Peperoni ripieni di carne (2 ricette ) - Ardei umpluti cu carne (2 retete )

ricetta 1 :

ricetta #1 come piace a me

per 4 peperoni dimensione media
350 g carne macinata (misto di maiale e bovino )
4 cucchiaini riso
1 cucchiaino cipolla tritata
2 cucchiai carota a cubetti
2 cucchaii sedano a cubetti ( io ho usato sedano rapa)
1 cucchiaio olio
1 uovo ( facoltativo )*
sale, pepe
aneto e prezzemolo tritato , 1 foglia alloro fresco o secco
100 ml passata grossa di pomodori (o pelati )
brodo o acqua quanto basta

iniziamo con arrostire pocchissimo i peperoni, soltanto quanto basta per spellarli un po'se è possibile, senza cuocerli troppo perche dopo rischiamo que si rompono una volta ripieni o nella pentola.


- tagliamo un tapo intorno al picciolo, e pulisci tutti i semi invclusi quelli rilansti sul tapo del picciolo. Copre con carta argentata il picciolo per non bruciare mentre i peperoni sono nel forno.
- se non sapete quanta carne usare per i vostri peperoni meglio riempire un peperone con la carne tritata fino a 1 cm dal'apertura e poi multiplicare la quantita di carne per il numero dei vostri peperoni.
- nella carne aggiungiamo il riso ( 1 cucchiaino per ogni peperone), sale, pepe, aneto, 1/2 quantita di cipolla, carota e sedano e l'uovo che pero' è facoltativo se non volete potete non aggiungerlo. A me piace anche senza uovo se aggiungete piu' riso o pane ammolato.

- ina volta riempiti disponete i peperoni in una pentola, tutti i peperoni con il tapo in alto, versate nella pentola il resto di cipolla, carota e sedano, la passata di pomodoro, olio e brodo quanto basta per riempire fino al tapo dei peperoni
- infornate per 1 ora o quanto basta che il sugo nella pentola ristringe a metà
- 10 minuti prima di spegnere aggiungete l'alloro .

Potete cuocere dal inizio anche sul fornello in una oentola coperta.
Nella salsa ottenuta potete aggiungere panna acida e amalgamare o potete aggiungere panna acida o yogurt nel piato quando servite i peperoni ripieni, e sempre nel piato potete aggiungere prezzemolo fresco tritato sopra i peperoni.



nota 1:
se volete potete usare piu' cipolla ( 1 cipolla media per 5-6 peperoni )

nota 2:
se rimane carne con riso (ripieno) potete riempire anche pomodori che disponete  nella pentola in mezzo ai peperoni e che cuocete insieme .


ricetta #2 dal libro "cartea de bucate" Sanda Marin (senza foto)


12 peperoni medi, 750 g carne macinata , 1 fetta di pane, 1 cipolla, 3 cucchiai riso, 1 cucchiai aneto tritato sale, 2 cucchiai strutto, 1conserva di pomodoro (concentrato), 1 cucchiaino farina, 2 cucchiai panna acida, 1 tazza acqua.

La carne macinata insieme con il pane ammolato e strizzato.  Se la xcarne è troppo magra aggiungete anche un po' di lardo. . In una padella rossolate nel strutto la cipolla tritata e il riso lavato. Aggiungete poca acqua e la carne amamlgamate e spegnete la fiamma.
I peperoni tagliati intorno al picciolo e senzacsemi vengono riempiti .
Prima di disponere i peperoni nella pentola devono essere rossolati in una padella con strutto.Versate sopra una salsa di farina, con entrato di pomodoro e acqua, coprire la pentola e infornare a fuoco medio .
Prima di servire aggiungete la panna acida nella salsa o servite la panna acida sul tavolo che ogniuno la aggiunge o no nel piatto secondo i suoi gusti.



in romana:


reteta 1 - asa cum imi place mie

pentru 4 ardei
350 g carne tocata
4 lingurite de orez
1 lingurita de ceapa tocata marunt
2 linguri morcov tocat marunt ( sau ras )
2 linguri telina tocata maunt (eu am avut radacina)
1 longura ulei
1 ou ( facultativ )*
sare, piper
marar si patrunjel tocat, 1 foaie de dafin
100 ml suc cu bucati de pulpa de rosii ( sau rosii fara pielita tocate marunt )
supa sau apa cit e nevoie

pentru inceput ardeii se coc putin pe placa cit sa le putem curata macar o parte din pielita. Aceasta operatiune se face cu mare dellicatete ca sa nu coaceti prea tare ardeii care apoi se vor rupe cind ii umpleti sau cind se fierb.


