sabato 23 agosto 2008

Seitan casalingo - Seitan facut in casa (friptura de post)


Il Seitan di Valentina
copia e incolla della sua ricetta :

Ingredienti per il seitan:
farina 0 di frumento (ma si può fare anche con il farro, il kamut o le farine 1 e 2)
acqua

Ingredienti per il brodo di cottura
salsa di soia
cipolla, sedano, carota
una foglia di alloro
un chiodo di garofano
alga kombu (se piace)
sale


Mettere la farina in una ciotola capiente ed impastarla con acqua sufficiente ad ottenere una pasta morbida morbida; lasciar riposare l'impasto per tutta la notte.
Riprenderlo e metterlo in uno scolapasta, mettendolo a sua volta nel lavandino (con il tappo allo scarico). Riempire il lavandino di acqua fredda fino a coprire la palla di pasta ed iniziare ad impastarla: si vedrà l'acqua imbiancarsi progressivamente per l'amido che si dilava dalla pasta attraverso le maglie del glutine. Vuotare il lavandino dall'acqua bianca e riempirlo nuovamente ripetendo poi l'operazione di impastamento, alternando acqua fredda e il più possibile calda, per quattro o cinque volte. Primo e ultimo lavaggio devono essere fatti con acqua fredda, affinché le maglie del glutine si contraggano e si compattino. Quando l'acqua di lavaggio non si imbiancherà più, e la palla di pasta sarà diventata giallognola e molto elastica, si sarà ottenuto il glutine puro. Farne delle pallotte, un po' più grandi di un pugno e scottarle in acqua bollente per cinque minuti, quindi scolarle e lasciarle raffreddare. Infine, preparare il brodo di cottura del seitan lasciando bollire in acqua tutti gli ingredienti indicati per una mezz'ora; aggiungere le pallotte di glutine e lasciarle cuocere un'ora circa. Scolarle e lasciarle raffreddare, intere o affettate a seconda dell'utilizzo che si dovrà farne.

che però io ho cambiato leggermente:
- non ho lasciato l'impasto per tutta la notte ma solo un paio di ore
- la farina era 00 è ho capito ( leggendo anche altre ricette che non è la migliore, si perde molto al risciacquo )
- non ho sciacquato fino quando l'acqua è diventata pulitissima perché ho letto in uno blog vegan che è molto più morbida se lasciata cosi.. l'ho lavata bene ma non fino alla fine.
- ho fatto bollire nella pentola a pressione per 20 minuti

il seitan ottenuto dopo essere bollito nella pentola a pressione per 20 minuti ( o nella pentola classica 1 ora ) l'ho adagiato sulla teglia con la carta da forno insieme alle patate sbucciate e condite con olio e sale grosso e ho infornato tutto nel forno già caldo a 200-220 °C . Il seitan l'ho girato a metà cottura.

in romana :


Ingrediente pentru seitan:
faina integrala ( kamut .. sau chiar si faina  alba  cum am folosit eu )
apa

eu am folosit pt 2 fripturi ca cea din poza 300 gr faina  si 150-200 ml apa

Ingrediente pentru supa in care va trebui fiarta :
sos de soia
ceapa, telina, morcov
o frunza de dafin
cuisoare (1 cuisor)
alga kombu (daca va place, eu nu am pus)
sare
Puneti faina intr.un castron incapator si framintati cu apa suficienta ca sa obtineti o coca moale, lasati sa se odihneasca 1 noapte ( in castron acoperit cu folie sau servet ca sa nu se intareasca aluatul) .
Luati coca si o asezati intr-o sita in chiuveta cu dopul pus . Umpleti chiuveta cu apa rece cit sa acoperiti aluatul si incepeti sa framintati: o sa vedeti ca apa incepe sa se albeasca pentru ca amidonul iese din aluat. Schimbati apa si reluati aceeasi operatiune de mai multe ori si alternind apa rece cu apa calda cit de calda puteti de vreo 4-5 ori . Prima si ultima spalare trebuie sa fie cu apa rece ! Cind apa obtinuta de la spalare nu va mai fii alba iar aluatul o sa aiba o culoare usor galbuie si va fi foarte elastica ati obtinut glutenul.
Faceti bile un pic mai mari decit pumnul ( daca ati folosit numai 300 gr faina ca mine sa va rezulte o singura bila cit pumnul ) pe care sa le opariti in apa fierbinte pentru 5 minute si apoi le lasati sa se raceasca .
In timpul acesta pregatiti supa si introduceti bilele de gluten OPARITE in supa, fierbeti cca 1 ora ( sau daca veti oala sub presiune numai 20 minute).
Le lasati sa se raceasca si le scurgeti asa intregi , apoi le taiati felii

eu:
- nu am lasat coca peste noapte ci numai vreo 2-3 ore
- faina era alba si am inteles citind apoi alte retete ca nu este cea mai indicata, se pierde mult la clatire / spalare pentru ca are foarte mult amidon
- nu am clatit pina ce apa a iesit transparenta pentru ca am citit ( sunt zeci sau sute de retete numai in italiana sau engleza pe net despre cum se pregateste seitanul ) ca este putin mai moale daca nu este clatita prea mult, deci am spalat-o bine dar nu de tot
- am fiert in oala sub presiune pt 20 minute in loc sa fierb pe foc 1 ora


Am pregatit friptura de seitan la cuptor in tava cu hirtie de copt am pus feliile si cartofii curatati si condimentati cu ulei si sare grunjoasa , am pus totul la copt in cuptorul deja incalzit la 200-220 °C pina cind s-au copt cartofii ... seitanul l-am intors la jumatatea coacerii asa cum am facut si cu cartofii ca sa se coaca uniform.


* ( bucata mea eu am fiert-o aplatizata deja si apoi am taiat-o in 2 pe lungime ) . In functie de cum vreti sa il folositi il taiati in felii ca de friptura, in bucatele ca pentru tocanita sau bucati mici mici din care sa faceti chiftele