- 500 gr pulpa vita felii(~4 felii)
- 2 cepe micute(ale mele au fost cu tot cu cozi)
- 400 ml apa
- 200 ml bere neagra
- 1 cub knor(sau 1 lingura rasa vegeta)
- cimbru
- 3 foi dafin
- sare, piper
- 2 radacini micute de patrunjel
- 300-400 gr cartofi

Sos:
- 1 lingura amidon
- 1 lingura mustar
- 1/2 legatura patrunjel In 2 linguri ulei am prajit ceapa tocata marunt.

Dupa ce s-a inmuita am scos ceapa din ulei si am pus carnea la prajit. Mai adaugati 1-2 linguri ulei daca credeti ca e necesar. Am lasat carnea la prajit cam 15 minute, sa scada putin sucul care-l lasa. Am adaugat peste carne ceapa prajita, am sfaramat cubul knor, radacinile de patrunjel feliate, am adaugat cimbrul si foile de dafin. Apoi am turnat apa si berea si am adus la fierbere. Am sarat, piperat si am lasat sa fiarba cu capac, la foc mediu cam 1h si un sfert. Am adaugat apoi cartofii si am mai lasat pana au fost si ei fierti. Cand carnea e frageda si cartofii facuti am scos tot din oala si am lasat doar sosul. Am adaugat 1 lingura amidon(dizolvata in putina apa rece), mustarul si dupa ce a inceput sa se ingroase am pus patrunjelul tocat. La servire se aseaza carnea pe o farfurie, cartofii langa ea si apoi turnam deasupra din sos. Sosul ramas se serveste la masa, intr-un bol, cine mai doreste sa-si mai puna ca e tare bun.

sfat
daca vreti ca sosul sa fie fin, strecurati ce ramane dupa ce scoateti carnea si cartofii si apoi adaugati amidonul, mustarul si patrunjelul.

Sjömansbiff


- un pezzo di fessa* bovina tagliata a fette di 1 cm ....
- infarinate e fritte nel burro per un paio di minuti ...
- prepariamoun brodo di carne ...
- rosoliamo la cipolla e aggiungiamo un mestolo di brodo, la facciamo cuocere a fuocco basso e coperta ....
- mettiamo la carne sopra la cipolla e versiamo la birra per coprire a metà e per l'altra metà versiamo brodo, aggiungiamo 2-3 foglie di alloro e lasciamo a bollire a fuoco basso fino quando la carne è morbida



contorno a scelta :
- patate tagliate a fette di 2 -3 cm mettiamo la birra e il brodo di carne, aloro, sale, pepe al fuoco basso .
- insalata verde
- cetriolini sott'acetto

* non è fessa bovina nella foto ma altro tipo di carne bovino


in romana:

sjömansbiff.....adica pulpa marinarului reteta primita pe mail de la o prietena suedeza ( Mihaela ) .. asa ca o scriu aici asa cum am capatat-o se numeste sjömansbiff.....adica pulpa marinarului....si se prepara cu bere pentru ca acum 100 si ceva de ani cand erau marinarii in larg pe corabii nu aveau asa de multa apa proaspata la dispozitie insa aveau bere cat cuprinde
Ingrediente si mod de preparare
- se ia o bucata de pulpa de vaca si se taie de.a curmezisul fibrei felii de carne de friptura groase de cam 1 cm....
- se dau prin faina si se prajesc in unt sau ulei cateva minute pana iau culoare frumoasa...
-se pun intr.o tigaie cu peretii inalti. separat se fierbe o supa de oase de vaca sau poti sa iei supa pudra de vaca...
- tot separat se caleste putina ceapa....adica se inabuse ceapa intr.un polonic din supa de oase....
- dupa ce ceapa si supa sunt gata se pune ceapa peste carnea din tigaie, se toarna bere cat sa acopere jumatate din carnea+ceapa din tigaie, se adauga supa de oase cat acopere total carnea si ceapa, se arunca doua trei frunze de dafin si se da la foc mic pana se fragezeste carnea.... trebuie sa se topeasca in gura ...asa de moale sa fie...
garnitura:
- cartofi taiati pe rotund felii groase de 2-3 cm se dau la foc mare in putin ulei pana iau putina culoare, se toarna peste la fel ca si la carne bere cat sa acopere jumatate din cantitate si restul pana acopera cartofii supa de oase, foi de dafin, sare, piper si se lasa la foc mic pana se patrund.... se serveste cu salata verde....sau castraveti murati.
si reteta mea usor modificata ca si tehnica si evident fara ceapa
cu o garnitura de cartofi inabusiti reteta bunicii mele cartofii taiati pe rotund, de circa 1 cm grosime se pun in o oala cu ff putin ulei si apa pina la jumatatea lor, cu sare si capacul deasupra .. pe focul cu o tabla , ca sa ii ia incet incet si sa nu se arda .. nu se amesteca cu lingura in ei ( decit in caz de nevoie .. ) se scutura cratita cu o mina tineti de toarta si cu cealalta capacul deasupra .. si prin scuturare se amesteca si cartofii fara sa se rupa .. maia mea ii facea pe godin

