Fasolakia me patates ( ricetta greca ) + premiu Brillante 2008



1 cipolla picolla o 1/2 cipolla
1-2 spicchi di aglio
olio EVO
1 bicchiere grande con passata di pomodoro grossa o pomodori pelati o pomodori freschi a cubetti
prezzemolo fresco
1 cucchiaio concentrato di pomodoro
100-200 gr fagiolini
2-3 patate
sale, pepe

- mettiamo la cipolla tagliata sottilissima a ammorbidirsi nel olio con sale in una pentola di ghisa
- aggiungiamo l'aglio ( tritato o intero), le patate sbucciate e tagliate a fette o a spicchi, il prezzemolo tritato e i pomodori
- amalgamiamo bene e sopra mettiamo i fagiolini lavate, mondati e tagliati a 3-4 cm lunghezza- versiamo acqua per coprire tutto ( senza amalgamare le patate con i fagiolini)
- lasciamo cuocere sul fuoco basso sotto il coperchio fino quando i fagiolini e le patate sono pronte.

si serve tiepido con formaggio Feta o con un cucchiaio di yogurt e/oon una spruzzata di succo di limone

in romana :


1 ceapa mai mica sau doar 1/2 dintr-o ceapa mare
1-2 catei de usturoi
ulei de masline
1 cana ( pahar mare ) cu suc de rosii cu pulpa sau rosii din conserva curatate de pielita sau chiar rosii proaspete curatate de pielita si taiate cuburi
1 lingura de bulion ( concentrat)
100-200 gr fasole verde
2-3 cartofi
sare, piper

- punem ceaa taiata subtire sa se inmoaie in ulei cu sare intr-o cratita de tuci
- adaugam usturoiul ( tocat sau intreg ca sa il putem recupera si arunca la sfirsit), cartofii curatati de coaja, spalati si taiati in sferturi sau in felii mai groase, patrunjelul si rosiile ( suc si concentrat)
- amestecam bine si deasupra punem fasolea verde spalata, curatata si rupta la dimensiunea de 3-4 cm
- varsam apa cit sa acopere totul fara insa sa amestecam
- lasam sa fiarba la foc mic in cratita de tuci acoperita cu capac pina cind sunt moi de intra furculita ...

se serveste calduta ( nu fierbinte ) impreuna cu brinza Feta sau cu o lingura de iaurt grecesc si/sau stropita cu putin suc de lamiie


Premiul Brillante 2008



multumesc Didona - Arome din bucatarie- Good appetite ! care m-a nominalizat pentru premiul Brillante weblog 2008. Cu aceasta ocazie am descoperit blogul ei si minunatele retete pe care daca nu le cunoasteti inca va invit sa il vizitati.
Premiul il ofer cu drag tuturor celor din lista mea.


In Grecia dal 5-25 maggio con L'Abbecedario culinario europeo
ospiti da


6 commenti:

ebalsemin ha detto...

Brava e un milione di complimenti...:)

Melianda ha detto...

O saptamana cat mai usoara iti doresc!pupici!

Cristina ha detto...

Grazie Ebalsemin sei carino come sempre .. mi sbaglio o tu stai imparando romeno qui ?? :-))

Cristina ha detto...

Meli multumesc mult si voua la fel !!

Aly ha detto...

Cara Cristina,
Questa ricetta e fantastica cucinata anche nella gastra(pentola di terracotta)al forno. Parola di una ragazza rumena sposata con un greco che vive in Italia."Kali orexi!"

Cristina ha detto...

Efharisto poli Aly ! Purtroppo non vedo un blog sotto il tuo nome perchè mi piacerebbe leggere delle ricette tradizionale greche autentiche.

Ciao

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