Confettura di pomodori verdi alla vaniglia - Dulceata de gogonele cu vanilie



- i pomodori verdi tagliati a fette e tolti i semi
- mettiamo acqua con aceto bianco o di mele a bollire ( per ofgni 2 l di acqua 300 ml di aceto non piu' di 9° ) e versiamo le fette di pomodori, lasciamo a bollire al fuocco basso per 1 ora o fino quando le fette sembrano piu' transparente , al occhio si vede la diferenza
- scolate e lavate in acqua fredda, lasciate per una decina di minuti in acqua fredda e scolate di nuovo molto bene ( se abbiate lessato una quantitat grande di pomodori lasciate in acqua fredda piu' tempo e poi a scolare anche per tutta la notte )
- pesate e per ogni kilo di pomodori usiamo 1 kilo di zucchero e 500 ml acqua
- prepariamo il sciroppo con acqua e zucchero, facciamo bollire e quando inizia a legare aggiungiamo le fette di pomodori
- lasciamo a bollire a fuocco basso fino quando e pronto ( facciamo la prova piattino)
- spegniamo il fuocco e aggiungiamo la vaniglia
- versiamo la confettura nei barattoli sterilizati , chiudiamo e capovolgiamo i barrattoli .. lasciamo a raffreddare cosi .

nel libro dove ho trovatto la ricetta diceva di aggiungere alcune gocce di colorante alimentare verde per far tornare al colore iniziale le fette di pomodoro


in romana :


- gogonelele se taie felii si se curata de simburi - se pun la fiert in apa cu otet ( la 2 l de apa 300 ml otet nu mai puternic de 9°) cind au fiert ( cca 1 ora ) trebuie sa vedeti diferenta :la inceput sunt mate ca orice gogonea dar fierbind la foc mic de tot devin usor transparente .. nu vor arata exact ca niste bucati de sticla dar vor fii mai transparente decit la inceput
- se rastoarne in strecuratoare si se clatesc cu apa rece, apoi se lasa din nou in oala in care au fiert insa de data asta in apa rece ( ca sa fim siguri ca iese mirosul de otet .. in caz ca a ramas)...
- se strecoara din nou si se lasa cca 2 ore ( dc e cantitate mai mare le puteti lasa si o noapte intreaga ) la scurs
- se cintaresc (asa scurse )
- face un sirop din zahar si apa - cind siropul da in clocot adaugam feliile oparite
- lasam sa fiarba pina este legat ( face fir : luam sirop intre 2 degete aratator si degetul mare si le lipim si le indepartam , dc se formeaza fir e ok sau facem proba cu farfuriuta ) .. nu trebuie sa fiarba mai mult decit e necesar si nici la foc mare ca sa nu se ingalbeneasca ...
- in careta Jurcovanei scrie ca putem adauga citeva picaturi de colorant verde alimentar ca sa le aducem la culoarea initiala .. eu nu am urmat acest sfat
- dupa ce sunt fierte si am stins flacara adaugam vanilina .. sau zahar vanilat
- punem in borcane curate si sterilizate (perfect uscate) cu capac cu filet.. inchidem capacul si intoarcem borcanul cu fundul in sus .. lasam pina se raceste .. se va forma vid si capacul se va inchide perfect ... dulceata tine perfect fara sa mai fie nevoie sa fierbeti borcanele la bain marie ...

9 commenti:

Irina ha detto...

Si la noi (in Franta) se face la fel : confiture destomates vertes...
Soacra mea face niste dulceturi extraordinare, bine ca mi-ai adus aminte. O sa ii mai cer un borcan !

Cristina ha detto...

Irina daca poti sa o intrebi si ce tip de gogonele foloseste ( soi de rosii ) ce bine ar fi. Poate si ceva retete, eu mai am unele de experimentat, seria asta a fost doar ca sa aflu daca imi place sau nu gustul lor care este absolut minunat.
Asa, profita acum cit e in putere si poate sa va dea borcane :-)))

Edith ha detto...

Ce dulceata suuuper! Nici nu auzisem de asa ceva! :) Si gemul cu vanile cred ca e tare bun (dupa cum arata...) :)

Ely ha detto...

che buona ma i pomodori verdi li trovo difficilmente se li trovo però li prendo così provo tutte e due le ricette!!!

adriana ha detto...

complimeti per le ricette volevo sapere cone se po fare confettura di limone ,grazie

Liliana ha detto...

Sambata am facut si eu dulceata, e extraordinara! Multumesc pentru reteta, draga mea! Deja e-n retetarul familiei.

Cristina ha detto...

Draga Liliana ma bucur mult ca ti-a placut. Este o dulceata tare buna si desi putin lung timpul de preparare este destul de usor de facut. Daca insa o sa ai vreodata gogonele mici incearca si reteta de la bunica Meliandei http://melianda.blogspot.com/2008/11/dulceata-de-gogonele.html. Eu in fiecare an ma uit dupa gogonele mici dar fara succes, poate insa vreodata o sa ajung si eu sa le gasesc la magazin si atunci nu mai scapa :-)

Liliana ha detto...

Multumesc mult pentru link, poate la anul sa pun si rosii lunguiete in gradina, anul acesta am avut gogonele mici dar rotunzi, ramase razlete prin gradina...asa am ajuns la dulceata ta, era pacat sa le las in suferinta...

Cristina ha detto...

Ai dreptate! Si eu tot din intimplare am facut dulceata, am cumparat gogonele ca sa fac rosii verzi prajite ca in filmul cu acelasi titlu si cum mi-au ramas vreo doua am pus si de o dulceata .

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