Premio - per la seconda volta


Per la seconda volta ho ricevutto il Premio Meme (R)EVOLUTION ...


sono felice e ringrazio a Mona


le regole del premio sono QUI



Lo passo a Roxana e il suo nuovo blog My culinary world che anchè al inizio sarà un bellissimo blog e con delle ricette assolutamente speciale.. Auguri Roxana !


in romana :



Am primit pentru a doua oara premiul MEME (R)EVOLUTION...


si ii multumesc Monei - Poftiti, va rog la masa!

regula acestui premiu o gasiti
AICI


Eu il ofer Roxanei pentru noul ei blog My culinary world care desi abia la inceput este un blog foarte frumos si cu retete speciale... Felicitari Roxana!



Muffins .. con la punta - Muffins ...cu virf


ricetta classica di muffins ( x12 )

a)

140 gr zucchero

250 gr farina

1 cucchiaio di lievito 1 1/2 cucchiaino di biccarbonato ( optionale)

vaniglia

b)

85 gr burro sciolto

2 uova

200 ml latte


mescolarea) con b) e versare l’impasto in stampini da muffin

far cuocere a 170°-180 ° e lasciar raffreddare su una griglia


scaviamo con l'atrezzo per scavare le zucchine e togliamo una pallina dalla muffins, riempiamo il bucco ottenuto con crema, cioccolata, marmellata... ecc ... mettiamo il pezzo di muffins sopra e spolverare con zucchero a velo o cioccolata sciolta.


in romana :


reteta clasica de muffins ( pt 12 buc )


a) ingredientele uscate/seci :

amestecam:

140 gr zahar tos

250 gr faina oo

1 lingura de praf de copt si 1/2 lingurita bicarbonat ( optional)

vanilie


b) ingredientele lichide:

amestecam:

85 gr unt topit si racit pina la temperatua camerei

2 oua

200 ml lapte


amestecam a) cu b) si turnam, in forme de muffins unde cu unt si tapetate cu faina sau in care am pus hirtiile speciale pt muffins coacem la foc potrivit pina se coloreaza frumos ... lasam sa se raceasca si :

- cu unealta pt golit dovleceii scoatem o bila din muffins

- umplem gaura formata cu : ciocolata topita sau cu crema sau cu unghetata sau cu marmelada sau cu ce vreti voi ...

- asezam bila deasupra

- ornam cu frisca saau sos de ciocolata sau cu zahar pudra ...


nota : se poate coace aluatul in tava normala , taiem patrate ca la orice prajitura si apoi scobim fiecare patrat/ cub / paralelipiped obtinut si il ornam precum mai sus

Crescente al rosmarino e finocchio - Crescente cu rozmarin si fenel



ingredienti:


500 gr farina OO

20 gr lievito di birra fresco ( sciolto con zucchero)

sale- 1 cucchiaio

acqua e latte q.b.


olio


rosmarino e finocchio



mettiamo in una ciotola lievito sciolto con 100 ml latte , aggiungiamo la farina con il sale e e mescoliamo con un cucchiaio ...aggiungiamo poco a poco il resto del latte e l'acqua q.b. per avere un impasto molto mobido ( un po’ appiccicoso e colloso (deve rimanere un po’ attaccato sia alle mani che alla ciotola dove si lavora) ..Lo impastiamo per un po' con le mani unte con olio ... e lo lasciamo a lievitare.


versiamo l'imapsto lievitato in una teglia tonda unta con olio , schiacciamo con le ditta, aggiungiamo il rosmarino e il finocchio ... lasciamo a lievitare per un po' e scaldiamo il forno a 200°C

spennelliamo l'impasto con acqua e latte o acqua e yogurt, abbondante ( 1-2 mm) e inforniamo ...



variante : con olive, pomodorini, cipolla...



in romana :


500 gr faina OO

20 gr drojdie de bere proaspata ( topita cu zahar)

1 lingurita de sare ( am dizolvat-o in apa )

apa sau lapte la temperatura camerei cit este nevoie ca sa obtinem un aluat moale ( eu am folosit amestec de apa si lapte )


ulei sau unt topit


rozmarin fenel ( in locul lui puitem pune : ceapa, brinza cubulete, rosii mici intregi sau taiate jumatati, masline etc)


- framintam putin cit sa se dezlipeasca usor de pe castron , cu miinile unse cu ulei sau unt topit

- lasam la dospit cit sa se dubleze volumul

- ungem tava cu ulei si turnam aluatul

- strivim NUMAI cu degetele cit sa se largeasca si sa se aseze in tava bine , uniform , nu mai inalt de 2 degete

- lasam sa mai dospeasca putin si incalzim cuptorul

- asezam rozmarinul si ce mai dorim din loc in loc pe aluat , chiar putem sa prindem cu 2 degete coca si sa acoperim putin rozmarinul ..

- ungem cu ulei+ lapte sau ulei+ iaurt ( nu cu zgircenie . sa fie lichid de 1-2 mm deasupra aluatului )

- coacem in cuptorul cald 200 °C pina cind se rumeste





Rosticciana (con polenta / mamaliga )


La ricetta di Claudia qui

ingredienti:


rosticciana di maiale

salsicce

funghi freschi

polpa di pomodoro

vino rosso

sedano, cipolla, carota

aglio

salvia e rosmarino

olio

sale e pepe


Fate soffriggere nell'olio gli odori tritati insieme alla rostinciana unire la conserva. Bagnare con il vino, far evaporare aggiungere i funghi, aggiustare di sale e pepe e far insaporire; unire la polpa di pomodoro. Unite alla carne la salsiccia a metà cottura. Cuocete a fuoco basso un’ora o fino a quando la carne comincia a staccarsi dalle ossa



per polenta :


4 misure* di acqua

1 misura di farina di mais

sale grosso



* io ho usato la stessa tazza da tè per misurare l'acqua e la farina di mais



in romana:



coaste de purcel

cirnati proaspeti

ciuperci proaspete ( de preferat)

suc de rosii cu pulpa

un pahar de vin rosu

telina ( tulpina), morcov si ceapa

usturoi

salvie si rozmarin proaspete

ulei *

sare si piper


* eu nu l-am pus caci a lasata carnea ( coastele si cirnatul grasime indeajuns)

Frigem in ulei telina, morcovul si ceapa ( putina!) taiate cubulete marunt impreuna cu coastele de purcel si cirnatii pe care apoi ii scoatem deoparte ( numai cirnatii) , adaugam vinul, lasam sa se evapore si adaugam ciupercile, sare, piper. Adaugam rosiile. La jumatatea timpului de coacere adaugam cirnatii si ciuperciile. Coacem in total la foc mic cca 1 ora sau pina cind carnea cade de pe os.

Il panino della domenica.. - Sandvis-ul de duminica ..


2 fette di pan carrè *
1 uovo all'occhio di bue
formaggio **
prosciutto o salame

* pan carrè fatto casalingo nel mio caso ... ( 500 gr farina 00, sale, lievito di birra - pocco se lasciate a lievitare piu' tempo, molto = fino a 20 gr se avete fretta , cosi lievita veloce)
** il formaggio spalmabile ma anchè sottilette o fette di formaggio svizero...

Abbrustoliamo le fete di pane nella padella o nel forno
Prepariamo l'uovo all'occhio di bue
Aggiungiamo sulla prima fetta di pane il formaggio, il salame o il prosciutto, l'uovo e copriamo con l'altra fetta di pane abbrustolita e tagliata con la forma ( a stella o cerchio, cuore ... ecc).

in romana:

ingrediente :

2 felii de piine *
1 ou ochi
brinza **
salam sau sunca

piinea era cea pt sandvis, facuta insa de mine ( 500 gra faina, apa cit cuprinde, drojdie de bere dc aveti timp si lasati sa dospeasca mai muota vreme puneti mai putina 5 maxim 10 gr , dc sunteti pe graba si vreti sa dospeasca in doi timpi si trei miscari adaugati pina la 20 gr de drojdie proaspata ..)

brinza de intins pe piine, brinza topita sau cascaval

prajim piinea in cuptor sau in tigaie ( fara ulei)
prajim oul
asezam pe prima felie de piine brinza, salamul, oul si acoperim cu ultima felie de piine taiata cu o forma de biscuiti ..

inspirata de AICI

Burek/Börek ( a modo mio - in felul meu)


Ricette di Burek o Borek trovate http://en.wikipedia.org/wiki/Burek anche le differenze e le somiglianze tra le ricette di tanti paesi della Russia fino a Israele e Tunisia, attraversando la Turchia e i Balcani...



