Dolce con le mele - Placinta cu mere


impasto #1 :
15 cucchiai farina OO
15 cucchiai acqua frizante
7 cucchiai olio (mais, girasole )

impasto #2:
2 cucchiai burro o margarina
2 cucchiai farina OO

ripieno :
10 mele sbucciate e grattuggiate o tagliate a fette ( come ho fatto io), versate in una padella con 8 cucchiai di zucchero e un cucchiaino di cannella in polvere . Facciamo ammorbidire sul fuocco fino quando le mele sono cotte.

- amalgamare tutti gli ingredienti per il primo impasto e stendere una sfoglia ( non troppo sottile)
- spennellare il primo impasto con una crema ottenuta amalgamando il burro/margarina con la farina ( impasto 2)
- arrotolare tutto e mettere in una ciotola nel frigo per 30 minuti
- prendere l'impasto dal frigo e dividere in due
- stendere con la prima metà una sfoglia della grandezza della vostra teglia
- spolverare con semolino o pangrattato o biscotti sbricciolati
- versare il ripieno e stenderlo dello stesso spesore su tutta la sfoglia
- stendere la sfoglia con la seconda parte del impasto e coprire il ripieno
- buccherelate con la forcheta qua e là la sfoglia di sopra
- infornate a 180-200 °C nel forno già caldo per 40-45 minuti o quanto basta ...
- lasciate raffredare e spolverate con zucchero a velo, tagliate a quadrati

misura teglia 28 cm * 28 cm

in romana :

acelasi aluat ca la placinta cu dovleac


aluat 1 :
15 linguri cu virf de faina
15 linguri de apa minerala
7 linguri de ulei

amesteci totul intr-un castron si vei obtine o coc moale si delicata

aluat 2:
2 linguri de unt sau margarina la temperatura camerei ( adica sa fie ca o crema )
2 linguri de faina

le amesteci intr.un castronel o sa obtii o crema

intinzi o foaie sa zicem cit tava din aluatul 1 peste care ungi cu mina sau cu o lingura aluatul 2 , rulezi ca o rulada totul si apoi rasucesti in spiarala ca sa iti incapa intr.un castron si pui totul la rece minim 30 minute .

in timpul asta pregatesti umplutura ...

umplutura : minim 10 mere curatate de coaja si de cotoare, rase pe razatoarea mare sau taiate felii subtiri de tot ( eu asa am facut) peste care adaugi 8 linguri de zahar si 1 lingurita de scortisoara macinata ... dc vrei mai mult zahar pune mai mult . Calesti merele cu zaharsi scortisoara

scoti aluatul din frigider si il tai in doua , eu am pus pe planseta foaie de hirtie pentru cuptor taiata dupa masura tavii si am intins prima foaie cea inferioara direct pe hirtie ( dc iti mai tb faina presara ... ) .. am pus hirtia cu aluatul in tava si am presarat cu pesmet sau gris sau biscuiti pisati ce ai in casa ... iar peste am rasturnat umplutura de mere si am nivelat cu lingura

am intins si cealalta foaie pe care am aseazat-o peste mere ... am intepat-o cu furculita din loc in loc si am pus èlacinta in cuptorul deja incins la foc mediu ( 180-200 °C) pentru 30 minute in cazul meu ( de fapt pina cind devine aurie )

- eu am pus numai 7 mere si a iesit cam subtirica

e delicioasa si foaia extrem de frageda

dimensiune tava : 28 cm * 28 cm

12 commenti:

NIGHTFAIRY ha detto...

E' fantastica questa torta, fa venire l'acquolina!

Anonimo ha detto...

Maine ma duc sa-mi cumpar 10 mere frumoase si fac placinta!
Am pofta de o placinta buna cu mere si a ta imi place ca este usor de facut.

Danieluta

Cristina ha detto...

Danieluta ai gasit mesajul pe messenger ? am scris acolo 7 linguri de faina cca 220 gr deci 15 linguri cca 460 gr ( eu am facut cu numai 7 linguri de faina ).
Sper sa iti placa dupa mine este cel mai bun aluat. Mona sa traiasca si retetele ei minunate :-))

Anonimo ha detto...

Am facut placinta cu mere,a iesit f.f. buna.Am pus 13 linguri de faina,13 de apa minerala si vre-o 5 de ulei.7 linguri mi s-au parut f. putine,dar am intins foaia subtire si mi-a incaput la fix in tava de la aragaz.
Am pus poze pe RC!
Danieluta

Cristina ha detto...

Danieluta a iesit foarte frumoasa placinta ta ... numarul de linguri e direct proportional cu tava la asta a mea de 28/28 cm a iesit o foaie mai grosuta cu cite 15 lg. A ta cit de mare e? ca sa imi fac si eu o idee ...

Anonimo ha detto...

eu acum fac placinta si pare ca reusesc am sa va spun cum a iesit mai tarziu!

Cristina ha detto...

Nu stiu cine esti anonimule si mi-ar place sa aflu ...
Sunt convisa ca iti reuseste foarte bine, a iesit perfect tuturor. Citeste bine si comentariile caci acolo sunt cantitatile pt divese dimensiuni de tavi pt placina pregatita si de alte persoane.
Spor la treaba si pofta buna !

Anonimo ha detto...

adeso vado a preparare la tua prajitura cu mere la riceta ,voglio vedere come viene .mi e sembrata facile da preparare e veloce .auguri per futurode

Anonimo ha detto...

Cris, cautand o reteta de placinta cu mere pe google am nimerit in bucataria ta!
Din zeci de retete asta m-a convins!
O sa fac o portie mai mica de aluat(in raport cu tava 24/19) Sper sa-mi iasa! Te pupic!
Adry

Anonimo ha detto...

N-am avut rabdare si am taiato calda!! Foarte buna si nu e prea dulce!Grazie, grazie, grazie!!!!
Adry

oana ha detto...

buna placinta cristina gratzie.

krissy ha detto...

si io o s-o fac, imi plac merele in praji' :)

Ultimi commenti