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venerdì 29 giugno 2007

Sorbetto di mele - Sorbetto de mere


4-5 mele golden
4 cucchiai zucchero
300 ml acqua

1. le mele lavate e sbucciate, tagliate, togliere il torsolo e poi tagliate in 4 e poi ogni pezzo in 2
2. mettiamo le mele nella pentola e versiamo lo zucchero sopra+ l'acqua
3. facciamo bollire per 5-10 minuti
4. lasciamo raffreddare
5. mettiamo la frutta nel blender e il liquido poco per volta per ottenere una crema fine
6. mettiamo il sorbetto ottenuto ( la purea di mele ) nel congelatore in una scatola di plastica chiusa
7. Dopo 30 minuti lo prendiamo, lo mettiamo nel blender e lo facciamo frullare

in romana:


4-5 mere golden
4 linguri cu virf cu zahar
300 ml apa
1. se spala merele, taie in 4 , curata de casuta simburilor si se taie fiecare sfert de mar in 2-3 bucati .
2. se aseaza in cratita si peste ele se pun zaharul si apa
3. se fierb 5-10 minute cit sa intre furculita in mar cu usurinta 
4. se lasa sa se raceasca cit mai mult
5. se mixeaza fructe+ lichid pina obtinem un piure destul de fin ( mai ales ca am pus merele cu coaja .. dupa mine aroma sta in coaja deci eu o curat ff rar ...)
6. se pune a congelator in cutia de plastic cu capac
7. cind va fi congelat dar nu  tare  se mixeaza iar si vom obtine o crema spumoasa ...

domenica 24 giugno 2007

"Portafoglio" di melanzana ripieno di pasta - "Portofele" de vinete umplute cu paste



2 fette di melanzana fatte cuocere al grill
160 gr pasta cotta
2 fette di melanzana tagliate a cubetti
1 fetta di mozzarella
pancetta affumicata
olio, sale, passata di pomodoro grossa,basilico

facciamo cuocere le 2 fette di melanzana alla griglia
facciamo cuocere la pasta in acqua salata
mettiamo nella padella olio, sale, pancetta, pomodoro e 1-2 cucchiai d'acqua della pasta
aggiungiamo la pasta cotta e scolata , formaggio e basilico
mettiamo una parte nella fetta grigliata di melanzana

in romana:



2 felii de vinete gatite pe gratar, pe aragaz
160 gr paste fierte si scurse
2 felii de vinete taiate cuburi
1  felie mozzarella
pancetta afumata cuburi
ulei, sare, suc de rosii, busuioc


venerdì 22 giugno 2007

Sjömansbiff


- un pezzo  carne tagliata a fette di 1 cm  
- infarinate e fritte nel burro per un paio di minuti .
- prepariamo un brodo di carne .
- rosoliamo la cipolla e aggiungiamo un mestolo di brodo, la facciamo cuocere a fuoco basso e coperta 
- mettiamo la carne sopra la cipolla e versiamo la birra per coprire a metà e per l'altra metà versiamo brodo, aggiungiamo 2-3 foglie di alloro e lasciamo a bollire a fuoco basso fino quando la carne è morbida



contorno a scelta :
- patate tagliate a fette di 2 -3 cm mettiamo la birra e il brodo di carne, alloro, sale, pepe al fuoco basso .
- insalata verde
- cetriolini sott'aceto




in romana:

se numeste sjömansbiff.....adica pulpa marinarului 

Ingrediente si mod de preparare
- se ia o bucata de pulpa de vaca si se taie de.a curmezisul fibrei felii de carne de friptura groase de cam 1 cm....
- se dau prin faina si se prajesc in unt sau ulei cateva minute pana iau culoare frumoasa...
-se pun intr.o tigaie cu peretii inalti. separat se fierbe o supa de oase de vaca sau poti sa iei supa pudra de vaca...
- tot separat se caleste putina ceapa....adica se inabuse ceapa intr.un polonic din supa de oase....
- dupa ce ceapa si supa sunt gata se pune ceapa peste carnea din tigaie, se toarna bere cat sa acopere jumatate din carnea+ceapa din tigaie, se adauga supa de oase cat acopere total carnea si ceapa, se arunca doua trei frunze de dafin si se da la foc mic pana se fragezeste carnea.... trebuie sa se topeasca in gura ...asa de moale sa fie...
garnitura:
- cartofi taiati pe rotund felii groase de 2-3 cm se dau la foc mare in putin ulei pana iau putina culoare, se toarna peste la fel ca si la carne bere cat sa acopere jumatate din cantitate si restul pana acopera cartofii supa de oase, foi de dafin, sare, piper si se lasa la foc mic pana se patrund.... se serveste cu salata verde....sau castraveti murati.

