domenica 31 maggio 2009

Conserva di uova sode colorate - Oua fierte murate si colorate


Ingredienti e preparazione :

- facciamo bollire 6 uova per 15 minute
- mettiamo a bollire 1 l di acqua
con:
1 cucchiaio colmo di sale grosso
1/2 cucchiaino senape granelli
1 foglia di alloro
1/2 cucchiaino pepe ( nero e bianco) grani
1/2 cucchiaino aneto -semi
1-2 chiodi di garofano
2-4 bacche di ginepro
1 punta di cucchiaino di pepe di Giamaica macinato
e lasciamo bollire per un paio di minuti

- alla fine aggiungiamo 100 ml aceto di mele o di vino e spegnammo la fiamma

- le uova sode e sbucciate le mettiamo in un barattolo insieme al succo di 4 barbabietole già cotte, pelate e affettate e l'acqua salata con i odori ( tiepida)
chiudiamo il barratolo e lo mettiamo a testa in giù' lasciamo a marinare nel frigo per 2 giorni prima di servire .

se non volete che le uova sono conservate sott'aceto ma volete ottenere lo stesso il colore rosa / viola potete immergere le uova sode e sbucciate in un barratolo contenente soltanto succo di barbabietola ( barbabietole cotte, sbucciate e frullate ) e lasciate tutto per 24 ore nel frigo.

Ricetta simile : Conserva di uova sode / pickled eggs


in romana :

-fierbem 6 oua timp de 15 minute
- separat punem la fiert 1 litru de apa cu :
1 lingura cu virf de sare grunjoasa
1/2 lingurita de seminte de mustar
1 frunza de dafin
1/2 linguritra de boabe de piper
1-2 cuisoare
1/2 lingurita de seminte de marar
2-4 boabe de ienupar
un virf de lingurita de ienibahar
si lasam sa fiarba citeva minute
- la sfirsit adaugam 100 ml otet de mere sau de vin si stingem flacara

- ouale fierte, curatate de coaja le punem intr-un borcan impreuna cu 4 sfecle rosii mici taiate felii si zeama pe care au lasat-o ele. Sfecla trebuie sa fie fiarta sau coapta si apoi curatata de coaja.
Inchidem borcanul si il punem in frigider pentru 1-2 zile inainte sa servim ouale

le putem servi ca atare in salate sau ca oua umplute

Nota pentru cei carora nu le plac ouale murate sau muraturile in general puteti obtine aceste oua si asftel : ouale fierte si curatate de coaja le punem intr-un borcan si varsam peste ele suc de sfecla rosie obtinut din sfecla rosie coapta sau fiarta, curatata de coaja si mixata cu robotul sau blenderul sau chiar rasa pe razatoarea marunta adaugind evident si zeama pe care o lasa. Punem borcanul cu ouale fierte in zeama de sfecla in frigider si il lasam 24 ore .

giovedì 28 maggio 2009

Pesto di carote con riso e cicoria fritta - Pesto de morcovi cu orez si cicoare prajita



Ingredienti per questo piatto :
riso lesso amalgamato con burro
sale
cicoria fritta
pesto di carote

ingredienti pesto :
carote
sale
olio
parmigiano

lavare e pulire le carote e frullatele con sale, olio e alla fine aggiungete anche parmigiano grattugiato

ricetta simile :Pesto di carote con noci e rosmarino



in romana :


ingrediente pentru acest fel de mincare :
orez fiert in apa cu sare, scurs si amestecat cu unt
frunze de cicoare prajite ( ideal ar fii cicoare salbatica sau chiar frunze de papadie )
pesto de morcovi

ingrediente pentru pesto din morcovi :
morcovi
sare, ulei
parmezan ras

- morcovii spalati, curatati si mixati in robot sau rasi pe razatoarea mica
- adaugam sare si ulei si mixam in robot/blender sau cu mixerul vertical ( minipimer) pina cind obtinem aproape o crema ...
- la sfirsit adaugam parmezan ras si mai amestecam putin

o reteta asemanatoare care va poate interesa este :Pesto de morcovi cu nuci si rosmarin

mercoledì 27 maggio 2009

Gelato alla fragola e Frozen yogurt con sciroppo di rosmarino e limone - Inghetata de capsuni si frozen yogurt cu sirop de rozmarin


