Patate Hasselback - Cartofi Hasselback - la microunde




una ricetta presa da :http://fiordizucca.blogspot.com/2006/01/patate-hasselback.html e cucinata a MO ( a modo mio)
Hasselbacken è il nome del ristorante di Stoccolma dove furono ideate.
E' una ricetta svedese.
" Occorrono patate abbastanza grandi e più o meno tutte della stessa misura.
Si pelano bene e si lavano.
Poi si devono asciugare bene. Quindi bisogna praticare dei taglietti. Non bisogna arrivare alla fine, le patate non vanno affettate tutte; quindi per non inciderle troppo le ho incastrate tra i manici di due cucchiai di legno in modo che fermino il coltello. Così si incidono
perfettamente. "

8 patate di misura media , incise come nella spiegazione, imburrate e infornate a MO per 5+5 minuti ( o di piu' se avete patate piu' grosse ), aggiungiamo il formaggio ( Fontina o Chedar ) e al forno per altri 10 minuti al grill .


in romana:




sursa de inspiratie : http://fiordizucca.blogspot.com/2006/01/patate-hasselback.html

reteta mea...
8 cartofi medii ( erau noi ) crestati se ung putin unt cit sa pun pe fiecare cartof asa cum se vede in poza si se pun in vasul de Jena cu capac la cuptorul MO mai intii 5 min si apoi alte 5 min ... la mine au fost indeajuns .. daca aveti cartofi mai mari sau mai multi poate ca timpul va fii mai lung. Se scot din vas si se aseaza in capacul vasului cu brinza Fontina ( cascaval ) pus felii subtirele peste ei , iar vasul pe suportul de metal special pt grill din cuptor ...
Se trece cuptorul pe grill si se coc in reprize .. eu am facut 2 de cite 5 minute ca sa se gratineze bine .... daca se prepara asa cum scrie in reteta originala ( linkul de inspiratie ) in cuptorul normal se incepe prin a incalzi cuptorul la 180 °C apoi..... ....cartofii se curata de coaja , dc sunt mari se taie in jumatate pe lung, dc sunt medii doar se aseaza ca in poza ( cea din link-ul de la inceputul mesajului ) intre 2 bete/ baghete chinezesti sau chiar cozi de linguri de lemn si se taie transversal fara sa ii crestezi pina jos ( asta e scopul lemnelor din parti sa nu scapi cutitul pra adinc). Taieturile se fac la 2-4 mm una de alta .. si cartofii se aseazain tava de cuptor .. se ung cu ghee topit ( se poate cumpara de la magazinele arabesti sau se poate pregati in casa .. este unt clarificat ) sau chiar cu unt topit.
Se coc in cuptor cca 45 min sau 1 ora ( sau cit e nevoie in functie de cantitatea de cartofi ) si la fiecare 10-15 min se ung cu ulei.. cind sunt coapte in interior (faceti proba cu scobitoarea ) se pune peste ei pesmetul si brinza cheddar rasa ( sau orice alt cascaval) si se coc la gril 10-15 min .... pina cind au facut crusta ... de fapt timpii sunt in functie de cantitatea de cartofi, marimea lor si cum arde cuptorul...

cantitatile din reteta originala :
1 kg cartofi medii,
40 gr ghee ( sau unt) ,
2 linguri de ulei de masline ( eu zic ca fiecare pune ce ii place ),
25 gr pesmet si
60 gr brinza cheddar rasa ( sau alta brinza /cascaval)

Nessun commento:

Ultimi commenti