cu o garnitura de cartofi inabusiti reteta bunicii mele cartofii taiati pe rotund, de circa 1 cm grosime se pun in o oala cu ff putin ulei si apa pina la jumatatea lor, cu sare si capacul deasupra .. pe focul cu o tabla , ca sa ii ia incet incet si sa nu se arda .. nu se amesteca cu lingura in ei ( decit in caz de nevoie .. ) se scutura cratita cu o mina tineti de toarta si cu cealalta capacul deasupra .. si prin scuturare se amesteca si cartofii fara sa se rupa .. maia mea ii facea pe godin

mercoledì 20 giugno 2007

Insalata di patate con funghi - Salata de cartofi cu ciuperci


Ingredienti:
carne bollita e tagliata a cubetti
prezzemolo
patate
piselli
uova sode
formaggio
panna acida o yogurt
carote

In una pentola o ciotola mettiamo la foglia trasparente, aggiungevamo i funghi( marinati in acqua bollente +aceto +sale+ pepe) con il capello in giù e intorno a loro il prezzemolo. Facciamo grattugiare le patate bollite e le carote e macinare o tagliare la carne. Facciamo degli strati : legumi, carne, formaggio, panna, uova tagliate a fette .. Copriamo tutto e lasciamo per 1 ora nel frigo . Capovolgerlo sul piatto da portata .

 ho mescolato patate, carne e ho ornato con funghi e uovo sodo 

in romana

Ingrediente:
ciuperci
carne tocata
1 legatura patrunjel
cartofi
mazare
oua fierte
branza sau cascaval
smantana sau iaurt
morcovi fierti

se pune folie intr-o forma si se aseaza ciupercile una langa alta, invers. Legumele, carnea si ouale se fierb. 
Se dau pe razatoare legumele si ouale se pun separat.
Peste ciuperci se aseaza ceapa verde si patrunjelul tocate, apoi se pun cartofii rasi, care se indeasa cu mana. Deasupra se aseaza mazarea, pe care o presam putin peste cartofi. Peste radeti cascavalul si turnati smantana. Urmeaza carnea tocata care in prealabil o amestecati cu ouale fierte si rase. Ultimul strat e cel de morcovi rasi. Acoperiti totul si lasati 1 ora ca sa se patrunda aromele. Se rastoarna cu grija pe o farfurie.


Gelato di riso in due colori - Inghetata de orez bicolora


100 gr riso
450 ml latte
100 ml panna
3 cucchiai zucchero
1 cucchiaio cacao
1/2 bustina vaniglina
facciamo bollire il riso nel latte a MO
lo facciamo frullare nel blender ( robot) per diventare una crema, aggiungiamo il zucchero e la vaniglina più la panna montata .
dividiamo la crema di riso in due parte e in una delle due aggiungiamo il cacao
mettiamo nel freezer in due contenitori


in romana:





100 gr orez
450 ml lapte
100 ml frisca vegetala batuta
3 linguri zahar
1 lingura cu virf de cacao amara
1/2 pliculet de vanilie
100 ml lapte
- se fierbe orezul in cele 450 ml lapte eu am facut aceasta operatiune la microunde
Orezul tb sa rezulte fiert bine - se mixeaza in blender orezul pina devine o pasta 
- se adauga zaharul
- se imparte orezul in vase si se adauga in fiecare frisca batuta
- se adauga in unul dintre vase cacaoa si se amesteca bine
- se pune la congelator in vase separate sau in straturi

domenica 17 giugno 2007

Contorno di ceci e spinaci - Garnitura de naut cu spanac


ingredienti :
ceci già lessati
200 gr spinaci
limone
olio, sale

facciamo soffriggere olio, spinaci, ceci, aggiungiamo succo di limone e sale e cuociamo per alcuni minuti

in romana:

 ingrediente :
 o cutie de naut fiert scurs de zeama si spalat
 un pachetel de 200 gr spanac curatat, spalat 
1 lingura de ulei
1 ardei iute mic 
dc vreti 1 catel de usturoi intreg
tot dc vreti o felie de lamiie 

am pus spanacul congelat sau  crud  in tigaie cu uleiul ( si cu usturoiul )iar cind s-a inmuiat putin am adaugat nautul si am mai invirtit cu lingura pret de 2 minute, acum  am adaugat ardeiul iute si  am mai lasat alt minutel circa .. si gata ! asta e toata filozofia retetei ....


