martedì 26 dicembre 2006

Panone



Ingredienti :
500 gr farina
1 bustina lieviti per dolci( 16 gr)
200 gr zucchero
100 gr burro
2 uova
buccia di limone
30 gr zucchero vanigliato
300 gr cacao
50 gr cioccolata fondente
50 gr mostarda bolognese
estratti di liquore 1/2 fialetta ( di mandorla amara)
300 gr frutta candita mista
300 gr noci, arachidi , mandorle
100 gr uvetta sultanina
100 gr fichi secchi
200 ml latte
150 ml vino bianco
1 cucchiai miele
liquore di mandorla amara

200 gr cioccolata fondente +1 cucchiai olio sciolta a bagno maria o a MO per la glassa
una parte della frutta candita per guarnire

in una grossa ciotola mettere a bagno con il vino per una notte tutti i canditi, tutta la frutta secca già mondata . Coprire e lasciare al fresco per la notte.

La mattina dopo si inizia fondendo il burro a fuoco dolce e  si fa raffreddare, si grattugia la scorza dei limoni.

amalgamiamo tutto e inforniamo nella teglia imburrata e infarinata per 45 minuti

lasciamo a raffreddare e spennelliamo il panone caldo con il liquore di mandorla e dopo versiamo sopra la cioccolata e la frutta candita

in romana:


Certosino care mie imi place mult si se aseamana cu Panonele este tipic orasenilor ( celor care locuiau in Bologna ) cei dinafara orasului considera tipic de Craciun panonele... 


Ingrediente :
500 gr faina
1 plic de praf de copt ( 16 gr)
200 gr zahar
100 unt
2 oua
coaja rasa de la o lamiie
30 gr zahar vanilat 
300 gr cacao
50 gr ciocolata amaruie
50 gr marmelada ( se foloseste mostarda bolognese care este o marmelada de gutui, prune si portocale ..  ca un magiun romanesc)
1/2 fiola de esenta de migdale
300 gr fructe zaharisite (cedru, portocale, cirese) eu am pus si  coji de pepene verde din dulceata
300 gr nuci, arahide , migdale, alune cintarite cu coaja cu tot
100 gr stafide
100 gr smochine
200 ml lapte
150 ml vin alb sec
1 lingura de miere
lichior de migdale
minim 200 gr ciocolata amaruie +1 lingura de ulei topite la bain marie asau microunde pt glazura

 o parte din fructele zaharisite si din alune se tin t ornat ( eu am mai folosit si niste rahat taiat feliute adus din Romania, in compozitie) nucile , migdalele, arahidele, alunele curatate de coaja si taiate marunt cu cutitul se tin in vin de seara pina dimineata , am pus si stafidele si smochinele in vin sa prinda gust , untul si ciocolata se topesc impreuna la bain marie sau la microunde si se amesteca toate ingredientele inclusiv vinul in care au fost tinute nucile mai putin lichiorul de migdale, cu el se va uda coltul unui servet de bucatarie si cind scoatem panonele din cuptor asa cald stergem usor pe deasupra ca sa nu se ude ci doar sa doar sa prinda aroma.

Se amesteca bine cu lingura de lemn si la fundul castronului ( atentie sa fie unul mare sau eventual o cratita ca e cantitate multa ),  se toarna compozitia care va fi ceva mai tare decit un pandispan ( si nu va avea mai mult de 2.5 cm inaltime cind o punem in tavi pt ca va creste dublu , in forme cu hirtie de copt ( mai intii udata la jet de apa si apoi stoarsa ca sa o puteti intinde mai bine in tava) si se da la cuptor la foc mediu circa 45 min . Se scoate si intai se umezeste cum am scris mai sus cu un servet de panza inmuiat in lichior de migdale si apoi se glaseaza cu ciocolata care a fost amestecata cu alunele pastrate special iar apoi se orneaza cu restul de fructe zaharisite. Se taie cind s-a racit bine de tot ...