domenica 15 ottobre 2006

Lasagna gialla ripiena di patate, verza e brie - Lasagna galbena umpluta cu cartofi, varza si brie


Ingredienti per la sfoglia :

250 gr farina 00
50 gr farina di mais
3 uova
sale
ripieno:
1/2 verza (400 gr )
6 patate (300 gr)
100 gr formaggio brie
1 salsiccia( 100 gr)
sale, pepe, olio, burro

Impastiamo e lasciamo a riposare. Stendiamo la sfoglia  Io ho messo in mezzo a due sfoglie foglie di prezzemolo.
Le patate lesse tagliate in fette  La verza brasata con olio, sale e poca acqua delle patate. Sale e pepe
La salsiccia in padella con 1 cucchiaio d'acqua, aggiungiamo la verza brasata. 
In una teglia unta mettiamo una  sfoglia ( la pasta sbollentata e raffreddata in acqua fredda e poi stesa su un canovaccio). Foderiamo il fondo della teglia con uno strato di lasagne sbollentate e raffreddate, uno strato di patate, verza, salsiccia e formaggio e così fino alla fine, l'ultimo sarà un strato di pasta e fiocchi di burro. La teglia infornata per 25-30 min  coperta con alluminio e per altre 10 min scoperta. Lasciamo riposare 15 min prima di tagliarla.

in romana:

Ingrediente pt foi : 
250 gr faina 00 
50 gr malai fin
3 oua 
sare 

ingrediente pt umplutura: 
1/2 de varza creata (400 gr ) 
6 cartofi mici (300 gr) 
100 gr brinza brie 
1 cirnat proaspat ( 100 gr) 
sare, piper, ulei, unt 

si alte cca 50 gr faina pt planseta si pudrat foile

Se face un aluat din faina, malai, ouale batute si un praf de sare. Se intind foi subtiri si nu neaparat mari ci sub forma de "servetele " ca pt lasagna . Eu am pus in foile pe care le-am folosit deasupra citeva frunze de patrunjel proaspat din balcon. Am indoit foaia si am intins-o asa iar frunza a ramas in mijloc ca o hirtie cu model. Separat se fierb cartofii curatati de coaja si taiati felii subtiri cca 5-7 min doar cat sa intre furculita in ei. Varza taiata marunt se innabuse cu ulei, sare si 2 polonice de apa fiarta ( eu am folosit apa de la cartofi ). La sfirsit am pus piper. La inceput se inabuse cu capacul pus, mai la urma se ridica capacul si se amesteca mai des ca sa se evapore apa si sa nu se lipeasca varza. Cirnatul ( proaspat) curatat de pielita si sfaramat se caleste in tigaie cu 1 lingura de apa pina incepe sa se albeasca si apa se evapora. Se adauga la varza. Se pregateste tava unsa cu ulei. Pe aragaz se pune la fiert o oala cu apa cu sare si putin ulei si linga un castron cu apa rece. Foile se pun pe paleta cu gaurele pt luat spuma si se introduc in apa clocotita ( care fierbe la foc mic ) si imediat se scoate si se introduce in castronul cu apa , se csoate cu grija cu mina ( nu frige) si se intinde direct in tava ( in mod noprmal ar tb lasate la scurs pe servetul de in .. dar foaia asta cu malai e mai delicata, se rupe foarte usor). Se aseaza un strat de foi apoi unul de cartofi, varza, cirnat si bucati de brinza si tot asa pina se termina cu un strat de foi ( la mine cele cu model ). Se pun bucatele de unt din loc in loc si se acopera tava cu folie de aluminiu. Se da la cuptor pt 25-30 min acoperita si apoi pt alte 10 min fara folie ca sa se rumeneasca . Se mai lasa cca 15 min afara din cuptor cind sunt gata pina sa fie servite.