Gelato alla fragola /
 Inghetata de capsuni




ingredienti :

250 ml panna fresca
100-150 g fragole
2-3 cucchiai zucchero semolato

- lavate le fragole e togliete il picciolo delle fragole, asciugatele
- frullate le fragole con lo zucchero e lasciate nel frigo mentre montate la panna
- mescolate tutto e versate nella gelatiera, fatela andare fino quando ottenete il gelato, se siete come me senza gelatiera versate tutto in ina ciotola e mettete nel freezer, lasciate per alcune ore e quando il gelato è sodo togliete dal freezer, versate nel frullatore / blender e frullatelo cosi diventerà più cremoso, versate di nuovo nel contenitore e lasciate ancora nel freezer.

in romana :

250 ml frisca nebatuta
100-150 gr capsuni
2-3 linguri zahar tos

- spalati capsunile si curatati frunzulitele, uscat capsuni
- mixati in robot capsunile cu zahar si apoi puneti in frigider cit timp bateti frisca
- amestecati totul si varsati in masina de facut inghetata, apasati pe buton si lasati sa functioneze pina obtineti inghetata sau daca nu aveti masina de inghetata varsati totul intr-un vas si puneti la frigider, lasati sa se inghete apoi scoateti si mixati in robot pina obtineti o inghetata cremoasa puneti iar la frugider pentru scurt timp (caci s-ar putea sa se cam topeasca in robot) si apoi serviti




Frozen yogurt con sciroppo di rosmarino e limone /
 Frozen yogurt cu sirop de rozmarin si lamiie


ingredienti :

500 g yogurt intero ( comprato o fatto in casa )
2-3 cucchiai sciroppo di rosmarino
succo di un limone

- amalgamare lo yogurt con lo sciroppo ( assaggiando un po' e versando più o meno secondo il vostro gusto) e con il succo di limone
- mescolate tutto e versate nella gelatiera, fatela andare fino quando ottenete il gelato .. se siete come me senza gelatiera versate tutto in ina ciotola e mettete nel freezer , lasciate per alcune ore e quando il gelato è sodo togliete dal freezer, versate nel frullatore / blender e frullatelo cosi diventerà più cremoso, versate di nuovo nel contenitore e lasciate ancora nel freezer


per lo sciroppo :
250 ml acqua
250 gr zucchero
1-2 rametti di rosmarino
succo di 1/2 limone

- prepariamo lo sciroppo versando nell'acqua lo zucchero e lasciamo bollire a fuoco baso con il coperchio 40-50 minuti , alla fine versate il succo di limone lasciate bollire un paio di minuti, aggiungete 1-2 rametti di rosmarino e spegnete la fiamma . Lasciate raffreddare / intiepidire coperto con il coperchio.
- versate lo sciroppo in una bottiglia usate per preparare una bevanda con acqua frizzante fredda o acqua naturale e fette di limone o per gelati, sorbetti, granite o anche dolci sciroppati

in romana :

ingrediente :
500 g iaurt ( cumparat sau facut in casa )
2-3 linguri sirop de rozmarin
zeama de la o lamiie

- amestecati iaurtul cu siropul si zeama de lamiie, gustati si mai adaugati sirop daca vreti
- amestecati totul si varsati in masina de facut inghetata, apasati pe buton si lasati sa functioneze pina obtineti inghetata sau daca nu aveti masina de inghetata varsati totul intr-un vas si puneti la frigider, lasati sa se inghete apoi scoateti si mixati in robot pina obtineti o inghetata cremoasa puneti iar la frugider pentru scurt timp (caci s-ar putea sa se cam topeasca in robot) si apoi serviti varsind putin sirop deasupra


pt sirop:
250 ml apa
250 gr zahar
zeama de la 1/2 de lamiie
1-2 crengute de rosmarin proaspat ( merge si cu rosmarin uscat)

pregatiti siropul astfel :

puneti intr-o cratita apa cu zaharul si lasati sa fiarba la foc mic, acoperit cu capac 40-50 minute, la sfirsit adaugati zeama de lamiie, lasati sa mai fiarba citeva minute, adaugati frunzele de rozmarin , stingeti flacara si lasati acoperit ( ca o infuzie) .



