sabato 26 dicembre 2009

Buon Natale ! Cozonac con semi di papavero - Cozonac cu mac


ingredienti:

500 g farina
4 tuorli ( o 2 tuorli 25 ml latte)
300 ml latte
25 ml olio (di girasole)
30 g lievito di birra fresco
100 g burro
100 g zucchero
10 ml rhum ( o alcune gocce di essenza di rhum)
la scorza di 1/2 limone e 1/2 arancia
1/2 bustina vaniglina

ripieno di semi di papavero:

100 g semi di papavero
latte
zucchero semolato
albumi

- versiamo 200 ml di latte bollente sopra 100 g farina e amalgamiamo veloce per non fare i grumi e poi lasciamo a raffreddarsi per bene
- in una altra ciotola faciamo sciogliere il lievito di birra con 1 cucchiaini si cucchero e poi versiamo questo lievito licquido sopra l'impasto di prima ( prima) amamlgamiamo e lasciamo 15-20 minuti o fino quando lievitando radoppia il suo volume
- in questo tempo in una altra ciotola frulliamo i tuorli ( o i tuorli e il latte ) con la scorza di limone, arancia, zucchero, rhum, vaniglina , olio e 50 g nurro sciolto alla fine aggiungiamo amche il latte avanzato
- versiamo questo composto sopra l'impasto lievitato, e lavoriamo l'imapsto aggiungendo anche la farina per 15-20 minuti .. al inizio l'imapasto si appiccica ma dopo che lo lavoriamo inizia a staccarsi dalla ciotola e dalle mani in questo momento aggiungiamo il burro sciolto ( ultimi 50 gr) e l'imapsto lo lavoriamo soltamto prendendo i bordi e ripiegarli nel centro , schiacciare l'impasto con il dorso delle mani fino quando tutto il burro sarà incorporato
- lasciamo liecitare 15-20 min o fino quando radoppia il suo volume

prepariamo il ripieno :
- versiamo i semi di papavero macinati in una pentola e sopra versiamo il latte della stessa altezza dei semi di papavero e non di più, aggiungiamo lo zucchero secondo i vostri gusti , io ho aggiunto 3 cucchiai pieni) e lasciamo bollire a fuoco basso fino quando diventa quasi una crema
- lasciamo a raffreddarsi
- montate a neve i albumi ( usate sempre i albumi avanzati dopo aver usato i tuorli per l'impasto) e aggiungete la crema di semi di papavero

- stendiamo l'impsto della lungheza della nostra teglia e versiamo sopra il ripieno, arotoliamo e mettiamo il rotolo nella teglia infarinata o coperta cin carta da forno e lasciamo lievitare fino quando aggiunge l'altezza della teglia
- spenelliamo il rotolo con l'uovo batutto
- inforniamo nel forno goà caldo a fuoco medio per 50-60 minuti ( nei primi 25 minuti non aprite il forno)
- facciamo la prova stecchino prima di togliere dal forno
- una volta pronto se è stato cotto nella forma lunga di plum cake lasciamo il cozonac a raffreddarsi adagiato su una laterale e sempre coperto con una coperta di lino o cottone fino quando si raffredda


in romana:
reteta din "cartea de bucate" de Silvia Jurcovan

ingrediente:

500 gr faina
4 galbenuse ( sau 2 galbenuse si 25 ml lapte)
300 ml lapte
25 ml ulei
30 gr drojdie proaspata
100 gr unt
100 gr zahar
10 ml rom
coaja rasa de la 1/2 portocala si 1/2 lamiie
1/2 plic zahar vanilat

umplutura de mac :

100 gr mac ( sau 200 gt daca vreti mai multa umplutura)
lapte
zahar
albus de ou 

-  peste 100 gr de faina varsam 200 ml lapte clocotit si amestecam repede cu lingura ca sa nu se formeze cocoloase apoi rasfiram aluatul si il lasam sa se raceasca
- separat frecam drojdia cu 1 ligurita de zahar pina se lichefiaza si cind aluatul oparit este rece adaugam drojdia, amestecam si lasam cca 15-20 minute pina cind aceasta maia incepe sa dospeasca si creste pina isi dubleaa volumul
- in acest timp intr-un alt castron frecam galbenusurile cu sarea ca sa isi pastreze culoarea galbena, adaugam zaharul, coaja rasa de lamiie si portocala, zaharul vanilat, romul, uleiul si 50 gr unt topit si amestecam bine pina compozitia se albeste si se umfla
- dupa ce maiaua a crescut varsam peste compozitia de galbenusuri, clatim castronul cu laptele ramas si il varsam si pe el peste maia amestecam bine si apoi adaugam restul de faina si framintam 15-20 minute , aluatul este la inceput cleios dar apoi incepe sa se desprinda de pe mina si de pe vas in acest moment adaugam restul de unt topit pe care il incorporam fara sa mai framintam ci doar impachetind aluatul de la margini catre mijloc si se bate cu dosul miinii ridicindu-l de la margini ca sa se desprinda de pe vas si sa se formeze straturu prin impaturire pina cind se incorporeaza tot untul .
- il lasam sa creasca 15-20 min lòa loc caldut sau pina cind isi dubleaza volumul

pregatim umplutura :
- macul macinat il punem intr-o cratita mica si varsam peste el lapte cit sa il acoperim dar nu mai mult, adaugam si zaharul dupa cit de dulce vreti sa fie eu am adaugam 3 linguri cu virf de zahar
- lasam sa fiarba la foc mic pina cin macul se umfla si obtinem aproape o crema
- batem spuma albusele ( ramase de la galbenusele folosite in aluat) si le amestecam cu crema de mac care mai intii este racita bine de tot )

- adaugam umplutura si rulam aluatul, apoi asezam cozonacul in forma cu hirtie de copt sau presarata cu faina so il lasam sa creasca pina cind ajunge aproape la inaltimea formei, il ungem cu pu batut si il introducem in cuptorul deja cald la foc mijlociu  si se coace 50-60 minute (cuptorul nu se deschide in primele 25 minute ).

-se verifica daca este copt cu o scobitoare care trebuie sa iasa uscata dupa ce intepam cozonacul.
- daca cozpnacul a fost copt in forma lunga si ingusta il lasam sa se raceasca asezat pe laterala , se acopera cu servete de bucatarie si se lasa asa acoperit pina cind se raceste de tot.