giovedì 6 marzo 2014

Zucchini cheese crust pizza ( Whb#423 ) - gluten free





4 zucchini ( ognuno 15-20 cm e diam.  2.5 cm)
quasi  100- 150 gr primo sale o altro formaggio
1 uovo
2 cucchiai cubetti primo sale o mozzarella o altro formaggio
alcuni funghi , olive nere snocciolate
6 cucchiai polpa di pomodoro a cubetti 
sale, pepe macinato fresco

un 1/4 di una zucchina tagliata  a fette molto sottili e tenuta da parte per ornare la pizza

Tutte le altre zucchine grattugiate a mano con la grattugia a fori grandi o nel robot. Salate e lasciate 5 minuti poi strizzate in pugno e buttate l'acqua ottenuta.
Versate in un vaso da forno di vetro con coperchio le zucchine grattugiate, coprite e infornate nel forno caldo a temperatura massima per 5-10 minuti solo per scaldare un po' le zucchine. Potete fare la stessa operazione anche in un forno a MO per pochi minuti. Togliete il coperchio  e lasciate che si raffredda a temperatura ambiente. Versate le zucchine  raffreddate in uno strofinaccio da cucina di cotone o lino e schiacciate bene per far uscire tutta l'acqua.

Mentre le zucchine si raffreddano mettete le fette sottili di zucchina e fette di funghi in una teglia con carta da forno, nel forno molto caldo per pochi minuti, solo per farle un po' ammorbidire e togliere un po' del loro liquido. Volendo si può fare la stessa cosa in una padella.
E preparate la salsa di pomodori. Io ho scelto di farla molto light : solo con sale e pepe in un pentolino e lasciata a fuoco molto basso fino quando l'acqua non evapora e la salsa diventa grossa.

Versate le zucchine schiacciate per bene in una ciotola con l'uovo e il formaggio grattugiato con la grattugia a fori grandi. Mescolate per ottenere un composto omogeneo. Mettete tutto nella teglia con carta da forno, date la forma tonda e bassa 5 mm di una pizza e infornate nel forno già caldo a 190°C per 20 minuti circa o quando basta che si forma una crosta.
Adesso togliete dal forno ( senza spegnere il fuoco) e mettete sopra pomodoro, olive, funghi, formaggio e zucchine a fettine. Infornate a temperatura molto alta o sotto grill fino quando il formaggio si scioglie.

Lasciate che si raffredda alcuni minuti prima si tagliare e servire.

Volendo potete servire questa pizza anche con :
 - tonno
- acciughe sott'olio con pomodoro e olive
- Prosciutto cotto, crudo o Praga che mettete sulla pizza calda e non infornate piu' dopo 
- fette di uovo sodo 
- patate lesse a fette o patate cotte 
ecc


in romana  

4 zucchine ( dovlecei cu coaja verde am folosit eu) de cca 15-20 cm fiecare si grosi 2.5 cm cca
cca 100- 150 gr cascaval mai moale ( eu am folosit "primo sale" ) [c
1 ou
2 linguri de cuburi mici din acelasi cascaval sau de mozzarella
citeva ciuperci
cateva masline negre fara simbure si taiate in jumatati
6 linguri de pulpa de rosii ( din conserva)
sare, piper

Am taiat 1/4 de zucchina in felii foarte subtiri si am pus-o de-o parte, asta daca vreti sa adaugati la sfirsit peste pizza si felii de zucchina, altfel puteti sarii peste aceasta operatiune.

Am ras toti dovleceii / zuchinele pe razatoarea cu gauri mari, le-am pus putina sare si le-am lasat vreo 5 minute sa traga apa apoi le-am stors bine in pumn.

Am rasturnat dovleceii rasi intr-un vas de sticla cu capac ( daca nu are capac puneti voi folie de aluminiu pe deasupra ) si am bagat in cuptorul deja incalzit la maxim pentru 5-10 minute maxim ( sunt gata cind daca ridicati capacul vasului de sticla iese putin abur, se vede ca s-au incalzit) . Cine vrea poate sa faca aceasta operatiune in cuptorul cu microunde.

Scoateti vasul cu dovlecei din cuptor si il lasati fara capac ( chir amesteati putin cu lingura printre dovlecei ) sa se raceasca cit sa ii puteti atinge cu mina.

