Risotto con broccolo romano - Risotto cu broccolo romano


Lavare i broccoli e scottarli in acqua salata in ebollizione. Scolarli tenendo da parte l'acqua di cottura.Fondere il burro/ olio in un tegame e aggiungere il riso. Far insaporire mescolando.Bagnare con 1 mestolo di acqua dei broccoli e cuocere. Aggiungere altra acqua e dopo 10 minuti i broccoli. E ancora altra acqua si serve. Cuocere il riso e condire alla fine con una sottiletta o con pecorino gratuggiato .


in romana :


Spalati broccoli si ii opariti in apa clocotita. Ii scurgem si tinem de.o parte apa in are au fiert. Topim untul /uleiul intr-o cratita si adaugam orezul. Il amestecam pina devine usor transparent. Adaugam un polonic din apa in care a fiert broccolo si fierbem. Adaugam alta apa si dupa 10 minute adaugam si broccolo ( dc era fiert prea tare il punem numai la sfirsit de tot ). Si mai adaugam apa dc e necesar. Coacem orezul si il condimentam la sfirsit cu o felie de brinza topita sau cu brinza de oaie rasa.

Ditali in crema di broccolo romano al cumino e formaggio feta - Ditali ( paste) in crema de broccolo romano in aroma de chimen cu brinza feta


ingredienti x2 :
1/2 broccolo romano
100 gr ditali
2-3 cucchiai latte o panna fresca
sale
olio
formaggio feta
cumino ( una puntina di cucchiaino)
olio q.b.

Laviamo, mondiamo, tagliamo le parti più' dure e lo dividiamo in tante cimette. Facciamo cuocere il broccolo romano a vapore nella pentola a pressione per 5 minuti dal fischio della pentola.
Frulliamo il broccolo con acqua di cottura quanto basta, aggiungiamo sale e il latte o panna.
Cuociamo la pasta in acqua salata, la scoliamo e la aggiungiamo nella crema.
Si serve con olio a crudo, formaggio feta e semi di cumino tostate.

in romana:

ingrediente per 2:
1/2 de broccolo romano
100 gr paste mici ( ditali)
2-3 linguri de lapte sau smintina
sare
ulei
brinza feta ( sau telemea)
chimen( 1 virf de lingrita)
ulei

Spalam, curatam si taiem partile mai tari si il impartim in mai multe buchetele. Il coacem la aburi in oala sub presiune timp de 5 minute de cind incepe sa fluiere.
Il mixam impreuna cu apa in care a fiert ( cea care era pe fundul oalei sub cosul pt fierbere la aburi) atit cit e nevoie, adaugam sare si lapte sau smintina.
Fierbem pasta in apa sarate, o scurgem si o adaugam la crema.
Se serveste cu ulei pus la sfirsit ( crud), brinza feta _( sau telemea) si seminte de chimen prajite putin (in tigaia de teflon fara grasime!! )

Patate calabresi (peperoni e patate " pipi e patati") - Cartofi calabrezi ( ardei gras si cartofi)


patate sbucciate, lavate e tagliate a fette non troppo sottile
peperoni tagliate a pezzi quadrati
olio
sale


mettiamo le patate nella padella con un filo di olio e lasciamo a cuocere per 20-30 minuti al fuoco basso;
aggiungiamo il sale a metta cottura ( dopa 10-15 minuti) ;
saranno morbide ma ache rossolate ... buonissime ...

la variante rapida di questa ricetta :

mettiamo le patate in MO per alcuni minuti, le versiamo nella padella con del olio, i peperoni e il sale e gli facciamo rossolare

la variante arricchita di questa ricetta :

aggiungiamo funghi tagliatti a fette

in romana :

cartofii curatati de coaja, spalati si taiati felii nu foarte subtiri
ardei gras taiat in bucati patrate
ulei
sare

se pun in tigaie cartofii si ardeii cu putin ulei si se coc la foc mic cca 20-30 minute
se adauga sarea numai la jumatatea timpului de coacere ( dupa 10-15 minute adica )
vor fii moi dar si crocante in acelasi timp...


varianta rapida :

cartofii felii se pun la microunde pt citeva minute, apoi se rastoarna in tigaie si impreuna cu ardeiul gras si sarea se calesc in putin ulei

varianta imbunatatita :

alaturi de cartofi am adaugat si ciuperci taiate in felii .

Riso con barbabietole e formaggio feta - Orez cu sfecla rosie si brinza feta ( telemea)



ingredienti:
160 g riso
1 cucchiaio di olio/burro
brodo vegetale
1 barbabietola rossa giè cotta e pulita
formaggio feta

facciamo rosolare il riso con l'olio e aggiungiamo il brodo.. nelle ultime 5 minuti aggiungiamo anche la barbabietola gratuggiata. Si serve con il formaggio feta .

in romana:

160 gr orez
1 lingura de ulei sau unt
supa de legume
1 sfecla rosie gata fiarta sau coapta si curatata de coaja
brinza feta /telemea sarata
am calit orezul in ulei, am adaugat incet incet supa fierbinte cu polonicul... Chiar dc cineva va spune ca nu se popate fatra ceapa sa nu credeti nu in toate felurile de risotto se pune ceapa .. in cele cu gust mai delicat NU se pune .. iar asta este unul dintre risotto-urile delicate ...
Cind orezul era aproape fiert adica dupa vreo 15 minute, timp in care am tot adaugat supa cu polinicul, amestecam si cind scadea mai adaugam alt polonic de supa .. am pus si sfecla rosie rasa pe razatoarea mare ... au ramas bucatele are se simteau bine ..
Cind orezul a fost gata l-am pus in farfurie si am pus deasupra brinza feta usor sfarimata ...
o bunatate ... se amesteca gustul dulceag si fin al orezului cu sfecla cu gustul puternic si sarat al brinzei ... :buuun:

Lo Scrigno di Venere ( L'orgolio di Bologna ) - Scrinul lui Venus




la ricetta originale qui ( quella del ristorante al Cantunzein) :
e qui dove l'ho trovata cookaround forum


per la sfoglia verde :
240 gr farina OO
40 gr spinaci cotti
1 uovo
impastare e tagliare tagliatelle strette

per la sfoglia bianca:
200 gr farina 00
2 uova
impastare e tagliare dei riquadri che misurino 12 cm per lato

preparare un ragu' alla bolognese con :
400 gr carne cruda
seadano, cipolla, carota, sale e pepe, pomodori

prepariamo anche una besciamella con:
farina, burro e panna fresca
in quale aggiungiamo dadini di prosciutto crudo
sotilette

Cuocere i riquadrati di sfoglia bianca, asciugarli con un tovagliolo, cuocere le tagliatelle al dente e tirarle con una parte di panna e prosciutto e con il ragu'.
Prendiamo i riquadri di sfoglia e gli mettiamo nel coccio unto di burro, sopra versiamo le tagliatelle verdi con il sugo, mettiamo dadini di sottilette e crudo, chiudiamo le punte della sfoglia bianca verso il centro e sopra versiamo il resto di besciamella e il parmiggiano.
Inforniamo per 10-12 minuti.

Io purtroppo dal computer ai fornelli ho dimenticato cosa dovevo fare con la besciamella... e l'ho aggiunto tutta al ragu' .. la prossima volta sarà meglio... mettero la sottiletta sopra le tagliatelle, cerchero di unire gli angoli della pasta bianca e copriro con la besciamella prima di infornare ...


in romana :

Impreuna cu reteta originala din pagina de ziar era si fotografia proprietarului restaurantului boloniez "al Cantunzein " ( coltzishorul in traducere, denumirea este in dialect boloniez si se referea la amplasarea restaurantului intr-un colt al unul palat in apropierea operei "Teatro Comunale" aproape de zona universitatii ) alaturi de o masa plina cu acest fel de mincare.

pt foaia verde:
200 gr faina OO
40 gr spanac fiert si scurs apoi tocat marunt
1 ou se intinde o foaie din care se taie tagliatelle

pentru foaia alba :
240 gr faina OO
2 oua
se intinde o foaie din care se taie patrate cu latura de 12 cm

ragu':
400 gr carne tocata, ceapa, morcov, telina ( tulpina), rosii, sare si piper care se lasa la fiert la foc ff mic pina scade mult, nu tb sa fie lichid.

prosciutto crud cubulete ( le-am amestecat in ragu' la sfirsit )

besciamel : unt, faina, smintina prospata

parmezan ras care este presarat la final deasupra trufa rasa ( tartufo)
brinza topita



Am inceput prin prepararea ragu'-ului caci este cel care ia cel mai mult timp: morcove tocat marunt, telina la fel, ar fii tb ceapa putina dar eu nu am pus am lasat totul cu 1 lingura de ulei si un praf de sare sa se inabuse bine , am adaugat carnea si am lasat-o sa se albeasca usor, apoi am adaugat rosiile ( suc de rosii cu pulpa) si am lasat sa fiarba la foc mic pina cind a scazut. La sfirsit am pus piper si am stins focul. Am facut sosul besciamel ( beshamel) din 1 lingurita de faina, una de unt si smintina proaspata cit a fost nevoie ( cca o cana) ca sa lege sosul. La sfirsit am adaugat nucsoara ar fii trebui tartufo ( trufa )


Am framintat si intins foaia verde apoi pe cea alba si am taiat tagliatelle pe care le-am infainat bine si le-am lasat pina cind am intins foaia alba si am taiat-o in patrate . Ambele foi tb intinse subtiri. Eu le-am intins cu sucitorul. In oala am pus apa cu sare si o picatura de ulei si am oparit foile albe ca pt lasagna doar le-am aruncat in apa si le-am scos imediat, le-am trecut in alt castron cu apa rece si de aici pe un servet de pinza unde le-am uscat. Am uns cu unt vasul ( am folosit capacul de la vasul de Jena ), am pus 4 patrate de foaie alba lasind colturile in exterior. Am oparit si tagliatellele verzi in apa si le-am scos imediat din apa, le-am scurs bine si le-am unit ragu'ul si cu besciamelul ( de la calculator pina la bucatarie am uitat ca tb pus deasupra ). Le-am varsat peste foile albe. Am presarat parmezan ras, am pus usor colturile deasupra sau care erau mai scurte le-am lasat usor ridicate ... si am pus la cuptor pt 10 minute la foc mare. Apoi am lasat sa se raceasca alte 5-10 minute. Dar tb sa pun brinza peste tagliatellele verzio, sa inchid usor colturile foiilor albe spre centru si sa adaug restul de besciamel si parmezan inainte de a pune la cuptor.