Insalata il prato con i funghi


Ingredienti:
carne bollita e tagliata a cubetti
prezzemolo
patate
piselli
uova sode
formaggio
panna acida o yogurt
carote

In una pentola o ciotola mettiamo la foglia transparente, aggiungeamo i funghi( marinati in acqua bollente+aceto+sale+ pepe) con il capello in giu' e intorno a loro il prezemolo. Facciamo grattugiare le patate bollite e le carote e macinare o tagliare la carne. Facciamo degli strati : legumi, carne, formaggio, panna, uova tagliate a fette .. Copriamo tutto e lasciamo per 1 ora nel frigo . Capovolgerlo sul piatto da portata .

Il mio prato ( nella foto) e meno ricco di strati, ho mescolato patate, carne e ho ornato con funghi e uovo sodo al posto dei fiori

in romana

Ingrediente:
ciuperci
carne tocata
1 legatura patrunjel
cartofi
mazare
oua fierte
branza sau cascaval
smantana sau iaurt
morcovi fierti

se pune folie intr-o forma si se aseaza ciupercile una langa alta, invers. Legumele, carnea si ouale se fierb. (Idee: daca folositi carne de pui, cu ocazia asta puteti face si supa fierband carnea cu morcovii, iar deasupra lor, pe aburi, cartofii si mazarea) Se dau pe razatoare legumele si ouale se pun separat. Peste ciuperci se aseaza ceapa verde si patrunjelul tocate, apoi se pun cartofii rasi, care se indeasa cu mana. Deasupra se aseaza mazarea, pe care o presam putin peste cartofi. Peste radeti cascavalul si turnati smantana. Urmeaza carnea tocata care in prealabil o amestecati cu ouale fierte si rase. Ultimul strat e cel de morcovi rasi. Acoperiti totul si lasati 1 ora ca sa se patrunda aromele. Se rastoarna cu grija pe o farfurie.

poienita din poza mea mai putin bogata in straturi, adica in piure am amestecat carne si brinza ... deasupra e oul fiert pe post de floricele si patrunjel verde din balcon

Gelato di riso in due colori - Inghetata de orez bicolora


100 gr riso
450 ml latte
100 ml panna
3 cucchiai zucchero
1 cucchiaio cacao
1/2 bustina vaniglina
facciamo bollire il riso nel latte a MO
lo facciamo frullare nel blender ( robot) per diventare una crema, aggiungiamo il zucchero e la vaniglina piu' la panna montata .
dividiamo la crema di riso in due parte e in una delle due aggiungiamo il cacao
mettiamo nel frizer in due contenitori


in romana:





100 gr orez
450 ml lapte
100 ml frisca vegetala batuta
3 linguri zahar
1 lingura cu virf de cacao amara
1/2 pliculet de vanilie
100 ml lapte
- se fierbe orezul in cele 450 ml lapte eu am facut aceasta operatiune la microunde
Orezul tb sa rezulte fiert bine - se mixeaza in blender orezul pina devine o pasta ( eu nu l-am cremuit prea bine ..din pacate )
- se adauga zaharul
- se imparte orezul in vase si se adauga in fiecare frisca batuta
- se adauga in unul dintre vase cacaoa si se amesteca bine
- se pune la congelator in vase separate sau in straturi

Gelato di riso Tandoori masala - Inghetata de orez "Tandoori masala"

75 g panna
75 g riso cotto in 750 ml latte o acqua
70 g zucchero o miele
peperoncino
buccia di un limone

il latte + riso + zucchero+buccia di limoen+peperoncino .. alla fine frullato tutto + panna montata+10 gr cumino macinato+ 10 gr coriandro sminuzzato ..

