Risotto alla lattuga -Lettuce risotto - Risotto cu laptuca/ salata verde WHB# 435






Ingredienti per 2

150 gr riso Carnaroli
1 cucchiaio di olio 
1/2 lattuga piccola *
sale
brodo vegetale 

150 gr bacon 

Mettete il riso con l'olio a tostare.  Aggiungete poco sale e fate cuocere il riso per 12 minuti. versando sempre poco brodo quando serve.

Frullate l'insalata cruda ( tagliata a striscie) con il frullatore ad immersione o nel blender, robot aggiungendo se serve alcuni cucchiai de brodo. 

Versate il liquido/ juice di lattuga ottenuto direttamente nel risotto e finite la cottura mescolando sempre. 

Lasciate raffreddare 5-10 minute prima di servire.

Mettete le fette del bacon sulla carta assorbente in una teglia e cuocete sotto il grill del forno fino quando diventano crocanti. 

Servite il risotto con le fette di bacon. 

* la mia lattuga non era cosi piccola quindi iil risotto è diventato verde scuro, con meno succo di lattuga o con le foglie centrale non quelle esterne forse ottenevo un risotto di un colore verde chiaro, anche il sapore era abbastanza forte al gusto "lattuga" 



in romana


Ingrediente pentru 2 portii

150 gr orez Carnaroli
1  lingura ulei
1/2 laptuca mica *
sare
supa vegetala ( ceapa, morcov, telina sau radacina de patrunjel fierte in apa cu putina sare)

150 gr bacon 

Puneti uleiul cu orezul la calit. Adaugati putina sare si coaceti orezul 12 minute adaugind mereu cite un polonic de supa cind e nevoie. 

Mixati salata/laptuca cruda doar tocata marunt cu mixerul vertical sau in blender, robot, aparat de obtinut sucuri vegetale adaugind daca e nevoie 1 lingura de supa. 

Varsati acest lichid ( zeama de laptuca) peste orez ( dupa cele 12 minute ) si coaceti in continare orezul cit este nevoie ca sa obitienti un orez al dente ( altre 4 minute cca ) daca mai e nevoie mai adaugati supa si amestecati mereu. 

Lasati sa se raceasca orezul 5-10 minute inainte sa il serviti .

Puneti feliile de bacon pe hirtie absorbenta intr-o tava sub grillul cuptorului si le coaceti pina devin crocante ( 5-10 minute ). Serviti orezul cu felii de bacon crocante 

* salata/ laptuca trebuie sa fie mica daca vreti sa obtineti un orez de o culoare mai deschisa decit cel din poza sau puteti folosii frunzele centrale nu cele externe ca mine
 

english

Ingredients for 2

150 gr rice Carnaroli
1 tablespoon oil
1/2 little lettuce *
salt
vegetal broth/stock

150 gr bacon 

Put rice with heat oil and stir well until each grain of rice is coated with oil. Pour in the first ladleful of hot stock. Stir the risotto until the stock has been absorbed, then continue to add the stock at intervals in this way.

Mix the lattuce wash and roughly shred in the blender adding if need 1-2 tablespoon of broth / stock. 

About 15 minutes into the cooking time add the lattuce juice and stir for another 4 minutes to obtain an al dente risotto and until all the liquid has been absorbed . 

Let cool for  5-10 minutes before serve it.

Line paper towels the oven pan and lay up all the bacon, put the oven pan  in the oven  under the electric broiler and let it to cook few minutes until it’s started to shrink and continue to bake until it’s as dark and crisp as you like.

Serve risottowith crisp bacon. 

* use  less lettuce and you obtain an risotto no so green



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Brii, Briggishome ( italian version )
 
 
 

Bouyiourdi (Μπουγιουρντί)

  



Bouyiourdi è un antipasto caldo tipico nella parte nord della Grecia, a Salonicco( Thessaloniki) nella regione di Macedonia .

Ci sono o io almeno ho trovato almeno due varianti per questa ricetta una soltanto con la feta  ed un altra con uno stratto di una o due fette sottili di formaggio Kasseri un tipo di formaggio giallo greco , al suo posto si puo' usare il Gouda o il  Gruyere ( mettendo la feta sopra peperoncino, pomodoro a fette, il kasseri di nuovo pomodoro, peperone, l'origano e l'olio). La mia ricetta segue la ricetta di Laurie Mediteraneean cooking in Alaska e un altra ricetta con il kasseri potete trovare da Peter nel blog Kalofagas

Ingredienti:

150 gr feta greco ( deve essere un formaggio sodo non morbido o sbriciolato)
1 pomodoro 
1/4 di peperone ( meglio verde o giallo, io avevo soltanto rosso) 
fiocchi di peperoncino 

origano ( il mio era di Calabria, molto profumato)
olio q.b.

Mettete la feta  in una pirofila della misura piu' o meno della vostra  fetta di formaggio, spolverate i fiocchi di peperoncino, adagiate sopra il pomodoro tagliato a fette (volendo anche senza la pelle) e sopra le fette di peperone. Finite con l'origano e versate olio quanto basta per non affogare tutto ma abbastanza . 
Coprite la teglia con carta da forno o di alluminio e infornate nel forno già caldo per 15 minuti togliete la carta, passate anche sotto il grill se volete ( io non l'ho fatto) e lasciate che si raffredda un po' prima di servire. Lasciera una salsina buonissima da mangiare con il pane.

