martedì 3 novembre 2009

Marroni e fagioli - Marroni si fasole


Un piatto unico per un fredda serata o per un giorno di pioggia. Un piatto che riscalda e che mette di buon umore.


ingredienti per 2:

150 g marroni di Casalfiumanese (Emilia Romagna - BO )
3 cucchiai di fagioli 
1 spicchio d'aglio
2 cucchiai concentrato di pomodoro
2-3 pomodorini
1 peperoncino
sale
olio
alloro

- mettiamo ad ammollo i fagioli per 6 ore e poi lesati nella pentola a pressione per 40 minuti in acqua con una foglia d'alloro
- lavare e lessare i marroni ( interi ) in acqua salata e con una foglia d'alloro per 20-30 minuti
- Sbucciare i marroni
- in una pentola di coccio mettere un filo d'olio ( 1-2 cucchiai), il spicchio d'aglio e il peperoncino. Una volta che l'olio è saporito togliamo l'aglio e il peperoncino e aggiungiamo i pomodorini (meglio pelati .. i miei erano molto piccoli quindi non l'ho fatto . Quando anche i pomodori sono cotti a metà aggiungiamo il concentrato di pomodori, i marroni*, i fagioli, una foglia d'alloro e acqua per coprire tutto (3 mestoli). Salate e lasciate cuocere a fuoco medio mescolando a volte per 15-20 minuti.
- servite con pane tostato e ornate il piatto con alcuni marroni

* tenete alcuni marroni per ornare i piatti


in romana:

Un fel de mincare unic ideal pentru serile friguroase sau zilele ploioase.

ingrediente pentru 2 portii:

150 g marroni ( sau castane)
3 linguri de fasole uscata
1 catel de usturoi
1 ardei mic iute (uscat)
2 linguri de bulion ( concentrat de rosii)
3 rosii mici ( cit nucile)
sare, ulei , foi de dafin

- putem la inmuiat fasolea ( in cazul celei folosite de mine 6 ore ) dupa care o clatim si o punem la fiert in oala sub presiune cu apa cit sa o cuprinda si o foaie de dafin pentru cca 40 minute
- punem intr-o oala (cu fund dublu, gros) la fiert cu multa apa , sare si foaie da dafin castanele ( marroni)
- cind castanele sunt fierte le curatam cu ajutorul unui cutit de coaja maronie groasa si de pielita de dedesubtul acesteia, trebuie sa obtinem castenele albe si frumoase, doar pulpa. Ca sa ne fie usor sa le curatam castanele se pastreaza in apa in care au fiert in timo ce curatam, in felul asta ele stau la cald si pielita se curata usor, daca sunt reci nu se mai curata. Nu trebuie insa sa ne oparim, asa la o temperatura cit sa le putem atinge este perfect.
- punem in oala de pamint ( sau chiar in tuci dc nu aveti oala de pamint pt minestre) 2 linguri de ulei, catelul de usturoi curatat dar intreg si ardeiul iute. Lasam la foc mic citeva minute sa prinda uleiul aroma acestora apoi le scoatem si le aruncam si in ulei adaugam rosiile curatate de pielite daca reusiti eu nu m-am chinuit caci rosiile erau foarte mici. Cind rosiile sunt coapte pe jumatate adaugam bulionul / concentrat de rosii apoi adaugati castanele deja fierte si curatate *, fasolea fiarta, apa cit sa le cuprinda ( eu am pus 3 polonice) si 1 frunza da dafin. Adaugati sare.
- lasati sa fiarba la foc mediu cca 15-20 minute sau cit e nevoie ca sa scada si sa se ingroase un pic zeama.
- servicti cu piine prajita si ornati farfuria cu citeva castane fierte si curatate

* pastrati separat citeva castane pentru ornarea farfuriei

sa nu va faceti probleme dc atunci cind curatati castanele se vor sfarima (unele dintre ele) oricum ajung in oala si amestecind se vor sfarima si vor fi de folos ca sa obtienti o zeama mai groasa.