Come fare la pizza con la farina BIO di Kamut ( broccoli e Gorgonzola) - Pizza din faina Kamut cu Grogonzola si broccoli - Kamut flour pizza with Gorgonzola cheese and broccoli



Questa volta ho provato di  fare la pizza   con questa farina che mi ha incuriosito, è buona ( ma non cosi buona come si dice in giro :-) ) e si puo' molto bene usare la farina di grano duro al suo posto ( meno proteica, ugualmente ricca di fibre e invece piu' ricca di vitamina B6 ).
ingredienti  per una teglia ( 36*30 cm) 

300 gr farina Kamut
2,5 gr lievito liofilizzato
cca 70-80 % acqua   ( 210-240 gr o di piu' secondo la vostra farina)
sale
1 cucchiaio di olio 

farina per spolverare 

Preparate il lievitino mescolando 90 gr farina con il lievito e 150 gr acqua. Ottenete un composto molto morbido. Coprite con la pellicola e lasciate lievitare 1 ora. 

Aggiungete la farina, l'acqua avanzata e il sale e lavorate l'impasto  portando la pasta dai lati e rivolgendoli verso l'interno per ottenere un impasto abbastanza morbido ma molto elastico ( oleate le vostre mani per lavorare l'impasto al inizio). Lasciate lievitare a lungo a temperatura ambiente ( a casa mia sono 19°C ed è lievitato 4 ore ).  

Una volta lievitato stendete l'ìmpasto sul tavolo spolverato di farina. Spingete soltanto con le punta delle ditta ( quasi come suonare il pianoforte ) e allargare l'ìimpasto dai bordi. Girate l'impasto e proseguite spingendo con le dita (quindo non schiacciare tutte le alveoli che si formano dentro l'impasto) tenendo sempre il tavolo infarinato sotto ( cosi non si attacca ). Una volta ottenuta la dimensione del impasto della misura della teglia mettetelo nella teglia spolverata di farina ( kamut, di grano duro o di polenta) e lasciate lievitare nella teglia coperta mentre  scaldate il forno molto bene, al massimo. 

Mettete sopra l'impasto il formaggio e il  broccolo cotto a vapore e spezzettato. 

Cuocete nel forno molto caldo per 5-7 minuti nella parte bassa del forno e continuate la cottura fino alla fine spostando la teglia nella parte superiore.

in romana  

ingrediente pentru o tava de  36*30 cm

300 gr faina Kamut
2.5 gr drojdie de bere uscata
cca 70-80 % apa    ( adica cca 210-240 gr sau mai mult in functie de faina folosita de voi, daca este mai umeda sau mai uscata inghite mai multa sau mai putina apa )
sare
1 lingura cu ulei

faina pentru presarat masa si tava

Pregatiti maiaua amestecind intr-un castron 90 gr faina cu drojdia si 150 gr apa. Obtineti un aluat foarte moale si lipicios. Acoperiti cu pelicula transparenta sau cu un stergar de in sau bumbac si lasati 1 ora sa dospeasca. 

Dupa acest timp adaugati restul de faina, apa si sarea si  framintati ( ungetiva miinile cu uleiul macar la inceput caci este destul de lipicios fiind foarte hidratat ). Cind ati obtinut un aluat care se desprinde de pe miini incepeti sa aduceti marginile aluatului spre centru repetind de mai multe ori apoi formati o bila pe care o lasati sa dospeasca in castron acoperit. Lasati sa dospeasca la temperatura camerei intr-un loc retras ( la mine sunt 19°C  in casa si a dospit cca 4 ore) 

Dupa ce aluatul a crescut il rasturnati pe masa presarata cu faina si trageti cu miinile de margini ca sa il intindeti apoi apasati doar cu virfurile degetelor pe toata suprafata, se va aplatiza, largi si mai ales nu se strivesc toate bulele obtinute prin dospire. Intoarceti aluatul cu fata in jos si contiuati apasind cu buricele degetelor si tragind de margini pina cind obtineti dimensiunea tavii. 

Puneti aluatul pe tava presarata cu faina sau malai si lasati sa mai dospeasca acoperit cit timp incalziti cuptorul bine, la temperatura maxima.

Puneti brinza si broccolo fiert la aburi si rupt in buchetele ( inclusiv cotorul curatat si taiat bucati mici) pe aluatul de pizza si coaceti la foc mare asezind mai intii tava in partea de jos a cuptorului in primele 5-7 minute si apoi mutati tava in partea superioara a cuptorului pina cind e gata. 



english

ingredients for an oven pan  36*30 cm

300 gr Kamut flour
2.5 gr dried yeast 
cca 70-80 % water   ( 210-240 gr less or more)
salt
1 tablespoon oil 

flour


Mix 90 gr flour with all dried yeast and around 150 gr water. It will seem very wet. Let it rest in a bowl covered with plastic wrap for 1 hour.

Add the rest flour, water and salt and knead it gently by folding the dough , take the board of the dough and bring it to the center. Repeat this motion a few times, without really kneading the bread. 
Put the dough in the bowl and it rest at room temperature ( 19°C in my house) few ahours ( I let it there for 4 hours) .  

After this period take out the dough,  flour a board and put the dough on  a flour dusted  table  without flattening the air bubbles inside. Presse  with your fingers ( take care of nails) around the edges of the dough from the center to the edge. Turn over the dough  and repeat until you obtain the shape of the oven pan. Put over the pizza dough the Gorgonzola cheese and steamed broccoli  Let it rest covered  steel you  preheat the oven  at  very high temperature
Bake at the begining placing the pan at the bottom of the oven for 5-7  minutes and then move it to middle  until it’s ready.

1 commento:

Mirtilla ha detto...

la farina di kamut e'una scoperta,piacevolissima,per le pizze!!la tua e'deliziosa :)

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