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domenica 1 maggio 2016

Cozonac con 20 uova per la Pasqua Ortodossa 2016 - Cozonac ( oparit si cu multe oua) pentru Pastele Ortodox

 







Ingredienti:

 per 2 teglie 10 cm larghezza* 30 cm lunghezza * 10 cm altezza e una con il diametro da 21 cm e alta 

1.5  kg farina manitoba 
 20 tuorli 
 10 albumi
75 g r lievito fresco
300 ml latte
400 gr zucchero
1 cucchiaio sale
1 cucchiaio yogurt intero 
250 gr burro sciolto +2 cucchiaio olio 
75 ml rum 
scorza grattugiata di limone o/e arancia 
vaniglia 

ripieno:
200 gr gherigli di noci 
100 gr zucchero
2 cucchiai di cacao 
100 gr uvetta ( che dovete tenere a bagno nel rum  ) 
albumi d'uovo quanto basta per ottenere una crema ( usate una parte degli albumi avanzati )


Iniziamo la sera prima mettendo tutto sul tavolo in cucina e mescolando i tuorli con il sale, questo fa che il colore diventa più giallo, più vivace .

Nel giorno de la preparazione.
Si mescolano  100 ml latte bollente con 1-2 cucchiai di farina e lasciamo che si raffredda molto bene,  facciamo sciogliere il lievito con lo zucchero, mettiamo insieme tutto  e lasciamo lievitare 15 minuti.

in una ciotola mettiamo la farina setacciata, il lievitino, i tuorli, gli albumi montati, lo zucchero, lo yogurt, il latte, scorza di limone/arancia, il rum, la vaniglia, e l'olio. Impastiamo tutto  con pause de 10 minuti fino quando inizia a staccarsi dalla ciotola e adesso aggiungiamo il resto del burro  morbido e impastiamo bene. Usate la tecnica stretch and fold  per impastare. 
Lasciamo lievitare.
Dividere l'impasto  stendere e spalmare il ripieno, arrotolare nel senso della lunghezza e intrecciare a spirale due a due i rotoli per le teglie lunghe  Se molto morbido potete stendere l'impasto sulla carta da forno imburrata e vi aiutate con questa per arrotolare. Mettete l'impasto nelle teglie con carta da forno imburrata, l'altezza del impasto non deve superare 1/2 di altezza della teglia e lasciate lievitare fino quando arrivano al altezza del bordo teglia. 
Adesso spennellate con uovo o solo con un tuorlo e infornate nel forno già caldo a 180°C per  i primi 20 minuti e poi a 160°C per 40 minuti o quanto basta 






romana:

ingrediente:
pentru 2 tavi 10*30*10 cm si una rotunda de 21 cm diam dar inalta

1.5 kg faina manitoba 
20 galbenusuri
10 albusuri 
75 gr drojdie proaspata
75 ml rom 
300 ml lapte
400 gr zahar
1 lingura cu sare
1 lingura iaurt gras sau smantana 
250 gr unt topit +2 linguri ulei 
coaja rasa de lamaie sau de portocala, vanilie

umplutura 
200 gr miez de nuca
100 gr zahar
2 linguri cacao 
100 gr stafide 
albusuri de ou cat este nevoie ca sa se amestece ca o crema groasa dar usor de intins pe aluat 

Incepem cu o seara inainte cand frecam galbenusurile cu sarea si lasam asa ana a doua zi, vor avea o culoare mai vie. 
Tot cu o seara inainte punem pe masa si faina trecuta prin sita

A doua zi amestecam 100 ml lapte clocotit cu 1-2 linguri de faina, lasams a se raceasca si amestecam cu drohìjdia frecata cu o lingurita de zahar, lasam sa dospeasca 15 minute.

Intr-un castron mare punem faina, maiaua , galbenusurile , zaharul, albusurile , laptele , iaurtul, aromele si romul plus uleiul. Framantam cu pauze de 10 minute, Aluatul este foarte moale.Adaugam untul incetul cu incetul, unfìgem o suprafata de lucru cu unt si cu mainile unse impachetam aluatul dupa tehnica stretch and fold or slap and fold ( gasiti pe youtube) pana se incorporeaza grasimea
Il lasam la dospit
Impartim dupa tavile noastre. Intindeti de preferat pe hartie de copt unsa cu unt ca sa va fie mai usor aluatul in strat de 1 cm cu mainile, ungem cu umplutura si rulam. 
asezam aluatul in tavi cu hartia de copt unsa, aluatul sa nu depaseasca 1/2 din inaltimea tavii, lasam sa dospeasca pana cand ajunge la marginea tavii.
Inainte de a pune tava la cuptor ungem aluatul cu ou si coacem intai 20 min la 180°  apoi vreo 40 min sau cat este nevoie la 160°C