Estate a maggio ... canicola ... con pasta fredda al pesto e pomodorini crudi - Paste reci cu pesto si rosii crude


ingredienti :

pasta
pesto
pomodorini freschi

lessare la pasta in abbondante acqua salata, scolarla e raffreddarla, condirla con un paio di cucchiai di pesto fresco che avete preparato prima o come il mio comprato già pronto e pomodorini freschi tagliati a spicchi ..

in romana :


ingrediente :

pasta ( cea care va place voua scurta sau lunga puteti folosi orice tip)
pesto ( al meu era gata pregatit la borcan )
rosii mici proaspete

fierbem in multa apa sarata pastele, le scurgem si le racim apoi adaugam citeva linguri de pesto ( mai multe sau mai putine dupa cum va place voua, eu am pus mai putine din aceasta cauza nu sunt chiar verzi in poza ) si rosiile taiate sferturi daca sunt micute ca cele folosite de mine sau felii daca sunt mai mari.

lunedì 25 maggio 2009

Patate (estive) tatuate - Cartofi (estivi) tatuati



ingredienti:

patate
olio
sale
erbe aromatiche

- le patate sbucciate , tagliate a fette di 1 cm e lessate a metà
- scolate e asciugate le mettiamo sulla teglia con carta da forno
- scaldiamo il forno alla temperatura massima
- aduggiamo su ogni fetta di patata una fogliolina e spennelliamo di olio, spolveriamo di sale e inforniamo per pochi minuti fino quando le patate sono dorate e anche cotte


in romana :

ingrediente :

cartofi
ulei
sare
plante aromatice proaspete ( marar, rozmarin, salvie, patrunje, menta etc )


- cartofii curatati si taiati felii de 1 cm grosime ii fierbem in apa sarata doar pe jumatate, cit sa intre furculita sau o scobitoare in ei dar fara sa fie fierti sufiecient ( sa nu se rupa )
- ii scurgem si ii uscam cu un servet apoi ii asezam pe o tava cu hirtie de copt
- asezam pe fiecare felie frunzele si ungem cu ulei apoi presaram sare groasa si coacem la foc maxim in cuptorul deja incalzit pina cind cartifii sunt rumeniti ( nu mai mult de 10 minute dupa parerea mea )

giovedì 21 maggio 2009

Ciambella con sciroppo di rosmarino - Chec cu sirop de rosmarin - Rosemary syrup ring cake


ingredienti per la ciambella :
una tazza di 250 ml sarà l'istrumento di misura

2 uova
1 tazza di zucchero
1/2 tazza olio (di semi) o burro sciolto
1/2 tazza latte
2 tazze farina OO
1 bustina di lievito per dolci

per lo sciroppo :
250 ml acqua
250 gr zucchero
rosmarino
succo di 1/2 limone

- prepariamo lo sciroppo versando nell'acqua lo zucchero e lasciamo bollire a fuoco baso con il coperchio 40-50 minuti , alla fine versate il succo di limone lasciate bollire un paio di minuti, aggiungete 1-2 rametti di rosmarino e spegnete la fiamma . Lasciate raffreddare / intiepidire coperto con il coperchio.
- frullate le uova con lo zucchero, aggiungete il latte, l'olio e la farina amalgamata con il lievito.
versate tutto nella teglia da ciambella (28 cm) coperta con la carta da forno e infornate nel forno già caldo per i primi 5 minuti a 200 °C e in seguito a 180 °C per il resto fino a 40-45 minuti .
- una volta cotta la ciambella toglietela dalla teglia, togliete la carta ( spennellando con acqua fredda la carta se non si stacca facilmente ) e adagiatela sul piato da portata.
- spennellate la ciambella tiepida con lo sciroppo e lasciate raffreddare prima di affettare. Non dovette aggiungere tutto lo sciroppo, poco alla volta e soltanto quanto volete secondo il vostro gusto per non ottenere un dolce affogato

nota :

