Maionese direttamente nel barattolo - Maioneza direct in borcan (tehnica)



la ricetta pressa da:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44102
faccio copia e incolla

le dimensioni del barattolo sono importante, deve essere il più simile possibile al boccale di un minipimer (altrimenti la maionese impazzisce) i minipimer hanno dimensioni diverse per cui osservate le foto qui riportate e trovate il barattolo adatto a voi per il minipimer che uso io: Barattolo vuoto di maionese da 500gr

Ingredienti :
1 uovo intero freddo dal frigo attenzione a non rompere il tuorlo
230gr di olio di semi di girasole freddo dal frigorifero (massimo 250gr !! quando ho scapolato questa soglia la maionese sapeva di olio PESSIMA)
2 cucchiai di aceto bianco leggero (15gr circa )Chi non ama l’aceto può usare stessa quantità di limone(si può anche mettere dopo che la maionese è fatta, ma la consistenza ne risente. Viene meno densa)
2 pizzichi di sale (3gr e mezzo scarsi - Massimo 4gr)
Mezzo cucchiaino scarso di senape del tipo in pasta (se piace!) La senape è facoltativa, ma a mio avviso ne arrotonda il gusto .

Procedimento:
Mettere tutti gli ingredienti nel barattolo in quest’ordine:Uovo + Olio + Aceto + Sale + Senape
Immergere totalmente il minipimer (Importante: deve toccare il fondo)
Accenderlo alla massima velocità [il mio minipimer, ha una sola velocità ed è di 170W.]
Assolutamente non muoverlo per i primi 4 – 6 secondi (Per chiarezza: fino a quando tutta la metà degli ingredienti non diventa di color maionese densa)
Poi,.. sollevare piano piano
e solo nella fase finale, quando il rumore del minipimer cambia per la densità e diventa cupo,muoverlo velocemente su e giù (per amalgamare bene anche l’olio che si trova in superfice).
Estrarre il minipimer e con un cucchiaino rimettere nel barattolo la maionese che vi resta appiccicata: La Maionese è pronta !!

in romana:

Reteta e de pe forumul italian.. se numeste "non sporco nulla " = nu murdaresc nimic (tr.) http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44102

cantitatile :
* 1 ou intreg rece din frigider ( zice atentie sa nu spargeti galbenusul .. eu l-am spart si nu a patit nimic ... deci nu are importanta )
* 230gr ulei de floarea soarelui rece din frigider ( maxim 250 ml .. dc pui mai mult are gust de ulei) ...( daca nu tineti uleiul in frigider, eu de ex nu il tin acolo il puteti pune inainte de a face maioneza special in frigi sa se raceasca )
* 2 linguri de otet alb (15gr circa ) cui nu ii place otetul pune aceeasi cantitate de suc de lamiie
*  sare (3,5 gr - maxim 4gr)
* 1/2 lingurita de mustar ( facultativ, numai dc va place ) ( eu l-am pus )

tehnica:
* se pun ingredientele in borcan, zice aici sa fie borcanul cu fundul larg cam cit gura ... in fine important e ca bocanul sa semene mult cu un vas special pt mixerul asta deci destul de ingust nu larg rau ...
* se introduce mixerul ( asta vertical ) de tot in borcan , sa atinga fundul
* se porneste direct la viteza maxima ( dc aveti viteze al meu apas pe buton si porneste ridic degetul se opreste .. deci are numai o viteza )
* nu se misca mixerul pt 4-6 secunde adica pina cind ingredienele nu se amalgameaza si pind culoarea unei maioneze deschise la culoare
* se fac miscari in sus si in jos cu mixerul ca sa se introduca aer si sa creasca maioneza intii incet si apoi mai rapide pina cind se amesteca tot uleiul si maioneza razulta groasa/ densa ... ca o maioneza cumparata ....

sfat
sa cintariti uleiul cu paharul de plastic de unica folosinta ... in felul asta chiar nu se murdareste nimic decit mixerul si borcanul...
se pastreaza maioneza in borcan, inchis ermetic in frigider .. citeva zile numai ...ca doar e cu ou crud ....
de ce se pune uleiul rece????: ca sa se poata folosi maioneza imediat e deja rece.. dc il pui la temp camerei ( dulapului ) atunci tb sa tii borcanul cu maioneza in frigider inainte de a o folosi ...

