martedì 17 novembre 2009

Torta di mele - Prajitura cu mere


ingredienti :

2 tuorli
100 g zucchero
50 g burro cremoso
150 ml latte
1/2 bustina lievito per dolci ( 8 g)
200 g farina 00

2-3 mele
2 cucchiai zucchero semolato

2-3 cucchiai marmellata ( ho usato la mia marmellata di mirabelle e rosmarino )

- frulliamo i tuorli con zucchero e burro
- aggiungiamo il latte e la farina con il lievito amalgamando bene
- versiamo il composto in una teglia con carta da forno
- sopra l'impasto mettete le mele sbucciate o non e tagliate a fette
- spolverate sopra le mele i due cucchiai di zucchero
- infornate a 180°C per 40 minute prima di togliere fate la prova stecchino

- mentre si raffredda preparate uno sciroppo con la marmellata e poca acqua con quale spennellate la torta
- lasciate raffreddare prima di affettare

in romana:


2 galbenuse
170 g zahar ( eu am pus numai 100 )
50 g unt cremos aproape topit
150 ml lapte
1/2 plic praf de copt ( 1 plic intreg are 16 gr deci am pus  cca 8 gr, )
200 gr faina

2-3 mere in functie de cit sunt de mari si cit este suprafata tavii (eu am pus 2 mere)
2 linguri de zahar tos (sau cit este nevoie)

citeva linguri de gem ( eu voi folosi un gem de corcoduse facut de mine dar puteti folosi orice fel de gem: piersici, caise, peltea de gutui, portocale)

- se freaca spuma galbenusele cu zaharul si untul
- se adauga putin lapte, putina faina in care ati amestecat deja praful de copt si tot asa pina se inglobeaza bine, fara cocoloase ( se poate si fara mixer dar dc va este mai usor cu el il puteti folosi cu succes)

- varsati compozitia in tava acoperita cu hirtie de copt umezita sub jet de apa si strinsa in pumn ca sa o scurgeti bine ( in felul asta se intinde perfect in tava fara sa aiba cute iar voi nu va chinuiti sa decupati ca pe vremuri hirtia dupa modelul tavii acoperind si fundul si peretii dintr-o data )

- peste compozitie asezati frumos ( ca solzii) feliile de mere taiate intii in sferturi si fara cutiuta cu semnite . Eu nu am curatat coaja merelor dar daca nu va place puteti curata merele si de coaja. Ca sa nu se inegreasca de cind incepeti sa le curatati, taiati si pina le asezati peste prajitura merele se pot stropi cu zeama de lamiie .

- peste merele asezate deasupra aluatului presarati cu o lingura zahar tos, eu am pus 2 linguri, nu tb s afie un strat prea gros de zahar cia sa cit sa se poata carameliza frumos feliile de mere in timp ce se coc

- coaceti prajitura la 180°C ( sau dc nu aveti termometru la foc mediu ) cca 40 minute sau mai mult depinde de cuptor.. faceti proba cu scobitoarea si dc iese uscata prajitura e gata

- scoateti rajitura din cuptor si pregatiti un sirop din gem si putina apa pe care le incalziti intr-un ibric, apoi ungeti cu pensula prajitura cu acest sirop

lasati sa se raceasca si apoi taiati.