Come sono tante ricette ho pensato che una variante in piu' non fa male .. o forse si ??? :-))


La mia ricetta :


sfoglia :


farina,

acqua q.b.

sale

olio- per spennellare

lievito di birra ( fino a 500 gr de farina 1-3 gr di lievito di birra fresco )


ripieno:


formaggio .. quello che preferite, io ho usato stracchino ... meglio se c'era anchè la feta, pero non l'ho trovato al negozzio del nostro paese.


Iimpastiamo la sfoglia e la lasciamo a riposare , se non sappiamo stendere tutta la sfoglia sottilisima e meglio dividerla in tanti pezzi piccoli.. Come ho fatto io. Spenneliamo il piano di lavoro con olio e anche il mattarello. Stendiamo ogni pezzo di pasta fino a diventare sottilisimo , anche se si rompe ( bucca ) non vi spaventate perchè alla fine si puo' coprire il bucco con altro pezzo di sfoglia.

Spennelliamo con olio la sfoglia ottenuta e aggiungiamo piccoli pezzeti di formaggio qua e la' . Arrotoliamo la sfoglia ripiena e mettiamo il rotolo nella teglia oleata. Aggiungiamo anche gli altri rotoli ( se abbiamo deciso di stendere la pasta in piccoli pezzi) a forma spiralata ( chiocciola) .


Quando abbiamo finito, riempito la teglia, con la mano schiacciamo leggermente il burek ( la focaccia).


Spennelliamo con uovo sbattuto con latte o yogurt, o solo con yogurt.. o come ho fatto io solo latte e olio ...


Inforniamo nel forno caldo a temperatura abbastanza alta fino quando prendera un bel colorito dorato.
la riceta in imagini qui



in romana :



aluatul:


faina

apa cit e nevoie

sare

drojdie de bere ( pentru o cantitate de faina pina la 500 gr nu mai mault de 1-3 grame de drojdie de bere proaspata )


ulei pt uns


umplutura :


brinza proaspata ( mergea si niste feta dar nu am avut)



Aluatul lasat sa se odihneasca putin apoi intinse foi subtiri (planseta unsa cu ulei si sucitorul la fel ... in felul asta se intind foile usor ,si sunt gata unse , nu va faceti griji dc se rup , gauresc caci se pot "cirpi" cu bucati de foaie sau chir se lipesc usor prin presare). Daca sunteti pricepute puteti intinde o singura foaie mare , daca nu... ca mine impartiti aluatul in mai multe parti si intindeti pe rind fieacre foaie... Ca sa intindeti foaia mare aveti nevoie de o planseta mare si de un sucitor ( numit si vergea - de bunica mea) destul de subtire .


Foile obtinute umplute cu o brinza proaspata ( cea folosita de mine se numeste stracchino ) asezata asa cite un virf de lingurita ici si colo pe foaie, apoi rulata si sulurile asezate in tava unsa sau nu cu ulei ca foile oricum sunt grase , in spirala ... la final apasate putin sa se lipeasca spiralele .

Unsa cu ou bartut, iaurt, lapte cu ulei .. etc ce vreti voi... si coapta pina cind se rumeneste frumos ...



reteta de foaia , de cum sunt intinse ( cu ulei) au fost inspirate de pe forumul Retete culinare http://www.reteteculinare.ro/ ( mai multe postari puse cap la cap de mine )


Sütlaç


Ovvero budino di latte e riso - ricetta turca ( come vedete da alcuni giorni passo per un periodo turco- otomano in cucina ).

ingredienti :

65 gr riso
360 ml acqua
720 ml latte
240 ml panna fresca
200 gr zucchero
vaniglia
3 cucchiai maizena diluite con 4 cucchiai ( prese dal latte di sopra )
sale ( un pizzico)

Metiamo il riso a bollire nell'acqua salata fino quando questa scade quasi di tutto, aggiungiamo il latte ( meno le 4 cucchiai per la maizena), la panna fresca, lo zicchero e la vaniglia e lasciamo bollire a fuocco basso fino quando il riso e cotto.
Si scioglie la maizena nel latte e la crema ottenuta si versa nel budino, amalgamiamo tutto e spegnamo la fiamma.
Versiamo il budino nelle ciotole, bicchieri e lasciamo a raffreddarsi.
Sul budino fredo aggiungiamo la cannella in polvere ( io nella foto l'ho dimenticata ).


in romana:


este reteta traditionala turca de budinca de lapte cu orez.


ingrediente:

65 gr orez
360 ml apa
720 ml lapte
240 ml smintina dulce nebatuta( cea pentru frisca)
200 gr zahar
vanilie
3 linguri de amidon de porumb ( maizena) care se va dizolva cu 4 linguri din laptele de mai sus
sare un virf de cutit

Punem orezul sa fiarna cu apa si sarea, cind aceasta scade aproape de tot adaugam laptele, smintina dulce, zaharul si vanilia si lasam sa fiarba la foc mic pina cind orezul este gata .
Dizolvam maizena in laptele tinut deoparte si varsam totul in budinca. Amestecam si stingem focul.
Varsam in castronele sau cupe si lasam sa se raceasca.
Cind e rece presram scortisoara ( eu am uita de scortisoara cind am facut poza ).

Premio


Ho ricevuto queto premio da Mestolo e paiolo , che a scritto: " Passo questo premio a:
Cristina, la sua cortesia, la sua gentilezza, e la sua buona cucina sono il suo biglietto da visita." Grazie Stefano !


Regolamento/ regulamentul:
1.bisogna inserire il banner (trovate il codice qui) /trebuie sa introducem banner-ul al carui cod il gasim aici
2. bisogna linkare il blog che ti ha dato il premio / trebuie sa scriem link-ul blog-ului care ne-a trimis premiul
3. bisogna linkare altri 6 blog (cifra flessibile) che meritano un premio e, se possibile, spiegare il perché. Un blog può ricevere il premio innumerevoli volte! / trebuie sa link-am alte 6 blog-uri ( numarul este la alegerea vaostra) care merita acest premiu si daca e posibil sa explicam de ce. Un blog poate primi acest premiu de mai multe ori.
4. chi riceverà il meme potrà mettere il banner con la coppa in home page sul lato in modo da far vedere il premio ricevuto a tutti ivisitatori! / cine primeste premiul isi va putea afisa banner-ul ( ce reprezinta o cupa) pe pagia in lateral ca sa il poata arata tuturor vizitatorilor!


Passo questo premio a :

Elly - Nella cucina di Ely perchè il suo blog e molto creativo ( avete visto i suoi lavoreti? io sono rimasta a bocca aperta ... brava Ely) e nella sua cucina trovi i piatti saporiti che lei cucina per la sua meravigliosa famiglia e tanti consigli

Nicoleta - Agenda di Nico - pentru ca pe blogul ei este mai multe decit un carte de bucate este cu adevarat o agenda cu multe informatii si povestiri sau fotografii dragute ( cu micul - mare fotbalist sau cu pisicuta Elsa)

Mona - Poftiti,va rog la masa! - pentru minunatele prajiturele ornate IMPECABIL si pentru retetele traditionale romanesti care in preajma sarbatorilor ma fac sa oftez de dor

Melianda - Gatitul, o placere! pentru ca desi pare la inceput cunosc bine cit de bune si apetisante sunt retetele Meliandei iar cind o sa isi aduca la zi blogul o sa va surprinda si pe voi cei care nu o cunoasteti ca mine de pe forumul nostru.

Ebalsemin - Venezia e me perchè il suo blog ti insegna a guardare Venezia con il cuore...

Ciulama ( con funghi - cu ciuperci)


La parola ciulama viene dalla parola turca çulama che significa un piatto di carne o funghi con salsa bianca di farina.


Si puo' fare con carne di pollo, gallina, vitello o coniglio o con I funghi ( come la mia ricetta ). La mia nonna a volte la faceva con le patate ( lesse e tagliate a cubetti abbastanza grossi aggiunte nella salsa bianca alla fine)


ingredienti :


carne* o funghi **
burro e farina
latte e panna acida
sale e pepe
prezzemolo o aneto ( io aneto)
brodo di carne o di verdure, e migliore con un buon brodo di carne


Copriamo la carne o i funghi con il brodo.

Prepariamo una salsa bianca con il burro e la farina aggiungiamo latte e panna. Versiamo la salsa nel brodo e facciamo cuocere a fuocco basso fino quando diventa come una besciamella licquida. Aggiungiamo sale, pepe e il prezzemolo o l'aneto tritate.


