domenica 27 ottobre 2013

Lasagna con zucca e mortadella - Lasagna cu dovleac si mortadella





Ingredienti x2

pasta:
100 gr farina 00
1 uova
sale

ripieno:
polpa di zucca a cubetti ( quanto ci sta in un piatto da minestra)
100 gr mortadella
100-150 gr emmenthal o formaggio latteria o altro a vostro piacere
1 cucchiaio olio
100 gr Parmigiano grattugiato

Preparare l'impasto liscio ed elastico e lasciatelo riposare 30 minuti.

In questo tempo preparate il ripieno cuocendo la zucca ( al forno o al vapore ).
Tagliate la mortadella e il formaggio a cubetti.

Stendete la pasta con il mattarello o la macchinetta, sottile e tagliate a rettangoli della dimensione della vostra teglia ( io ho usato due teglie da monoporzione). Scottatele in acqua bollente e salata, mettetele ad asciugare su un strofinaccio pulito. Una volta sbollentate tutte le sfoglie assemblate le lasagne.

Ungete le teglie con un po' di olio, mettete una sfoglia, cubetti di formaggio, mortadella e Parmigiano grattugiato e un'altra sfoglia  e continuate finendo con una sfoglia e Parmigiano grattato.

Infornate per 15-20 minuti a 180°C e lasciate raffreddare 10 minuti prima di servire.


in romana  

 ingrediente x2 portii

foi :
100 gr faina alba
1 ou
sare

umplutura :

1 farfurie adinca plina de cuburi de dovleac
100 gr mortadella *
100-150 gr cascaval 
1 lingura cu ulei
100 gr parmezan ras

Amestecam faina cu oul, sarea si framintam un aluat pe care il rotuinjim ca pe o bila si il invelim in folie de plastic. Lasam aluatul sa se odihneasca pe masa din bucatarie sau in dulap cel putin 1 ora. O sa obtineti un aluat elastic si foarte usor de intins.

Pregatim umplutura :

Taiem dovleacul in cuburi pe care le punem la fiert in apa cu sare sau la aburi (cine vrea le poate coace in cuptor). Cind sunt gata, moi si intra furculita cu usurinta in ele le punem la scurs ( daca au fost fierte ).

Intre timp taiem mortadella ( cine vrea poate sa o taie in felii foarte subtiri ) si cascavalul in cuburi.


Cind aluatul s-a odihnit cele 30 minute minim il intindem cu sucitorul in foaie cit mai subtire pe care o taiem in patrate sau dreptunghiuri sau chiar si mai neregulat in bucati de dimensiunea sau chiar putin mai mari a tavii . Punem pe foc o oala cu apa si alaturi un castron cu apa rece. Cind apa din oala incepe sa clocoteasca adaugam un praf de sare grunjoasa si punem pe rind cite o foaie de aluat. O lasam cca 20 de secunde ( cit numaram pina la 20, adica) si o scoatem cu o paleta gaurita sau cu penseta de bucatarie cea lunga. O punem direct in castronul cu apa rece. De aici o scoatem cu mina caci se raceste instant si daca ati framintat un aluat elastic si ati intins o foaie subtire asa cum trebuie nu se va rupe daca o stoarceti usor in pumn. Apoi o intindeti cu grija pe un servet de bucatarie uscat si curat, de preferat din in sau bumbac si obligatoriu care a fost spalat fara balsam.

Cind am terminat de oparit foile incepem sa montam lasagna in tava.

Ungem putin ulei pe fundul fiecarei tavi, punem o foaie de lasagna apoi peste ea cuburi de mortadella, dovleac si brinza, continuam cu alta foaie si tot asa pina la ultima pe care eu am acoperit-o cu dovleac si brinza si am ras deasupra parmezan.

Nu am pus sare pentru ca absolut toate ingredientele ori au fost fierte in apa cu sare ori au sare in ele.

Fata de lasagna clasica cu sos de beshamel pe care atunci cind o asamblati in tava trebuie sa aveti grija sa lasati cca 1 cm liber pina la marginea superioara a tavii, altfel cind se umfla in timpul coacerii da pe afara din tava ... lasagna fara beshamel nu se umfla . Deci eu am facut straturi pina sus.

Am introdus tavile in cuptorul gata incalzit la 180 °C si am lasat cca 15-20 maxim sau pina cind se rumeneste la suprafata.

O lasati sa se raceasca 10 minute inainte sa o serviti! acest sfat este valabil pentru toate pastele la cuptor.

*mortadella
http://en.wikipedia.org/wiki/Mortadella
= se poate inlocui cu felii de  sunca,  parizer ( dar unul fara usturoi ca sa nu stricati gustul).