mettiamo tutto nel frizer


in romana:

75 g frisca lichida
75 g orez se fierbe in 750 ml lapte sau apa ( sau lapte + apa )
70 g zahar sau miere
ardei iute
coaja intreaga de la o lamiie

se fierbe laptele/apa cu orezul cu ardeiul iute si coaja de lamiie si zaharul / mierea ... la sfirsit se mixeaza si se adauga frisca batutala + 10 cr chimen macinat si 10 gr coriandru tocat marunt
apoi se pune la congelat

Gelato di riso (I) - Inghetata de orez ( I )

75 g panna fresca
75 g riso bollito in 750 ml latte
70 g zucchero o miele
vaniglia
buccia di un limone lo facciamo bollire nel larre con il riso, aggiungiamo la vaniglia + miele/zucchero ... alla fine frulliamo tutto e aggiungiamo la panna montata. tutto nel frizer

in romana

75 g frisca lichida
75 g orez se fierbe in 750 ml lapte
70 g zahar sau miere
vanilie
coaja intreaga de la o lamiie se fierbe laptele/apa cu orezul cu vanilia si coaja de lamiie si zaharul / mierea ... la sfirsit se mixeaza si se adauga frisca batuta apoi se pune la congelat

Gelato di riso con miele e yougurt - Inghetata de orez cu miere si iaurt

ingredienti:
50g. di riso
un dl. di latte
un cucchiaino di scorza di arancia
2 vasetti di yogurt magro
2 cucchiai di miele
300g. di mirtilli e lamponi
un cucchiaio di zucchero
un pizzico di sale.

Fare bollire il latte con 2dl d'acqua, la scorza d'arancia e un pizzico di sale. Unire il riso e cuocerlo finché non avrà assorbito il liquido di cottura, aggiungendo se è necessario altra acqua. Spegnere il fuoco e farlo intiepidire. Frullare bene il riso con il miele mescolarlo con lo yogurt e porlo in frizer finché sarà gelata. Mescolare nel frattempo i mirtilli e i lamponi con lo zucchero, poi fare riposare il tutto a temperatura ambiente. Tagliare a pezzi la crema gelata, frullarla poco alla volta, quindi porla in coppe e guarnire con i mirtilli e lamponi

in romana:

50g. orez
1 dl. lapte
1 lingurita coaja de portocale
2 pahare de iaurt (mici)
2 linguri miere
300g. fructe de padure
1 lingura zahar
sare

se fierbe orezul cu laptele( 1 dl ) si 2 dl de apa , coaja de portocala si sare, dc mai e nevoie de apa mai adaugati ( depinde de orez , si tb sa rezulte fiert bine ) . Se lasa orezul fiert la racit , apoi se mixeaza cu mierea si iaurtul si se pune la congelator se amesteca fructele de padure cu zaharul si se lasa sa la temperatura camerei Inghetata se mixeaza in blender si se aseaza in cupe impreuna cu fructele de padure amestecate cu zaharul

Gelato di farina di riso e panna - Inghetata de faina orez cu frisca

500 ml panna fresca
5-6 cucchiai farina di riso
180/225 grzucchero
vaniglia
500 ml panma montata

facciamo bollire la panna fresca con lo zucchero e la vaniglia, aggiungiamo la farina di riso. Lasciamo a raffreddar e aggiungiamo la panna montata. ersiamo nei contenitori e mettiamo tutto nel frizer

in romana

500 ml frisca lichida* /smintina dulce
5-6 linguri faina de orez
180/225 gr de zahar
vanilie
500 ml de frisca

se fierbe frisca lichida * cu zaharul si vanilia pina se topeste zaharul ( dc alegeti sa puneti si glucoza asta se adauga la sfirsit cind zaharul e deja topi ), se adauga faina de orez . Se raceste si se adauga frisca batuta ( restul de 500 , cea care poate fii si vegetala ).. se pune la congelat faina de orez se poate cunpara sau se poate obitine prin macinarea in robot a boabelor de orez

Gelato di riso e crema inglese - Inghetata de orez si "crema inglese"

150 gr riso
30 gr. burro
100 gr. zucchero
3 uova
vaniglia
3 fogli gelatina
50 gr. frutta candita
1 bicchiere marasquino
1 limone
100 gr. panna montata
gelatina di lamponi
sale