* la carne la facciamo cuocere in acqua salata con carota e cipolla


** i funghi devono essere lessati in acqua salata e saltati in padella con poco burro


*** in alcune ricette si aggiunge aglio, io ho aggiunto quanto una puntina di coltello aglio disidratato, pero andava bene anchè far rossolare uno spicchio d'aglio nel burro e butarlo via quando aggiungiamo la farina.



Si sposa bene con un bicchiere di vino bianco secco.


in romana:


se poate face cu :
carne de pui, iepure sau vitel
sau cu ciuperci ( asa cum am facut-o eu)

Bunica mea mai facea cu cartofi ( fierti separat )

ingrediente:

carne* sau ciuperci**
unt si fãinã in cantitati egale
sare, piper
1 legãturã pãtrunjel sau marar
lapte si smintina
supa de carne sau de legume dupa cum va place ( de preferat o supa buna de gaina de tara )

Punem supa peste carne sau ciuperci cit s ale acopere .Preparam un sos alb din unt, faina, lapte si smintina si adaugam in supa ... trebuie sa se omogenizeze si sa se lege sosul ( este un fel de besamel mai lichid) .
Se adauga sarea, piperul si verdeata tocata ( eu am pus numai marar ) . Eu am adaugat si putin usturoi uscat ( un virf de cutit).


* carnea se fierbe impreuna cu morcove si ceapa in apa sarata


** ciupercile se fierb separat in apa cu sare si apoi se scurg si se inabuse in unt.

***in unele retete se adauga usturoi ( eu am adaugat putin usturoi dezhidratat ... dar putem sa inabusim un catel de usturoi intreg in unt cind pregatim sosul alb si sa il aruncam in momentul in care adaugam faia ).

Fegato in agrodolce - Ficat in sos dulce acrisor


da tempo pensavo a una ricetta che avvevo letto sul blog di Stefano - Mestolo e Paiolo, oggi e arrivato il suo momento ...

La ricetta si trova QUI




in romana:


ficat
ou
pesmet
unt
zeama de lamiie si zahar
sare


Ficatul il taiem felii si il trecem prin oul batut si apoi prin pesmet.
Il prajim in unt si cind e gata il stropim cu zeama de lamiie amestecata cu zahar si sare.

se serveste cu mamaliguta sau cu salata.

Bistecca cotta nella pentola a pressione - Friptura in oala sub presiune




Ingredienti :


bistecca ( una per ogni porzione)

patate sbucciate e tagliate a fette de 1-2 cm

pomodori a fette o pasata di pomodoro ( grossa)

peperoni tagliati a spicchi ( 1/4 o 1/6 ) senza semi

origano

sale ( grosso)

pepe

olio ( 1 cucchiaio )



aggiungiamo nella pentola a pressione con l'olio le bistecche (di vitella o alto tipo di carne .. io ho usato carne di tacchino ). Adaggiamo sopra le fette di patate, i pomodori, i peperoni , origano, sale, pepe . Aggiungiamo l'acqua per coprire la carne e metà del'altezza delle patate.


Chiudiamo la pentola e facciamo cuocere per 30-35 minuti a fuoco basso.




in romana


ingrediente:


felii de carne de vitel ca pentru friptura cite o bucata pentru fiecare portie

cartofi curatati si taiati felii de 1-2 cm

ardei gras curatat de seminte si taiat pe lungime in 4 sau 6

rosii felii sau bulion

sare grunjoasa

piper

origan

ulei ( 1 lingura)



in oala sub presiune ( minune) punem uleiul, asezam carnea si peste ea cartofii apoi rosiile si ardeii , sarea, piperul si origanul .. turnam apa cit sa acoperim carnea si cartofii pina la jumatate.


Coacem la foc mic 30-35 minute ...


eu am folosit carne de curcan de data asta ...

Crostata "unica" con mele - Tarta "unica" cu mere


ingredienti :
pasta frolla sau brisèe ( quella che piace a voi )
io ho fatto una pasta con
300 gr farina OO
150 gr burro
70 gr zucchero
acqua fredda ( con un cucchiaino se c'è bisogno)
scorza di limone
L'impasto avolto nella pellicola lo lasciamo a riposare.
mele
succo di limone
acqua e zucchero
cannella
marmellata di arance ( pero va bene anche una di mele )
gherigli di noci
le mele sbucciate e tagliate in metà, tolta la casetta degli semi e aggiungiamo succo di limone per non cambiare il colore .
Mettiamo acqua e zucchero a bollire, aggiungiamo le mele e lasciamo cuocere. A metà cottura togliamo le mele le facciamo sgocciolare oer bene.
amalgamiamo le noci tagliate a pezzi con la marmellata e la cannella e aggiungiamo un cucchiaino a ogni metà di mela
Stendiamo la pasta direttamente sulla carta da forno e tagliamo dei dichi con un bicchiere o una copapasta ( per ogni metà mela uno dischetto). Prendiamo il resto d'impasto e lo teniamo da parte . Lo stendiamo e tagliamo con la rotella dentata delle striscie.
Aggiungiamo su ogni disco di pasta una metò mela con il ripieno verso l'impasto. Aggiungiamo su ogni mela 2 o 3 striscie d'impasto. ( io solo 2 non avevo abastanza frolla ).
Inforniamo come una crostata e la togliamo dal forno quando iniziano a prendere un bel colore.
Lasciamo a raffreddare poco e spolveriamo con dello zucchero a velo.

in romana :
aluat fraged :
300 gr faina
150 gr unt
70 gr zahar
citeva lingurite de apa rece daca e nevoie
coaja de lamiie rasa
aluatul se framinta si se inveleste in folie de plastic apoi il lasam la rece
mere
suc de lamiie
apa si zahar
gem de portocale
nuci
scortisoara
zahar pudra
Merele se curata de coaja, se taie in doua si se curata de casuta semintelor. Punem apa cu zahar ( dupa gust) la fiert si cind clocoteste aruncam in ea merele. Le fierbem numai pe jumatate, ca sa nu se rupa . Le scoatem din sirop si le lasam sa se scurga bine de tot.
Amestecam gemul cu nucile si scortisoara. Umplem fiecare jumatate de mar cu amestecul acesta .
Aluatul il intindem pe hirtie de copt si taiem discuri cu paharul cite jumatati de mar avem. Din restul de aluat framintat din nou intindem o foaie din care taiem cu rotita ondulata fisii late de un deget . Asezam pe fiecare disc cite o jumatate de mar umpluta, cu umplutura catre aluat. Acooperim merele cu 2-3 fisii de aluat.
Coacem ca orice tarta .. in cuptorul incalzit dinainte la cca 180 °C pina cind prind usor o culoare aurie .
Lasam sa se raceasca si presaram zahar pudra .

Involtini di carne in foglia di vite - Sarmale in foi de vita ( ricetta romena)





Questa e la ricetta di casa mia .. una delle tante ricette di involtini in foglia di vite .

Le origini sono turche e/o greche.
Il nome usato in Turchia e sarmasi / sarma dal verbo sarmak che significa arrotolare. Nella parte Ovest della Turchia si chiamano anche dolmades con lo stesso nome sono chiamate anchè in Grecia . In Bulgaria il nome che i turci / otomani hano portatto insieme con la ricetta e cambiato poco ...e diventa sarmi' ... E in Romania sarmale pero' spesso si usa il diminutivo : sarmalute . ( Nella lingua romena si usa spesso il diminutivo quando si parla delle cose che si amano di piu' ...)



ingredienti :

foglie di vite *

carne macinata mista ( meglio di agnello... )
riso
cipolla picolla
aneto e prezzemolo
conserva di pomodoro
olio
sale, pepe



alla carne macinata aggiungiamo : riso ( 1 tazzina ) , cipolla tritata, l'aneto e il prezzemolo triturati , sale, pepe, 1 cuchiaio di olio e 1-2 cucchiai di pomodoro .

Le foglie di vite * se sono fresche devono essere bollite in acqua salata e con succo di limone , se sono comprate nel barattolo ( nei negozi che vendono cibi etnici o nei negozi romeni ) devono essere lasciate in acqua fredda per alcune ore perchè sono di sicuro troppo salate.

Prendiamo una foglie di vite e la metiamo su un piato o sul piano di lavoro, aggiungiamo 1 cucchiaio o 1 cucchiano di ripieno ( se le foglie sono grose o piccole) nella parte del gambo, arrotoliamo come nelle foto prima gli 2 pezzi che sono inm basso ( a destra e a sinistra del gambo) poi chiudiamo dalla sinistra verso il centro della foglia e della destra verso il centro paralel con il gambo per far si che il ripieno non possa uscire, arrotoliamo e apogiamo ogni involtino con la parte dell'ultima chiusura in basso.