Aringa al forno (ricetta svedese)- Fileuri de hering la cuptor (reteta suedeza)



ingredienti per 4 :
4 filetti d'aringa
alcuni funghi champignon
maionese ( la metta della quantita ottenuta con 1 uova, 200 ml olio, sale, limone e senape )
sale
pangrattato

contorno:
patate lavate, sbucciate, tagliate a fette e lesse in acqua con sale e semi d'anetto ( o finocchio)

iniziamo a preparare la maionese
laviamo i funghi e gli affettiamo
mettiamo nella pirofila maionese , il pesce , intorno i funghi
sopra il pesce pangrattato e un bel strato di maionese (1.5 cm)...
copriamo la teglia e inforniamo a 180-200 °C per 5 minuti , scopriamo la teglia e lasciamo a cuocere per altri 15 minuti ( questi soni i tempi per delle aringhe piccole come le mie .. per un pesce piu' grande lasciate nel forno di piu' )

in romana :

Reteta mi-a fost povestita de prietena mea suedeza dupa cum a pregatit de curind soacra ei pestele ... evident ca se poate face cu orice peste file .. eu aveam hering ....la inceput am fost si eu neincrezatoare, nu stiam cum se va comporta maioneza la cuptor dar m-a linistit " se coaguleaza ca doar are ou " .... miroase bine .... asa ca abia astept sa gust ... mai tirziu pun si poza cu bucata in farfurie ...

ingrediente pt 4 portii pt peste :
4 fileuri de hering
citeva ciuperci ... crude, evident curatate
maioneza (jumatate doar din cita maioneza obtineti din 1 ou si 200 ml ulei , sare, lamiie, mustar )
sare
pesmet

garnitura :
cartofi curatati si taiati bucati fierti in apa cu sare si seminte de marar ... in felul asta prind gust si aroma de marar ....

- se incepe prin a pregati maioneza .. eu am facut.o in borcan pt ca sa ramina acolo ce nu imi era de folos .. - se curata ciupercile si se taie felii
- in vasul pt cuptor se pune putina maioneza acolo unde o sa asezati pestele ( asta am facut dupa capu meu dar am zis sa nu stea pestele pe uscat )
- de jur imprejur se pun ciupercile ... eu am pus un strat mai saracacios dar dc vreti puneti mai multe ... insa NU asezati ciuperci sub peste ... asa cum se intimpla si dc puneti pestele pe "pat " de cartofi sau alte legume aceasta vor lasa apa si pestele se va fierbe / aburii in loc sa rezulte crocant ( sfat de la soacra suedeza .. de la mama retetelor cu pesti !)
- asezati pestele in mijloc si peste el eu am pus putin pesmet
- peste peste se pune un strat generos de maioneza (1.5 cm maxim)...
- peste maioneza eu am pus putin pesmet .. din nou aceasta inovatie imi apartine ..de data asta m-am gindit sa faca putina crusta ...
- am ornat cu niste sferturi de ciuperci ...
- am acoperit vasul cu staniol si l-am aruncat in cuptorul incins la maxim ...
- am micsorat insa temperatura la mediu dupa ce am introdus vasul
- am copt acoperit cu staniol 5 minute si apoi alte 15 descoperit ... in fine timpul asta e in functie de peste, cantitate, grosimea lui ... etc ....

ps n-am folosit decit citeva dintre ciupercile fotografiate

Pasta risottata - Paste fierte direct in sos de rosii


ingredienti:
1 spicchio d'aglio o 1/4 di cipolla o porro
200 gr pasta
200 ml passata di pomodoro
basilico, olio, mozzarella


facciamo un soffrito aggiungiamo la passata di pomodoro e la pasta ... e versiamo acqua bolente come per un risotto.. piano piano q.b.
alla fine condiamo la pasta con basilico e mozzarella

in romana:

ingrediente pt 2 portii: 1 catel de usturoi sau 1/4 ceapa tocata sau praz ( sau cum am pus eu o bucatita de tija de telina ) 200 gr paste 200 ml suc de rosii 1 rosie taiata bucati frunze de busuioc proaspat 1-2 linguri de ulei sare mozzarella 2 felii Se pune intr-o cratita putin ulei si dupa gust dc vreti ori un catel de usturoi intreg , ori putina ceapa tocata ...Cind uleiul s-a incalzit se adauga 1-2 rosii taiate bucati ( eu am avut una mai mare si lunguiatza ), apoi pastele (200 gr ) si lichidul aceeasi cantitate cu pastele .. eu am pus suc de rosii mai lichid ( sunt de 2 feluri : lichid sau mai gros cu bucati de rosii mai mari )... si sarea .... Focul tb sa fie mic de tot si sa amestecati mereu sa nu se prinda de fundul oalei.... dar cu grija sa nu rupeti pastele.... Vor fierbe mai putin decit scrie pe punga .. ale mele tb s afiarba 10 min si au fiert numai 8 minute ...Daca lichidul a scazut si pastele nu sunt inca gata se mai adauga putina apa ( cu lingura sa nu fie multa ).... Cind focul se stinge se adauga busuiocul rupt si mozzarella cubulete .. Se amesteca cu lingura si se mai lasa cu capacul pus .. Se servesc dupa vreo 5-10 min ... sa nu fie chiar fierbinti ... Au un gust deosebit de bun pt ca sunt fierte direct in sos nu in apa si doar minjite de sos ... Se poate pune in sos si sunculita sau bucati de carne sau chiar carne tocata ... sau dovlecel, mazare, fasole verde ...cartof taiat cubulete ...

Fusili, zucchine e ricotta - Fusili, zucchine si ricotta ( si speck )


per 2 porzioni :
180 gr fusili
2 zucchine grattugiate
1-2 cucchiai di ricotta
1 cucchiaio d'olio
sale, pepe,prezzemolo
50 gr speck

lo speck rossolato nella padella
le zucchine grattugiate saltate nella padela con del olio, aggiungiamo la ricotta e ammalgamiamo per bene .
Nel frattempo cuocete la pasta e scolatela bene .. poi conditela

in romana :

pt 2 portii :
180-200 gr fusili
2 zucchine rase
1-2 linguri de ricotta
1 lingura de ulei
sare, piper, patrunjel verde tocat
optional *: 50 gr speck taiat marunt

mod de preparare :
- se pune apa cu sare la fiert, cind clocoteste se adauga si fusili care se vor fierbe cit scrie pe pachet
- se pune in tigaie uleiul si in cazul in care vreti sa adaugati si speck atunci se incepe prin a cali in ulei speck-ul ..
- apoi se adauga zucchinele rase pe razatoarea mare
- se calesc bine si se adauga 2-3 linguri de apa in care fierb pastele
- cind zucchinele sunt calite bine se adauga ricotta si se amesteca bine.. apoi se da tigaia de pe foc - cind pastele au fost fierte se scurg de apa si se adauga la sos, se adauga si patrunjelul ... - se amesteca bine si se servesc
- piperul se macina proaspat deasupra, direct in farfurie

Patata ripiena con salsiccia - Cartof umplut cu cirnat prajit


ingredienti :

2 patate

2 salsiccie

2 sottilette

opzionale: carota

sale, olio


le patate sbucciate, con l'atrezzo per togliere i torsoli facciamo un bucco/ un tunel grosso quanto la salsiccia

mettiamo le patate a bollire a vapore nella pentola a pressione nel cestino per 10 minuti e insiemecon le patate aggiungiamo anche la carota

nella padela mettiamo le salsiccie buccate ( 3-5 bucchi con un stuzzicadenti) in 1 cm di acqua , quando l'acqua evapora le salsiccie cuocerano nel loro grasso o nel olio ( facultativo)

prendiamo le patate, infiliamo la salsiccia, adaggiamo le patate ripiene in un vaso per forno e gli copriamo con delle fette di carota e con la sottiletta. Inforniamo per alcuni minuti solo per sciogliere il formaggio.


in romana:




ingrediente :