Cuocete il riso in acqua bollente salata, scolatelo ed aggiungete il burro, 25 g di zucchero, la bustina di vaniglia ed i canditi tagliati a dadini e lasciati in ammollo nel liquore.Preparate una crema inglese con 3 tuorli d'uovo, il latte, 75 g di zucchero e la scorza di mezzo limone.Scioglietevi la colla di pesce, ammorbidita in acqua tiepida e strizzata, e mescolate delicatamente.Unite il riso e la panna montata, mescolate e versate il composto in uno stampo che porrete in frigo per 3 ore circa.Come si presenta: sciogliete la gelatina di lamponi in mezzo bicchiere d'acqua calda e versatela sul gelato che servirete subito, ben freddo.

in romana :

150 gr orez
30 gr. unt
100 gr. zahar
3 oua
1 plic vanilie
3 foi gelatina
50 gr. fructe zaharisite
1 paharel maraschino
1 lamiie
100 gr. frisca batuta
gelatina de zmeura ( din cea care se pune pe tarte )
sare

fructele zaharisite se pun la inmuiat in lichior orezul se fierbe in apa sarata, se scurge si sa adauga untul + 25 gr zahar + vanilia+ fructele zaharisite din lichior se prepara pe foc mic crema inglese cu 3 galbenuse , laptele , 75 gr zahar si coaja de la jumatate de lamiie gelatina se pune la umflat in apa calduta , se stoarce si se adauga in crema calda amestecin ca sa se topeasca se adauga orezul si frisca batuta si se amesteca totul se aseaza totul in forma si se lasa la rece in frigider cca 3 ore se rastoarna totul pe platou si se orneaza cu gelatina de zmeura topita in un pahar cu apa calda

Gelato di riso ( II) - Inghetata de orez ( II )

80 gr riso
400ml latte
150 grzucchero
sale,vaniglia, buccia di limone/ arance
acqua di rose ( optional)
facciamo bollire il riso nel latte con sale e la buccia di limonea/arancia e vaniglia a bagno maria per 40 minuti ... aggiungiamo il zucchero e togliamo la buccia di limone .. aggiungiamo anche l'acqua di rose .. lasciamo raffreddare e poi mettiamo nel blender e facciamo frullare .. mettiamo nel frizer

in romana:

( 6 portii ) 80 gr orez 400ml lapte 150 gr zahar sare, vanilie, coaja de lamiie/ portocale si eventuala apa de flori de portocal ( nue obligatorie) se fierbe orezul in lapte cu un praf de sare la bain marie cca 40 min impreuna cu coaja de lamiie /portocala si vanilia ... la sfirsit coaja se arunca si se adauga zaharul ... se adauga si apa de flori de portocal .. si se lasa sa se racoareasca .. se pune mixeaza si se pune la congelator se serveste cu un sos dulce caldut ( dupa gust .. merge cam orice cu orezul)

Gelato di riso al caffè - Inghetata de orez cu cafea

50 gr riso
3 dl caffè
2 bicchieri yougurt o panna montata
facciamo bollire il riso nel caffè, aggiungiamo yogurt o panna montatae mettiamo nel frizer... e buona con una crema al cioccolato o vaniglia

in romana:

50 gr orez
3 dl de cafea
2 pahare de iaurt sau frisca batuta
se fierbe orezul in cafea se amesteca cu iaurtul sau cu frisca si se congeleaza .. se serveste cu crema de ciocolata sau de vanilie

Gelato di riso alla salsa di menta - Inghetata de orez cu sos de menta

dosi per 4 persone)
100g. di riso,
6 dl. di latte,
200g. di zucchero,
1 limone,
1 stecca di vaniglia,
1 cucchiaio di cedro,
1 bicchierino di Alchermes.

Per la salsa:
40g. di sciroppo di menta,
50g. di zucchero,
1 tuorlo,
1/4 di latte,
2 cucchiai di fecola.