In una pentola ( per i raggioni di tempo io ho usato la pentola a pressione ) aggiungiamo 1 cucchiaio di olio e uno strato di foglie di vite e poi gli involtini a cerchi concentrici e a strati se abbiamo piu' involtini ... aggiungiamo acqua e succo di limone fino a coprire gli involtini. Nella pentola a pressione io ho fatto solo uno stratto e ho aggiunto acqua solo per 3/4 dell'altezza degli involtini . Ma è meglio farli cuocere nella pentola normale e con un coperchio o con uno piatto sopra per tenerli fermi durante la cottura. Possiamo farli bollire petr 1 ora e poi continuare la cottura nel forno sempre coperte a fuocco basso ( 100-120°C) per un altra ora ...

ci sono piu' rioette ..
con carne di agnello e menta
solo con riso
con ripieno di ricotta fresca e aneto

sono molto buone con yogurt ...


in romana :


ingrediente :

foi de vita *

carne tocata ( mixta)
ceapa mica
orez
marar si patrunjel
sare si piper
ulei
bulion

la carnea tocata adaugam orezul, ceapa tocata , marar si patrujel tocat marunt, sare, piper, 1 lingura de ulei si bulionul...

foile de vita * dc sunt crude / proaspete l fierbem in apa cu zeama de lamiie sau cu bors , dc sunt din borcan le lasam citeva ore in apa rece pentru ca precis sunt foarte sarate.

Asezam umplutura pe frunza in partea coditei si invirtim...

in oala asezam un strat de foi de vita si apoi sarmalele in cercuri concentrice ... apoi in straturi ... adaugam apa cu suc de lamiie pina sa acoeprim sarmalele , acoperim cu un capac sau cu o farfurie ca sa ramina fixe in oala ... sa fiarba "in sucul lor" ...

fierbem cca 2 ore sau 1 ora si apoi continuam pentru o alta ora la cuotor la foc mic 100-120 °C

se servesc cu iaurt

Scones con farina di mais e gorgonzola - Scones cu malai si gorgonzola


Scone = biscotti o picoli panini fatti con lievito in polvere c0me agente lievitante, dolci o salati.

Ingrediente:
200 gr farina OO
130 gr farina di mais
100 gr burro
100 ml latte
100 gr gorgonzola
2 uova
1 cucchiaino lievito in polvere per torte salate


nel latte scaldato sciogliamo il burro e la gorgonzola, lascaimao a raffreddarsi e versianmo sopra le uova sbattute;

amalgamiamo le due farine, aggiungiamo il lievito;

versiamo il composto licquido alle farina piu' il lievito;

otteniamo un impasto, lo stendiamo a minimo 2 cm e tagliamo dei biscotti con delle forme o con il coltello. Io ho stesso un po' troppo l'impasto e sembrano piu' dei biscotti ...

Se vogliamo le spennelliamo con un altro uovo sbattuto ( io no). E le inforniamo nel forno caldo fino quando sarrano leggermente dorati.


in romana :


Scone = biscuiti/ chifle in care agentul de crestere este praful de copt. Pot fii dulci sau sarate/sarati ...
ingrediente

ingrediente :

200 gr faina OO
130 gr malai
100 gr unt
100 ml lapte
100 gr gorgonzola
2 oua
1 lingurita de praf de copt


amestecam faina cu malaiul si praful de copt

separat topim untul si gorgonzola in lapte cald, lasam sa se racweasca si turnam ouale batute

turnam compozitia lichida la cea solida si framintam. Daca mai este nevoie de fainamai adaugam la fel dc este prea multa faina mai adaugam cu lingurita lapte.

facem un aluat pe care il intindem cam de minim 2 cm si apoi taiem cu forma sau cu cutitul biscuiti.

ii coacem in cuptorul incalzit pina cind prind o culoare usor aurie .

Muffins alla crema di limone - Muffins cu crema de lamiie





ingredienti muffins ( 8 pezzi di 5 cm diametro):
1 uovo
100 gr zucchero
100 ml latte
100 ml olio
180 gr farina OO
1/2 bustina lievito per dolci
Gli ingredienti amalgamati, versati nelle forme di muffins. Inforniamo nel forno scaldoto a 200° C e abassata la temperatura a 180°C fino quando facendo la prova stuzzicadenti questo risulta asciutto.
Tagliamo coperchio e svuotiamo poco, riempiamo con della crema e aggiungiamo il coperchio. Adesso ognuno si puo' sbizzarire ... Ornare con della crema e le briciole ottenute dallo scavo ... o con delle codette di zucchero colorato o cioccolato ( atenti che queste perdono il colore nella crema, meglio ornare solo prima di servire )
ingredienti crema :
70 gr farina OO
500 ml latte
1 uovo ( o 2 tuorli)
160 gr zucchero ( o q.b . secondo il vostro gusto)
suco di 1 limone ( anche 2 o 3 se vi piacce piu' forte l'aroma di limone)
buccia di 1 limone
facciamo una crema simil alla pasticera e lasciamo a raffredare, una volta intiepidita aggiungiamo 50 gr burro e amalgamiamo per bene.
in romana :
ingrediente muffins
1 ou
100 gr zahar
100 ml lapte
100 ml ulei
180 gr faina OO
1/2 plic de praf de copt
amestecate ca pt chec si scoapte in cuptorul incalzit la 200 ° C si apoi scazuta temperatura la 180 °C , pina cind facind proba cu scobitoarea aceasta iese uscata din aluat
nota :
prima di servirle le lasciamo minimo 30 minuti , sono un po' friabile e cosi si amorbidiscono e non si rompono ( ma non diventano neppure poltiglia )
ingrediente crema :
70 gr faina
500 ml lapte
160 gr zahar sau cit vreti dupa gustul vostru
1 ou sau 2 galbenuse
zeama de la 1 lamiie ( sau de la 2-3 in functie de cit vreti sa fie de puternic gustul de lamiie)
facem o crema fiarta pe care o lasam sa se raceasca. Cind e calduta adaugam 50 gr unt si amestecam bine.
Muffins-elor coapte le taiem un capac si scobim putin miezul, umplem cu crema si punem iar capacul.. Acum fiecare orneaza cum ii place cu crema si apoi cu miezul farimitat sau cu bombonele de zahar colorate sau de ciocolata .. atentie la aceste caci se topesc in crema deci tb ornat numai inainte de a fii servite.
nota : dupa ce le-am umplut le lasam minim 30 minute inainte sa le mincam, se vor inmuia putin caci asa sunt usor crocante / friabile.

Polpette di trippa - Chiftele de burta


Oggi polpette di trippa ... di tutte queste ricette voglio sciegliere una o due .. Nella foto solo #1, #2 e #4 .
Dopo averle assaggiate c'è stata tratta una conclusione unanima : le polpette migliori ( per noi ) sono trippa e salsiccia ... buonissime !

#1: con patate

trippa lessata
uovo
patate lessate
pangratato
prezzemolo
sale, pepe


Lessare la trippa e macinarla o tagliarla al coltello o con la mezzaluna.
Lavare le patate, lessarle e scolarle. Schiacciare le patate.
Amalgamare la trippa con le patate, l'uovo, il prezzemolo, condire con sale e pepe e confezionare le polpette.
Passarle nel pangrattato e friggere nel olio.


#2 con funghi ( +/- patate )

ingredienti #1 +
1 spicchio d'aglio in camicia
funghi

nella ricetta #1 aggiungiamo funghi mondati e tagliati a pezzi. Friggere i funghi nel olio con uno spicchiop d'aglio in camicia. Raffredare e aggiungere nel composto ( con o senza patate ).
Nella variante senza patate aggiungiamo 1-2 fette di pane ( molica) bagnate nel latte e strizzate per bene.

#3 con prosciutto cotto ( simil ricetta Artusi)

trippa lessata
prosciutto cotto
uovo
molica di pane amolata nel latte
sale, pepe
prezzemolo
noce moscata
"L'autore aggiunge al composto uva passolina e pinoli, ma se ne può fare a meno."
una volta frite "annaffiatele dopo poco con sugo di pomodoro o conserva sciolta nel brodo, copritele e fatele bollire adagio una diecina di minuti, rivoltandole; quindi mandatele in tavola con un po' del loro intinto e spolverizzate di parmigiano."

http://www.homolaicus.com/scienza/erbario/utility/ricette_artusi/hypertext/0012.htm#000346


#4 con salsiccia

trippa lessata
salsiccia
pangrattato
formaggio grattugiato
uovo
prezzemolo
noce moscata
sale e pepe

la trippa tritata e amalgamata con la salsiccia sbriciolata. Aggiungiamo prezzemolo, formaggio e pangratatto q.b. Condiamo con sale, pepe e noce moscata.

in romana :

in poza sunt trei feluri #1,#2 si #4 .. iar cele mai bune dupa noi sunt cele din burta si cirnat ...