In acest timp pregatiti ciupercile , feliile de dovlecei si sosul de rosii .
Dovleceii feliati si ciupercile feliate le puneti in cuptorul incins pe o tava cu hirtie si le lasati pina cind se inmoaie si mai pierd din lichid. Evident ca puteti folosi dupa gustul vostru ciuperci fierte, oparite, inabusite in tigaie. La fel si dovleceii.. Eu insa le-am incalzit in cuptor fara grasimi.

Puneti pulpa de rosii ( erau rosii taiate cuburi cu tot cu zeama lor ) intr-un ibric cu putina sare si piper macinat proaspat si lasati sa fiarba pina cind se evapora apa in exces si sosul se ingroasa. Cine vrea poate sa puna si un catel de usturoi sau tulpinile verzi de la patrunjel ( fara frunze ) care vor da gust si pe care la sfirsit le va arunca.

Varsati dovleceii pe un servet de pinza, de bucatarie, am strins servetul in jurul dovleceilor ca o traistuta ( cum sde face cind puneti brinza de vaci la scur) si am stors cu mina .. Atentie ca daca nu sunt destul de raciti o sa va opariti . A iesit foarte mult lichid, la prima stoarcere cind erau inca cruzi am scos 1/2 de cana de cafea cu lapte cu zeama si acum a mai iesit aproape o cana ... ramine putin.

Am pus dovleceii intr-un castron apoi am adaugat sare, piper, oul si cascavalul ras ( daca cascavalul vostru e sarat nu mai puneti sare). Amestecati cu mina ca la chiftele pina cind obtineti o compozitie destul de omogena.

Am pregatit o tava de cuptor cu hirtie de copt, am rasturnat compozitia, am apasat cu mina si i-am dat forma ca de crusta de pizza ( rotunda si nu foarte inalta 5 mm cca ). Am copt in cuptorul gata incazlit la 190 ° C cca 20 minute sau cite e nevoie ca sa se rumeneasca putin. Dar nu de tot. Acum este momentul sa adaugati intii sosul fiert si racit de rosii si apoi cuburile de brinza, maslinele, feliile de dovlecei si ciuperci. Mai puneti la cuptor la temperatura maxima de data asta cit e nevoie ca sa se topeasca brinza.

Lasati sa se raceasca putin inainte sa o taiati si serviti.

Puteti pune si altceva pe pizza de exemplu :
- ton care se potriveste minunat cu zucchina, sau
- file de ansoa cu sos de rosii si masline, sau
- sunca Praga, cotto sau crudo felii taiate subtiri si pe care insa le puneti pe pizza calda cind o scoateti din cuptor si nu le coaceti
- oua fierte felii sau sferturi
- cartofi fierti taiati felii
etc


english  

4 zucchini (  15-20 cm and diam. i 2.5 cm each)
 100- 150 gr primo sale cheese  (or grated mozzarella or emmenthal, swiss cheese)
 1 egg
2 tablespoon with cubed mozzarella or another cheese
few mushrooms
few black olives
6 tablespoon with cubed tomato 
salt, pepper

Keep 1/4 from one zucchini and slice very thin.

Grate the rest of zucchini ( 3 and 3/4 ) on the hand grated as I do or in the robot. Salt and let it rest then use your hands to squeeze as much water as you can out of the zucchini.

Pour this zucchini in an glass oven dish ( pirex) with lid, cover and let in the oven allready warm for 5-10 minutes. Or in the microwave for less ( few minutes).

Take off the zucchini from the oven and let it cool.
In the same time prepare the tomato sauce. I put the tomato cubes in a pan with only salt and peper and i let it cook at low heat until become thick . If you want add garlic, oil. And put the zucchini and mushrooms slices on the oven tray with parchment for few minutes in the oven, just to drain out some water.

Pour the zucchini in a cheesecloth or a kitchen towel and with your hands squeeze as much water as you can out of the zucchini.

Mix zucchini with grated cheese and egg. Put it on the oven tray with parchment and use  your hand and fingers to press until obtain the pizza crusts 5 mm. Cook at 190°C until become a little bit gold. Now add tomato sauce, olives, zucchini and mushrooms slices and cubed cheese and keep in the oven for few minutes at high temperature until the cheese melt.

Let it cool few minutes until serve it.

citeste si /Read also : Pizza con crosta di cavolfiore, formaggio e pomodori secchi (senza farina) - Cheese cauliflower pizza crust with sun dried tomato - Crusta de pizza din conopida, cascaval si rosii uscate



This is my recipe for /Questa è la mia ricetta per il 
WHB#423
hosted this week by /ospitato questa settimana da
leggete di piu' qui