Lasagnetta/raviolo aperto al radicchio e tonno - Lasagnetta cu radicchio de Chioggia si ton


ingredienti
1 radicchio 200 gr
1 scatoletta di tonno 160 gr ( o 2 di 80gr)
olio, sale
1 cucchiano di porro o cipolla
sfoglia :
100 gr farina 00 ( 80 farina 00 e 20 semola di grano duro)
1 uovo
sale
radicchio + porro / cipolla li facciamo brasare con sale e acqua .. alla fine aggiungiamo l'olio e il tonno
la sfoglia :
farina + uovo, impastiamo, lasciamo a riposare e stendiamo. Tagliamo a quadratti in el ) Facciamo sbolentare e raffredare le lasagne In un piatto mettiamo una lasagna , il condimento e cosi fino al'ultima .Per finire un filo d'olio EVO . Si possono scaldare a MO .



in romana:





Lasagnetta sau raviolo aperto ( raviolo deschis ) ... sunt foile de lasagna asezate direct in farfurie, nu coapte in cuptor .. adica o lasagna mai mica sau un raviolo care nu este umplut si apoi inchis pe margini ... E mult mai usor si mai de efect... metoda folosita des la restaurante sau cind sunteti in criza de timp ...





ingrediente pt 2 portii 1 radicchio de cca 200 gr 1 cutie de ton de 160 gr ( sau 2 de 80) ulei sare cca 1 lingurita de praz sau ceapa tocata ( se poate si fara ) pt foi : 100 gr faina 00 1 ou sare eu am folosit 80 gr faina 00 si 20 gr semola di grano duro ( in engl semolina flour gasiti aici traducerea si explicatia in mai multe limbi http://en.wikipedia.org/wiki/Semolina ... dupa mine este un gris din griu dur - un tip de griu divers de cel care creste in Europa centrala sau de est ... dar nu cred ca dc puneti 20 gr de gris din care aveti o sa fie ceva rau ... Semola asta are rolul de a face foaia mai grunjoasa ... nu fina... asa incit sosul sa stea pe ea, sa nu alunece la vale ... Se toaca radicchio si se amesteca cu prazul/ ceapa si putina sare, se pune in tigaie la foc mic cu capac deasupra sa se inabuse, sa transpire si sa se coaca in apa lui ... cind vedeti ca apa a scazut se mai adauga putina apa si s emai lasa la scazut fara capac de acum.... important e sa se inmoaie ... Cind e gata se adauga uleiul si tonul , se mai amesteca putin si e gata ... In acest timp se pregateste foaia: Faina se aseaza ca un deal in mijlocul plansetei, in mijloc se face o gaura in care se sparge oul, se pune un praf de sare si se bate usor oul cu furculita , pe masura ce se bate oul se ia cite putin din faina care il inconjoara si se incorporeaza ... tot asa pina cind ati incorporat toata faina ... acum se framinta cu mina pina cind aluatul nu mai este lipicios cu neted ( cit de neted poate fii cu semolina in el ) si elastic... se mai pune faina pe planseta dc e nevoie ... apoi se pune faina pe sucitor si se intinde foaia pina cind ajunge de 1 mm grosime ... sau mai exact sa va vedeti buricele degetelor prin ea ... Se taie cu roata ondulata sau cu un cutit in patrate. Separat se pune o oala cu apa+sare +putin ulei sa fiarba, cind clocoteste apa se trece pe focul cel mai mic si se pun pe rind patratele de coca in apa... dupa cit de mare e oala..nu prea multe odata ca sa nu se lipeasca intre ele ... numarati pina la 30 si le scoateti cu paleta cu gaurele, le aruncati intr-un castron cu apa rece care e bine sa fie asezat la mica distanta de oala ... din castron se pot scoate fara frica cu mina ( nu mai frig) si se aseaza pe un servet de in sau bumbac sa se scurga de excesul de apa . Cu foile care se oparesc pe rind si sosul ( radicchio+ ton) gata pregatit se incepe montarea turnuletzului ( lasagnettei). In fiecare farfurie se pune putin sos apoi o foaie si iar sos .. apoi alta foaie ... nu tb sa zic ca foile mai urite se pun la baza si cele mai aratoase se lasa pt deasupra .... Eu am terminat lasagnetta cu putin sos .. dar se poate sa o terminati si cu o foaie .. e tot una ... nu conteaza ... Peste fiecare lasagnetta se toarna un fir de ulei crud ( extravirgin de masline - de preferat dar nu obligatoriu )... si se servesc ... Daca tb sa mai asezati masa intre timp si ele se mai racesc se pot incalzi citeva secunde la MO ... sau dc aveti musafiri mai multi si evident nu puteti sa stati cu oala linga cind ei sunt deja la masa... se pot pregati pe o tava de sticla sau portelan bune pt cuptorul clasic si aspectoasa pt purtat la masa... se aseaza lasagnettele separat una de alta ... in asa fel incit sa le puteti lua cu paleta si aseza fiecare in cite o farfurie fara sa le stricati aspectul ...

Nessun commento:

Ultimi commenti