Panone



Ingredienti :
500 gr farina
1 bustina lieviti per dolci( 16 gr)
200 gr zucchero
100 margarina/burro
2 uova
buccia di limone
30 gr zucchero vanigliato( o vaniglina)
300 gr cacao
50 gr cioccolata fondente
50 gr mostarda bolognese
estratti di liquore 1/2 fialetta ( di mandorla amara)
300 gr frutta candita mista
300 gr noci, arachidi , mandorle
100 gr uvetta sultanina
100 gr fichi secchi
200 ml latte
150 ml vino bianco
1 cucchiai miele
liquore di mandorla amara

200 gr cioccolata fondente +1 cucchiai olio sciolta a nagno maria o a MO oer la glassa
una parte della frutta candita per guarnire

in una grossa ciotola mettere a bagno con il vino per una notte tutti i canditi, tutta la frutta secca già mondata (nella lista sopra descritta tutto ciò che va dalla frutta candita mista ai fichi secchi compresi). Coprire e lasciare al fresco per la notte.

La mattina dopo si inizia fondendo la margarina a fuoco dolce e la si fa raffreddare, si grattugia la scorza dei limoni.

amalgamiamo tutto e inforniamo nella teglia imburata e infarinata per 45 minuti

lasciamo a raffreddare e mettiamo la cioccolata e la frutta candita

in romana:


Certosino care mie imi place mult si se aseamana cu Panonele este tipic orasenilor ( celor care locuiau in Bologna ) cei dinafara orasului considera tipic de Craciun panonele... Cum eu stau la tzara m-am conformat .... Reteta este usoara si seamana foarte mult cu negresa noastra atit de draga .. acum cantitatile sunt probabil putin diferite ( dar cum eu negresa o faceam mereu din ochi .. nu e mare diferenta ).. si in plus apar smochinele , multe fructe candite ( de toate felurile: portocale, cedru, cirese.. ) si nuci, alune, migdale, arahide ...


Ingrediente :
500 gr faina
1 plic de praf de copt ( 16 gr)
200 gr zahar
100 margarina
2 oua
coaja rasa de la o lamiie
30 gr zahar vanilat ( eu am pus vanilina)
300 gr cacao
50 gr ciocolata amaruie
50 gr marmelada ( se foloseste mostarda bolognese care este o marmelada de gutui, prune si portocale .. este ca un magiun romanesc)
1/2 fiola de esenta de migdale
300 gr fructe candite (cedru, portocale, cirese) eu am pus resturi din ce aveanm prin casa + coji de pepene verde din dulceata
300 gr nuci, arahide , migdale, alune cintarite cu coaja cu tot
100 gr stafide
100 gr smochine
200 ml lapte
150 ml vin alb sec
1 lingura de miere
lichior de migdale
minim 200 gr ciocolata amaruie +1 lingura de ulei topite la bain marie asau microunde pt glazura o parte din fructa candita si din alune se tine de-oparte pt ornat ( eu am mai folosit si niste rahat taiat feliute adus din Romania pt ca aveam putine canditi si le-am pus in compozitie) nucile , migdalele, arahidele, alunele curatate de coaja si taiate marunt cu cutitul se tin in vin de seara pina dimineata ( eu le-am tinut de dimineata pina acum ...), am pus si stafidele si smochinele in vin sa prinda gust ( asta e modificarea mea la reteta ca muream dc nu faceam o modificare ) margarina si ciocolata se topesc impreuna la bain marie sau la microunde ... se amesteca toate ingredientele inclusiv vinul in care au fost tinute nucile ... mai putin lichiorul de migdale ..cu el se va uda coltul unui servet de bucatarie si cind scoatem panonele din cuptor asa cald stergem usor pe deasupra ca sa nu se ude ci doar sa doar sa prinda aroma... se amesteca bine cu lingura de lemn... si la fundul castronului ( atentie sa fie unul mare sau eventual o cratita ca e cantitate multa )... se toarna compozitia care va fii ceva mai tare decit un pandispan ( si nu va avea mai mult de 2.5 cm inaltime cind o punem in tavi pt ca va creste dublu ....)in forme cu hirtie de copt ( mai intii udata la jet de apa si apoi stoarsa ca sa o puteti intinde mai bine in tava) si se da la cuptor la foc mediu circa 45 min . Se scoate si se glaseaza cu ciocolata care a fost amestecata cu alunele tinute deoparte .. iar apoi se orneaza cu restul de fructe candite. Se taie cind s-a racit bine de tot ... ps : poza cu ingredientele am facut-o la sfirsit si deci am incercat sa reconstitui ingredientele .. pt ca am uitat ...si deci lipsesc smochinele si fructele candite ( mai putin cojile mele de pepene ) care fiind putine am pus tot ce aveam deja in aluat ...

1 commento:

krissy ha detto...

mmm....imi dai iar idei, tre' s-o incerc :)

Ultimi commenti