Cavatelli con cicoria e cavolfiore- Cavatelli cu cicoare si conopida






Pasta tipica pugliese ricavata con un impasto di farina e acqua hanno una forma allungata con una incavatura all'interno, vengono gustati e serviti col ragu oppure con verdure tipo broccoli o cardoncelli, squisiti se accompagnati da funghi cardoncelli tipici della murgia.
Estratto da "http://it.wikipedia.org/wiki/Cavatelli"


Versare la farina a fontana sulla spianatoia, incominciare a versare un po' di acqua fredda nella cavità centrale e impastare poca farina. Continuare a versare acqua e a raccogliere e impastare farina fino al suo esaurimento. Alla fine si deve ottenere un impasto duro. La farina non assorbe sempre la stessa quantità di acqua e quindi non è possibile precisare più di tanto la dose.Coprire con un telo la pasta e farla riposare per circa 30 minuti. A questo punto, sulla spianatoia infarinata, ricavare dall'impasto dei cilindretti di mezzo centimetro di spessore e tagliarli a pezzetti di un centimetro. Prendere ciascun pezzetto e con 2 o 3 ditta schiacciate sulla spianatoia ottenendo così i cavatelli.

Si lessano in abbondante acqua salata e si condiscono

io con cicoria e cavolfiore lessato e saltate in padella con olio e un spicchio d'aglio

in romana:

Este un fel de paste tipice din Puglia .. au o forma alungata si inauntru o scobitura ... sa ii zicem asa ....
Ingrediente :
faina
apa
sare
se framinta cantitatea de faina, sarea cu apa calduta ( la temperatura camerei) ... apa cit e nevoie ca sa iasa un aluat elastic si matasos ... se imparte coca in bucati mai mici, si din fiecare bucata se fac suluri rulind cu ambele miini pe planseta .. suluri de jumatate de centimetru (5 mm ) grosime... Apoi sulurile se taie cu cutitul in bucati de cca 2 cm ( sa cit 2 degete ale voastre ( aratator+mijlociu) .. eu am taiat si mai lungi si nu e bine..s a fe toate cam de aceeasi dimensiune ca sa fiarba in acelasi timp ... Cu 2 degete ( aratator si mijlociu) se apasa pe fiecare mini -sul si in timp ce apasam tragem spre noi .. deci cele 2 miscari dau forma finala .... pt ca i-am taiat pe unii prea lungi i-am tras si cu 3 degete .. iar unde am facut sulul prea gros caci se vede ca nu sunt uniforme ... i.am strivit si de-o parte si de alta ...
Pt sos :
am pus in apa cu sare frunze de cicoare taiate si buchetele mici de conopida .... dc nu aveti cicoare nu puneti ...

.... in timp ce ele fierbeau eu am facut pastele .... apoi am scos cicoarea si conopida din apa cu paleta cu gaurele si le-am pus intr-o tigaie cu putin ulei, usturoi ( eu am pus praf) si ardei iute ( eu am pus boia ) .... si se continua coacerea in tigaie la foc mic ... In timpul asta se pun la fiert pastele in apa in care au fiert " buruienile "... de cind se ridica la suprafata incepeti sa socotiti cca 3 min cum va plac mai fierte sau mai al dente ...deci le incercati .. sa vedeti dc sunt fierte sau nu .... Se scot cind sunt gata cu paleta cu gaurele sau se scurg in sita ... si se "trintesc" in tigaie peste "buruienutze" cu 1 lingura din apa in care au fiert... se mai amesteca pe foc 1 minut .. si se servesc ... acum sosul puteti sa il faceti cum vreti : cu rosii , cu masline, cu broccoli .. cu .... cu.....

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