* un po' troppo dolce , la prossima volta vorrei dimezzare lo zucchero
* potete usare la ricetta di ciambella allo yogurt http://lacucinadicrista.blogspot.com/2008/07/cake-allo-yogurt-limone-e-marmellata-di.html


in romana :


pt chec :
masuram totul cu o cana a carei capacitate este de 250 ml
2 oua
1 cana de zahar
1/2 cana ulei sau unt topit
1/2 cana lapte
2 cani fina OO
1 plic de praf de copt

pt sirop:
250 ml apa
250 gr zahar
zeama de la 1/2 de lamiie
1-2 crengute de rosmarin proaspat ( merge si cu rosmarin uscat)

- pregatiti siropul, puneti intr-o cratita apa cu zaharul si lasati sa fiarba la foc mic, acoperit cu capac 40-50 minute, la sfirsit adaugati zeama de lamiie, lasati sa mai fiarba citeva minute, adaugati frunzele de rozmarin , stingeti flacara si lasati acoperit ( ca o infuzie) .

- batem ouale cu zaharaul, adauguam laptele si uleiul si la urma faina amestecata cu praful de copt . Varsam compozitia in tava cu gaura in mijloc ( ca de colac) cu diametrul de 28 cm si in care am pus hirtie de copt ( umezita si stoarsa bine, in felul asta va lua usopr forma tavii ) . Coacem la 200 ° C in cuptorul gata incalzit primele 5 minute dupa care continuam coacerea la 180 °C pentru restul timpului pina la 40-50 minute.

- scoatem checul din forma, daca hirtia nu se dezlipeste cu usurinta de prajitura ungeti cu pensula inmuiata in apa rece ( sau cu miinile ude ) hirtia si apoi se va ridica cu usurinta fara sa rupeti checul.

- puneti prajitura pe un platou si ungeti cu o pensula inmuiata in sirop, ungeti de mai multe ori si fara sa va grabiti, apoi turnati cu lingura usor de jur imprejur... Nu trebuie sa adaugati tot siropul dintr-o data si nici nu tb sa adaugati tot siropul ci numai cit va place voua ca sa nu obtineti un chec "inundat" ci doar insiropat.


ornati cu frunze proaspete de rozmarin chiar si cu feliute de lamiie (eventaul tinute putin in sirop) sau cu frunze de rosmarin din sirop .


english


a cup of 250 ml will be the instrument of measurement

ingredients :
2 eggs
1 cup sugar
1 / 2 cup oil (seed) or melted butter
1 / 2 cup milk
2 cups flour OO
1 teaspoon baking powder


For the syrup:
250 ml water
250 gr sugar
rosemary
juice of 1 / 2 lemon


- Prepare the syrup by pouring sugar into the water and boil for 40-50 minutes with the lid at the end add the lemon juice, simmer a few minutes, add 1-2 sprigs of rosemary and put out the flame. Let cool / cool covered with a lid.


- Whisk eggs with sugar, add milk, oil and flour mixed with yeast.

Pour into cake pan (28 cm) covered with baking paper and bake in preheated oven for the first 5 minutes at 200 ° C and at 180 ° C for the rest up to 40-45 minutes.


- When ready remove it from the cake pan, remove the paper (brush with cold water over the paper if the paper don't come off easily) and place it on the dial plate serving.


- Brush the warm cake with the syrup and let cool before serve it.

mercoledì 13 maggio 2009

Pollo ripieno - Pui umplut




ingredienti :
1 pollo
200 gr pasta di salsiccia
2 mele
2 carote
1-2 cucchiai di pancetta affumicata a cubetti
1 uovo
parmigiano grattugiato

- ho preparato il ripieno amalgamando la pasta di salsiccia con le mele sbucciate, tolto il torsolo e tagliate a cubetti, le carote sbucciate e tagliate a cubetti, la pancetta , un po' di parmigiano grattugiato e l'uovo crudo leggermente sbattuto.