Pane dolce - Piine dulce


600 gr farina
33 gr lievito di birra
300 ml acqua o latte o acqua + latte
1 uovo
4 cucchiai colmi di zucchero + 1 cucchiaino di zucchero per sciogliere il lievito
1 cucchiaino sale
20 ml olio o burro fusso

1 uovo sbattuto per spennellare il pane prima di infornarla

papavero /sesame da mettere sopra l'uovo sbattuto ( optionale)

Impastiamo la farina con il lievito di birra sciolto con 1 cucchiainodi zucchero, il latte o l'acqua, lo zucchero e l'uovo sbattuto e il sale. Una volta amalgamate aggiungiamo l'olio o il burro fusso poco a volta e impastiamo ancora. Lasciamo a lievitare fino quando si raddoppia e poi rompiamo pezzi che gli arrotoliamo , gli facciamo delle palline che le mettiamo nella forma di ciambella . Io ho messo della palline grandi e con il resto din impasto ho fatto piccole palline che ho adaggiato nei spazzi liberi.
Lascaiamo a lievitare di nuovo. Spennelliamo con l'altro uovo sbattuto e inforniamo nel forno gia' caldo a 220°c e dopo 10-15 minuti abassimao a 180°C fino quando e cotta.


in romana:

600 gr faina
33 gr drojdie de bere
300 ml apa sau lapte + apa sau numai lapte
1 ou
cca 4 linguri de zahar +1 lingurita de zahar pt lichefiat drojdia
1 lingurita de sare
20 ml ulei

1 ou batut pt uns piinea

seminte de mac sau de susan (optional)

amestecam faina cu drojdia lichida cu zaharul, oul batut si lichidul ( apa, lapte) + sarea. Framintam bine si incepem sa adaugam uleiul putin cite putin in timp ce framintam, lasam sa dospeasca pina isi dubleaza volumul. Rupem bucati din aluat si acem bile pe care le asezam intr-o forma rotunda. Eu am mai facut si niste bile mai mici dinaluat care mi-a ramas si le-am aseat in spatiile libere. Lasam sa creasca din nou. Incalzim cuptorul si ungem piinea cu oul batut ( dc e cazul presaram mac sau susan) . Punem la copt la 220 °C si dupa 10-15 minute micsoram flacara la 180°C . Coacem pina se rumeneste.

Muffins al cioccolato - Muffins cu ciocolata

ingredienti:

- 4 uova
- 250 gr zucchero
- 125 gr cioccolato fondente
- 125 gr farina
- sale
- canella
- 100 gr cioccolata al latte
- 125 gr zucchero a velo
- 4 cucchiai di noci macinate

in romana:

ingrediente :

- 4 oua
- 250 gr zahar
- 125 gr ciocolata amaruie rasa
- 125 gr faina
- sare
- scortisoara
- 100 gr ciocolata cu lapte
- 125 gr zahar pudra
- 4 linguri migdale/nuci/alune

Se separa ouale.
Galbenusele se bat cu jumatate din cantitatea de zahar.
Se rade ciocolata si se amesteca cu restul de zahar,faina, sarea, scortisoara si cu crema de galbenusuri.
Se bate spuma albusul si se inglobeaza cu grija in compozitie.
Cuptorul se incalzeste la 160°C
Ungem forma de muffins si punem cite o hirtie de copt in ea.
Coacem 30 minute si asam sa se raceasca.

Topim ciocolata cu lapte si o amestecam cu zaharul pudra si 1 lingurita de apa. Ungem muffinsurile cu ciocolata , sau presaram igdale/nuci/alune macinate sau chiar zahar pudra.

Pane con patate lessate - Piine cu cartofi fierti



ingredienti:
500 gr farina
12 gr lievito di birra fresco (+ 1 cucchiaino di zucchero)
1 cucchiaio di sale
300 ml acqua
2 cucchiai d'olio
100 gr patate lessate
Mettiamo la farina, il sale, il lievito di birra sciolto con un cucchiaino di zucchero. Versiamo l'acqua e impastiamo per bene. Lasciamo a lievitare per 1 ora . In questo tempo facciamo lessare la patata, la sbucciamo e la passiamo allo schiacciapatate . Aggiungiamo la patata nel impasto, imapstiamo bene per incorporarla e alla fine quando l'impasto si stacca dalla ciotola aggiungiamo anche l'olio. Sacldiamo il forno a 50°C e mettiamo in basso una pentola con acqua bollente, nel forno nella teglia sulla carta da forno mettiamo l'impasto nel forno lasciando a lieviare. Mano a mano che lievita prendiamo le parti laterali del impasto e le portiamo nel centro, sopra la pagnotta senza schiacciare.. Lasciamo a lievitare cosi fino quando raddoppia ( sempre .. ogni 15 minuti ... portando le parti laterali sopra in mezzo della pagnotta ).
Scaldiamo il forno a 200°C e inforniamo per 20 minuti, abbassiamo la temperatura a 180°C e cuociamo .. alla fine se giriamo la pagnotta e lo facciamo suonare come un tamburo deve suonare a secco ( lo so che sembra strano pero' il suono e essenziale ).
Una volta tolta dal forno lo facciamo spennellare con acqua fredda senza pero' bagnare il pane. Cosi avra' un colore piu' scuro.
Lo mettiamo su' un tagliere di legno o su' una griglia per raffreddarsi.
Si deve tagliare (affettare) solo quando e raffreddato.
Per mantenere il pane fresco dobbiamo tenerlo nel sacchetto di lino/ cotone o di carta.
in romana:
ingrediente :
500 gr faina
1 lingura de sare
12 grame de drojdie de bere proaspata
300 ml apa
2 linguri de ulei
1 cartof fiert ( de 100 gr)
Amestecam faina cu sarea si drosjdia de bere dizolvata cu 1 lingurita de zahar. Adaugam apa si framintam bine. Lasam sa dospeasca cca 1 ora. In timpul asta fierbem cartoful, il curatam si il strivim ca pt piure . Adaugam cartoful racit in aluatul de piine si framintam bine, la sfirsit cind incepe sa se dezlipeasca de le castron adaugam si uleiul si framintam bine.
Incalzim cuptorul la 50°C si punem in partea inferioara o cratita cu apa clocotita. In mijloc pe gratar punem tava cu hirtie de copt pe care am pus aluatul de piine. Lasam sa creasca si din cind in cind ( cam la 15 minute) luam marginile aluatului care se vor lasa putin si le aducem spre centrul piinii, le asezam deasupra fara sa strivim.. Facem de mai multe ori aceasta operatiune pina cind aluatul se dubleaza in volum.
Incalzim cuptorul la 250° si introducem tava cu piinea pt 20 minute apoi micsoram focul la 180 °C si lasam sa se coaca bine ... Cind e gata scoatem piinea si o batem pe dos ( la baza) cu degetele daca suna a doaga e coapta bine, dc nu suna a gol o mai lasam la copt. Cind e gata cu adevarat o scoatem din cuptor si o ungem cu pensula cu apa rece fara sa o udam. Va capata o culaore mai inchisa.
O punem sa se raceasca pe un fund de lemn sau pe un gratar.
Se taie doar cind s-a racit complet.
Ca sa se mentina proaspata o tinem in sac de hirtie sau de pinza (in /bumbac)

