Crescente al rosmarino e finocchio - Crescente cu rozmarin si fenel



ingredienti:


500 gr farina OO

20 gr lievito di birra fresco ( sciolto con zucchero)

sale- 1 cucchiaio

acqua e latte q.b.


olio


rosmarino e finocchio



mettiamo in una ciotola lievito sciolto con 100 ml latte , aggiungiamo la farina con il sale e e mescoliamo con un cucchiaio ...aggiungiamo poco a poco il resto del latte e l'acqua q.b. per avere un impasto molto mobido ( un po’ appiccicoso e colloso (deve rimanere un po’ attaccato sia alle mani che alla ciotola dove si lavora) ..Lo impastiamo per un po' con le mani unte con olio ... e lo lasciamo a lievitare.


versiamo l'imapsto lievitato in una teglia tonda unta con olio , schiacciamo con le ditta, aggiungiamo il rosmarino e il finocchio ... lasciamo a lievitare per un po' e scaldiamo il forno a 200°C

spennelliamo l'impasto con acqua e latte o acqua e yogurt, abbondante ( 1-2 mm) e inforniamo ...



variante : con olive, pomodorini, cipolla...



in romana :


500 gr faina OO

20 gr drojdie de bere proaspata ( topita cu zahar)

1 lingurita de sare ( am dizolvat-o in apa )

apa sau lapte la temperatura camerei cit este nevoie ca sa obtinem un aluat moale ( eu am folosit amestec de apa si lapte )


ulei sau unt topit


rozmarin fenel ( in locul lui puitem pune : ceapa, brinza cubulete, rosii mici intregi sau taiate jumatati, masline etc)


- framintam putin cit sa se dezlipeasca usor de pe castron , cu miinile unse cu ulei sau unt topit

- lasam la dospit cit sa se dubleze volumul

- ungem tava cu ulei si turnam aluatul

- strivim NUMAI cu degetele cit sa se largeasca si sa se aseze in tava bine , uniform , nu mai inalt de 2 degete

- lasam sa mai dospeasca putin si incalzim cuptorul

- asezam rozmarinul si ce mai dorim din loc in loc pe aluat , chiar putem sa prindem cu 2 degete coca si sa acoperim putin rozmarinul ..

- ungem cu ulei+ lapte sau ulei+ iaurt ( nu cu zgircenie . sa fie lichid de 1-2 mm deasupra aluatului )

- coacem in cuptorul cald 200 °C pina cind se rumeste





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