#1: cu cartofi
burta fiarta
ou
cartofi fierti
pesmet
patrunjel
sare, piper

Burta fiarta si tocata sau taiata cu cutitul .
Cartofii fierti si pisati amestecati cu burta + ou + patrunjel tocat, sare, piper . Facem chiftele pe care le trecem prin pesmet si le prajim .

#2 cu ciuperci( +/- cartofi )
ingredientele de la #1 +
1 catel de usturoi necuratat
ciuperci
la reteta #1adaugam ciupercile curatate si taiate marunt calite in putin ulei cu un catel de usturoi ( scurse de ulei cind le adaugam la burta +/- cartofi) . Pemtru varianta fara cartofi adaugam miez de piine inmuiat in lapte si stors bine.

#3 cu prosciutto cotto ( asemanatoare cu reteta lui Artusi)
burta fiarta
sunca ( prosciutto cotto)
miez de piine inmuiata in lapte
sare, piper
patrunjel
nucsoara
la aceasta compozitie autorul ( Artusi - reteta e cca din 1694) adauga seminte de pin mediteraneean si stafine ( insa se poate si fara )

si tot autorul spune ca dupa ce au fost prajite chiftelele se aseaza intr-un vas , se uda cu suc de rosii , bulion amestecat cu supa si se lasa la fiert la foc linistit cca 10-20 minute , amestecindu-le .. serviti_le cu putin sos si presarate de parmezan

#4 cu cirnat
burta fiarta
cirnat
pesmet
parmezan ras
ou
patrunjel
nucsoara
sare si piper

La burta fiarta si macinata amestecata cu cirnatul ( crud , fara mat si farimitat) adaugam ou, patrunjel , parmezan si jumatate din pesmet , sare, piper si nucsoara . Facem chiftele pe care le trecem prin pesmet si le prajim .

Muffins alle fragole - Muffins cu capsuni




ingredienti :

220 gr farina OO
2 cucchiaini lievito per dolci ( il mio era vanigliato )
1 pizzico di sale

120 ml latte tiepido
100 gr burro sciolto
1 uovo

100 gr zucchero

fragole a cubetti ( 1-2 cucchiai ) o 1-2 cucchiai di marmellata di fragole a pezzeti.

alcune fragole da aggiungere sopra le muffins.

* con queste ingredienti ho ottenuto 10 muffins

Nei ingredienti liquidi ( latte tiepido + burro sciolto ) proviamo di far sciogliere lo zucchero ( non si deve sciogliere di tutto, solo a metà). Aggiungiamo l'uovo ( leggermente sbattuto) e poi tutti gli ingredienti solidi gia amalgamati tra di loro, piu' i cubetti di fragole o la marmellata.
Mescoliamo pocco ( come per tutti i muffins) e versiamo nelle forme solo per 3/4 dell'altezza .Aggiungiamo sopra le fragole intere ( se sono troppo grandi le tagliamo in 1/2).
Preriscaldare il forno a 200°C poi prima di infornare abbassarlo a 180°C e cuocere per 30 minuti o qunto basta.



in romana :


ingredienti :

220 gr farina OO
2 lingurite praf de copt ( al meu era deja vaniliat)
un praf de sare

120 ml lapte caldut
100 gr unt topit
1 ou

100 gr zahar

1-2 linguri de capsuni taiate cubulete sau 1-2 linguri ( rase) de dulceata de capsuni ( cu bucatele de fructe)

capsuni pt adaugat deasupra ( eu am pus cite 2 pe fiecare muffins)

* din cantitatile astea mi.au iesit 10 bucati

In ingredientele lichide ( lapte + unt topit) incercam sa topim numai pe jumatate zaharul, adaugam apoi oul usor batut, apoi ingredientele solide ( faina + praf de copt + vanilie + sare ) si bucatelele de capsuni sau dulceata . Amestecam putin ca pt muffins si turnam in forme ( unse cu unt si infainate sau doar cu forme de hirtie in ele ) doar cca 3/4 din inaltimea formelor. Adaugam capsunii intregi deasupra ( dc sunt ff mari ii taiem) .
Incalzim cuptorul la 200°C si apoi il aducem la 180°C si punem la copt muffins-urile. Circa 30 minute sau pina se rumenesc usor.

Pasta con indivia belga, pomodorini e acciughe - Paste cu andive, rosii mici si ansoa


Saltiamo nella padella in poco olio un fileto d'aciuga e l'indivia belga a pezzetini, aggiungiamo i pomodorini piccoli ( a metà o interi) . Lasciamo un paio di minuti e condiamo la pasta con questo sugo.


in romana:

Calim in tigaie un file' de ansoa ( hamsie in ulei sau sare) si andiva taiata bucatele, adaugam rosiile mici intregi sau taiate . Lasam citeva minute pe foc si apoi condimentam cu acest sos pastele fierte si scurse.

Insalata di arance e barbabietola - Salata de portocale si sfecla rosie


ingredienti:

- arance
- barbabietola
- sale
- pepe
- olio

se volete anche una cipolla ... a fette sottile


le arance tagliate "a vivo "
la barbabietola cotta e sbucciata, tagliata a fette sottili o gratuggiata
condite con sale, pepe e olio


in romana :


- portocale
- sfecla rosie
- sare
- piper
- ulei

daca doriti puteti adauga si ceapa taiata subtire

- portocalele curatate de coaja cu cutitul ca un mar, apoi taiem cu un cutit ascutit in stinga si in dreapta fiecarei felii ca sa scoatem doar miezul feliei de portocala fara pielite.
- sfecla rosie fiarta pina cind intra furculita in ea sau coapta in cuptor sau la aburi si apoi curatat de coaja si taiata felii subtiri sau rasa pe razatoarea mare
- amestecam totul si condimentam cu sare, piper si ulei

Chifle e batoane ( ricetta romena )




Ricetta pressa dal libro " Piinea de casa si preparatele din aluat" ( Pane fatto in casa e altri impasti - dicciamo di poter tradure anche cosi)
Un libro editato in 1978 que la mia zia ha trovato da poco nella casa di mia nonna e mi l'ha portato qui ...


ingredienti :

1 kg farina OO
450 ml acqua ( tiepida)
20 gr lievito di birra fresco ( un cubetto ho usato io)
50 gr zucchero
60 ml olio ( ho usato solo 30 ml , mi sembrava troppo 60 )
1 cucchiaino sale


Impastiamo 500 gr farina con il lievito sciolto con 1 cucchiaio di zucchero in 220 ml acqua tiepida. Lasciamo a lievitare bene ( 2-21/2 ore .. io ho accorciato i tempi lasciando a lievitare nel forno spento con una pentola di acqua bollente sotto la ciotola con l'impasto, ciotola coperta con un pano di cotone bagnato in acqua calda e strizzato per bene ).
Aggiungiamo a questo "lievitino" resto di farina, acqua tiepida zuccherata con il resto di zucchero e con il sale sciolto dentro. Impastiamo per bene e quando l'impasto si stacca dalle mani aggiungiamo l'olio caldo poco per volta e impastiamo bene. Lasciamo a lievitare per altri 30-35 minuti . Scaldiamo il forno e versiamo sul piano di lavaro l'impasto. Lo dividiamo in 20 pezzi. Ogni pezzo si modela come una pallina ( io ho fatto anche altri tipi : "impletiti"( intrecciate), batoane ( tipo delle grissine ma piu' grosse) - per questi tipi di impasto nel libro usavano la stesa ricetta solo la forma era diversa - e delle spirale grandi quando un panino.
Ho infornato nel forno caldo a fuoco medio per cca 18 minuti ( forse un po' di piu' fino quando i piccoli panini hano presso un bel colore).
Nel libro dice di spennelare i panini con acqua tiepida zuccherata. Io ho letto sul internet di spennelare i panini con acqua in quale ho aggiunto amido, facciamo bollire e lasciamo a raffredare. Spennalti cosi la crosta rimane morbida. Cosi ho aggiunto alla acqua con l'amido anche lo zucchero e ho spenellato i panini con questo liquido. Perche mi sembravano un po' troppo bagnati ho lasciato la teglia nel forno per 1 minuto.
PS
io altre volte ho spennelato il pane ( vedi ricetta di crescenta al latte ) con l'aqua della pasta ( molto ricca in amido).