Sgombro con patate, pancetta affumicata e piselli - Macrou cu cartofi, kaizer/bacon si mazare


ingredienti:

sgombro già lessato
brodo di pesce o vegetale
patate tagliate a fette
pancetta affumicata a cubetti
olio (1 cucchiaio)
piselli
sale

Lessiamo lo sgombro in uno pentolino ( o utilizziamo sgombro al naturale in scatola )
In una padella facciamo rosolare la pancetta affumicata con le patate e l'olio, aggiungiamo i piselli e del brodo per coprire le patate. Un po' di sale.
Alla fine aggiungiamo lo sgombro e gli facciamo insaporire .


in romana:

ingrediente:
macrou
cartofi taiati felii
kaizer/bacon ( afumat si taiat in cuburi)
ulei (1 lingura)
mazare
sare

Fierbem macroul intr-o craticioara ( sau folosim peste din conserva in sos natural)
Intr-o tigaie calim baconul /kaizerul in ulei, adaugam cartofii, mazarea si apoi supa cit sa acopere cartofii. Si sare.
La sfirsit adaugam si pestele si lasam citeva minute sa fiarba impreuna.

Marmellata d'arance tarocco - Gem de portocale rosii




arance
zucchero

- le arance lavate per bene le buchiamo in alcuni punti ( 5-7 ) con uno stuzzicadenti e le lasciamo per 12 ore in acqua fredda
- le prendiamo dall'acqua e le facciamo asciugare con uno panno di lino/cotone
- 1-2 arance le facciamo pullire con il pelapatate per prendere solo la scorza arancione ( senza la parte bianca)
- il resto delle arance( incluse le 1-2 già pelate ) le sbucciamo al vivo
- pesiamo le arance
- le mettiamo in una padella/ pentola larga e le tagliamo a pezzetti
- aggiungiamo la stessa quantità di zucchero
- le facciamo cuocere al fuoco basso
- lasciamo a cuocere per circa 2 ore, si fa bollire fino a raggiungere un addensamento o fino quando lo sciroppo fa la prova piattino ( mettiamo un goccio di sciroppo in un piattino con dell'acqua fredda e lo sciroppo si deve condensare)
- aggiungiamo le bucce delle 1-2 arance bollite in acqua per 10 minuti e tagliate a bastoncini
- invasiamo la marmellata nei barattoli di vetro con il tappo a vite (tipo Bormioli), i barattoli devono essere prima lavati e sterilizzati (nel forno o a microonde)
-chiudiamo il tappo e giriamo il barattolo a testa in giù in modo che si formi il sottovuoto



in romana :
reteta Adrianei (Adry)

portocale
zahar

- portocalele se spala bine, se inteapa din loc in loc cu o scobitoare si se lasa 12 ore in apa rece.
- se scot din apa si se sterg cu o cirpa uscata
- la 1-2 portocale le curatam coaja cu ustensila de curatat cartofi /morcovi .. in asa fel incit sa scoatem doar partea portocalie nu si cea alba
- restul portocalelor inclusiv cele deja curatate le curatam cu un cutit cum am curata un cartof, sa scoatem toata coaja inclusiv partea alba .. ramine doar pulpa
- cintarim portocalele curatate
- le punem intr-o cratita larga si le taiem bucatele
- adaugam aceeasi cantitate de zahar cit cintareau portocalele curatate
- punem la fiert la foc mic, la inceput o sa para o crema zaharul pare prea mult dar imediat ce se incalzeste portocalele vor lasa mult lichid si deci va fii ceva foarte zemos
- lasam sa fiarba cca 2 ore pina cind din sirop daca luam cu o lingurita si punem o picatura intr-o farfurioara cu apa rece va face o bila .. se leaga
- adaugam cojile de cele 1-2 portocale pe care mai intii le fierbem cca 10 minute in apa si apoi le taiem bastonase
- punem in borcane cu filet spalate, uscate si lasate la cuptor citeva minute ( inclusiv cuptorul microunde)
-inchidem capacul bine si intoarcem borcanele cu gura in jos
- lasam asa pina se racesc

