Sjömansgryta

- 500 gr fessa di bovino (~4 fette)
- 2 cipolle
- 400 ml acqua
- 200 ml birra scurra
- 1 dado per il brodo
- santoreggia
- aloro
- sale e pepe
- 2 radici di prezzemolo
- 300-400 gr patate

salsa:
- 1 cucchiaio fecola
- 1 cucchiaio senape
- prezzemolo

Cipolla amorbidita nel olio nella padella piu' la carne e friggere per 15 minuti. Aggiungiamo il dado, le radici di prezzemolo a fette, santoreggia, aloro, la birra e l'acqua , sale e pepe e facciamo cuocere sotto il coperchio 1 1/4 ora . Aggiungiamo le patate e lasciamo a cuocere fino quando le patate sono pronte. Prendiamo la arne e le paatte e lasciamo la salsa aggiunggiamo la fecola sciolta in acqua fredda, senape e prezzemolo tritatto
Mettiamo la carne sul piatto di portata e aggiungiamo sopra la salsa.


in romana:

reteta Ioanei ( copiata cuvint cu cuvint )....

- 500 gr pulpa vita felii(~4 felii)
- 2 cepe micute(ale mele au fost cu tot cu cozi)
- 400 ml apa
- 200 ml bere neagra
- 1 cub knor(sau 1 lingura rasa vegeta)
- cimbru
- 3 foi dafin
- sare, piper
- 2 radacini micute de patrunjel
- 300-400 gr cartofi

Sos:
- 1 lingura amidon
- 1 lingura mustar
- 1/2 legatura patrunjel In 2 linguri ulei am prajit ceapa tocata marunt.

Dupa ce s-a inmuita am scos ceapa din ulei si am pus carnea la prajit. Mai adaugati 1-2 linguri ulei daca credeti ca e necesar. Am lasat carnea la prajit cam 15 minute, sa scada putin sucul care-l lasa. Am adaugat peste carne ceapa prajita, am sfaramat cubul knor, radacinile de patrunjel feliate, am adaugat cimbrul si foile de dafin. Apoi am turnat apa si berea si am adus la fierbere. Am sarat, piperat si am lasat sa fiarba cu capac, la foc mediu cam 1h si un sfert. Am adaugat apoi cartofii si am mai lasat pana au fost si ei fierti. Cand carnea e frageda si cartofii facuti am scos tot din oala si am lasat doar sosul. Am adaugat 1 lingura amidon(dizolvata in putina apa rece), mustarul si dupa ce a inceput sa se ingroase am pus patrunjelul tocat. La servire se aseaza carnea pe o farfurie, cartofii langa ea si apoi turnam deasupra din sos. Sosul ramas se serveste la masa, intr-un bol, cine mai doreste sa-si mai puna ca e tare bun.

sfat
daca vreti ca sosul sa fie fin, strecurati ce ramane dupa ce scoateti carnea si cartofii si apoi adaugati amidonul, mustarul si patrunjelul.

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