Gelo di anguria - Crema de pepene rosu


1 kg polpa di anguria
100 gr zucchero *
100 gr fecola di patate
vanillina - una bustina


La polpa di anguria solo la parte rossa senza semi schiacciata nel passa verdure o nel frullatore fino quando diventa liquida
In una pentola mettiamo la fecola di patate con zucchero e amalgamiamo, versiamo sopra a filo il succo di anguria e mescoliamo sempre con la frusta per amalgamare tutto senza grumi.
Mettiamo la pentola sul fuocco e lasciamo cuocere mescolando sempre con uno cucchiaio di legno fino quando inizia a fare le bolle e ancora per un paio di minuti.
Spegnamo la fiamma e aggiungiamo la vanillina.
Versiamo nelle ciotoline bagnate o nelle forme da muffins ( che saranno rovesciate nel piatto )e lasciamo raffredare per molto ore . Mettiamo sopra scaglie di cioccolata, mandorle... quello che vi piace: frutta candita, pistacchio, cannella ma in questo caso non dovete aggiungere vanillina nella crema....


nota : è buono anche come ripieno per una crostata

in romana :


1 kg de pulpa de pepene rosu
100 gr zahar
100 gr amidon (de cartofi )
vanilina putin cit sa dea gust sau zahar vanilat

Pulpa de pepene rosu curata de simburi o radem pe razatoare sau o mixam in blender pina devine lichida.

Intr-o cratita punem zaharul si amidonul si turnam in timp ce amestecam" ca la maioneza " sucul de pepene. Amestecam bine cu telul in forma de para ca sa nu faca cocoloase si punem cratita pe foc, amestecind mereu cu o lingura de lemn. Dupa ce incepe sa clocoteasca mai lasam 1-2 minute pe foc amestecind mereu. Stingem focul si adaugam vanilina sau zaharul vaniliat.
Turam crema obtinuta in castronele sau in forme de muffins ( care vor fii rasturnate in farfurie atunci cind se vor servi) ude si lasam sa se raceasca . Punem in frigider pentru cit maimmulte ore.
Ornam cu ciocolata amara rasa, migdale sau ce a place ... fructe zaharisite, fistic, scortisoara ( dar nu mai puneti vanilie in cazul asta )....


nota : se poate folosi si ca umplutura la o tarta

6 commenti:

michela ha detto...

Ecco questa ultima nota per la crostata...se non la mettevi era meglio..ora come faccio?
Accidenti..se trovo un'anguria buona la provo subito.
Grazie
ciao

Cristina ha detto...

Ciao Michela, spero che trovi l'anguria :-) vale la pena! Anche se non è molto dolce o profumata va bene lo stesso, tanto devi aggiungere la cioccolata, vanillia ..

Edith ha detto...

Mmm Cristina, ce interesanta reteta. Chiar nu am mancat nimic pe baza de pepene rosu...

Cristina ha detto...

Buna Edith!
e foarte buna crema asta, pepenele isi mai pierde din parfumul lui si aduce foarte putin cu cu dovleacul copt.. dar poate asta e numai parerea mea... cert este ca e deosebita iar in combinatie cu ciocolata amara este si mai buna.
La Palermo ei pun si cite 1-2 flori de iasomnie care indulcesc si parfumeaza si mai mult, eu n.am avut si nici nu stiu dc as fii avut curaj sa le adaug. In loc de ciocolata amara rasa ( cu cutitul) se pot pune bilute/ stropi de ciocolata - aici se gasesc de cumoarat la supermarket- are in crema asta rosie par a fii simburii negri din pepene:-)
Cineva pe forumul italian mi-a spus ca a facut tarta cu crema asta si a iesit foarte buna, o cred si daca mai gasesc pepene cind o sa mai ies la cumparaturi o sa fac si eu o tarta.
E ca porcul pepenele asta rosu nu se arunca nimic din el .. eu mai am si alte retete pe la aperitive, din coaja dulceata sau murata ( o sa pun reteta miine ).

Edith ha detto...

hi hi, ce haioasa esti! Auzi, e ca porcul! :))
Nu am mancat nimic din coaja de pepene pana acum...

Cristina ha detto...

Edith daca erai mai aproape te invitam sa gusti d'ale pepenelui :-)) azi am facut si muraturi, dar cum sunt lungi o sa scriu retetele abia mai spre toamna cind voi deschide borcanele si o sa aflu daca merita sau nu efortul...

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