sabato 10 gennaio 2009

Fegato con mele caramellate - Ficat cu mar caramelizat





ingredienti :

2 piccole mele acide,
1 cucchiaio di succo di limone,
20 g di burro,
1 cucchiaino di zucchero a velo,
1 cipolla grande bianca ( io solo 1/2 cipolla rossa),
3 cucchiai di olio,
4 fette di fegato vitello (quasi 150 g) ( io ho usato di maiale)
sale, pepe nero,
1 cucchiaio di farina,
3 rametti freschi maggiorana (in alternativa ½ cucchiaino essiccata),
200 ml di brodo

- lavatele togliete il torsolo delle mele, sbucciatele e bagnarle con succo di limone ( io non le ho sbucciate).
- mettete le fette di mela nel burro in una padella, spolverate con zucchero fate caramellare le fette di mela su ogni lato per circa 3 minuti.
- sbucciate la cipolla e tagliarla in anelli sottili, friggete gli anelli di cipolla in 1 cucchiaio di olio fino diventano croccanti, tenere a caldo.
- passate il fegate pepato nella farina da entrambi i lati e friggete per 2-3 minuti o di più se è fegato di maiale. Alla fine aggiungete il sale.
-scaldate il brodo di carne con la maggiorana. Aggiungete le fette di fegato nella salsa ( brodo) con sopra le fette di mela e anelli di cipolla distribuire.
Servite immediatamente.


romana


2 mere mici si acre,
1 lingurita zeama de lamiie,
20 g r unt,
1 lingurita zahar pudra,
1 ceapa mare alba ( eu insa am folosit doar 1/2 ceapa rosie
3 linguri ulei,
4 felii de ficat e vitel ( aproape 150 gr ) pe care eu l-am inlocuiit cu felii de ficat de porc
sare, piper,
1 lingura faina,
3 crengute de maghiran proaspat (saul in locul lui maghiran uscat ½ lingurita),
200 m supa

- scoateti cotorul de la mere , curatati de coaja si stropiti-le cu zeama de lamiie ( eu insa nu le-am curata de coaja ) .
- puneti feliile de mar sa se prajeasca in unt intr-o tigaie, presarati cu zahar pudra si lastai sa se caramelizeze cca 3 minute pe fiecare parte .
- curatati ceapa si o taiati inele subtiri, o prajiti in ulei pina cind devine crocanta si o tineti la cald
- treceti ficatul prin faina pe ambele laturi si il prajiti in 2 linguri de ulei cca 2-3 minute sau mai mult dc e ficat de porc. La sfirsit sarati.
- incalziti supa cu maghiranul. Adaugati feliile de ficat in supa si deasupra fiecarei felii de ficat, merele si inelele de ceapa.
Serviti imediat .