in romana:




reteta este din cartea " Piinea de casa si preparatele din aluat " editia 1978 gasita intimplator in casa bunicii.



ingrediente :


1 kg faina OO
450 ml apa
20 gr drojdie de bere
1 lingurita de sare
50 gr zahar
60 ml ulei ( eu am pus numai 30 ml caci imi parea prea mult)

Se face o plamadeala ddin 500 gr faina si o ceasca de apa ( eu am us 220 ml) calduta in care s-a dizolvat drojdia ( eu am adaugat si 1 lingura de zahar ca sa lichefiez drojdia si apoi am adaugat-o in apa ). Se lasa sa creasca 2-2 1/2 ore la un loc cald, in vasul acoeprit cu o cirpa curata. Eu am lasat sa creasca in cuptor pe gratar, castronul cu aluatul era acoperit cu un servet de bumbac inmuiat in apa calda si stors bine) iar la baza cuptorului am pus o cratita cu apa clocotita. Cind a crescut se adauga restul de faina, apa calduta in care dizolvam restul de zahar si sarea. Framintam bine si cind aluatul incepe sa se desprinda de miini adaugam treptat uleiul caldut. Lasam la dospit pt cca 30-35 minute .
Rasturnam aluatul pe planseta si il impartim in 20 bucati egale. Din fiecare bucata modelam chifle . Eu am mai facut si impletiti ( era urmatoarea reteta in carte ), batoane ( si reteta asta era in carte ) si melcisori/spirale.
Lasam sa se coaca in cuptorul deja incalzit la o temperatura medie pt cca 18 minute ( sau cit e nevoie pina se rumenesc).
In carte spunea sa ungem chiflele cu apa indulcita cind le scoatem din cuptor, eu am citit pe internet un sfat cum ca daca ungem piinea cu apa fiarta in care am dizolvat amidon ramine coaja moale. Asa ca am pus amidon ( putin) si zahar in apa calda cu care am uns cu pensula chiflele si restul.. pentru ca imi pareau cam inmuiate le-am mai pus 1 minut in cuptor .
PS
Eu alte dati am uns aluaturile ( vezi reteta de crescente cu lapte ) cu apa in care au fiert pastele- foarte bogata in amidon .

Polpettine piccantine - Chiftelute picante



La ricetta lo ho pressa da Sterne e la trovate QUI nel Forum dei peccati di gola

Ingredienti:
carne macinata mista
sale
pepe
cumino
canella
curry
noce moscata


Come dice Sterne nella sua ricetta "Le spezie si mettono secondo gusto e potenza delle stesse" e "l'impasto si può far marinare anche 24 ore in frigo ben coperto (saranno ancora più saporite)" .
Formiamo delle polpettine che vengo fritte nella padella antiaderente senza olio ( basta il loro grasso ) o cotte nella teglia nel forno già caldo ( meglio sopra la carta da forno).


in romana :



Reteta luata de AICI - din Forum dei peccati di gola

Ingrediente:
carne tocata mixta
sare
piper
chimen
scortisoara
curry
nucsoara


Cum spune si Sterne in reteta originala " condimentele se pun in functie de gustul vostru si de cit de aromate sunt" " carnea se poate lasa in vas acoperit in frigider la marinat cu aceste condimente chiar si 24 ore ( va fii cu atit mai aromatizata)".
Formam chiftelutele mici si ca niste masline pe care le frigem in tigaia antiaderenta fara ulei sau le coacem in cuptorul deja incalzit in tava, de preferat cu hirtie de copt.

insalata di arance e finocchio


Ingredienti :
arance ( di Sicilia )
finocchio ( tondo)
olio ( di oliva )
sale e pepe ( io ho dimenticato il pepe )
Sbucciare e tagliare a vivo gli spicchi di arancia ( ma va bene anche tagliati a cubetti, pezzetini ). Mondare il finocchio ( lavare e privare delle foglie esterne piu' grosse ) e tagliare in due per la lunghezza e poi ogni metà a fette sottili. Metere su un piatto da portata fette di finocchio e pezzi ( fette ) di arancia. Condire con sale, pepe e olio.

in romana :

Ingredienti :
portocale ( de preferat siciliene)
fenel ( mic si rotund)
ulei ( de masline )
sare si piper
Se curata cu cutitul ca pe mar portocalele ( ca sa le curatati de pielita alba ). Apoi se curata "al vivo" adica se introduce lama cutitului in lateralele ( stinga si dreapta ) a fiecarei felii de portocala si se cresteaza, in felul asta felia rezulta fara nici o pielita alba, doar miezul. Dar se poate dupa ce ati curatat coaja cu cutitul sa impartiti portocala in doua, sa ii scoateti miezul alb si apoi sa taiati fiecare jumatate in felii ( cum am facut eu ). Sau sa o taiati in cuburi sau bucatele.
Fenelul se spala, se taie virful cu frunze si partea de la baza, se taie in doua si se arunca "foile" externe care sunt mai groase. Apoi se taie felii subtirele.
Asezam intr-un platou fenelul si portocalele si condimentam cu sare, piper si ulei.
In farfuria mea sunt asezate in straturi dar se pot si amesteca.
ps
Eu am uitat sa pun piper

Risi e bisi

150 gr piselli
150 gr riso
2 cucchiaini di burro
50 g di pancetta
1 cipolla ( io faccio al meno della cipolla )
prezzemolo
sale e pepe
parmigiano

Soffriggere la cipolla con la pancetta in 1 cucchiaino di burro . Aggiungere i piselli (se sono freschi, se invece sono già lessi gli aggiungiamo alla fine) . Versare il riso e mescolare aggiungendo il brodo, ogni tanto un po'. Alla fine cottura aggiungiamo i piselli ( nel caso erano già lessi ).
Spegnamo il fuoco e aggiungiamo il resto di burro, parmigiano, sale, pepe e prezzemolo ( se volete ) .


in romana :

150 gr mazare
150 gr orez
2 lingurite de unt
50 g di sunculita
1 ceapa mica (eu insa nu pun ceapa )
patrunjel
sare si piper
parmezan

Prajim ceapa cu sunculita intr.o lingurita de unt. Adaugam mazarea daca e proaspata /cruda ( daca este deja fiarta o adaugam la final). arsam orezul si amestecam adaugind supa cite putin din cind in cind . La final adaugam mazarea evidenmt in cazul in care era deja fiarta . Stingem flacara si adaugam restul de unt, parmezanul, sarea si piperul si patrunjelul ( dc vreti).

Riso al latte e caramello ale noci - Orez cu lapte si caramel cu nuca


ingredienti per il riso al latte :
200 gr riso
700 ml latte
zucchero q.b ( 3-4 cucchiai)
buccia di limone o di arancia per aroma ( se volete )
Faciamo cuocere il riso nel latte, a metà cottura aggiungiamo lo zucchero e alla fine la buccia di limone o arancia.
Lasciamo a raffredarsi .
Se pensate che il latte non è abbastanza per far cuocere il riso si puo' aggiungere altro latte caldo.
ingredienti per il caramello :
zucchero q.b. per coprire il fondo di una padella
noci
Versare lo zucchero nella padella e farlo andare a fuoco abbastanza vivace mescolando continuamente con un cucchiaio di legno.
Appena lo zucchero inizia a cristallizzarsi, abbassare la fiamma e continuare a mescolare, io ho alzato la padella e la tenevo sopra la fiamma per non brucciare il caramello e lo rimetevo quando lo zucchero si raffredava.
Aggiungiamo le noci a pezzi o nocciole, uveta, cereali, semi di girasole sbucciate o semi di sesame e mescoliamo per bene. Io ho aggiunto solo noci.
Non so se ho fatto bene o no, pero il mio caramello era abbastanza duro ( segno che non sono stata molto atenta alla temperatura ) cosi ho aggiunto sugo di limone e acqua q.b. per poter mescolare e che il caramello diventasi di nuovo morbido.
Versiamo il caramello sopra un tagliere di marmo ( cosi faceva la mia suocera ) o uno di legno ma bagnato ( cosi faceva la mia mamma) o come ho fatto io sopra un tagliere di legno rivestito di carta da forno bagnata con acqua fredda.
Tagliamo con un coltelo bagnato in aqua fredda e lasciamo a raffredare.
Nella ciotola o il bicchiere ripiene di riso al latte aggiungiamo sopra pezzi di caramello alle noci.
in romana:
ingrediente pentru orezul cu lapte:
200 gr orez
700 ml lapte
zahar cit e nevoie ( eu am pus cca 3-4 linguri)
coaja de lamiie sau de portocala rasa
Fierbem orezul in lapte, dupa vreo 10 minute adaugam zaharul iar la sfirsit adaugam si coaja rasa de lamiie sau de portocala .
Daca pentru orezul pe care il folositi voi e prea putin laptele ca orezulsa poata fierbe mai adaugati lapte fierbinte in orez cit credeti de cuvinta . In cartea lui Jurcovan spune 50 gr orez la 500 ml lapte ..
Lasam sa se raceasca .
ingrediente pentru caramel :
zahar cit sa acoperim fundul unei tigai
nuci
Punem in tigaie la foc mare zaharul sa se caramelizeze amestecind mereu.
Cind zaharul incepe sa se cristalizeze facem focul mai mic si amestecam in continuare, eu am ridicat tigaia de pe foc si o tineam desupra flacarii, cind zaharul tindea sa se intareasca asezam tigaia din nou pe foc.
Adaugam nuci sau alune, stafide, cereale, seminte de flaorea soarelui curatate de coaja sau seminte de susan.. si amestecam bine ... Eu am pus nuci .
Nu stiu daca eu am facut bine sau nu .. important e ca a iesit foarte bun.. dar pentru ca nu am fost atenta la temperatura si zaharul s-a cam ars la inecput am adaugat la final zeamade lamiie si apa rece ( cu lingurita ), am amestecat si zaharul a devenit iar maleabil.
Varsam caramelul pe un fund / tocator de marmura ( asa facea soacra mea ) sau pe fundul de lemn ud cu apa rece ( asa facea mama ) sau cum am facut eu pe fundul de lemn imbracat cu hirtie de copt udata cu apa rece, intindem si apoi taiem cu un cutit inmuiat in apa rece.
Peste orezul cu lapte prezentat in castron sau pahar adaugam fisii de caramel cu nuci.