Speciale San Valentino Risotto rosso alle barbabietole - Risotto rosu cu sfecla rosie

ingredienti (per 2):
1/4 cipolla o poro ( si puo' fare a meno)
1 cucchiaio di buro ( olio)
1/2 bicchiere vino rosso ( opzionale)
100-200 gr barbabietole gia' cotte, pelate e sminuzzate nel blender
brodo vegetale
parmigiano
160 gr riso
sale

la cipolla tritturata la facciamo rosolare con il burro, unire il riso e tostare, sfumiamo con il vino e aggiungiamo le barbabietole e alla fine il brodo un po' alla volta. Il sale e alla fine il parmigiano grattugiato.


in romana:

1/4 de ceapa sau pra ( se poate face si fara )
1 lingura de unt ( ulei)
1/2 pahar de vin rosu
100-200 gr sfecla rosie coapta, curatata si mixata in blender
supa
parmezan
160 gr orez
sare

ceapa tocata inabusita in unt/ulei, adaugam orezul si il calim , vinul si asteptam sa se evapore putin apoi sfecla si supa putin cite putin . Sarea si la urma parmezanul ras .

Gelo d'arancia - Gelatina de portocale

Ingredienti:

400 ml spremuta d'arancia filtrata
100 gr zucchero
100 ml acqua
12 gr gelatina ( un pacco per 500 ml di gelatina )

- facciamo scaldare l'acqua piu' lo zucchero fino a diventare uno sciroppo ma non troppo forte
- facciamo sciogliere la gelatina per bene nello sciroppo.
- aggiungiamo la spremuta d'arancia
- mettiamo nelle ciotole o in uno stampo e lasciamo a raffreddarsi nel frigo
- possiamo sformarla o servire nella ciotola .. con la panna montata o senza ....


in romana:

400 ml suc de portocale proaspat stors si filtrat
100 gr zahar
100 ml apa
12 gr gelatina ( echivalentul pt 500 ml )

incalzim apa cu zaharul pina devine un sirop nu foarte legat . Topim gelatina in sirop direct sau mai intii o inmuiem in apa rece , apoi o stoarcem si o adaugam in siropul cald ca sa se topeasca - depinde de gelatina . Adaugam sucul de portocale filtrat. Varsam gelatina in cupe su in forme. Punem la racit in frigider apoi rasturnak formele sau servim direct din cupe .. cu sau fara frisca .

Orange curd - Crema de portocale


per 6-8 persone:
1 l spremuta d'arancia
5 cucchiai di farina/maizena
3 tuorli
5 cucchiai zucchero
Ammalgamiamo tutto per bene e facciamo bollire al fuoco basso o a bagno maria sbattendo bene con la frusta. Quando inizia a bollire e la crema velerà il cucchiaio la crema e pronta. Lo versiamo nelle ciotole o nei bicchiere e lasciamo a raffreddare.
Si puo' usare anche come ripieno delle torte o come dolce al cucchiaio.
in romana:
1 l de suc de portocale
5 linguri de faina /amidon
3 galbenuse
5 linguri de zahar
Amestecam totul si punem la fiert la foc mic sau la bain marie amestecind mereu cu telul in forma de para. Cind incepe sa clocoteasca si crema se aseaza pe lingura e gata. O varsam in castronele sau in pahare si o lasam sa se raceasca ...
Putem sa o folosim ca si umplutura pentru tarte sau sa o mincam asa cum e.

Gnocchi alla Sorrentina


ingredienti per 6 persone :

1 kg di patate
250 gr farina
2 uova
1 cucchiaio di olio o burro
sale

per il condiemnto :
sugo di pomodoro
mozzarella tagliata a cubetti
parmigiano
basilico
1 spicchio d'aglio intero
olio, sale


Faccimo bollire le patate con la buccia ( lavata ), sgocciolate dall’acqua di cottura, pelate subito le patate ancora calde e schiacciatele subito con lo schiacciapatate riversandole sulla spianatoia infarinata. Lavorare con le mani fino ad ottenere un impasto liscio che non si appiccichi alle mani. Formare con l’impasto cilindri larghi 1,5 cm e tagliare dei pezzetti di 2 cm. Gli facciamo passare con la forchetta o il atrezzo per gli gnocchi per divebtare rigatti. Gli buttiamo nell’acqua bollente e salata. Quando gli gnocchi torneranno a galla, sgocciolateli con un mestolo forato. Trasferiteli in una pirofila per poi condirli

Prepariamo il condimento, mettiamo a sofrigere il spicchio d'aglio con l'olio e la passata di pomodoro, alla fine togliamo l'aglio. Aggiungiamo il sale e il basilico.

Nella pirofila gli facciamo condire con il sugo di pomodoro e mozzarella . Mettiamo sopra parmigiano grattugiato e gli facciamo gratinare nel forno gia' caldo a 220°C. Io ho usato il MO.

in romana:


pt 6 portii
ingrediente :

pt condiment ( sos ):
sos de rosii
mozzarella
parmigian ras
busuioc
catel de usturoi
sare , ulei

pt gnocchi
1 kg de cartofi
250 gr faina
2 oua
1 lingura de ulei
sare

cartofii se fierb in coaja, se lasa sa se scurga si se curata, se piseaza si se rastoarna pe planseta. Adaugam faina, ouale, sarea si framintim sa rezulte un aluat care nu se lipeste . Formam suluri de 1.5 cm si taiem la distanta de 2 cm . Trecem fiecare galusca pe dintii furculitei sau pe ustensila speciala ca sa le facem striatiile ... Separat fierbem apa cu sare, cind apa clocoteste, dam flacara la minim si aruncam galustele . Lasam la fic mic pina cind se ridica toate la suprafata. Le culegem cu paleta cu gaurele si le punem intr-un vas pentru cuptor.
Separat pregatim sosul. In ulei punem la calit un catel de usturoi intreg si sucul de rosii, sare si busuioc. Cind e gata fiert scaotem usturoiul si il aruncam .
Turnam sosul de rosii peste gnocchi, punem mozzarella cubulete si radem parmesan . Dam la cuptorul incalzit deja la 220°C sa se gratineze ( eu le-am facut la microunde).