Lessate il riso nel latte con un pizzico di sale, la stecca di vaniglia e la scorza del limone di modo che durante la cottura il riso assorba questi sapori caratteristici.Una volta cotto togliete la scorza di limone e la stecca di vaniglia, unite quindi i 200g. di zucchero e frullate il tutto in modo da ottenere una poltiglia omogenea.Versate il contenuto in una gelatiera, aggiungete il cedro tagliato a cubetti e lasciatelo addensare.Nel frattempo preparate la salsa sbattendo il tuorlo con lo zucchero, unitevi quindi la fecola ed il latte versato a filo di modo che non si formino grumi.Mettete sul fuoco e cuocete per circa 20 minuti, mescolando il tutto con cura.Finita la cottura lasciatelo intiepidire e incorporate lo sciroppo di menta. Servita il gelato a palline, e irroratelo con la salsa alla menta.

in romana:

4 portii
100g. orez
6 dl. lapte
200g. zahar
1 lamiie
1 vanilie ( sau esenta , sau zahar vanilat )
1 lingura de cedru zaharisit
1 paharel de Alchermes

pt sosul de menta :
40g. sirop de menta
50g. zahar
1 galbenus
1/4 l de lapte
2 linguri de amidon

se fierbe orezul in lapte cu un praf de sare, vanilia si coaja de lamiie ( taiata ca si cum ai curata un mar sau un cartof ), astfel incit orezul in timpul fierberii sa prinda aroma acestora . Cind e gata fiert se scoate vanilia si coaja de lamiie, se adauga 200 gr zahar si se mixeza pina se obtine un amestec omogen. Se varsa continutul in vasul pt congelator si se adauga cedrul cubulete .. se lasa sa se intareasca ... Intre timp se pregateste sosul de menta , se bate galbenusul cu zaharul apoi se adauga amidonul ( de cartof) si lapte adaugat ca uleiul la maioneza ca sa nu faca cocoloase. Se pune vasul pe foc si se coace cca 20 min, amestecind cu grija . La sfirsit se lasa sa se racoreasca si se adauga siropul de menta .

Contorno di ceci e spinaci - Garnitura de naut cu spanac


ingredienti :
ceci già lessati
200 gr spinaci
limone
olio, sale

facciamo soffriggere olio, spinaci, ceci, aggiungiamo succo di limone e sale e cuociamo per alcuni minuti

in romana:

 ingrediente :
 o cutie de naut fiert scurs de zeama si spalat
 un pachetel de 200 gr spanac curatat, spalat ( eu il aveam in congelator )
1 lingura de ulei
1 ardei iute mic si rau
dc vreti 1 catel de usturoi intreg (eu n-am avut )
tot dc vreti o felie de lamiie ( nici asta n.-am avut dar mergea )

am pus spanacul congelat ( dc il aveti crud il puneti asa crud ) in tigaie cu uleiul ( si cu usturoiul eu nu dar voi dc aveti puteti ) , cind s-a inmuiat putin am adaugat nautul ...am mai invirtit cu lingura pret de 2 minute .. si am adaugat ardeiul iute ... am mai lasat alt minutel circa .. si gata ! asta e toata filozofia retetei ....


Riso con zucchine e birra - Orez cu dovlecel si bere


160 gr riso
1 zucchina a cubetti
1 zucchina a fette grigliata
1/2 lattina di birra
brodo vegetale
formaggio Brie
facciamo un risotto clasico ( burro/olio, zucchina cubetti e riso), al posto del vino versiamo la birra .. e poi il brodo
facciamo cuocere e alla fine aggiungiamo anche la Brie, versiamo tutto nel piatto di portata con sopra la zucchina grigliata

in romana:


pt 2 portii :
160 gr orez
1 dovlecel ( zucchina) verde taiat cubulete
1 dovlecel (alb mic de tot ) taiat felii si copt la gril sau pe teflon sau chiar prajit
1/2 de cutie de bere
supa vegetala
ceapa cine vrea ...
si brinza la sfirsit
se caleste ceapa in ulei ( eu nu) si dovlecelul cuburi , se adauga orezul si se amesteca pina cind devine usor transparent .. se varsa berea si se lasa sa se evapore alcoolul ... apoi se adauga incet incet supa vegetala sau apa fiarta ..cit e deajuns ca sa fiarba orezul ... la sfirsit se stinge focul si se adauga brinza ( eu am pus Brie cubulete ) ...se amesteca si se serveste ... am ornat cu dovlecelul prajit in tigaie ( mai intii fara ulei si pt ca ma plictiseam am pus un fir de ulei si a fost gata imediat )

