Gelato di riso alla salsa di menta - Inghetata de orez cu sos de menta

dosi per 4 persone)
100g. di riso,
6 dl. di latte,
200g. di zucchero,
1 limone,
1 stecca di vaniglia,
1 cucchiaio di cedro,
1 bicchierino di Alchermes.

Per la salsa:
40g. di sciroppo di menta,
50g. di zucchero,
1 tuorlo,
1/4 di latte,
2 cucchiai di fecola.

Lessate il riso nel latte con un pizzico di sale, la stecca di vaniglia e la scorza del limone di modo che durante la cottura il riso assorba questi sapori caratteristici.Una volta cotto togliete la scorza di limone e la stecca di vaniglia, unite quindi i 200g. di zucchero e frullate il tutto in modo da ottenere una poltiglia omogenea.Versate il contenuto in una gelatiera, aggiungete il cedro tagliato a cubetti e lasciatelo addensare.Nel frattempo preparate la salsa sbattendo il tuorlo con lo zucchero, unitevi quindi la fecola ed il latte versato a filo di modo che non si formino grumi.Mettete sul fuoco e cuocete per circa 20 minuti, mescolando il tutto con cura.Finita la cottura lasciatelo intiepidire e incorporate lo sciroppo di menta. Servita il gelato a palline, e irroratelo con la salsa alla menta.

in romana:

4 portii
100g. orez
6 dl. lapte
200g. zahar
1 lamiie
1 vanilie ( sau esenta , sau zahar vanilat )
1 lingura de cedru zaharisit
1 paharel de Alchermes

pt sosul de menta :
40g. sirop de menta
50g. zahar
1 galbenus
1/4 l de lapte
2 linguri de amidon

se fierbe orezul in lapte cu un praf de sare, vanilia si coaja de lamiie ( taiata ca si cum ai curata un mar sau un cartof ), astfel incit orezul in timpul fierberii sa prinda aroma acestora . Cind e gata fiert se scoate vanilia si coaja de lamiie, se adauga 200 gr zahar si se mixeza pina se obtine un amestec omogen. Se varsa continutul in vasul pt congelator si se adauga cedrul cubulete .. se lasa sa se intareasca ... Intre timp se pregateste sosul de menta , se bate galbenusul cu zaharul apoi se adauga amidonul ( de cartof) si lapte adaugat ca uleiul la maioneza ca sa nu faca cocoloase. Se pune vasul pe foc si se coace cca 20 min, amestecind cu grija . La sfirsit se lasa sa se racoreasca si se adauga siropul de menta .

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