lunedì 25 luglio 2016

Crema al cucchiaio con Marsala - Crema la ceasca cu aroma de Marsala






Ingredienti per 2

500 ml latte
1 uovo
3 cucchiai zucchero semolato 
1cucchiaio farina 
buccia di 1/2 limone piccolo  ( solo la parte gialla)

2 cucchiai Marsala 
1 noce di burro


cacao per ornare cacao amaro o pinoli tostati, gherigli di noce, nocciole, pistacchio, cioccolato o quello che vi piace

Mescolate in una pentola l'uovo con la farina e aggiungete il latte che avete prima fatto bollire con  la scorza del limone che alla fine la eliminate.
Mettete sul fuoco e fatte bollire fino a far addensare la crema . Togliete dal fuoco e aggiungete il burro, mescolate e aggiungete il Marsala

Versate nelle tazze e ornate . Si serve fredda


in romana


Ingrediente pentru 2 portii ( cestile mele au capacitatea unor cani de cafea cu lapte )

500 ml lapte
1 ou
3 linguri de zahar tos *
1 lingura cu virf de faina
o bucata de cca 1-2 cm de coaja de lamiie ( numai partea galbena)

2 linguri de Marsala **
1 bucata cit o nuca de unt


pentru ornat in reteta originala simburi de pin eu am pus putin praf de cacao amara, merge si ciocolata rasa, ciocolata sau bombonele din alea de ornat, nuci, alune . sau ce va place


** Evident ca merge si cu altceva daca nu aveti Marsala, pentru copilasi se poate face cu aroma de vanilie, sau cele 2 linguri de Marsala se pot inlocui cu zeama de lamiie, portocala ... pentru doamne caci gustul general al acestei creme duce la un lichior foarte slab italienesc numit VOV sau CREMOVO, un lichior de oua, de fapt puteti inlocui Marsala cu lichior de ou si cine vrea poate sa incerce sa inlocuiasca Marsala cu cremă de whisky.
Marsala ca si alcool nu se simte deloc in crema asta ci numai gustul, aroma.

* cu zaharul puteti jongla dupa gustul vostru, mie mi-a placut cu cele 3 linguri

Am amestecat in cratita oul cu zaharul si faina cu telul in forma de para sau daca vreti cu mixerul, apoi am adaugat laptele rece si am mai amestecat ca sa nu ramina cocoloase.

Am pus compozitia pe foc, flacara cea mai mica si am adaugat coaja de lamiie ( bucata intreaga e comoda caci la sfirsit o scoateti si o aruncati si crema ramine fina, daca puneti coaja de lamiie rasa gustul va fi acelasi cu diferenta ca se va simti in crema. Am lasat sa fiarba la foc mic amestecind destul de des ca sa nu se prinda, cind crema s-a ingrosat suficient, ca o ciulama, si incepe sa bolboroseasca/clipoceasca putin stingeti focul sau trageti oala de pe aragaz.

Lasati sa se raceasca putin, nu de tot, si adaugati cele 2 linguri de vin Marsala ( sau ce ati hotarit voi sa puneti) si bucata de unt, amestecati foarte bine.

Varsati crema in cesti si ornati dupa gust. Lasati sa se raceasca inainte sa o serviti.

Crema cum se vede in poza nu trebuie sa rezulte foarte compacta cind se raceste asa cum e cea de patiserie ci usor mai cremoasa, se vede cum e in lingurita nici lichida dar nici tare de taiat cu cutitul.

nota: reteta am publicat-o prima oara in 22.01.2015 pe forumul RC unde gasiti mai multe fotografii

Polpette di farro e funghi al forno - Chiftele din alac ( farro) si ciuperci la cuptor


ingredienti :

500 gr faro

300-350 gr funghi 
2 cucchiai cipolla tritata  (o 3 cipollotti )
2 cucchiai olio
sale


- facciamo lessare  in acqua il farro

- una volta cotto, scollato e raffreddato prendiamo una tazza di farro cotto e la mettiamo da parte.


- facciamo rosolare la cipolla, i funghi tagliati a pezzi con un po' di sale e olio

- Adesso versiamo nella stesa padella anche il farro cotto e mescoliamo tutto molto bene. Versiamo il composto in una ciotola e frulliamo tutto con il frullatore verticale, tritatutto, blender. Otteniamo una pasta nella quale alla fine aggiungiamo anche il farro che abbiamo tenuto da parte e adesso mescoliamo tutto soltanto con il cucchiaio. 

- Con questo composto facciamo delle polpette e chi vuole può anche passare le polpette nel pangrattato o farina, farina di ceci.  ...

- Mettiamo le polpette in una teglia coperta con carta da forno oleata e inforniamo a temperatura alta nel forno già caldo per alcuni minuti ( 10 minuti ) e poi con attenzione giriamo le polpette anche dall'altra parte e lasciamo altre 10 minuti o meno . Devono fare una crosta sempre dalla parte della teglia.

Sono molto buone sia fredde che calde, chi vuole può aggiungere anche patata lessa nei ingredienti o fagioli secchi lessi, ceci...



in romana

ingrediente :

500 gr alac ( din cel slefuit care fierbe mai repede)
300-350 gr ciuperci champignon ( dar merge orice soi)
2 linguri de ceapa tocata marunt ( eu am pus 3 cepe verzi din cele subtiri de primavara )
2 linguri de ulei
sare


- am pus la fiert in apa rece alacul ( merge si cu alte cereale griu, orz, arpacas, orez sau orez amestecat cu cereale - se gaseste la raionul cu orezuri in cutii amestecat gata )

- cind era fiert l-am scurs si l-am lasat la racit , am luat o parte din alac cit o cana si l-am tinut separat

- separat am pus la calit, inabusit ciupercile taiate mai marunt impreuna cu putina sare si ulei pina cind a iesit apa din ele

- am varsat ciupercile cu tot uleiul care mai era in tigaie peste alac ( cantitatea mare) si cu mixerul vertical am mixat bine pina am obtinut o crema. Am adaugat acum boabele intregi tinute de-o parte si ceapa tocata marunt ( cine vrea poate sa inabuse ceapa cu ciupercile) .