Pain brioche e cotechino - Briosa cu cotechino


ingredienti per Pain brioche:

275 g farina,
20 g di lievito,
60 g di zucchero,
latte tiepido, (125 ml circa)
50 g burro morbido
buccia di limone,
2 uova

fette di cotechino
Mettere la farina a pozzo; nel centro, sciogliere il lievito con un po' di latte tiepido e un cucchiaino di zucchero, coprire con una scodella e lasciare gonfiare. In alternativa, si può mettere la farina nel bicchiere del robot da cucina, fare un pozzetto in un angolo, e procedere come sopra, chiudere il bicchiere e lasciare gonfiare. Quando il lievito si è gonfiato, impastare aggiungendo gli altri ingredienti. Mettere in una terrina, coprire e lasciare lievitare. Quando l'impasto è raddoppiato, impastarlo . Imburrare e infarinare una forma da cake sistemarci una parte del'impasto, il cotechino e coprire con l'astra parte del impasto. O imburrare e infarinare le forme di brioche e sistemarci l'impasto e sopra le fette di cotechino. Lasciare lievitare ancora, coperto con un panno. Cuocere a 180° fino a che assume un bel colore dorato.Questa è la ricetta dell'Anna Moroni - La Prova del CuocoIo ho usato lievito per torte salate "Bertolini" e non ho lasciato a lievitare in quanto è un agente lievitante a lievitazione instantanea.
in romana:
ingredienti per Pain brioche:
275 gr faina,20 gr drojdie,60 gr zahar,125 ml circa lapte caldut50 gr unt moalecoaja de lamiie,2 oua;felii de cotechino
Punem faina in castron si facem o gaura in mijloc, topim drojdia cu putin lapte si o lingura de zahar, apoi acoperim cu un castron si lasam sa dospeasca putin. Cind drojdia s-a umflat putin amestecam cu restul ingredientelor si lasam la dospit pina se dubleaza. Ungem cu unt si faina formele de briose si assezam aluatul iar peste feliile de cotechino. Sau ungem forma de chec si o infainam asezam o parte din aluat , peste cotechino intreg iar deasupra restul de aluat.Lasam sa mai dospeasca acoperit cu un stergar. Coacem la 180° pina cind prinde o culoare aurie.Eu am folosit insa drojdie instant si deci nu am lasat deloc la dospit .

Finocchio in salsa di pomodoro - Fenel in sos de rosii



1 finocchio
1 carota
1 costa di sedano
1 bicchiere passata di pomodoro
parmiggiano ( o altro formaggio )
sale , olio

Mondate il finocchio lessarlo in acqua bollente salata, scolarlo al dente.
Mondate e poi tritare carota e sedano. Fate rossolare nella padella con 1 cucchiaio di olio e un pizzico di sale, alla fine aggiungete la passata di pomodoro e fate cuocere.
In una teglia guarnite i pezzi di finocchio con la salsa e con il parmeggiano grattugiato e fate cuocere per 15-20 minuti al massimo o fino quando il formaggio fonde... in forno a 180°C.

Si serve come contorno per una bella bistecca o anche da solo come un secondo...
la ricetta di Nicoletta vorrebbe anche della cipolla con il sedano e la carota.



in romana : Fenel in sos de rosii



1 fenel
1 morcov
1 tulpina de telina
1 pahar de suc de rosii
parmezan sau alta cascaval ras
sare, ulei

Se curata fenelul , se fierbe in apa sarata si se scurge cind e al dente
se curata morcovii si telina si se toaca, se calesc in ulei cu putina sare. Se adauga sucul de rosii si se fierbe putin.
Intr-o tava se aseaza fenelul taiat bucati si se adauga sosul de rosii si parmezanul , Se coace la cuptor pt cca 15-20 min sau pina cind parmezanul se topeste in cuptor la 180°C.
se serveste garnitura la friptura sau chiar ca un felul doi de sine statator.
In reteta originala a Nicoletei era si ceapa impreuna cu telina si morcovul.

