Trippa all'Ulivetana (Palermo) - Burta all'Ulivetana




Monoporzione

circa 300-350 gr di trippa,da sciacquare e far bollire in acqua salata per almeno 2 ore.

Poi friggete 2 melanzane a fettine.

Preparate un ragù di carne classico,olio, cipolla e tritato di manzo cotto con la passata e profumato alla fine con basilico fresco.

Mentre tutte ste preparazioni cuociono,fate un sugo di pomodoro,base aglio e olio,profumando con odore di cannella e chiodo di garofano,tritati finemente.

Scolata la trippa insaporitela per una mezz'ora nella salsa,aggiustando di sale e pepe. Poi ci vuole del pepato primosale e della provola di Casale di media stagionatura,il primo fatto a pezzi il secondo grattato.Titrate fuori la trippa ormai morbida dalla pentolina,in cui ha cotto con la salsa di pomodoro e cominciate ad acconciar il piatto.Nella stassa pentola di coccio,senza sciacquare,fate uno strato di melanzane fritte.Poi la trippa.Poi il ragù.Poi i formaggi,ma un paio di cucchiai di grattato teneteli da parte.Ultimo strato di melanzane fritte.Battete poi un uovo con il formaggio rimasto,salate e pepate.Guarnite la preparazione con soldoni d'uova sode ,tra le quali farete colare l'uovo battuto.Infornate a 180° e fate dorare,servite non caldissima e riposata il giorno dopo è ancora meglio.





pero ho fatto una mia versione con quello que ho trovatto nel frigo



400 gr trippa
pasata di pomodoro
aglio e chiodo di garofano
olio
1 cuchiaio di latte
formaggio fontina
1/2 melanzana
1 uovo sbatuto

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TRIPPA ALL'OLIVETANA 300-350 gr di burta de vitel clatita cu apa calda si fiarta cca 2 ore in apa cu sare. Apoi prajiti 2 vinete taiate felii. Pregatiti un ragù din carne , clasic ( ulei, ceaoa si carne de minzat tocata fiert impreuna cu pulpa de rosii si parfumat cu busuioc proaspat la sfirsit). In timp ce toate fierb ,pregatiti un suc de rosii, se caleste un catel de usturoi in ulei,se adauga rosiile si un cuisor iar la sfirsit putina scortisoara. Scurgeti burta si o amestecati su sucul de rosii ,adaugati dupa gust sare si piper Apoi brinza "pepato primosale" sau "provola di Casale ", primul tip de brinza bucatele si al doilea ras. Se scoate burta din craticioara in care ati facut sucul de rosii si se aseaza in vasul pt cuptor. In acelasi vas puneti un strat de vinete prajite. Apoi burta Peste ragù-ul. Apoi brinza bucati. Ultimul strat de vinete. Bateti un ou cu brinza rasa,sarati si piperati. Garnisiti cu felii de oua fierte tari printre care lasati sa curga ou batut. La cuptor la 180° pina se rumeneste,serviti nu foarte calda .. mai rece - caliie e mai buna


Si acum reteta mea - cu ce aveam in frigider ...mai rapida si mai putin "calorica"
pt 2 persoane:
- 400 gr burta de vita taiata felii si cumparata gata fiarta .. pe care am mai fiert-o in apa cu sare maxim 15 minute si apoi am scurs apa .
- sos de rosii : am pus in tigaie 1 lingura de ulei, 1 catel de usturoi in care am infipt un cuisor
- in felul asta la sfirsit am putut sa le arunc usor pe amindoua, pulpa de rosii su suc, 1 lingura de lapte
- dupa parerea mea mai indulceste gustul aspru de rosii iar la sfirsit scortisoara un virf de cutit si busuioc uscat praf 1 virf de lingurita
- brinza ( fontina)
- 1/2 de vinata taiata felii, sarate , scurse, clatite cu apa si sterse cu prospoul de bucatarie dupa care prajite in tigaia de teflon cu putin ulei.
- 1 ou batut
In vasul pt cuptor am pus un strat de burta ( am gresit ca tb sa incep cu un strat d vinete... ) peste un strat de brinza taiat felii, apoi vinete, sosul de rosii aromat cu busuic, oul batut si celalta parte din brinza . La cuptor la foc maxim ( ca sa scap mai repede ca era cald rau). Cind era brinza topita am scos din cuptor si am lasat sa se raceasca. Era cald in casa si dupa 30 min mincarica mea era inca calduta dar buna de mincat

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