Riso con carote - Orez cu morcovi


ingredienti:
2 carote grattugiate
1 carota tagliata al lungo e fritta
160 gr riso
olio'burro
50 gr parmigiano grattugiato
brodo vegetale
facciamo un risotto con : carote, riso, olio, brodo
alla fine aggiungiamo il formaggio e la carota fritta

in romana:





ingrediente pt 2 portii:
2 morcovi rasi pe razatoarea mica
1 morcove pt garnisire
160 gr orez
1 lingura de ulei sau unt
50 gr brinza rasa (parmezan , cascaval sau chiar brinza topita .. mie imi place )
supa de legume fierbinte cit e nevoie

morcovii rasi se calesc impreuna cu orezul in ulei sau unt si un praf de sare, se adauga supa incet incet si de cite ori scade lichidul ... se fierbe cca 17 min acum depinde dfe orez si inghite cca 450 ml supa dar iar depinde de orez .... cind orezul e aproape fiert se taie cel de-al treilea morvcove in bastonase si se prajeste in tigaia cu sau fara ulei ... poate fii doar gratinat ... se sareaza ... orezul cind e gata fiert se "da deoparte" de pe foc si se adauga brinza .. se amesteca bine sa se incorporeze ... se serveste ca felul 1 si se orneaza cu bastonasele prajite de morcove ...

Melanzane ripiene - Vinete umplute la microunde



Ingredienti
-2 melanzane
- parmigiano
-pangratatto
-1 uovo
- prezzemolo
- sale, pepe
- olio

tagliamo le melanzane in due al lungo
le mettiamo in acqua e le lessiamo per 30 minuti
scolate per bene e raffreddate
togliamo la polpa con un cucchiaio

la polpa delle melanzane scolata per bene e poi amalgamata con parmigiano, uovo, pangrattato,aglio. Riempiamo le bucce delle mlanzane e le facciamo frigere per 3 minuti con il ripieno verso la padella , le capolvolgiamo e le facciamo friggere anche cosi' per 1 minuto. Le mettiamo sulla carta absorbente.
le mie modifiche:
- le ho fatto cuocere nel MO 2 volte per 5 minuti
- ho aggiunto nel ripieno: pomodori, basilico, funghi





in romana :


reteta Ioanei de vinete umplute prajite ... modificata ca pt MO

Ingrediente(2 persoane )
- vinete 2 bucati
- parmezan
- pesmet
- 1 ou
- 1 legaturica patrunjel
- sare, piper
- ulei pentru prajit

Se taie vinete in jumate pe lung si se pun in apa rece la fiert. se fierb la foc mijlociu 30 min. Se scot, si cand se racesc un pic scobiti pulpa cu o lingura(grija, sa nu stricati coaja) Se pune pulpa intr- strecuratoare la stors, mai apasati cu lingura din cand in cand sa se stoarca bine. Cojile se pun pe prosopele de bucatarie la stors. Se lasa asa 30 min.

Pulpa se amesteca cu oul, pesmetul, parmezanul si patrunjelul tocat+ 1 catel usturoi strivit. le-am pus dupa ochi ca la chiftele. Se sareaza, pipereaza. Se umplu cojile cu acest amestec. Se prajesc in ulei incins, intai cu umplutura in jos(3 min) si apoi le mai intoarceti 1 min. Le puneti pe prosopele de bucatarie la scurs de ulei.

aici eu am modificat

modificari:

- le-am dat 2 ture la nmicrounde de cite 5 minute fiecare .. in loc sa le fierb...
- nu le-am scurs si se vede ca sunt cam fleoscaite ( deci nu uitati sa scurgeti pulpa )
- am amestecat cu brinza, pesmet, patrunjel si busuioc + putin sos de rosii .. iar n-a fost o idee buna ca s-a inmuiat continutul si cu CIUPERCI
- le-am prajit extrem de putin in tigaie ... si acum le-am pus sos de rosii in tigaie si le las pe foc sa prinda gust ...

in reteta originala erau servite alaturi de salata de rosii ...

