Cozonac - ricetta con la birra / reteta cu bere




per 2 pezzi

1 kg farina 00
250 ml birra *
5 tuorli
25 gr lievito di birra
1 fialetta di rum
100 gr burro
5-6 cucchiai di cacao
100 gr gherigli di noci
1 albume per spennellare
sale


sciogliere il lievito con pocco zucchero
diluire zucchero nella birra tiepida
versare la birra zuccherata insieme al lievito nella farina
aggiungere i tuorli mescolati con sale
aggiungere il rum e impastare bene fino quando l'impasto sarà morbido con le mani imburrate sempre fino quando finisce il burro ... e l'impasto sarà molto morbido

lasciamo alievitare fino quando radoppia il volume

dividere in 4 e stendere ogni parte della lungheza della teglia ( tipo quella per il plumcake )
su ogni sfoglia di impasto spolverare 1/4 di cacao e qua e là dei gherigli di noci , arrottolare e intrecciare ogni due rotoli

spennellare di olio o con la carta da forno ogni teglia e mettere dentro i due rotoli intreciati ...
lasciate a lievitare fino quando arrivano all'altezza della teglia .

spennellaimo con l'albume e inforniamo nel forno già caldo per 10 minuti a fuocco alto (200-220 °c) e per altri 40 minuti quasi al fuocco medio (160- 180°C ) ...

* aggiungete ancora piu' birra o acqua frizzante quanto basta per ottenere un impasto morbido... io ho usato 250 ml birra ma di sicuro serviva di piu'

in romana :

pt 2 bucati

1 kg faina OO
250 ml bere *
5 galbenusuri
25 gr drojie de bere proaspata
250 gr zahar
1 fiola de esenta de rom
100 gr unt
5-6 linguri cacao
100 gr miez de nuca
1 albus
sare

topim drojdia cu putin zahar
in berea calduta topim zaharul
varsam drohìjdia lichida si berea indulcita in castronul cu faina
adaugam si galbenusurile frecate cu sare si romul
framintam bine cu miinile unse cu untul pina cind terminam untul si pina cind aluatul devine moale si pufos
lasam sa dospeasca pina isi dubleaza volumul

impartim in 4 si intindem fiecare foaie in cite o foaie de lungimea tavii de cozonac...
presaram pe fiecare foaie 1/4 din cantitatea de cacao si 1/4 din cantitatea de nuca .. asezind cite un miez de nuca din loc in loc ...rulam si impletim cite 2 rulouri obtinind 2 cozonaci

ii asezam in tava unsa sau cu hirtie de copt si lasam sa creasca din nou pina ajung la buza tavii

ungem cu albusul batut si coacem la cuptorul gata incalzit mai intii 10 min la foc maricel 200-220 °C apoi 40 min cca la foc mediu 160 -180 °C
* adaugati bere sau chiar si apa minerala cit este nevoie ca sa obtineti un aluat moale, eu am adaugat exact 250 ml dar ar mai fii trebuit ...

8 commenti:

Mona ha detto...

gata, maine sunt crita...am luat bere...sa vezi tu ce aluaturi fac..la dublu ...hahaha

ce miros imbietor si ce arome au fost astazi la tine in casa...mama mia !!!

ps 1. pe la noi bate un vant nebun...poate isi schimba directia si vine si pe la tine...iesi in balcon si baga cozonacul in calea lui...nu uita sa-l incalzesti inainte la Mo, sa fie aroma mai putenica...

ps 2. poate maine nu mai apucam sa vorbim , asa ca noi va dorim weekend placut...pupiceeeeeeee

KRIS FOTO ha detto...

Mmmm...pe la Termoli am mancat ceva covrigi cu vin si erau tare buni! O sa incerc reteta! Buon weekend! Pupici.

michela ha detto...

Ma che bella ricettina!!
Grazie.
Buon we.

Cristina ha detto...

Mona cred ca nu vorbim dc tu o sa fii bine dispusa de la berica :-)
Eu nu mai am MO ca a facut artificii, dehh a sarbatorit de unul singur revelionul microundelor :-)) dar frigul a sosit si aici mai putin vintul...
Treci la framintat mai ales piinea care merge si simpla nu neaparat cu brinza si buruienute ..

Duminica placuta !!

Cristina ha detto...

Kris ia uite o reteta aici poti s sari peste finocchio dc nu va place :-)
http://www.rosacremona.it/Tutte_le_ricette/TARALLI_AL_FINOCCHIO.htm

Este bun cozonacul asta tb mai mult lichid, dehh am pus oricum mai mult decit in reteta originala dar tot mai mergea ...asa ca tu dc il incerc sa pui lichid cit iti trebuie dupa cum stii tu ca ar tb sa fie un aluat civilizat :-)

Duminica placuta !!

Cristina ha detto...

Michela grazie !
Ho aggiunto un commento * devi aggiungere se ti serve piu' licquido secondo me e con la farina che ho usato serviva di piu'...

Buona domenica!!

ebalsemin ha detto...

WAW tra tutti i commenti ne ho capito solo uno...:) Ciao un salutone...

Cristina ha detto...

Ebalsemin ciao e buon inizio di settimana !!

per te faccio uno strappo alla regola che non c'è :-)) di "raccontare" in italiano i commenti romeni :-)) :
- con Mona ho parlato del tempo e del vento molto forte in Romania, del mio MO che si e brucciato e ha fatto quasi dei fuocchi di artificcio dentro e della birra che lei ha comprato per preparare il pane e il cozonac e di sicuro si ubriacherà con tutta questa birra nel impasto:-))
- Con Kris abbiamo parlato dei taralli e la loro ricetta e ho aggiunto lo stesso commento che ho fatto a Michela
Vuoi imparare romeno? :-))

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