2 cartofi mari

2 cirnati

2 felii de brinza ( topita sau cascaval sau ce vrea fiecare ... )

optional morcove

sare, ulei....


am curatat cartofii de coaja, i-am gaurit si am facut un tunel prin ei cit sa intre cirnatul

am pus cartofii la fiert la abur pe cosuletul special pt abur, in oala sub presiune pt 10 minute .. am fiert si morcovele odata cu ei ...

in timp ce cartofii se fierbeau am prajit cirnatii in tigaie : intepati i-am pus in tigaia cu 1 deget de apa, cind scazut apa am pus putin ulei si i-am prajit in sosul lor sau in ulei pina s-au rumenit ...

am scos cartofii si am introdus cirnatul, apoi am pus niste feliute de morcov pe cartofi si cite o feliuta de brinza ... si la cuptor ( microunde in cazul meu ) cit sa se topeasca brinza ....

Minestra di verdure in pentola a pressione - Supa/ciorba de zarzavaturi/legume - la oala sub presiune (tehnica)


La ricetta non e cosi importante in quanto e la tecnica di prepararla nella pentola sotto pressione.

Ho messo dentro la pentola carote, peperone, zucchina, patata, pomodoro pelato, olio e riso o un'altra volta pasta e acqua .... ammalgamate per bene, chiussa la pentola e far bollire 10 min dal fischio .. no di piu' ... lasciamo raffredare e quando si puo' aprire il coperchio la minestra e pronta e anche tiepida . Aggiungiamo il sale e succo di limone se volete ... prezzemolo ...

in romana:

reteta in sine nu conteaza caci fiecare arunca in oala ce vrea, ci tehnica si timpul ff scurt in care fierbe, fara sa faci abur sau sa incalzesti bucataria ca la o supa obisnuita ..... am pus in oala sub presiune legumele taiate marunt ( morcovi, ardei gras, dovlecel, cartof, rosii curatate de pielita si tocate - eu am pus rosii pasate mai grosolan ) , ulei , putin orez ( alta dta am pus paste fainoase scurte sau dc erau lungi le-am rupt) si apa .... am amestecat de citeva ori in oala, si am pus capacul.... la foc mare pina s-a ridicat siguranta si a inceout sa fluiere ( maxi 5 min) si apoi la foc mic de tot pt 10 minute... nu mai mult... stins focul si lasata oala sa se raceasca lent ( fara sa o bagam in chiuveta la jetul de apa rece ) ... Cind a coborit siguranta ( oala era caldutza doar ) am descfacut capacul iar supo-ciorba era gata ....am pus sarea la sfirsit !!! dc nu va pare deajuns de acra de la rosii .. dupa gusturile voastre .. se poate adauga la sfirsit zeama de lamiie , bors fiert .. in fine... ce vreti .... si tot la sfirsit se pune si leustean sau alte buruieni verzi , eventual mai dati un clocot fara capac ...

Anguria e formaggio - Pepene rosu si brinza


Antipasto di anguria e tanti tipi di formaggio.. brie, feta greca e ricotta salata...
anche con formaggio e prosciutto o formaggio e olive o con l'insalata, formaggio e olio..
. o con menta, formaggio e olive....
tante variante .. io pero ho scelto feta e anguria ...e la migliore per i miei gusti
in romana :
Aperitive de pepene rosu cu brinza ..aperitive din pepene rosu si diverse brinzeturi ...
unele cu brie ( dar astea nu mi-au placut prea tare ), altele cu feta si unele cu ricotta/urda sarata ... astea doua ultimele cele mai bune....
am gasit pe net : cu brinza si prosciutto, sau cu brinza si masline negre fara simburi... sau cu salata verde , brinza si ulei.... sau cu menta , brinza, masline .... in fine .. muulte variante ... am ales si eu dupa ce aveam in frigider si ne place ...psam pus busuioc pt ornare ... dar tb menta !!

