martedì 1 gennaio 2013

Vol-au-vent con tortellini per Capodanno 2013 !



Ingredienti per 6 :

6 vol-au-vent con il diametro 10-12 cm
300 gr tortellini freschi ripieni di prosciutto crudo ( o quelli che piacciono a voi)
12 fette di prosciutto cotto (de la misura di un vol-au-vent)
100 gr piselli lessi
100 ml panna da cucina

Parmigiano grattugiato
burro

albume di uovo

3 * 230 gr pasta sfoglia già pronta (anche se ci serve meno,una grande parte di questo impasto avanza dopo il taglio degli vo-au-vent e lo dovete usare in un'altra ricetta )


per preparare i vol-au-vent:

Tagliate con un  coppa pasta dal diametro 10 o 12 cm secondo il vostro gusto 18 dischi di  pasta sfoglia . Mettete da parte 6 dischi che serviranno per le basi e gli altri 12 gli dovete tagliare con un altro coppa pasta piu' piccolo ancora una volta per ottenere 12 cerchi ... i dischetti piccoli avanzati insieme a tutta la pasta sfoglia la usate in un altra ricetta (senza rimpastarla ).

Spennellati i bordi degli 6 dischi e addaggiate sopra 6 cerchi , spennellate ancora con l'albume e addaggiate anche gli altri cerchi.. Dovete ottenere 6 vol-au-vent grandi. Punzecchiate il fondo con i rebbi di una forchetta e ccuoceteli in forno preriscaldato a 200° finché non saranno gonfi e dorati

Frattempo preparate il ripieno:

per la salsa / il condimento : Mettete in una padella una noce di burro, i piselli e  il prosciutto cotto tagliato a listarelle aggiungete la panna da cucina., Lasciate bollire un paio di minuti mentre buttate i tortellini in acqua bollente salata. Come sono freschi sono già pronti come vengono a galla. Togliete la pasta dal'acqua di cottura e versatela ( i tortellini) nella padella con il condimento. Mescolate bene.

Mettete in ogni piatto un vol-au-vent e in ognuno una fetta di prosciutto cotto sopra quale con un cucchiaio addaggiate i tortellini alla panna, piselli e prosciutto.

Servite con Parmigiano grattugiato.

Volendo si può preparare anche un solo vol-au-vent grande dalla misura del vostro piatto da portata, una volta cotto e raffreddato lo riempite con tutti gli tortellini . Per servire tagliate a fetta come una torta.



in romana

Ingrediente pentru 6 portii :

6 vol au vent cu diametrul 10-12 cm
300 gr tortellini proaspeti umpluti cu prosciutto crudo
12 felii de sunca ( prosciutto cotto)  cu diametrul sau latura de 12 cm
100 gr de mazare fiarta
100 ml smintina de gatit
parmezan ras
unt

albus de ou

3 foi de aluat frantuzesc de cite 230 gr fiecare



Pentru  vol-au-vent :
Eu am folosit 3 foi de aluat frantuzesc (de cite 230 gr fiecare dar mi-a ramas o mare poarte din acest aluat, resturile ramase dupa ce taiati discurile si cercurile  le puteti folosi la alta reteta ).

Am taiat 18 discuri din care am pastrat 6 pentru baza si celelalte 12 le-am mai taiat cu un alt cerc mai mic ca sa obtin inelele .

Am uns fiecare din cele 6 discuri cu albus de ou pe o portiune de 1 cm la margine si am asezat primul cerc apoi am uns iar si am asezat urmatorul . Am intepat discul baza in interior cu furculita ca sa nu se umfle si am introdus vol au vent-urile la cuptorul deja incalzit la temperatura mare . Le-am copt pina au devenit aurii si s-au umflat.

Intre timp pregatiti umplutura .

Pregatiti sosul: Puneti intr-o tigaie o bucata cit o nuca de unt sa se topeasca, adaugati mazarea fiarta si scursa, cele 6 felii de sunca taiate fideluta si smintina de gatit. Lasati sa dea un clocot cit sa se restringa putin sosul in cazul in care smintina folosita de voi e prea lichida si apoi trageti tigaia de pe foc si adaugati parmezan ras cit este nevoie 1-2 linguri. Amestecati bine.

Fierbeti in apa clocotita cu sare tortellinii, acestia fiind proaspeti se vor lasa in apa care clocoteste incet pe foc numai pina cind se ridica la suprafata. Deci fierb relativ rapid . Ii scoateti cu o sita/strecuratoare fara sa ii rupeti si ii rasturnati in tigaia cu sosul de smintina, mazare si sunca. Amestecati bine fara sa striviti tortellini,


Asezati in fiecare farfurie cite un vol-au-vent in care puneti o felie de sunca ( daca e prea mare o taiati dupa dimensiunea acestuia si restul il veti folosi in sosul cu smintina ) . Peste sunca puneti cu grija tortellini cu o lingura si apoi radeti Parmezan .

Puteti doar sa umpleti vol-au-vent -urile cu tortellini sau chiar sa lasati citiva sau chiar mai multi sa cada in farfurie pe linga  ei.

Puteti sa faceti un unic vol-au-vent mare cit foaia de aluat si evident cit platoul vostru folosind cele 3 foi de aluat pe care le taiati si il coaceti ... apoi il umpleti cu toti tortellini condimentati cu smintina, mazare si sunca si il veti taia ca pe tort in felii ca sa il serviti la masa in portii . Nu este insa la fel de elegant in momentul servirii ca un vol-au-vent pentru fiecare mesean.


english

Ingredients for 6:

6 vol-au-vent with a diameter of 10-12 cm
300 gr fresh tortellini stuffed with prosciutto (or those you  like)
12 slices of ham (the same size of a vol-au-vent)
100 g boiled peas
100 ml cream

Grated Parmesan cheese
butter

egg white

3 sheets of  230 g puff pastry

to prepare the vol-au-vent:

Unwrap the pastry . Using a round pastry cutter, cut out 18  circles of pastry about 10-12 cm in diameter Place 6 of these circles on the baking tray and brush with the egg wash.Take a smaller round pastry cutter about 6cm in diameter and carefully cut out the centre of the remaining 12 pastry circles, which should leave you with 12 rings plus the little bits from the centre. Carefully place the rings on the pastry circles on the baking tray. Egg wash the rings and add the other 6 rings on the top. Prick the bottom with a fork

Preheat the oven at 200-220 °C and bake  until golden brown and well risen.

Remove the vol au vents from the oven and cool on a wire cooling rack.


Meanwhile, prepare the filling:

for the sauce / dressing: Put in a pan the butter, peas and ham cut into strips, add the cream., Let boil a couple of minutes.
Throw the tortellini in salted water. Fresh tortellini  are ready when they are floating. Remove the pasta and pour it (tortellini) in the pan with the sauce. Mix well.


Put in each dish a vol-au-vent and in each voil-au-vent a slice of ham and on top with a spoon tortellini with cream sauce, peas and ham.

Serve with grated Parmesan.

If you want you can also prepare one large vol-au-vent the same  size of your serving dish, once cooked and cooled fill it with all the tortellini with cream sauce. To serve cut into slice like a cake.