Roba vecchia /Ropa vieja - Haine vechi ..


una sorta di spezzatino piccante preparato con carne di manzo e servito su un letto di riso
ricetta cubana o di Panama, Santo Domingo, Puerto Rico, Gran Canaria.. e anche spagnola.. con piccole differenze: il design del piatto o il modo di tagliare la carne

nella ricetta cubana c'era anche il vino ..

io ho fatto una ricetta molto semplice, ho tolto la cipolla e l'aglio e anche il vino e o usatto il porro .

ingredienti:
carne di manzo
cipolla
carota
sale

salsa:
pepperone arrostito
aglio
sale
pepe
origano
aceto
cipolla
alloro
pomodori
vino rosso ( nella ricetta cubana)


la carne + cipolla+ carota+sale l'ho fatto bollire nella pentola a pressione

alla fine raffredata e rotta con le mani in piccoli pezzi

preparare la salsa e amalgamare tutto

servita sul letto di purea di patate


in romana:

reteta am gasit-o in mai multe variante ca fiind reteta tipica din Santo Domingo, Puerto Rico., Gran Canaria.. chiar si varianta spaniola diferentele erau mici doar de design in farfurie sau de cum era taiata carnea ( rupta de fapt ) .. reteta cubaneza insa continea si vin ... si din cite am citit ( in mai multe forumuri, bloguri.. ) e obligatoriu cu vin aici... eu am ales dintre multele retete pe cea mai simplificata ... in plus am scos ceapa si usturoiul dar am pus praz ...

ingrediente:
carne de vita
ceapa
morcov
sare
sos :
ardei gras copt pe tabla, curatat de pielitza si apoi taiat fisii inguste
usturoi
sare
piper
origano
otet
ceapa
dafin
sos de rosii
vin ( numai in reteta cubaneza)

carnea se fierbe 2-3 ore la foc normal sau 40 min cca la oala sub presiune impreuna cu ceapa , morcovul.. cind e fiarta carnea se scoate din oala , se rupe cu miinile fishii fishii ... se prepara sosul ..din ceapa tocata si inabusita in ulei cu putin otet, apoi se adauga ceasca din supa de carne, usturoi, ardeii copti curatati si taiati fisii ... carnea si sosul de rosii .. se mai lasa sa fiarba .. se adauga foi de dafin, origano, sare, piper cum ziceam erau diverse retete si diverse prezentari cu carnea taiata bucatele sau rupta in fisii , cu sos lung sau fara ... cu garnituri de cartofi sau orez .... eu pt ca am avut sos putin am pus carnea pe un pat de piure de cartofi .... ardeiul meu era galben ... se vad dungutze galbene prin carne ...

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