Marmellata di carote e albicocche- Dulceata de morcovi si caise


200 gr carote baby e albicocche
150 -200 gr zucchero
vaniglia

le carote lavate e mondate + le albicocche denocciolate le mettiamo in una ciotola a MO per 5 minuti .
Aggiungiamo poi lo zucchero . E facciamo cuocere altri 4 minuti



in romana:


200 gr morcovi cruzi si caise amestecate .. de preferat morcovi baby care sunt mai dulci dar sunt ok si cei normali dc sunt proaspeti ( cind se ofilesc morcovii devin usor amarui ) 150 gr zahar ( sau 200 gr depinde cum e frisca indulcita sau nu ) vanilie sau zahar vanilat


Eu am pus morcovii curatati si taiati bucati ( mergeau si rasi ) impreuna cu caisele spalate , fara simburi si curatate pe cit posibil de coaja in vasul de sticla cu capac la microunde pt 5 minute . Nu e obligatoriu la microunde se poate si in cratita pe foc in cazul asta cu 1-2 linguri apa . Dupa 5 min am adaugat zaharul peste morcovi si caise si am amestecat .. Inca alte 5 minute si am verificat din nou si amestecat siropul format . Am mai dat o tura de 4 minute caci era deajuns .. acum in functie de cantitate sau de cuptor timpul poate varia ...

Gelato ale carote e albicocche- Inghetata de morcovi si caise


Ingredienti :
200 gr carote e albicocche
150-200 gr zucchero
vaniglia
100 ml panna montata

le carote lavate e mondate + le albicocche denocciolate le mettiamo in una ciotola a MO per 5 minuti .Aggiungiamo poi lo zucchero . E facciamo cuocere altri 4 minuti . Lasciamo raffreddare e aggiungiamo la panna montata. Versiamo tutto nei contenitori e mettiamo nel frizer


in romana:


ingrediente : 200 gr morcovi cruzi si caise amestecate .. de preferat morcovi baby care sunt mai dulci dar sunt ok si cei normali dc sunt proaspeti ( cidn se ofilesc morcovii devin usor amarui ) 150 gr zahar ( sau 200 gr depinde cum e frisca indulcita sau nu ) vanilie sau zahar vanilat 100 ml frisca Eu am pus morcovii curatati si taiati bucati ( mergeau si rasi ) impreuna cu caisele spalate , fara simburi si curatate pe cit posibil de coaja in vasul de sticla cu capac la microunde pt 5 minute . Nu e obligatoriu la microunde se poate si in cratita pe foc in cazul asta cu 1-2 linguri apa . Dupa 5 min am adaugat zaharul peste morcovi si caise si am amestecat .. Inca alte 5 minute si am verificat din nou si amestecat siropul format . Am mai dat o tura de 4 minute caci era deajuns .. acum in functie de cantitate sau de cuptor timpul poate varia ... Am batut frisca cit morcovii si caisele in sirop s-au mai racorit. Am amestecat cu mixerul vertical ( in blender, robot fiecare ce are ) pina a devenit un sirrop gros .. Am adaugat vanilia si frisca batuta si am amestecat cu telul in forma de para ... Am pus in forme si la congelator ...

Barca a vela con le zucchine ripiene - Barca cu pinze din dovlecel umplut - tehnica





ingredienti:
Zucchine
per il ripieno:
carne macinata
salvia, prezzemolo
sale e pepe
passata di pomodoro
uovo
olio


* Un pezzo di buccia di zucchina sara' la vela della barca e il albero della nave uno
* per non bruicciachiare i stuzzicadenti ( come ho fatto io) le mettiamo a bagno in acqua
* quando avette svuotato le zucchine prepaarte la carne... carne + sale+ pepe'+ salvia e prezemolo+ uovo
* riempiamo le zucchine e le addagiamo nella teglia , intorno mettiamo passata di pomodori e l'interno delle zucchine piu'
* copriamo tutto con la foglia d'aluminio e inforniamo ... quando le zuchine sonno pronte togliamo la foglia e mettiamo i stuzzicadenti e la vela fatta di buccia di zucchina
* lasciamo al forno per altri 10-15 minuti o anche meno ....

la vela puo' essere construita anche con una fetta di pan carre' schiacciata leggero con il mattarello


in romana:


Reteta nu e importanta .. am scris.o ca sa ocup spatiu pe blog ( sa umplu foaia ca la examen cind nu cadeai pe subiect ) .... dar ideea cu vela si catargul vroiam sa o "expun"


ingrediente : dovlecei scobiti carne tocata salvie, patrunjel, sre , piper ou sos de rosii ulei scobitori pt catarge ....

* o bucata din coaja de dovlecel taiata inainte de a incepe sa scoateti miezul va va fii folositoare pe post de vela .. infipta in scobitoare...