- Din compozitia rezultata am facut chiftele mai mari ca niste hamburgeri cu mina, cine vrea poate sa ii tavaleasca prin pesmet sau faina de naut eu n-.am facut asa ...

- asezam chiftelele pe o tava cu hirtie de copt si dam la cuptor la foc mare, dupa citeva minute cca 10 le intoarcem cu grija cu o paleta si asteptam sa se rumeneasca .

Sunt bune si reci si calde, cine vrea poate sa adauge un cartof fiert in compozitie ca sa lege mai mult chiftelele sau fasole boabe fiarta / naut fiert , apoi le mixati impreuna cu restul ingredientelor ... se poate mixa/ procesa in robot sau da prin masina de tocat carne si cred dedi nu am incercat ca se poate strivi si cu unealta de strivit cartofii pentru piure


- serviti aceste chiftele  cu ketchup din sfecla rosie

- merg foarte bine linga orice fel de salata


Nota : am publicat aceasta reteta prima oara in data 20.02.2015 in forumul retete culinare

venerdì 8 luglio 2016

Torta al cioccolato con glassa cremosa - Prajitura de ciocolata cu glazura cremoasa



ingredienti per una teglia diametro  24 o 26 cm

il bicchiere usato come misura ha 200 ml

3/4 bicchiere con acqua
1 bicchiere zucchero semolato
100 gr cioccolato amaro
2 cucchiai cacao amaro
1 cucchiaio ness caffè facoltativo
200 gr burro
4 uova
1 1/4 bicchiere con farina 00
2 cucchiaini lievito per dolci


Mettiamo in un pentolino l'acqua con zucchero, cioccolato tagliato a cubetti, il ness caffè( facoltativo) e cacao.. Amalgamiamo tutto e lasciamo sul fuoco fino quando si scioglie, mescolando sempre. Adesso lasciamo il composto che si raffredda ( deve avere la stesa temperatura della stanza.

Separate gli albumi dai tuorli. Montate il burro con i tuorli fino quando diventano una crema


Versate sopra la crema di burro e tuorli la prima crema di cioccolato, zucchero raffreddata e frullate molto bene. Adesso dividete il questo composto e  3/4 la mettete in un contenitore nel frigo o anche nel congelatore ( diventerà la glassa della torta più tardi). Invece  al 1/4 aggiungiamo la farina e il lievito per i dolci mescoliamo per bene e alla fine aggiungiamo gli albumi montati a neve mescolando dal alto verso il basso per incorporarli.

Imburrate una teglia e spolverate pangrattato o pangrattato fatto con i biscotti o se volete mettete la carta da forno. Versate il composto e infornate nel forno già caldo a 180°C per 35-40 minute

Lasciate la torta raffreddarsi e poi versate sopra la glassa ( il 3/4 della crema che avete tenuto nel frigo o freezer)

La glassa è molto grossa, corposa

in romana  



ingrediente pentru o tava de diametru  24 sau 26 cm

paharul folosit are 200 ml

3/4 pahar cu apa
1 pahar cu zahar tos
100 gr ciocolata amaruie
2 linguri cacao neindulcita
1 lingura de ness / merg si 1-2 linguri de cafea expresso deci concentrata
200 gr unt
4 oua
1 pahar si 1/4 cu faina de prajituri
2 lingurite praf de copt


Punem intr-o craticioara pe foc : apa cu zaharul, ciocolata taiata in cuburi mai mici, ness-ul (  optional doar pentru o aroma mai puternica), cacao si amestecam, lasam pina se topesc amestecind cu grija ca sa nu se arda sau lipeasca apoi stingem focul si lasam amestecul acesta la racit foarte bine

Separati albusurile de galbenusuri.

Continuati mixind intr-un castron untul la temperatura camerei ( ca o crema) cu cele 4 galbenusuri pina se umfla ca o spuma.

Varsati peste crema de unt si oua amestecul racit bine de apa, cacao, ciocolata, zahar si ness si mai mixati putin sa se inglobeze bine. Apoi 3/4 din aceasta compozitie ( deci cea mai mare parte o varsati intr-o cana, vas si o puneti la rece ( eu am pus-o in congelator mai intii si apoi am mutat-o in frigider). Aceasta cantitate 3/4 va fi glazura prajiturii .

In castron trebuie sa va ramina numai 1/4 din compozitia obtinuta pina acum si care este baza la care se adauga restul ingredientelor ( albusuri , faina si praf de copt ) ca sa putem coace prajitura.

Separat bateti albusurile spuma.

In castronul cu 1/4 din compozitie varsati faina amestecata cu praful de copt, amestecati bine si apoi adaugati albusurile spuma si amestecati ca sa le incorporati de sus in jos ( clasic) .

Ungeti tava si o presarati cu ce vreti voi faina, puneti hirtie sau ca mine cu pesmet fin ( ideal ar fi din biscuiti) si varsati in ea compozitia finala.
Coaceti in cuptorul gata incalzit la 180°C cca 40 minute ( eu numai 35 ca au fost suficienete), faceti proba cu scobitoarea...

Lasati prajitura sa se raceasca foarte bine si apoi varsati deasupra glazura pe care ati pastrat-o in frigider .

Glazura va fi destul de groasa, se intareste untul din ea dar se pastreaza cremoasa de la galbenusuri. Prajitura este foarte pufoasa.