Crema di finocchio e patate con formaggio fuso - Supa crema de fenel si cartofi cu brinza topita


500 gr finocchio e patate
1 l di acqua
4 fette di formaggio fuso
sale

ho fatto boliere il finocchio e le patate in acqua con un pizzico di sale, ho aggiunto il formaggio e alla fine ho amalgamato tutto usando il frullatore di immersione o il tritatutto con il bicchiere ...
servita insieme a una fetta di pane ammorbidita in latte , passata nel uovo sbattuto e poi fritta

in romana : Supa crema de fenel si cartofi cu brinza topita

inspirata de reteta : http://invatsagatesc.blogspot.com/2008/02/crema-de-legume-si-branza-topita.html

am combinat insa fenel si cartofi ...si nu am pus vegeta /delikat sau alt cub de supa

deci reteta modificata :
4 felii de brinza topita
500 g de cartofi si fenel
1 l de apa
sare

am fiertcartofii si fenelul in apa cu putina sare
am pustotul in blender am adaugat si brinza topita ( 4 felii ) si am mixat ...

ff bun si usor voi mai face si cu alte legume sau verdeturi ....
servita cu o felie de piine inmuiata in lapte si trecuta prin albus de ou sau ou batut si apoi prajita

Pardulas


la ricetta di Gennarino : http://www.gennarino.org/pardulas.htm


1 Kg di ricotta di pecora
100 gr di zucchero
1 etto di farina,
due tuorli di uovo,
la buccia di un arancia grattugiata,
un pizzico di zafferano,
un pizzico di carbonato di ammonio,
300 gr di semola rimacinata di grano duro,
un cucchiaio di strutto,
un pizzico di sale.

Io ho diviso a 3 tutte le quantita ... e ho usatto un pizzico di bicarbonato di sodio al posto di quello di ammonio.. e senza safferano perchè mi mancava...
la sfoglia con semola rimacinata,strutto, sale e acqua tiepida ...
stendiamo la sfoglia sottile e tagliamo i dischi 6 cm diametro ...
ammlagamiamo tutti i ingredienti per il ripieno, facciamo delle piccole palline ( io ho usato il cucchiaino) riempiamo i dischi e poi facciamo i bordi pizzicando 8 volte intorno ( io ho pizzicato di meno .. la prima volta puo' capitare di sbagliare ).

Al forno per 30 minuti a 180°C


in romana :


1 Kg urda ( ricotta)
100 gr zahar
100 gr faina ,
2 galbenuse ,
coaja rasa de la o portocala,
1 praf de sofran,
1 praf de amoniac pt dulciuri,
300 gr di semola remacinata d grau dur,
1 lingura de untura,
sare.

eu am impartit cantitatile la 3, am folosit bicarbonat de sodiu in loc de amoniac si nu am pus sofran pt ca nu aveam
am facut aluatul din fainasemola remacinata, untura, sare si apa calduta
am intins foaie subtire si taiat discuri de 6 cm diametru
am facut umplutura din celelalte ingrediente si am pus cite o bila pe fierare disc .. eu am pus cu lingurita
apoi am inchis marginile ciupind de 8 ori de jur imprejur ( eu am ciupit de mai putine ori la unele .. dar prima oara se iarta greselile)
am copt la 180°C pt cca 30 min
scrie in reteta ca unii obisnuiesc sa unga pardulas-urile calde abia scoase din cuptor cu miere incalzita cu ff putina apa doar cit sa fie lichida ... se poate incerca incalzind la microunde si apoi le ungem cu miere si gustam .. facem difernta si tinem minte pt data viitore .. va mai povestesc eu ce si cum...

Sebadas ( seadas )




La ricetta e questa di Gennarino http://www.gennarino.org/seadas.htm ho cambiato le quantita:

1 Kg. di formaggio pecorino fresco (4-5 giorni di stagionatura);
la buccia grattugiata di due grosse arance;
mezzo Kg. di semola fina;
3 uova intere;
qualche cucchiaiata di strutto fresco;
olio d'oliva per friggere;
1 pizzico di sale sciolto in una cucchiaiata d'acqua;
miele: mezzo Kg.

al posto del pecorino fresco ho usato la mozzarella quanto ha bastato e l'impasto l'ho fatto con 300 gr semola fina, 1 uovo ...
Impastare la semola con le uova, il sale sciolto in poca acqua tiepida e lavorarla a lungo prima di aggiungere lo strutto, che va fatto assorbire dall'impasto a piccole dosi e in quantità sufficiente a renderlo morbido e malleabile.Ottenuta la consistenza voluta, tirare la pasta in sfoglie sottili e da queste ritagliare dei dischi del diametro di dieci centimetri. Grattugiare il formaggio e la buccia d'arancia e miscelare bene i due elementi. Distribuire due cucchiaiate della miscela ottenuta al centro di metà dei dischi di pasta preparati, sovrapporci l'altra metà dei dischi, saldandone bene la circonferenza. Quest'ultima operazione viene notevolmente facilitata se si umetta lievemente con un dito immerso di volta in volta in poca chiara d'uovo, il bordo della sfoglia di base della "sebada".Riempire di olio d'oliva una larga padella da fritti e friggerci a calore medio, due sebadas alla volta, badando di non farle colorire.Bastano pochissimi minuti infatti perche' la sebada si gonfi e sulla sua superficie appaiono le prime bollicine. E' gia' tempo di estrarle dal grasso.Si dispongono allora su un piatto di portata si irrorano di miele liquefatto al calore e si servono subito.


in romana :

1 Kg. di brinza proaspata de oaie
coaja de la 2 portocale
500 grfaina de semola fina;
3 oua;
citeva lingurite de untura proaspata;
ulei pt prajit;
1 praf de sare topit intr-o lingura de apa ;
500 gr miere ..

eu am folosit insa mozzarella si am facut aluatul numai cu 300 gr faina si 1 ou ...
Se face aluatul cu faina, oua, sare si apa , untura ( unt) ... se framinta bine va rezulta ff elstic si se acopera cu folie transparenta .Apoi se intinde foaie subtire .
Brinza rasa amestecata cu coaja de portocala rasa se aseaza pe pasta intinsa se acopera cu alta foaie se striveste bine pe margini si apoi se taie cu rotita ondulata sau cu discul care taie pasta un disc.
Se prajeste in ulei incins , apoi se serveste cu miere incalzita si are e lichida ...
chiar dc pare ciudat este un felul 2 .. nu un desert

