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martedì 14 novembre 2023

Zuppa di lenticchie rosse e quinoa con cavolo cappuccio e curcuma - Supa cremoasa de linte rosie, quinoa si varza cu turmeric





ingredienti:

200 gr lenticchie rosse 
200 gr quinoa 
 brodo vegetale 
100 ml panna da cucina 
cumino, sale

1/4 cavolo cappuccio lavato e affettato
olio, sale, pepe e curcuma 

Sciacquate molto bene la quinoa sotto l'acqua corrente e versatela in una pentola  con 500 ml di acqua salata  e lasciate cuocere per 12-15 minuti da quando inizia a bollire. 
Fate cuocere le lenticchie nel brodo vegetale fino quando diventano un purè dalla consistenza spessa e adesso aggiungete anche la quinoa lessata e scolata, sale, pepe, un pizzico di cumino macinato e panna da cucina 
In una padella con poco olio rosolate il cavolo con sale, pepe e curcuma per 1-2 minuti.  Deve rimanere croccante.
Servite insieme la zuppa cremosa con sopra il cavolo.


ingrediente

200 linte rosie decorticata 
200 quinoa spalata foarte bine si scursa 
supa vegetala 
cam 100 ml de smantana de gatit 
chimen, sare

1/4 de varza tocata 
ulei, sare, piper si turmeric 

Fierbem lintea in supa vegetala pana cand devine un piure. Separat quinoa spalata foarte bine o punem la fiert in 500 ml apa cu sare circa 12-15 minute de cand incepe sa fiarba apa. Cand e gata o scurgem, aruncam apa si turnam quinoa peste lintea din supa.  Adaugam sare si chimen macinat si smantana de gatit dupa gust.
Intr-o tigaie cu putin ulei calim varza tocata cu sare, piper si turmeric 1-2 minute. Trebuie sa ramana usor crocanta . Servim  impreuna .

SÜTLU UN HELVASI ( Halva turco di farina con latte - Halva turceasca din faina cu lapte)

 





Ingredienti:
1 bicchiere latte
1/2 bicchiere zucchero
50 gr burro
50 ml olio di semi
1 bicchiere farina 00

noci, pistacchio, cannella

Mescoliamo il latte con lo zucchero.
In una pentola mettiamo il burro e l'olio e la farina, e mescoliamo tutto sul fuoco fino quando dopo almeno 15 minuti cambia il colore diventando sempre più  scuro verso caffe latte, scegliete voi il colore desiderato ( il colore più scuro ha anche un sapore più intenso).
Adesso versiamo il latte zuccherato, facendo attenzione perché schizza, quindi versate piano e mescolate alte 2-5 minuti e la halva e pronta. 
Spegnete il fuoco, coprite la pentola con un coperchio e lasciate alcuni minuti che si raffredda. Con 2 cucchiai diamo la forma allungata o potete mettere il composto in una tazzina e poi la capovolgete, o usate il cucchiaio per gelato. 
Ornate con gherigli di noci o pistacchio, spolverate sopra cannella o mettete la cannella nel composto insieme al latte.
Si serve cosi, come un dolce al cucchiaio o insieme al gelato o una crema di vaniglia  nella tazza o con caffe turco o te. 


Ingrediente 

1 pahar cu lapte
1/2 pahar zahar
50 gr unt
50 ml ulei
1 pahar cu faina

pentru aroma si/sau ornare scortisoara,
miez de nuca, fistic

1 pahar de lapte se amesteca cu 1/2 pahar de zahar si se lasa deoparte, se topeste singur zaharul.
Separat in cratita punem 50 gr unt si 50 ml ulei si 1 pahar faina, amestecam pe focul mic spre mediu incontinuu, intai o sa faca spuma apoi dupa vreo 15 min minim se schimba si devine cremoasa, si tot amestecand pe foc incepe sa isi schimbe culoarea, intai mai spre bej apoi gen cacao cu lapte, dupa cum va place mai bej sau mai inchisa alegem momentul in care punem incet, nu tot o data, laptele indulcit, atentie ca stropeste si face abur fierbinte la inceput. Cand s-a incorporat tot lichidul mai amestecam pe foc vreo 2 minute si gata,.
Stingem focul, punem capac si lasam asa cateva minutem apoi dam forma cu 2 linguri sau cu lingura pentru inghetata sau punem in cescute si rasturmam, in tava etc ..E mai sfaramicioasa decat cea facuta cu sirop de apa cu zahar dar e foarte buna.
Se serveste simpla, sau ornata cu nuci, cu sau fara scortisoara, langa inghetata sau crema de vanilie rece, cafea, ceai.






Ingredients:
1 glass with milk
1/2 glass sugar
50 gr butter
50 ml oil
1 glass all purpose flour

Mix milk with sugar.
In a pan put oil, butter and flour and mix at least 15 minutes, it will change the colour. It is your choise, more darker is more intense is the taste. The colour that I remember since I was little and my grandmother prepared the halva it ia a kimd of caffe au lait, golden brown, peanut butter colour
Now add the milk with sugar and take care of drops and steam. Mix for 2-5 minutes and turn off the gas, let it rest cover with the lid.
Now shape the halva placing into a spoon and shaping in out with another spoon, or use a cup or a little mold to shape the halva.
Sprinkle with cinnamon, add pistachios or walnut
Enjoy it with ice cream, coffee, tea