- un pollo disossato meglio dal macellaio ma lo potete fare anche voi
- io ho tagliato le ali ma le potete lasciare se volete che il vostro pollo alla fine assomiglia di più a un pollo che a una palla :-)
- ho tagliato tutte le ossa della schiena con il collo e ho tolto l'osso del petto e le ossa delle coscie aprendo le cosce a libro
- ho battuto un po' la carne con il batticarne e poi ho aggiunto il ripieno e ho cercato di chiudere il pollo,  non sono riuscita a legarlo o a cucirlo perché la pelle del pollo era tutta rotta e anche molto sottile cosi ho preferito avvolgere il pollo nella carta argentata .
- ho adagiato il pollo nella teglia ( di pirex) e l'ho infornato a fuoco medio per quasi 1 ora e dopo questo tempo l'ho tolto dalla carta argentata m aggiunto le patate a cubetti e ho lasciato ancora a cuocere fino quando le patate erano pronte e il pollo dorato

lasciate intiepidire prima di tagliare tutto a fette


in romana :


ingrediente
1 pui
200 gr carne de cirnat proaspat ( cumparati cirnati si scoateti carnea din mat)
2 mere
2 mocovi
2 linguri de bacon/kaizer afumat
1 ou crud
parmezan ras sau alt cascaval ( 1-2 linguri maxim)


- am pregatit umplutura amestecind carnea de cirnati cu morcovii curatati si taiati cuburi, merele curatate de coaja si cotor si taiate cuburi, oul batut, kaizerul si parmezanul

- am dezosat puiul, taiat aripile , am taiat toata sira spinarii cu git cu tot si coastele, am scos oasele din pulpe pe care le-am taiat ca pe o carte deschisa si am scos osul de la piept
- am batut usor carnea si am adaugat umplutura, cum nu se putea lega sau coase, pielea era rupta si foarte subtire am invelit puiul in folie metalica stringind bine ca sa nu curga sau sa se deschida si l-am pus intr.un vas de Jena/ Pirex ..
- l-am copt la foc mediu cca 1 ora
- am scos folia cu grija si am adaugat cartofii curatati si taiati cuburi linga , am lasat sa se mai coaca pina cind cartifii erau gata si puiul era rumenit

am lasat sa se racoreasca inainte sa il tai felii .

lunedì 11 maggio 2009

Panino con il patè di fegato light - Chifle umplute cu pateu light de ficat


paté di fegato light :

fegato di maiale, vitello o fegatini di pollo
sale, pepe, aneto
burro

facciamo bollire il fegato tagliato a cubetti in acqua ( non salata )
scolare il fegato e frullarlo nella trita tutto
aggiungiamo sale, pepe, e burro quanto basta e frulliamo ancora per ottenere una pasta cremosa ( meglio assaggiare cosi siete sicuri di aggiungere burro secondo il vostro gradimento)
per ultimo aggiungete l'aneto e frullate ancora alcune secondi


riempite un panino tagliato a metà con il pate di fegato e servite con i cetrioli sotto aceto

in romana :

ficat de porc, vitel sau de pui
sare , piper, marar
unt

fierbem ficatul spalat si taiat cuburi in apa ( fara sare)
scurgem ficatul si il mixam in robot adaugind sare, piper si unt cit e nevoie, cel mai bine ar fii sa il gustati si sa adaugati unt cit este nevoie dupa gustul vostru
la sfirsit adaugam mararulò si mai mixam citeva secunde

taiem o chifla in jumatate si o umplem cu pateu de ficat .. servim cu castraveciori acrii

Panini all'aneto - Chifle cu marar

ingredienti :

600 gr farina 00
350 ml acqua tiepida
1 cubetto lievito fresco (22-24 gr)
1 cucchiaino miele per sciogliere il lievito
1 cucchiaino sale
3-4 cucchiai olio

aneto secco

amalgamare la farina con il sale
sciogliere il lievito con il miele e poi con l'acqua
versare la farina nell'acqua con il lievito e amalgamare
impastare tutto con le mani aggiungendo l'olio

lasciamo lievitare fino quando raddoppia o quasi triplica il volume
dividere in piccoli pezzi ( 16 ) e formare i panini tondi
spennellare di latte amalgamato con olio o con yogurt o albume di uovo e spolverare di aneto tritato (secco)
lasciare lievitare fino quando raddoppiano il volume direttamente sulla teglia spolverata di farina
tagliare a diagonale ( io ho tagliato con le forbici)
infornare nel forno caldo a fuoco alto fino quando sono cotte.


in romana :


ingrediente :