Muffins ( feta, pomodori secchi e basilico) - Muffins ( feta, rosii uscate si busuioc)



x 12 muffin
Ingredienti:
300 gr farina 00
150 gr farina integrale
1 cucchiaino sale
2 cucchiaini lievito per torte salate
2 uova
50 ml olio
150 ml yogurt
pomodori secchi
salame ( o cubetti di pancetta)
basilico
150 gr formaggio feta
Spennelliamo di olio le forme di muffins. Ammalgamiamo la farina, il sale, il lievito aggiungiamo le uova, il yogurt, l'impasto si divide in tutte le forme di muffins. I pomodori, il formaggio e il salame tagliati a pezzettini. Mettiamo un pezzo nell'impasto Inforniamo a 200°C per 20 minuti
in romana :
Muffins cu branza feta, salam, rosii uscate si busuioc proaspat reteta prietenei mele Mihaela

Timp: 35 minute
x12 bucati
Ingrediente:
300 gr faina
150 gr faina de graham, sau neagra sau orice altceva ai
1 lingurita sare
2 lingurite praf de copt
2 oua
50 ml ulei
150 ml iaurt sau lapte batut
cateva rosii uscate
6 felii de salam ( sau cuburi de sunculita, pancetta)
2 linguri busuioc proaspat tocat marunt
150 gr branza feta sau orice altceva
preparare:
Pune formele de muffin pe tava si poate le dai cu ceva ulei daca crezi ca mai este necesar. Amesteci faina, sarea, praful de copt intr.un castron. Se adauga ouale, uleiul, iaurtul sau lapte batut in fuctie de ce au si se amesteca repede pana se formeaza o coca. Se imparte coca in mod egal in formele de muffins. Se toaca rosiile uscate, se marunteste branza si se toaca marunt salamul.Se infige in fiecare muffin cateva bucatele de rosii, branza si salam. Se coc la cuptor in mijloc la 200 de grade 20 de minute.

Chips di mais


chips di polenta con patate /chips din mamaliga cu cartofi



chips di polenta seemplice / chips din mamaliga




150 gr di farina di mais
650 ml di acqua
1 cucchiaio di olio extravergine di oliva
sale
paprika, semi di papaverso, erba cipollina
Fate una normale polenta cotta solo 10 minuti, stendetela tra 2 pezzi di carta da forno e tirate sopra con il mattarelloper diventare molto ...Lasciatela asciugare e poi tagliate a pezzi quadratti spennellate con l'olio e condite. Cuocete in forno a 200° fino a quando non saranno ben dorati e croccanti .
Variante:
- polenta con cipolla rossolata nella padela-
polenta di patate

nella variante con patate :
ho aggiunto 300 gr patate lesse... era meglio pero piu' di 500-600 gr di patate per 100-150 gr farina di mais
in romana :
Chips din mamaliga
650 ml apa
150 gr malai
1 lingura de ulei de masline
Facem o mamaliga din ingredientele astea fiarta 10 minute . Cind mamaliga e gata o intindem subtire de tot pe o tava intre 2 hirtii de copt si strivim cu sucitorul pina devine foarte subtire...o lasam sa se raceasca .Cind e gata racita o ungem cu ulei,sare, boia ...o taiem in patrate si o coacem la cuptor la 200° C . TREBUIE SA REZULTE AURII SI FF USCATE
Variante:
- mamaliga cu ceapa prajita ( inabusita )
- mamaliga cu cartofi ( in mamaliga se adauga si niste piure de cartofi..)
in varianta cu cartofi am adaugat 300 gr de cartofi era insa mai bine 500-600 gr de cartofi fierti.

Minipanini di mais - Chifle de malai





Ricetta presa da : http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=53233 ho usato solo 2 cuchiaini di lievito

130gr di farina 00 o 0
100gr di farina di mais fine
2 cucchiaini di lievito per impasti salati*
2 cucchiai di zucchero
30gr di burro
100gr di latte
1 uovo
semi di papavero semi di sesamo semi di finocchio semi di cumino

Come un vero panino ripieno della provola dolce affumicata . L'ho scaldato per 20 secondi al MO.




in romana: Chifle din malai


130 -150 gr faina 00 sau O
100 gr malai fin de tot
2 lingurite de drojdie instant se poate inlocui cu cremor tartaro *
2 lingurite de zahar 30 gr unt topit
100 ml lapte
1 ou pt uns ( aici am gresit ca am pus oul in aluat ... din greseala ) .. dar e bun oricum
seminte de mac, susan, chimion, sare .. pt presarat deasupra ...

faina + drojdia + zahar si lapte se amesteca , se adauga untul topit si se lasa cca 20 min in frigider . Dupa 20 min se scoate aluatul, a crescut putin, se vede .. si se fac bilute care se pun pe tava pe hirtie de copt si se coc in cuptorul gata incalzit la 180°C dc e ventilat sau 200° C cuptorul static.


* cremor tartaro ... ca nu stiu cum se numeste in romaneste .. este un hidrogenat de potasiu... in alte limbi engl, fr ..germana seamana la denumire deci si in ro probabil ii zice la fel ... http://it.wikipedia.org/wiki/Bitartrato_di_potassio
Taiat si umplut cu o felie de cascaval afumat ( provola dolce affumicata ) si incalzit 20 secunde la microunde.

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