chips zucchine al forno


ingredienti :zucchine tagliate a fette non troppo sottileuovo sbattuto +1 cucchiaio di latte o panna frescaparmigiano gratuggiatopangrattatoaglio in polverepeperoncino
- prepariamo un'amalgama con il parmigiano, pangrattato, sale, pepe, aglio in polvere ( atenti nel caso que l'aglio e già salato non aggiungete il sale) e peoeroncino
- mettiamo le fette di zucchina nel uovo + latte e poi negli altri ingredienti già amalgamati.- nella teglia coperta con carta da forno adagiamo le fette condite- inforniamo nel forno già caldo fino quando diventano belle crocante ( se c'è bisogno le potete girare d'altra parte a meta cottura )
ideale con una salsa allo yogurt ( greco) o tzatziki


in romana :


ingrediente :dovlecei taiati felii nu foarte subtiriou batut + 1 lingura de lapte sau smintina dulceparmezan rassare si piperpesmetpraf de usturoiboia iute- pregatim un amestec din parmezan, pemet, praful de usturoi, sare, piper si boia de ardei iute ( atentie la sare parmezanul este deja sarat la fel poate fii si praful de usturoi)- trecem feliile de dovlecel prin ou batut amestecat cu lapte si apoi prin amestecul solid- pe o tava de cuptor cu hirtie de copt asezam feliile condimentate- coacem in cuptorul deja cald pina cind devin crocante ( daca este nevoie la jumatatea timpului de coacere le puteti intoarce pe partea opusa ... ca sa se coaca uniform.. depinde de cuptor )
ideale cu un sos de iaurt sau chiar tzatziki

Polenta e frittata... - Mamaliga si omleta


ingredienti per la polenta :
1 tazza di farina di mais
3 tazze acqua
sale

ingredienti ripieno polenta :
( ognuno si puo' sbizzarrire con il ripieno che più li piace )
scamorza affumicata, mozzarella o altri formaggi
speck o pancetta affumicata
pezzi di salsiccia o di arrosto avanzati

ingredienti per la frittata :
( le quantita sono al vostro gradimento)
uova latte o panna
sale
pepe
aneto ( o altre erbe aromatice )

- prepariamo la polenta
- aggiungiamo il ripieno
- in una teglia da forno versiamo la polenta arricchita
- prepariamo le uova sbattute, latte/panna, sale, pepe e l'aneto ( o altre erbe) e versiamo il composto sopra la polenta
- inforniamo nel forno gia' caldo per 10-15 minuti
possiamo frigere la frittata nella padella antiaderente e farla scivolare sopra la polenta coperta di formaggio nella teglia, e infornata solo per scaldarla...

in romana :

ingrediente pentru mamaliga:
1 masura* de malai
3 masuri de apa
sare
* adica folosim aceeasi cana/ ceasca atit pentru malai cit si pentru apa
ingrediente umplutura mamaliga :
( fiecare poate sa dea friu liber imaginatiei cum ii place )
scamorza afumata, mozzarella sau alte feluri de brinza sau cascaval
speck sau pancetta afumata ( kaizer, bacon, piept ardelenesc , muschiuletz sau alte mezeluri )bucati de cirnat / fript sau afumat sau bucati din friptura ramasa
ingrediente pentru omleta :
( cantitaile sunt dupa gustul si placerea voastra)
oua,
lapte (mai gras )
sare
piper
marar ( sau alte ierburi aromatice )
- pregatim mamaliga ( o fierbem la foc mic de tot cca 40-45 minute, nu o amestecam incontinuu ci numai la intervale de 10-15 minute )
- adaugam umplutura
- intr-un vas pentru cuptor varsam mamaliga "imbunatatita"
- pregatim ouale batute, laptele, sarea, piperul si mararul si varsam compozitia peste mamaliga
- punem la cuptorul gata incalzit pt cca 10-15 minuteputem insa coace omleta intr.o tigaie antiaderenta si sa o lasam sa alunece apoi peste mamaliga din vasul pentru cuptor, mamaliga fiind acoperita cu brinza, apoi punem la cuptor doar cit sa se incalzeasca si "sa se imprieteneasca" mamaliga si omleta

Pollo al forno - Pui la cuptor


E' una ricetta clasica ( dico io ). Un pollo, lavato per bene, strofinata la pelle con della farina di mais ( cosi si pulisce meglio ..e come dice la mia amica Mona, prende un colore dorato). Dentro nella pancia del pollo mettiamo una mela lavata ma non sbucciata solo senza il torsolo. Aggiungiamo nella teglia alcuni cucchiai di acqua o brodo e mettiamo il pollo. Lo copriamo con della carta da forno bagnata e strizzata per bene, cosi non si bruccia. Lo facciamo cuocere 10 minuti, alziamo la carta e aggiungiamo sale grossa... Copriamo di nuovo con la carta ( o se abbiamo una teglia con il coperchio va bene anche cosi). Lasciamo a cuocere fino quando e pronto. Alziamo la carta e spennelliamo il pollo con il suo grasso della teglia. Adaggiamo sopra il pollo fette di limone in salamoia ( ricetta la trovate sul questo blog) infilzate con stuzzicadenti a metà. Lasciamo a cuocere fino quando fa una bella crosticina ...



in romana :


Retete e una clasica (zic eu). Un pui spalat bine si frecat cu malai ( asa se curata mai bine si cum zice Mona o sa aiba o culoare aurie ). In burta puiului punem un mar spalat caruia ii scoatem cotorul (sau puteti sa il lasti intreg.. eu i-am scos cotorul). Asezam puiul in tava cu citeva linguri de apa sau supa . Il acoperim cu hirtie de copt inmuiata in apa si stoarsa bine, ca sa nu se arda. Il coacem 10 minute dupa care ridicam hirtia si saram cu sare groasa. Acoperim din nou cu hirtia si lasam pina cind e copt bine. Ridicam hirtia si ungem puiul cu o pensula cu grasimea pe care a lasat-o in tava . Asezam peste pui felii de lamiie in saramura ( reteta o gasiti tot pe acest blog ) infipte cu sciobitori rupte pe jumatate ca sa nu alunece. Lasam sa se coaca la foc mare pina cind capata o crusta crocanta .