600 gr faina 
350 ml apa la temperatura camerei
1 cub de drojdie proaspata (22-24 gr)
1 lingurita de miere
1 lingurita de sare
3-4 linguri ulei

marar uscat

amestecam sarea in faina
topim drojdia cu mierea si apoi cu apa
adaugam faina in apa cu drojdia

framintam totul cu miinile unse cu ulei si lasam sa dospeasca pina cind isi creste volumul de doua aproape trei ori

impartim aluatul dospit in 16 bucati, formam chiflelele si lasam sa dospeasca din nou pina cind o sa isi dubleze aproape volumul

ungem cu lapte amestecat cu ulei sau doar iaurt si presaram cu marar (uscat) macinat si incalzim cuptorul la maxim
cind chiflele au dospit si cuptorul e cald crestam chiflele pe diagonala ( eu am folosit foarfeca)
introducem chiflele in cuptor si le coacem cit este nevoie (depinde de cuptorul vostru si de cit de mari sunt chiflele )

Spaghetti ai pomodori secchi - Spaghetti cu rosii uscate


ingredienti per 2:

spaghetti 160-200 gr
olio 1 cucchiaio
1 spicchio d'aglio
1 peperoncino
2 cucchiai pancetta affumicata a cubetti
2-3 pomodori secchi sott'olio
parmigiano


- nel olio facciamo rosolare la pancetta con lo spicchio d'aglio
- togliamo l'aglio e aggiungiamo il peperoncino e i pomodori secchi tritati grossolanamente con la mezzaluna
- aggiungiamo la pasta lessata in acqua salata e scolata
- serviamo con parmigiano grattugiato


in romana :

ingrediente pentru 2 portii_

160-200 gr spaghetti
1 catel de usturoi intreg
1 ardei mic iute
1 lingura de ulei
2 linguri cu sunculita( bacon) afumat
2-3 rosii uscate conservate in ulei
parmezan ras


- punem sa sa caleasca baconul in ulei cu uturoiul
- scotem dupa citeva minute usturoiul si adaugam ardeiul iute intreg si rosiile tocate mai mari
- adaugam pastele fierte al dente si scurse si amestecam bine
- servim cu parmezan ras

sabato 9 maggio 2009

Riso, mele e pancetta affumicata e Premi ... Orez,mere si sunculita afumata si Premii

Riso
mele
pancetta affumicata
brodo vegetale
parmigiano grattugiato o grana padano
olio/burro
sale

- facciamo rosolare nella pentola con pochissimo olio o burro la pancetta affumicata e le mele sbucciate e tagliate a cubetti, fino quando le mele saranno morbide, cotte a metà
- togliamo dalla padella le mele e la pancetta e aggiungiamo il riso che facciamo prima tostare nell'olio o burro con sale e poi cuocere aggiungendo il brodo vegetale caldo
- nei ultimi 5 minuti di cottura aggiungiamo le mele e la pancetta e lasciamo cuocere insieme
- una volta cotto il riso al dente togliamo dal fuoco e facciamo mescolare con il parmigiano o grana padano.


in romana :

ingrediente

orez
mere
sunculita afumata ( pancetta/bacon)
ulei / unt
sare
supa vegetala
parmezan sau brinza grana rasa

- calim in putin ulei sau unt sunculita si merele curatate de coaja si taiate cuburi pina cind merele incep sa se inmoaie
- le scoatem pe o farfurie si varsam in oala orezul pe care il calim impreuna cu sarea in ulei sau unt apoi adaugam supa fierbinte cite un polonic, pe rind , pina cind orezul e aproape fiert.
- in ultimele 5 minute pina la coacerea finala (al dente )a orezului (scrie pe cutie/punga in cit timp se coace orezul deci stim fara mare efort care sunt ultimele minute) adaugam merele si sunca si continuam sa coacem orezul
- cind orezul este gata (al dente) stingem focul si adaugam parmezanul sau brinza grana rasa si amestecam


martedì 5 maggio 2009

Minestra di cicoria e l'atriplice (degli orti) - Ciorba de cicoare si loboda



cicoria e l'atriplice degli orti*
1 spicchio d'aglio
brodo vegetale
uovo
yogurt o latte fermentato
lardo affumicato **
levistico ( sedano di montagna) e/ o aneto