* ca sa nu se arda scobitorile in cuptor cum am patit eu sa le puenti in apa inainte de a incepe pragatirea dovleceilor

* cind ati golit dovleceii pregatiti carnea .. eu n-am pus nici ceapa nici orez .. dar dc va place puteti sa puneti ...deci in dovleceii mei e numai carne + sre+ piper+ salvie si patrunjel proaspat tocate+ ou

* se umplu dovleceii , se pun injurul lor ( dc vrti putin din miezul lor ) si putina apa ( pina sub linia de jumatate a dovleceilor)

* se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor ... cind sunt gata copti ( inmuiati ) se scoate folia si se adauga sosul de rosii si bucatile de coaja de dovlecel infipte in scobitori si apoi in carne....

* se continua la cuptor inca alte 10-15 min maxim .... dc nu vreti sa ardeti sanu vreti sa puneti coaja de dovlecel pe post de vela... ii ornati direct in farfurie : o felie de piine caruia i s-a decupat miezul se striveste putin cu un sucitor sau cu o stilcla /pahar ca sa se subtieze dar sa capete si putina elasticitate .. apoi se infige pe post de vela in scobitoare si scobitoarea in dovlecel ....


cred ca in loc de pofta buna se potriveste urarea "vint din pupa !!"

Torta di carote e cocco - Prajitura cu morcovi si cocos ras (de post) la MO



ingredienti:
2 carote grattugiate
5 cucchiai zucchero
3 cucchiai farina
6 cucchiai latte e acqua frizzante (3+3) o solo latte o solo acqua frizzante
1/2 bustina lievito per dolci vagniliato
1 cucchaio coco grattugiato

se volete fare questa ricetta a MO il lievito e uno speciale per

ammalgamiamo tutto in una ciotola e versiamo nella teglia .. inforniamo
1: a MO 5 min+ altre 5 minuti + 3 minuti e alla fine piu volte 3 minuti per essere siguri che non lo facciamo diventare dura .. gli ultimi giri nel MO saranno con il MO+ grill .. io ho fatto cuocere per 13 minuti pero e molto imporatante la potenza del MO . Meglio fatte la prova dello stechino


in romana:





reteta pe care am executat-o la microunde... dar se poate si la cuptor obisnuit 2 morcovi mari rasi pe razatoarea mica 5 linguri pline de zahar 3 linguri faina pline cu virf 6 linguri lichid ( 3 lapte si 3 apa minerala .. mergea si numai apa minerala ) 1/2 pachetel de praf de copt vanilat ( sau separat vanilia ) * 1 lingura cocos ras ( am scuturat punga cu un rest ) * praful de copt cica e unul special ptr microunde .. eu am facut la micro ... dar am folosit praf de copt normal .. insa ar fii indicat cel special care e mai puternic creste mai repede in 5-10 min nu ca cel obisnuit in 20-30 min ( asa ziceau niste gospodine pe un forum italian )... am amestecat toate in castron si apa/laptele e bine sa puneti cit sa va rezulte un aluat destul de "curgator" dc veti coace la microunde ... caci cuptorul asta usuca mai mult.... tot de pe forumul italian citire si acest sfat .... am copt in serii de cite 5 min, alte 5 min , apoi 3 min , alte 3 min combinat ( grill+ microunde) si la sfirsit 2 min numai grill .. dar se putea si fara grill ... ideea e sa nu coaceti prea mult caci iese putin buretos ( eu cred ca am cam exagerat cu timpii ... 13 min erau indeajuns pt aceasta cantitate ... Trbeuie sa incercati mereu cu scobitoarea ca la pandispan si cind scobitoarea iese uscata e gata ... data viitoare o sa iasa mai bine si la mine ( sper ). De bun este ff bun si nu e crud deloc doar putin buretos ....

Gelato di mele verdi - Inghetata de mere verzi


4 mele lavate e tagliate e frullate
zucchero q.b.
100 ml panna fresca montata

mettiamo tutto insieme: la purea di mele, lo zucchero e la panna montata e lo facciamo ammalgare ... poi tutto nei contenitori nel frizer.

in romana:


4 mere spalate si taiate, curatate de casuta cu simburei apoi mixate cu coaja cu tot pina au devenit piure
zahar dupa gust
frisca din 100 ml smintina
... la congelator

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