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domenica 23 febbraio 2020

Peltea





Ho fatto cuocere la buccia e il torsolo con i semini di 3 cotogne  e 2 mele rosse con la buccia, torsolo tagliate in 4 con acqua quanto bastava per coprirle. 
Una volta cotte le mele ho scolato per bene tutto, pesato l'acqua  e per ogni 100 ml di liquido ho aggiunto 70 grami zucchero semolato, nel mio caso 1 l di acqua e 700 gr zucchero, succo di  1/2 limone, 10 bacche di cardamomo ( potete usare l'infusore/ il filtro in rete per tè e tisane ) e  ho lasciato bollire come per tutte le marmellate, si fa la proba con la goccia sul piattino molto freddo, se inclinando il piattino la goccia non scivola come un fulmine è pronta. Adesso togliete il cardamomo e aggiungete alcuni ( 2-4  pezzi per ogni barratolo )  di pistacchi sgusciati.
Versate calda nei barratoli sterilizzati e assicuratevi che il pistacchio e distribuito uniformemente  in tutti e chiudete i barratoli.

romana 


Puneti la fiert coaja si cotoarele cu tot cu seminte de la 3 gutui, 2 mere rosii (de preferat, culoarea lor o sa influenteze culoarea peltelei) taiate in 4 cu tot cu coaja si cotor cu apa doar cat sa le acopere. Cand merele sunt fierte strecurati si pastrati doar lichidul pe care il cantariti. La fiecare 100 ml de lichid adaugati 70 gr zahar, in caul meu 1 l de lichid si 700 gr zahar, zeama de la o jumatate de lamaie, 10 boabe de cardamon ( puse in filtrul de ceai ca e mai usor sa le recuperati la sfarsit)  si lasati la fiert, luand spuma cand e nevoie ca la orice dulceata. Faceti proba cu farfurioara rece pe care puneti o picatura de peltea, daca nu aluneca  prea repede cand inclinati farfurioara e gata. 
Stingeti focul si scoateti cardamomul, adaugati in pelteaua fierbinte cate 2-4 boabe de fistic pentru fiecare borcan . 
Varsati pelteaua calda in borcanele calde, sterilizate, aveti grija sa puneti si fisticul si inchideti capacele. 


domenica 9 febbraio 2020

Placinta - ricetta di torta romena con formaggio salato - Placinta cu branza sarata

 







ingredienti:

impasto: 500 gr farina con 20 gr lievito fresco, 1 uovo, 1/4 bicchiere olio e acqua quanto basta per ottenere un impasto morbido, liscio

ripieno: In 3 parti egali si mescola "Telemea " formaggio romeno di pecora ( tipo feta ), formaggio fresco vaccino e panna acida e 2 uova

L'impasto si divide in 8 parti, facciamo 8 palline e coin l'aiuto di un po' di farina stendiamo prima pallina in una sfoglia molto, molto sottile che mettiamo in una teglia, spennellata di olio e coperta con la seconda sfoglia, stesso il ripieno in uno stratto non troppo grosso ma uniforme e coperta con altre due sfoglie sottili di pasta spennellate di olio tra di loro.
Con le altre palline d'impasto stendiamo delle sfoglie sottilissime, riempiamo con formaggio, arrotolate e date la forma da chiocciola

Infornate a 200°C

romana:

aluat: 500 gr faina, 20 gr drojdie proaspata, 1 ou, 1/4 pahar ulei, apa cat este nevoie

umplutura : in partie egale telemea de oaie, brnaza de vaci si smantana plus 2 oua

Aluatul impartit in 8 parti, facute bile si apoi pe rand intinse. Intindem o foaie, o punem intr.o tava, o unfem cu ulei si asezam peste ea a doua foaie subtire, apoi umplutura in strat nu foarte gros si alte 2 foi subtiri unse cu ulei intre ele.
Din celelalte 4 bile de aluat intindem foi pe care le umplem cu branza, le rulam suluri si apoi in forma de melc

Copt la 200°C