lunedì 16 gennaio 2006

Pane con patate crude - Paine cu cartofi cruzi




400 g farina
400 g patate (crude) senza buccia e grattugiate
100 ml acqua bolente
1 cubetto di lievito
1 cucchiaio di sale
1 uovo
1 pizzico di zucchero ( per sciogliere il lievito)


Si versa l'acqua bollente sopra le patate grattugiate. In un altra ciotola si mescolano la farina con il lievito sciolto e il sale. Poi le patate con tutta la loro acqua e il uovo. Si lavora ( io ho lavorato a mano ) per ottenere un impasto morbido. Coperto con un canovaccio se lascia  riposare per 30-40 minuti a caldo. Ho ripreso a lavorare l'impasto con la farina ( quanto basta ) per diventare elastico ed omogeneo. In questo tempo se scalda il forno a 225 ° C. Ho fatto una pallina e ho lasciato a lievitare (per alcuni minuti prima che il forno arriva alla temperatura desiderata ) nella teglia dove ho infornato il pane. La teglia unta con olio e infarinata (o con carta forno). I primi 20 min di cottura a 225 °C e poi 190°C per altri 30 min .








400 g făina
400 g cartofi rasi (cruzi)- preferabil, cartofi pt. piure, făinoşi
100 ml apă fiartă
25 g drojdie proaspata
1 lingură rasă de sare, sau mai mult, dupa gust
1 ou

Se toarnă apa fiartă peste cartofii raşi şi se amestecă. Într-un vas, preferabil cel de la un robot de bucătărie care are funcţie de frămîntat, se pun făina, drojdia şi sarea. Se amestecă şi se adaugă cartofii raşi, cu apa cu tot şi oul, şi se continuă amestecarea, manuală sau automată, dupa posibilităţi.Se formează o bila de aluat şi se lasă la crescut pe lîngă cuptor sau calorifer, timp de 30 minute. Se încinge cuptorul, la foc mediu sau 250 grade, se mai frămîntă un pic aluatul pe masa presărată cu făină şi i se dă forma finală, sferică, de preferat. Se unge cu unt şi se pudreaza cu făina(tapetează) un vas rotund, eu am folosit de yena, şi se aşează pîinea, fix în mijlocul vasului. Puteţi să puneţi şi hîrtie de copt în loc de unt şi făină dacă aveţi prin casă.Se coace la foc mai iute 20 de minute pe şina din mijloc şi după aceea se lasă pe ultima şina, cea de jos, şi se coace vreo 30 minute la foc mic, 200 grade. Se încearca în mijloc cu o scobitoare si dacă iese curată, pîinea s-a copt. Se taie după ce s-a răcit bine .