In Grecia dal 5-25 maggio con L'Abbecedario culinario europeo
ospiti da Resy 


Vi lascio anche un ballo bellissimo Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας ( trad.  Il Zeibekiko di Evdokia) qui c'è  Haris Alexiou che balla con un ragazzo dal pubblico anche lui un soldato come il personaggio del film che ha fatto diventare famoso questo ballo.
Zeibekiko è il nome del strumento musicale e anche della danza.

                    



in romana

Pentru 2 portii

150 gr feta greceasca ( obligatoriu felie de brinza tare nu alegeti o brinza moale sau din cea sfarimata)

1 rosie medie
1/4 ardei gras
 fulgi de ardei iute, ulei de masline
origan



Puneti intr-un vas pentru cuptor bucata de brinza, peste ea ardeiul iute apoi feliile de rosie ( curata de pielita daca vreti) si felii de ardei gras( daca alegeti un ardei galben sau verde rezultatul va fi mai frumos, gustul evident acelasi ), presarati origan si apoi varsati ulei dara fara sa acoperiti /scufundati totul.

Peste vasul acesta puneti folie de aluminiu ( nu trebuie sa atinga mincarea ci numai sa o acopere ) sau hirtie de copt si coaceti cca 15 minute in cuptor la foc mare.

Scoateti vasul din cuptor, ridicati hirtia si lasati putin sa se raceasca ( citeva minute) inainte sa serviti. Daca vreti puteti sa il treceti ( vasul descoperit) citeva minute sub grillul cuptorului.


NOTA:
Daca alegeti sa puneti cascaval NU-L RADETI, se pune si el tot felii putin mai subtiri insa decit brinza si in straturi astfel: brinza, condimente, rosii , cascaval,din nou rosii si apoi ardei, condimente si ulei

 english

Ingredients

150 gr feta cheese ( firm greek feta cheese)
1 tomato
1/4 pepper ( I used red but it is better yellow or green) 
crushed pepper flakes

dried oregan
olive oil

Put the feta slice on the bottom of the baking dish, sprinkle pepper flakes, add tomato sliced pepper sliced. Sprinkle oregano and drizzle with olive oil. Cover with foil and bake in the allready preheat oven for 15 minutes. Remove the foil and put for a few minutes under the oven grill  if you want. Let it rest few minutes before serve it with bread. 

It is an warm greek appetizer  from  Thessaloniki in the Macedonian province. You may prepare Bouyiourdi  also mixing feta cheese and kasseri an yellow greek cheese , put in the baking dish feta, pepper flakes, tomato slices, kasseri slices, tomato, pepper and oregano finish with oil. Bake and serve warm with bread. 


Pui in lapte (sau smintina de gatit)




in romana  

 conditia esentiala: sa fie pui mai fraged nu din cel "de curte " *


ingrediente :

Un pui spalat, curatat si taiat in bucati
1 pahar lapte gras sau smintina de gatit
unt
sare

optional : amidon, un catel de usturoi

salvie sau patrunjel


Cratita : ideal ar fi sa folositi un vas cu fundul si peretii mai grosi care sa mearga si pe flacara aragazului si la cuotor, daca nu aveti pregatoti prima parte intr-o tigaie pe foc si apoi rasturnati intr-un vas pentru cuotor.


Puiul curatat, spalat si taiat in bucati mai mici il uscati cu servetul il rumeniti putin in unt pe flacara aragazului apoi presarti putina sare, varsati laptele gras/ smintina de gatit si daca vreti un catel de usturoi intreg ( eu am pus citeva granule de usturoi dezhidratat) , acoperit vasul si il puneti in cuptorul gata incalzit la foc moderat. Timpul de coacere pentru un pui taiat bucati maxim 1 ora.

Daca vreti se poate face si cu puiul intreg ( eu am reteta aceasta in doua carti de bucate diverse Il talismano della felicita' ed. 1959 si Il cucchiaio d'argento ed. 1950-1951) si in prima se pregateste cu puiul intreg si in cea de-a doua cu el bucati )puiul intreg va sta mai mult in tava la cuptor si mai ales trebuie sa il mai rasuciti in acest timp ca sa se coaca uniform.



Cind puiul este aproape gata adaugati citeva frunze de salvie daca vreti cu salvie in schimb daca il pregatiti cu patrunjel pe acesta il puneti la sfirsit cind serviti.

Sosul ramas in tava care arata ca un lapte brinzit il amestecati cu putin amidon pe flacara aragazului ca sa il transformati intr-un sos legat pe care sa-l serviti daca vreti cu puiul . ( eu nu am facut asa )



* nota: din pacate puiul meu ori era un pui de curte ori era chiar gaina si am gresit punga cind am scos din congelator caci nu s-a facut asa de repede , era chiar tare si cind mi-am dat seama a trebuit sa-l scot de acolo si sa-l fierb putin separat apoi sa-l pun din nou in tava cu laptele gras pina a fost carnea moale . Deci daca aveti un pui mai "alergat" trebuie sa il fierbeti putin inainte apoi il rumeniti si il puneti la copt cu lapte sau smintina de gatit .



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