Crescente al latte - Crescente cu lapte




la ricetta e quella della Prova del cuoco di Alessandra Spisni

forum la prova del cuoco


io non ho fatto lievitare due volte come lei e ho usato 1/2 cubetto di lievito


ingredienti:

500 gr farina OO
25 gr lievito di birra ( io solo 1/2 cubetto)
15 gr sale ( io 1/2 cucchiaino)
1 cucchiaio di miele ( per sciogliere il lievito )
2 cucchiai panna fresca
latte q.b.

mettiamo in una ciotola lievito sciolto con miele ( o zucchero)+panna+ 150 ml latte .. aggiungiamo la farina con il sale e mescoliamo con un cucchiaio ...aggiungiamo poco a poco il resto del latte q.b. per avere un impasto molto mobido . Come dice lei "un po’ appiccicoso e colloso (deve rimanere un po’ attaccato sia alle mani che alla ciotola dove si lavora)".Qui io ho fatto una modifica : ho unto con olio una teglia di vetro ( ma sara' meglio una di aluminio ) e ho versato l'impasto. Ho lasciato coperto con un tovagliolo di lino dentro il forno a MO ( spento !) pero' la dentro l'impasto sta bene . Prima di mettere la teglia nel forno a MO ho fatto scaldare una tazza con acqua dentro, cosi il forno era pieno di vapori caldi di acqua .. ho lasciato a lievitare e inforniamo a 200-220° C

Io ho spennelato la crescente quando era pronta con l'acqua di cottura della pasta- contiene amido e la crosta del pane rimane morbida. o meglio : 1 cucchiaino d'amido di mais sciolto in 250-300 ml acqua , facciamo bollire per alcuni minuti e lasciamo raffredare .. con questa acqua spenneliamo il pane o i panini

una fetta ripiena di stracchino ..
diametro teglia = 26 cm


in romana:


" Crescente " este o piine specifica din zona Bologna. Nu trebuie sa fie foarte inalta seamana mult cu focaccia . In trecut aceasta piine era framintata cu apa in care fierbea cotechino si deasupra ei se puneau fisii de sorici care la caldura cuptorului se cocea si devenea crocant si se rasucea. Tot in trecut se mai folosea in aluat bucati de la prosciutto cotto ( resturi).


Reteta pe care am facut-o eu este cu lapte ..... cind am vazut-o eu la tv a fost prezentata astfel: coapta intr-o forma rotunda de acelasi diametru ca si o tigaie ( o sa vedeti de ce ). Taiata in 2 ca un blat de tort, pregatita o omleta separat in tigaie peste prima jumatatea ( cea inferioara ) se rastoarna omleta si se aseaza capacul ( partea superioara a crescentei) apoi se taie totul in felii ca de tort sau in diagonale astfel incit sa rezulte multe romburi ... dc va e frica sa taiati sa nu va alunece feliile si umplutura : se infig mai multe scobitori in piine apoi se taie in asa fel incit sa ramina fiecare romb sau patrat de piine cu o scobitoare in mijloc


ingrediente :


500 gr faina
25 gr drojdie ( eu am pus insa numai 12 grame dar am lasat sa dospeasca mai mult de cele 20 minute cit ar fii trebuit .. deci mai multa drojdie = timp mai scurt de dospire )
sare
miere ca sa topim drojdia ( dc nu aveti merge si cu zahar)
2 linguri smintina (cea din care se bate frisa- in loc de smintina asta puteti pune putin unt topit si adaugat in lapte )
lapte cit e nevoie ( mie mi.au intrat cca 350 ml dar nu o luati de buna .. cum zic mereu fiecare faina cere mai mult sau mai putin lichid... )


aluatul tb sa fie moale asemanator cu cel de negresa ... se pregateste in castron, si se bate cu mina sau cu mixerul cel special pt aluat .. eu l-am batut cu mina ca si cum ai bate cu telul miscam mina in sens circular din centrul castronului spre marginea lui in felul asta aluatul se "oxigena" se umplea de aer .. nu mult asa de citeva ori doar ... am uns o forma ( eu una de sticla ) cu ulei si am turnat aluatul .. am facut citeva gaurele cu degetele ca sa vad cind creste ... nu tb s afaceti la fel .. apoi am pus castronul acoperit cu un servet in cuptorul cu microunde ca se inchide etans... sau intr-un dulap merge .. undeva unde sa nu fie in bataia vintului ... dc puneti 25 gr de drojdie lasati a crescut cca 20 minute .. dc puneti ca mine mai putina drojdie lasati mai mult .. o sa creasca nu chiar dublu dsar creste .-. intre timp incalzim cuptorul bine si punem la copt tava cu aluatul la cca 200 °C .. eu am pus la temperatura mai mare primele minute si apoi am mai micsorat la mediu .. am copt pina s-a rumenit .. in ultimele minute am uns piinica cu apa in care au fiert macaroanele ( aveam apa am inmuiat pensula in ea si am uns .. apa asta contine amidon si nu lasa sa se formeze crusta tare , a ramas moale pe deasupra ... pufos )

diametru vas = 26 cm

1 commento:

Nicoleta ha detto...

Ti-a reusit nemaipomenit,crescenta.
Am retinut si eu reteta. Sper sa-mi iasa si mie asa de bine, cand o voi face.

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