Ciulama ( con funghi - cu ciuperci)


La parola ciulama viene dalla parola turca çulama che significa un piatto di carne o funghi con salsa bianca di farina.


Si puo' fare con carne di pollo, gallina, vitello o coniglio o con I funghi ( come la mia ricetta ). La mia nonna a volte la faceva con le patate ( lesse e tagliate a cubetti abbastanza grossi aggiunte nella salsa bianca alla fine)


ingredienti :


carne* o funghi **
burro e farina
latte e panna acida
sale e pepe
prezzemolo o aneto ( io aneto)
brodo di carne o di verdure, e migliore con un buon brodo di carne


Copriamo la carne o i funghi con il brodo.

Prepariamo una salsa bianca con il burro e la farina aggiungiamo latte e panna. Versiamo la salsa nel brodo e facciamo cuocere a fuocco basso fino quando diventa come una besciamella licquida. Aggiungiamo sale, pepe e il prezzemolo o l'aneto tritate.


* la carne la facciamo cuocere in acqua salata con carota e cipolla


** i funghi devono essere lessati in acqua salata e saltati in padella con poco burro


*** in alcune ricette si aggiunge aglio, io ho aggiunto quanto una puntina di coltello aglio disidratato, pero andava bene anchè far rossolare uno spicchio d'aglio nel burro e butarlo via quando aggiungiamo la farina.



Si sposa bene con un bicchiere di vino bianco secco.


in romana:


se poate face cu :
carne de pui, iepure sau vitel
sau cu ciuperci ( asa cum am facut-o eu)

Bunica mea mai facea cu cartofi ( fierti separat )

ingrediente:

carne* sau ciuperci**
unt si fãinã in cantitati egale
sare, piper
1 legãturã pãtrunjel sau marar
lapte si smintina
supa de carne sau de legume dupa cum va place ( de preferat o supa buna de gaina de tara )

Punem supa peste carne sau ciuperci cit s ale acopere .Preparam un sos alb din unt, faina, lapte si smintina si adaugam in supa ... trebuie sa se omogenizeze si sa se lege sosul ( este un fel de besamel mai lichid) .
Se adauga sarea, piperul si verdeata tocata ( eu am pus numai marar ) . Eu am adaugat si putin usturoi uscat ( un virf de cutit).


* carnea se fierbe impreuna cu morcove si ceapa in apa sarata


** ciupercile se fierb separat in apa cu sare si apoi se scurg si se inabuse in unt.

***in unele retete se adauga usturoi ( eu am adaugat putin usturoi dezhidratat ... dar putem sa inabusim un catel de usturoi intreg in unt cind pregatim sosul alb si sa il aruncam in momentul in care adaugam faia ).

4 commenti:

Mestolo & Paiolo ha detto...

Ciao Cristina, passa da me. Devi ritirare un premio.

adry ha detto...

Waw, ciulama de ciuperci cu mamaliguta!!!! Ce pofta mi-ai facut!

Ely ha detto...

interessante questo tour turco! sai davvero un sacco di cose :-)

Cristina ha detto...

x Ely Grazie ...

x Adry trebuie sa profiti cit inca mai e putin racoare, ca pe urma pina la toamna s-a dus mmaliga cu ciulama :-)) pupiceeeeeee

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