sabato 27 settembre 2014

Chukandar aloo ki Tikki - Polpette di patate e barbabietola rossa - Chiftele din cartofi si sfecla rosie



 ingrediente :

500 gr barbabietola rossa ( cotta o cruda ) grattugiata e scolata per bene 
500 gr patate lesse schiacciate  
pangrattato quanto basta, a me e servito  1/2 cup 
1/2 cipolla tritata 
1 cucchiaino curcuma/ turmeric
1 punta di  cucchiaino pepe macinato
1/4  cucchiaino semi di coriandolo  in polvere 
1/4  cucchiaino zenzero polvere 
1/4  cucchiaino curry
1/4 cucchiaino Dry Mango/Amchur Powder 
1 cucchiaino cumino macinato 
sale
prezzemolo verde tritato 
 olio per friggere 
semolino o farina di mais 


mescolate barbabietola, cipolla e patate con il pangrattato per ottenere un impasto per le polpette, aggiungete le spezie e mescolate bene 
fate le polpette ( non troppo piccole) e le friggete da tutte due le parti nel olio molto caldo. 

in romana  

 ingrediente :

500 gr sfecla rosie coapta / fiarta si curatata de coaja *
500 gr cartofi fierti ( de preferat in coaja si curatati de coaja )
pesmet cit e nevoie ( cca 1/2 cup dupa masurile americane)
1/2 ceapa tocata marunt
1 virf de lingurita de boia iute ( numai daca va place)
1 linguria de curcuma/ turmeric
1 virf de cutit de piper macinat proaspat
1/4 lingurita coriandru macinat
1/4 lingurita ghimbir macinat /praf
1/4 lingurita curry
1 lingurita de chimen macinat
sare
frunze de patrunjel verde tocate f fin ( in original coriandru)

ulei pentru pus in tigaie si prajit
gris sau malai eu am folosit gris

Tocati ceapa ff marunt, in robot daca se poate
Puneti la scurs sfecla ( mai ales daca este coapta caci are si mai multa apa ) si o amestecati intr-un castron cu cartoful fiert , racit si strivit piure plus celelalte ingrediente
Amestecati bine si formati chiftelele, ideal ar fi sa fie mai taricele ( eu am uitat sa pun pesmetul, l_am gasit pe masa la sfirsit  dupa cum se vede se poate si fara doar ca sunt ff moi , se manevreaza greu si riscati sa le mincati cu lingurita .

Chiftele cu forma plata le tavaliti pe ambele fete in gris ( ca mine) sau in malai si le prajiti pina se rumenesc , pe ambele fete ..

Se servesc ca si gustare insa sunt bune si in chifla sau cu o salata.


* eu gasesc numai sfecla gata coapta insa in reteta originala sfecla era cruda si data pe razatoarea ( atentie sa aveti manusi caci pateaza