- mettiamo a bollire la cicoria lavata e tagliata in una pentola con del brodo vegetale il lardo affumicato
- lasciamo cuocere e verso la fine aggiungiamo le foglie di atreplice lavate e sminuzzate e lasciamo cuocere ancora alcuni minuti
- quando la minestra e pronta (le verdure sono cotte) aggiungiamo l'uovo sbattuto con lo yogurt nel quale abbiamo schiacciato i spicchi d'aglio ( se non vogliamo aggiungere l'aglio nella minestra passiamo lo yogurt nel colino e buttiamo l'aglio )e anche il levistico e/o aneto fresco e tritato togliendo la pentola dal fuoco.

* al suo posto potete usare foglie di spinaci, bietolina o lattuga
** si può preparare anche senza il lardo affumicato


in romana :

cicoare si loboda
1-2 catei de usturoi
supa
ou
iaurt sua lapte batut
slanina afumata *
leustean si/sau marar

- tocam cicoarea si o punem la fiert in supa impreuna cu slanina afumata sau osul de la prosciutto
- cind cicoarea e aproape fiarta adaugam si loboda spalata si tocata si mai alsa sa fiarba impreuna
- la sfirsit adaugam in supa oul batut cu iaurtul sau laptele batut in care am adaugat usturoiul strivit ( daca nu vreti sa adaugati usturoi in supa procedati ca mine, am trecut prin strecuratoare iurtul amestecat cu usturoiul care va ramine in strecuratoare) si leusteanul si/sau mararul proaspete si tocate in timp ce tragem oala de pe foc.

* se poate si fara slanina afumata daca nu aveti

in loc de loboda (dar in Romania se gaseste ) puteti folosi frunze de spanac, de sfecla sau chiar salata

lunedì 4 maggio 2009

Carciofi fritti - Anghinare prajita



carciofi puliti togliendo tutte le foglie esterne fino a trovare quelle chiare e tenere e tagliate a metà o in quarti lasciando anche il gambo
mettete i carciofi in acqua con limone per mantenere il colore bianco
passateli nella farina 0 o 00 amalgamata con un po' di farina di mais e immergete i carciofi nel olio bollente quando avranno preso un bel colorito dorato levateli e serviteli.

in romana :

anghinarea se curata de frunzele externe, pina cind ajungeti la cele mai deschise la culoare si mai fragede, se taie in jumatate sau in sferturi lasind o parte din codita ( care va fii curatata cu ustensila pentru curatat cartofi sau morcovi ).
dupa ce ii curatati in puneti in apa cu lamiie ca sa nu se innegreasca
apoi se trec prin faina  amestecata cu malai si ii prajiti in ulei incins pina cind devin aurii, ii scoateti pe hirtie de bucatarie si ii serviti calzi

domenica 3 maggio 2009

Ciambella con il lokum (Turkish delight) - Chec cu rahat





ingredienti :

unita di misura un bicchiere di 250 ml con questo misuriamo tutti gli ingredienti

2 uova
2 bicchieri di farina 00
1 bustina lievito per dolci
1/2 bicchiere latte
1/2 bicchiere olio (ho usato l'olio di mais)
1 bicchiere zucchero
frulliamo le uova con lo zucchero, aggiungiamo il latte e l'olio e per ultimo la farina già ammalgamata con il lievito.
nel impasto aggiungiamo il lokum (turkish delight - vedi foto 3) a cubetti e amalgamiamo con un cucchiaio
versiamo l'impasto nella teglia da ciambella imburrata e spolverata di farina e inforniamo nel forno già caldo a temperatura media ( 180°C) fino quando e pronto, facciamo l prova stecchino.
una volta raffredato spolveriamo di zucchero a velo.