Torta con frutta e senza lattosio - Prajitura cu fructe si fara lactoza

preparata a MO

ingredienti :
3 uova
100 gr zucchero
80 gr farina
6-8 albicocche
300 ml aqua frizzante
olio per la teglia
le uova sbattute con lo zucchero+ farina+ acqua frizzante
versiamo l'impasto nella teglia unta e mettiamo sopra le albicocche lavate e taglaite a fette.
facciamo infornare per non piu di 15 minuti


in romana:

3 oua
100 gr zahar
80 gr faina
6-8 caise
300 ml apa minerala
putin uleit pt uns vasul de sticla

am batut bine ouale cu zaharul ( mai intii la viteza mica , apioi la urmatoare si iar inca o viteza ... sa devina spuma) am adaugat faina+ apa minerala, am amestecat cu telul para am uns cu ff putin ulei un vas de sticla si am rasturnat in el aluatul si caisele ( spalate , fara simburi si taiate feliute) la cuptorul microunde eu am copt-o in 15 min ( 3 ture de cite 5 min ca sa o verific)...

Seppioline ripiene - Sepii micute umplute


- pulite le seppie
- sciacquatele in acqua corrente finché diventeranno bianche.
- lavate e diliscate le acciughe salate, preparate il ripieno con pane gratuggiato, prezzemolo e aglio tritati, acciughe spezzate.
- mescolate bene, riempite con l'impasto le seppie, che chiuderete all'imboccatura con uno stuzzicadenti. Salate.
- disponetele in una teglia, spolverizzatele con un pizzico di composto, irroratele con l'olio, mettete in forno caldo.
- lasciate cuocere per circa 20 minuti fino a quando saranno diventate dorate o a MO pr 10 minuti ( senza stuzzicadenti)



in romana:





ingrediente: sepii ulei patrunjel pesmet sare vin sepiile eu pt ca nu am pus vin asa cum zice in reteta le-am marinat inainte in putin otet + apa rece+ praf de mici ( putin) si ardei iute intreg micut ... Dupa 1 ora de stat in frigider cu capacul in cap ... le.am spalat si am trecut le pregatirea lor Le-am taiat tentaculele si am lasat numai corpul lor ... Tentaculele le-am tocat marunt, amestecat cu pesmet +ulei+patrunjel+ ansoa si am umplu corpul sepiilor Ar fii tb s ale cos /leg cu ata sau prind cu o scobitoare ... dar au stat destul de inchise ... in plus la microunde scobitoarea de lemn nu ar fii avut ce cauta Le-am asezat in castronul de sticla pt MO si am turnat peste ele putin ulei si putina apa ( in original zice putin vin alb) ... La microunde pt 2 ture de cite 5 min la maxim ( in cazul meu ) ... cel mai bine e sa le incercati cu furculita ...

Seppioline in umido con patate - Sepii micute in sos de rosii cu cartofi


ingredienti
6 seppioline
3 patate medi
1 bicchere di vino
passata di pomodoro
olio
cipolla ( io non l'ho messo)
sale, pepe, prezzemolo e basilico
nella padella con olio e cipolla aggiungiamo le seppioline, vino + patate+ passata di pomodori ..
lasciamo cuocere fino quando le patate sono pronte


in romana:

ingredient ( 2 portii) 6 sepii micute ( erau gata curatate) 3 cartofi medii 1 pahar de vin alb suc de rosii ulei ceapa ( eu nu ... ) sare, piper patrunjel si busuioc .... sau numai patrunjel ... dupa cum va place Pt ca nu puneam ceapa si nici vin si deci ca sa nu iasa chiar ca la spital mincarea mea am pus sepiile la marinat intr-un castron peste care am turnat 1 pahar cu 1 cm de otet de vin si restul apa rece + 1 ardei mic iute+ niste praf de mici idee patentata "sot Roxana" ... Dupa 1 ora de stat in frigider la marinat ( castronul acoperit ) .. am purces la prepararea lor... In tigaia cu ulei se pun la calit sepiile si ceapa ( eu nu .. voi da ).. dupa 1 minut se toarna vinul ( eu am pus 1 lingura de zeama in care s-au marinat ) se face evaporare si se pun cartofii taiati ( eu i-am pus cam mari si dupa citeva minute cind am realizat i-am mai maruntit in cratita ) ... plus sucul de rosii si putina apa ... Se lasa la fiert... cind cartofii sunt fierti mincarea e gata ...

Ultimi commenti