-am taiat capac la ardei si am curatat toti simburii inclusiv cei de la cotor apoi am invelit codita in folie de aluminiu ca sa nu arda in cuptor
- pentru ca niciodata nu stiu cita carne intra in ardei am umplut ardeii cu carne lasind 1 cm pina la capac, apoi am rastturnat carnea in castron (si am cintarit-o ca sa pot scrie pe blòog cantitatea ) si am adaugat jumatate din cantitatea de ceapa, morcov si telina , sare, piper, si oul . * se poate si fara ou daca puenti mai mult orez care va lega mai bine compozitia
- am umplut ardeii, i-am asezat vertical ( in picioare) cu capacele in sus intr-o cratita si le-am pus capacelele
- am pus in cratita restuul de ceapa, morcov si telina, sare, sucul de rosii si supa cit sa ajunga nivelul lichidului pina la capacul taiat
- am pus cratita la cuptor la foc mre pentru 1 ora sau cite este nevoie ca sosul sa scada la jumatate si sa se ingroase singur. In ultimele 10 minute am adaugat foaia de dafin in sos .

se serveste cu smintina sau iaurt daca vreti , puteti chiar sa adaugati smintina direct in sos in cratita .

cum zice Radu Anton Roman in cartea lui se presara de pamplezir patrnjel proaspat ticat deasupra direct in farfurie.

Cine vrea poate sa prajeasca ceapa, chiar si orezul .. la noi acasa nu se prajea niciodata deci mie imi place asa mai "de spital" .. Si binenteles puteti pune mai multa ceapa ...(1 ceapa pentru 5-6 ardei)

reteta 2 - "Carte de bucate " Sanda Marin

12 ardei graşi mijlocii, 750 g carne macră, 1 felie de pâine, 1 ceapă, 3 linguri orez, 1 linguriţă mărar tocat, sare, 2 linguri untură, 1 lingură bulion, 1 linguriţă făină, 2 linguri smântână, 1 ceaşcă apă.
Se dă carnea şi o felie de pîine muiată şi stoarsă bine prin maşina de tocat. Când carnea este slabă, se adaugă şi o lingură de jumări rămase de la topitul unturii. Separat se prăjesc în puţină untură ceapa tăiată mărunt şi orezul ales şi spălat. Se sting cu puţină apă şi se amestecă cu carnea. Se aleg ardei graşi. Se taie un capac în jurul codiţei, se curăţă de seminţe. Dacă ardeii sunt iuţi, se opăresc în apă clocotită, în care se ţin cinci minute. Se scurg bine şi se umplu cu tocătură.
Înainte de a fi aşezaţi cu sos în cratiţă, după ce se umplu, ardeii trebuie prăjiţi într-o tigaie cu puţină untură. Se aşază în cratiţă şi se toamă deasupra un sos făcut din făină, bulion de roşii şi apă. Se acoperă şi se pun să fiarbă înăbuşit la cuptor. Înainte de a servi, se pun două, trei linguri de smântână sau se serveşte smântâna separat în sosieră.

8 commenti:

Mirtilla ha detto...

che bella ricetta gustosa ;P

emamama ha detto...

che buoni... li faccio anche io..ma molto diversi dai tuoi....mi segno la ricetta..Grazie!!!ciaooooo

Gateste Inteligent ha detto...

Salut,

Vreau sa iti spun ca ne plac foarte mult retetele gatite de tine si ne-ar face placere sa faci parte din pasionatii de gatit de pe GatesteInteligent.ro. Daca doresti sa iti publicam retetele pe GatesteInteligent.ro este deajuns sa completezi formularul de la pagina: http://www.gatesteinteligent.ro/inscrie-blog.html .

Iti multumim,
Adrian T

pierre ha detto...

Hello this is Pierre from Paris France ; I am amazed by your blog !! bravo !!
and if you like french food come and visit my blog you are welcome !! Pierre

Cristina ha detto...

Mirtilla grazie !

Cristina ha detto...

Emamama arrivo a leggere anche la tua ricetta.
Sto cercando una ricetta che ho assagiato in Puglia a Massafra i peperoni ripieni con la carne che secondo me sembrava arrosto. Mai trovata una ricetta simile sulla rete o nei libri clasici di cucina ( Il cucchiaio.. e Il talismano ..)

Cristina ha detto...

Welcome Pierre and thank you for your kind words.
I saved your blog on my favorite list.

Cristina ha detto...

Adrian multumesc de invitatie, ti-am urmat sfatul .

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