Cozonac - ricetta con la birra / reteta cu bere

per 2 pezzi

1 kg farina 00
250 ml birra
5 tuorli
25 gr lievito di birra
1 fialetta di rum
100 gr burro
5-6 cucchiai di cacao
100 gr gherigli di noci
1 albume per spennellare
sale


sciogliere il lievito con pocco zucchero
diluire zucchero nella birra tiepida
versare la birra zuccherata insieme al lievito nella farina
aggiungere i tuorli mescolati con sale
aggiungere il rum e impastare bene fino quando l'impasto sarà morbido con le mani imburrate sempre fino quando finisce il burro ... e l'impasto sarà molto morbido

lasciamo alievitare fino quando radoppia il volume

dividere in 4 e stendere ogni parte della lungheza della teglia ( tipo quella per il plumcake )
su ogni sfoglia di impasto spolverare 1/4 di cacao e qua e là dei gherigli di noci , arrottolare e intrecciare ogni due rotoli

spennellare di olio o con la carta da forno ogni teglia e mettere dentro i due rotoli intreciati ...
lasciate a lievitare fino quando arrivano all'altezza della teglia .

spennellaimo con l'albume e inforniamo nel forno già caldo per 10 minuti a fuocco alto (200-220 °c) e per altri 40 minuti quasi al fuocco medio (160- 180°C ) ...


in romana :

pt 2 bucati

1 kg faina OO
250 ml bere
5 galbenusuri
25 gr drojie de bere proaspata
250 gr zahar
1 fiola de esenta de rom
100 gr unt
5-6 linguri cacao
100 gr miez de nuca
1 albus
sare

topim drojdia cu putin zahar
in berea calduta topim zaharul
varsam drohìjdia lichida si berea indulcita in castronul cu faina
adaugam si galbenusurile frecate cu sare si romul
framintam bine cu miinile unse cu untul pina cind terminam untul si pina cind aluatul devine moale si pufos
lasam sa dospeasca pina isi dubleaza volumul

impartim in 4 si intindem fiecare foaie in cite o foaie de lungimea tavii de cozonac...
presaram pe fiecare foaie 1/4 din cantitatea de cacao si 1/4 din cantitatea de nuca .. asezind cite un miez de nuca din loc in loc ...rulam si impletim cite 2 rulouri obtinind 2 cozonaci

ii asezam in tava unsa sau cu hirtie de copt si lasam sa creasca din nou pina ajung la buza tavii

ungem cu albusul batut si coacem la cuptorul gata incalzit mai intii 10 min la foc maricel 200-220 °C apoi 40 min cca la foc mediu 160 -180 °C

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