Polpettone di carne e fegato - Drob de carne si ficat - Pork mealtloaf with liver







Ingredienti :
la reticela di maiale
fegato di maiale
carne macinata ( mista)
sale, pepe
aneto, prezzemolo, erba cipollina
carota
olio, aglio
uova ( quasi 3 uova per 500 gr carne+fegato)
Saltiamo nella padella il fegato a pezzi con aglio ( in camicia ) e olio. Prendiamo il fegato e lo tagliamo a pezzeti piu' piccoli o triturato nel tritta tutto ( come vi piace). Saltiamo nella padella la carne co sale e pepe fino quando cambia il colore. Amalgamiamo la carne + fegato + uova sbatute +aneto, prezzemolo ed erba cipollina tritate+ la carota a cubetti.
Metiamo in una teglia la rete di maiale, versiamo il composto e chiudiamo con i bordi della rete. Inforniamo.




in romana:




ingrediente :
prapore
ficat
carne tocata ( mixta)
sare si piper
marar, patrunjel si erba cipollina ( sau ceapa verde )
morcov
ulei si 1 catel de usturoi
oua ( cca . 3 oua pentru 500 gr de carne + ficat)
Calim ficatul taiat in bucati cu ulei si catelul de usturoi intreg. Luam ficatul si il taiem in bucatele mai mici sau il tocam . Aruncam usturoiul si calim carnea pina cind se albeste cu sare si piper. Amestecam ficatul + carnea + marar , patrunjel si ceapa verde tocate + ouale batute + morcovul taiat in cubulete
Punem in tava praporele si varsam compozitia, inchidem cu marginile praporului si coacem in cuptor.

english


 made of minced organs wrapped in a caul fat  ( is basically the outer lining that surrounds the organs of cows, sheep and pigs)  and roasted like a meatloaf; a traditional Easter dish

pork caul fat
pork liver
ground meat (mixed)
salt, pepper
dill, parsley, chives or green onion
carrot ( already cooked and cut into littte cubes)
oil, garlic
eggs (3 eggs for almost 500 grams meat + liver)

Add in the pan to the liver pieces with garlic  and oil. Let it cook for few minutes. Cut the liver into small pieces, Cook  ground meat ewith  salt and pepper until color changes. Mix the beef , liver and all ingredients with eggs .

Add all into a pan with the pork "reticella" and cover with it an bake  it as a normal baked meatloaf

Lichiu




Dolce tipico della Transilvania dove vive una populazione minoritaria di lingua tedesca che hanno portato la ricetta Siebenbürger Rahm - Hancklich - questo dolce con ripieno di semolino e uveta , ricetta che è stata preluata e modificata e il suo nome è diventato per alcuni Hancklich, per altri Henclish, Hancles o Lichiu /Lichie.


ingredienti per una teglia :


impasto per cozonac ( vedi ricetta cozonac con panna acida
o altra ricetta di cozonac)
semolino al latte (50 gr semolino + 500 ml latte + 5 cucchiai di zucchero )
1 uovo sbatutto + 2-3 cucchiai di panna acida



Prepariamo il semolino al latte: mettiamo a bollire il late con lo zucchero e il semolino, mescolando con il frustino per non fare i grumi. Possiamo aggiungere scorza di limone o di arancia peraroma. Lsìasciamo a raffredare.

Questo dolce si prepara quando prepariamo anchè il cozonac, cosi si prende un pezzo d'impasto già lievitato . Stendiamo una sfoglia d'impasto di 3 mm nella teglia con carta da forno. Versiamo il semolino al latte tiepido sopra ( deve essere non meno di 1 cm sulla superficie). Sopra versiamo l'uovo sbatutto con la panna acida e inforniamo a 180 ° -200 ° C fino quando e pronto ..


La ricetta tradizionale chiede una cottura nel forno a legna. Ci sono anche le variante con formaggio : versiamo sopra la sfoglia d'impasto il formaggio fresco ammalgamato con il semolino al latte o anchè da solo e sopra versiamo l'uovo e la panna acida.


Se vi piace piu' dolce aggiungete zucchero sopra .




in romana :


ingrediente pentru o tava :

aluat de cozonac
gris cu lapte ( 50 gr gris, 500 ml lapte , 5 linguri zahar, coaja rasa de lamiie sau portocala )
1 ou batut cu smintina (2-3 linguri)


Intindem foaia de aluat cit mai subtire cca 3 mm. Intindem deasupra grisul cu lapte si deasupra varsam oul amestecat cu smintina . Punem la cuptor la 180° C -200 ° C pina cind e gata.

Cozonac con panna acida - Cozonac cu smintina






Ingredienti:


50 ml acqua tiepida
25 gr lievito di birra fresco
5 cucchiai di zucchero
3 tuorli
sale
8 cucchiai panna acida
110 gr burro (sciolto)
500 gr farina OO
vaniglia, scorza di limone o arance ( optional)


ripieno:

noci macinate ( la quantita che sta in un piatto fondo)
3 albumi montati a neve
zucchero ( q.b. per il vostro gusto... piu' o meno dolce)
cacao



alcuni gherigli di noci

zucchero semolato
panna fresca ( o tuorlo + latte ) per spennelare


Il lievito sciolto con 1 cucchiaio di zucchero , aggiungiamo l'acqua tiepida in quale abbiamo sciolto il resto dello zucchero, vaniglia e/o scorza di limone o arance. Versiamo tutto nella ciotola con la farina piu' i tuorli mescolati con sale ( cosi se mantiene il colore giallo forte) e la panna acida e una parte del burro sciolto. Impastiamo per bene fino quando si staca dalla ciotola. Versiamo poco a poco il resto del burro sciolto nelle mani e impastiamo ancora fino quando l'impasto diventa liscio e morbido. Se avete la machina del pane, impastate tutti ingredienti insieme e non lasciate a lievitare nella mdp perchè lievita troppo in fretta, e meglio una lievitazione lenta.

Lasciamo a lievitare fino quando radoppia il volume.

Dividiamo in 2 parti , stendiamo ogni parte in una sfoglia non troppo sottile ( 1-2 cm) con la stessa lunghezza della teglia.

Aggiungiamo il ripieno ( noci macinate+albumi+zucchero+cacao) e lo stendiamo per tutta la sfoglia d'impasto. Aggiungiamo qua e là degli gherigli di noce interi e arrotoliamo. Le due corde ottenute le intrecciamo tra di loro.

Nella teglia ( per questa quantita usiamo la teglia tipo plum cake di 30 cm lungheza) con la carta da forno adagiamo l'impasto intrecciato e lasciamo a lievitare di nuovo. La treccia d'impasto non deve essere al inizio piu' alta di 1/2 o 2/3 altezza della teglia . Quando e lievitato fino ai bordi della teglia ( o quasi ) lo spenneliamo con panna fresca o tuorlo + latte e aggiungiamo zucchero semolato e gherigli di noce. Iinforniamo a 180 °C per 35 minuti ( o fino quando hanno un colore scuro e si gli fai toccare con il ditto sopra il suono e secco ).



in romana :


25 gr drojdie de bere
50 ml apa calduta
5 linguri zahar
un praf de sare
3 galbenuse
8 linguri rase de smantana
8 linguri de unt (110 gr.)
500 gr faina OO
vanilie, coaja rasa de lamiie sau portocala


umplutura :
zahar ( dupa placere )
cacao
nuci macinate ( cit sta intr-o farfurie adinca)
3 albuse spuma

zahar tos
smintina dulce sau lapte + galbenus ( pt uns)
miez de nuca


Pt cei cu masini de paine sau procesoare…puneti totul in masina si lasati masina doar sa framinte…cind ciclu de framintare s-a oprit…urmati mai departe reteta de mai jos dupa punctul de framintrare.

Punem intr.un castron faina+ smintina+ drojdia lichefiata cu 1 lingurita de zahar si apa calduta in care am topit restul de zahar + galbenusele frecate cu sarea ( ca sa isi pastreze culoare a galbena ), aromele si o arte din untul topit. Framintam pina cind se desprinde de pe castron, apoi adaugam in pumn unt topit si cu miinile asa unse continuam a framintam ...

Cind aluatul e matasos il lasam sa dospeasca pina cind isi dubleaza volumul.

Impartim aluatul in 2 si intindem fiecare bucata nu mai subtire de 1-2 cm de lungimea tavii ( pentru cantitatea asta forma este de 30 cm lungime) . Ungem fiecare foaie cu umplutura ( nuci macinate+ albuse+cacao+zahar) si asezam ici si colo cite un miez ( 1/2 ) de nuca. Rulam obtinind astefle doua corzi de aluat cu umplutura e care le impletim intre ele.

Asezam in tava cu hirtie de copt corzile de aluat impletite, nu trebuie sa fie mai inalte de 1/2-2/3 din inaltimea tavii, si le lasam sa dospeasca. Cind au ajuns la bordura tavii ( sau aproape ) le ungem cu : galbenus de ou + lapte sau smintina si presaram daca vrem zahar tos putem chiar sa asezam deasupra jumatati de miez de nuca ...

Coacem la 180 °C pentru cc a 35 minute sau pina cind se coloreaza si daca batem cu degetul in cozonac suna a gol.

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