martedì 22 novembre 2011

Plachie di patate - Plachie de cartofi - Potato Plachie





Plachie e un piato romeno che si prepara in forno con molta cipolla. Il piato più famoso è la plachie di pesce: pesce infornato con tanta cipolla, pomodori, alloro.


ingredienti :

6 patate sbucciate e tagliate in 4
1 cipolla rossa ( io soltanto 1/2 )
2 spicchi di aglio
4 cucchiai di olio ( di oliva o semi)
1/2 peperone rosso
1 carota media tagliata a metà per il lungo e poi a fettine sottili
1/4 cucchiaino di paprica dolce
la punta di un cucchiaino di peperoncino
200 gr polpa di pomodoro tagliata a dadini
2 foglie di alloro
400 ml di brodo vegetale o acqua
pepe, sale, santoreggia or origano


La cipolla tagliata molto sottile e mescolata/strofinata con sale per ammorbidirla (chi vuole puo' anche sbollentarla per qualche minuto e poi scollarla, oppure utilizzare cipolla congelata/surgelata).

Sbucciate e tagliate le patate, le carote, l'aglio e mescolate tutto in una ciotola. Aggiungete gli altri ingredienti compresi i pomodori. Mescolate bene e versate in una teglia da forno in vetro (si puo' usare anche un vaso in coccio o un'altra teglia da forno). Aggiungete il liquido (brodo, acqua) che dovrebbe coprire le patate.

Cuocete nel forno già riscaldato a 200 ° C per 40-50 minuti o a seconda del vostro forno fino quando le patate sono cotte.

in romana

ingrediente:

6 cartofi medii curatati si taiati in sferturi
1 ceapa rosie ( eu numai 1/2)
2 catei de usturoi
4 linguri de ulei ( de maaline, porumb sau floarea soarelui sau ce vreti voi)
1/2 ardei gras rosu tiat in felii subtiri
1 morcov mediu taiat pe jumatate in lungime si apoi in felii subtiri
1/4 lingurita boia dulce
un virf de lingurita fulgi de ardei iute ( eu am rupt o bucatica din ardeiuì iute uscat insirat pe sfoara si am sfarimat-o )
200 gr pulpa de rosii taiata cuburi
2 frunze de dafin
400 ml supa vegetala sau chiar apa
piper boabe
sare
cimbru


Taiem ceapa fideluta cit mai subtire posibil si o frecam cu putina sare sa se inmoaie ( cine vrea sa ii mai taie din gustul iute poate sa o opareasca citeva minute si apoi sa o scurga bine de apa, sau sa foloseasca ca mine ceapa care a fost mai intii congelata/degerata, este mult mai dulce desi cea rosie pe care am folosit-o eu este deja un soi de ceapa mai dulce ).

Am curatat si taiat cartofii, morcovii, usturoiul pe are il si strivim si amestecam bine totul intr-un castron. Adaugam restul ingredientelor inclusiv rosiile amestecam foarte bine si punem totul intr-un vas de sticla pentru cuptor (dar mergea foarte bine si in vasul roman fara capac sau in alt vas pentru cuptor ). Lichidul ( supa, apa ) ar trebui sa acopere cartofii din vas. Adaugati uleiul.

Lasam la cuptor la foc mediu spre mare cca 200 °C cca 40-50 minute , depinde de cuptorul. Trebuie sa coaca pina cind cartofii sunt copti si intra furculita in ei.



english


ingredients:

6 potatoes, peeled and cut into 4
1 (red) onion ( I used only 1/2)
2 cloves of garlic
4 tablespoons of oil ( olive, mais or sunflower)
1/2 (red) bell pepper
1 medium carrot, cut into half lengthwise and then into thin slices
1/4 teaspoon sweet paprika
200 g chopped tomatoes diced
2 bay leaves
400 ml vegetable stock or water
chilly, pepper, salt, savory or oregano

Chopped the onion very fine and mixed/rubbed with salt to soften it (who wants may also blanch them for a few minutes or use frozen onion).

Peel and cut potatoes, carrots, garlic and mix all in a bowl. Add the other ingredients including tomatoes. Mix well and pour into a (glass )baking dish. Add the liquid (broth, water) that should cover the potatoes. Add oil .


Bake in oven heated to 200 ° C for 40-50 minutes or more until the potatoes are ready.