in romana :


luam ca unitate de amsura un pahar cu o capacitate de 250 ml sau o cana gradata
ingrediente:
2 oua
2 pahare de faina OO
1 pahar de zahar
1/2 pahar de lapte
1/2 pahar de ulei
1 plic de praf de copt
rahat taiat cuburi
amestecam cu mixerul ouale cu zaharul, apoi adaugam laptele si uleiul si la sfirsit de tot faina amestecata deja cu praful de copt
adaugam rahatul taiat cuburi si amestecam cu lingura
varsam aluatul in tava (cea cu gaura in mijloc ) sau in 2 forme de chec mai mici, deja unse cu unt si presarate cu faina si coacem in cuptorul deja cald la temperatura medie ( 180°C) pina cind e gata ( facem proba cu scobitoarea care tb sa iasa uscata din chec)


venerdì 1 maggio 2009

Pizza e focaccia pugliese





500 g farina di semola di grano duro
360-380 ml acqua tiepida
un cubetto di lievito di birra fresco (25 g)
un cucchiaino di zucchero per sciogliere il lievito
2-3 cucchiai di olio
sale q.b.

per la pizza :
mozzarella
polpa di pomodoro con basilico

per la focaccia :
pomodorini ciliegina o cubetti di pomodori
sale grosso

impastate tutto e lavorate l'impasto per alcuni minuti, l'impasto deve essere morbido, soffice
lasciate a lievitare fino quando raddoppia il suo volume e lavoratelo di nuovo
stendete l'impasto nella teglia e scaldate il forno alla temperatura massima in questo tempo l'impasto lievita per la seconda volta
una volta raggiunta la temperatura desiderata condite la pizza e infornatela

- la focaccia si stende sulla teglia unta di olio e la farciremo con i cubetti di pomodoro o con i pomodori tagliati a metà o interi secondo la loro grandezza. Nella focaccia la mia amica Celestina aggiungeva anche spicchi d'aglio, coperti con un pezzo d'impasto perche l'aglio brucciato non ha un sapore gradevole

con questa quantità risultano 3 pizze diametro 30 cm o una pizza e una focaccia 20*30 cm


in romana

500 gr faina de griu dur
360-380 ml apa la temperatura camerei
1 cub de drojdie de bere proaspata (25 gr*)
1 lingurita de zahar ca sa topim drojdia
2-3 linguri de ulei
sare cit e nevoie

pt pizza:
pulpa de rosii cu busuioc
mozzarella

pt focaccia:
sare grunjoasa
rosii mici sau dc sunt mai mari taiate in cuburi sau in jumatati

amestecam faina cu apa, sarea si drojdia lichefiata cu ajutorul zaharului
framintam adaugind uleiul si lasam sa dospeasca pina cind aluatul va creste inca o data in volum
trebuie sa obtinem un aluat moale, dar care sa nu curga
cind aluatul a crescut suficient il intindem cu miinile in tavi si incalzim cuptorul la maxim, in acest timp aluatul va mai creste inca o data
cind cuptorul (al meu e pe gaz deci a durat pina s-a incalzit la temperatura dorita) ajunge la temperatura dorita (250-270°C) condimentam pizza si o coacem

- oentru focaccia aluatul il intindem intr-o tava de metal ( aluminiu era a mea) si asezam deasupra rosiile si sarea . In focaccia prietena mea Cekestina cea care mi-a dictat la telefon reteta :-) adauga si din loc in loc cite un catel de usturoi acoperit de aluat, caci usturoiul daca se arde da un gust neplacut.

din aceasta cantitate rezulta 3 pizze de diametru 30 cm sau 1 pizza si o focaccia de 20*30 cm

english:

500 gr semola/semolina flour ( durum wheat flour)
360-380 ml watter
25 gr fresh yeast
1 teaspoon sugar
2-3 spoon olive oli
salt

pizza topping:
tomato sauce with basil
mozzarella

focaccia topping:
tomato cherry or big tomato cut in pieces or half
ground salt

prepare the dough, knead it until the dough is smooth and elastic, about 10 minutes.
let it sit in a warm place until it doubles in size
preheat the oven to 250-270°C and take one ball of dough and flatten it with your hands on a flat baking sheet and let it sit until the oven heat
add the topping and bake the pizza.
you may obtain 3 pizzas 30 cm diameter or 1 pizza e 1 focaccia 20*30 cm

for the focaccia you have to add the topping and let it doubles in size again until you bake it. You can also add garlic cloves ( peeled) but you have to put it inside the dough or to cover it with the dough, be carefull don't burn it, because burnt garlic has an unpleasant taste.

This is my entry for Spring Country Breads di Cindystar BreadBakingday19