sabato 16 giugno 2007

Riso con zucchine e birra - Orez cu dovlecel si bere


160 gr riso
1 zucchina a cubetti
1 zucchina a fette grigliata
1/2 lattina di birra
brodo vegetale
formaggio Brie
facciamo un risotto classico ( burro/olio, zucchina cubetti e riso), al posto del vino versiamo la birra  e poi il brodo
facciamo cuocere e alla fine aggiungiamo anche la Brie, versiamo tutto nel piatto di portata con sopra la zucchina grigliata

in romana:


pt 2 portii :
160 gr orez
1 dovlecel ( zucchina) verde taiat cuburi
1 dovlecel  taiat felii si copt la gril sau pe teflon sau chiar prajit
1/2 de cutie de bere
supa vegetala
si brinza la sfirsit

se caleste  in uleidovlecelul cuburi, se adauga orezul si se amesteca pina cind devine usor transparent apoi se varsa berea si se lasa sa se evapore alcoolul, se adauga incet supa vegetala sau apa fiarta si se pregateste un risotto iar la sfirsit se stinge focul si se adauga brinza ( eu am pus Brie cubulete ) 
 am ornat cu dovlecelul prajit in tigaie 

venerdì 8 giugno 2007

Riso con carote - Orez cu morcovi


ingredienti:
2 carote grattugiate
1 carota tagliata al lungo e fritta
160 gr riso
olio/burro
50 gr parmigiano grattugiato
brodo vegetale
facciamo un risotto con : carote, riso, olio, brodo
alla fine aggiungiamo il formaggio e la carota fritta



in romana:



ingrediente pt 2 portii:
2 morcovi rasi pe razatoarea mica
1 morcov pt ornat
160 gr orez
1 lingura de ulei sau unt
50 gr brinza rasa (parmezan , cascaval sau chiar brinza topita  )
supa de legume fierbinte cit e nevoie

morcovii rasi se calesc impreuna cu orezul in ulei sau unt si un praf de sare, se adauga supa incet incet si de cite ori scade lichidul si se fierbe cca 17 min acum depinde de orez si inghite cca 450 ml supa dar iar depinde de orez, cind orezul e aproape fiert se taie cel de-al treilea morcov in bastonase si se prajeste in tigaia cu sau fara ulei, se sareaza  Cand orezul cind e gata fiert se trage de pe foc si se adauga brinza, se amesteca bine sa se incorporeze si  se serveste ca felul 1
 se orneaza cu bastonasele prajite de morcov ...

lunedì 4 giugno 2007

Melanzane ripiene - Vinete umplute la microunde



Ingredienti
-2 melanzane
- parmigiano
-pangrattato
-1 uovo
pomodori, basilico, funghi
- prezzemolo
- sale, pepe
- olio

tagliamo le melanzane in due al lungo
le mettiamo in acqua e le lessiamo per 30 minuti
scolate per bene e raffreddate
togliamo la polpa con un cucchiaio

la polpa delle melanzane scolata per bene e poi amalgamata con parmigiano, uovo, pangrattato,aglio. Riempiamo le bucce delle mlanzane e le facciamo frigere per 3 minuti con il ripieno verso la padella , le capolvolgiamo e le facciamo friggere anche cosi' per 1 minuto. Le mettiamo sulla carta absorbente.
le mie modifiche:
- le ho fatto cuocere nel MO 2 volte per 5 minuti







in romana :




Ingrediente(2 persoane )
- vinete 2 bucati
- parmezan
- pesmet
rosii, busuioc, ciuperci fierte
- 1 ou
- 1 legaturica patrunjel
- sare, piper
- ulei pentru prajit

taiem vinetele in 2 pe lungime  si le fierbe, 30 min in apa sarata, scurge, si racim apoi scaotem pulpa din coji . Pulpa se pune la scurs si se amesteca cu parmezan, ou , pesmet , usturoi,  Umplem cojile si le prajim 3 minute in tigaie cu umplutura pe tigaie. 

Le rasturnam si le punem la microunde de doua ori cate 5 minute  

Marmellata di carote e albicocche a MO - Dulceata de morcovi si caise in microunde


200 gr carote baby e albicocche
150 -200 gr zucchero
vaniglia

le carote lavate e mondate + le albicocche denocciolate le mettiamo in una ciotola a MO per 5 minuti .
Aggiungiamo poi lo zucchero . E facciamo cuocere altri 4 minuti



in romana:


200 gr morcovi
150-200 gr zahar
vanilie

morcovii spalati si curatati+ caisele spalate, uscate si fara samburi le punem intr.un vas 5 min la microunde. Adaugam zaharul si cìmai coacem 4 minute. Mixam 

Gelato ale carote e albicocche - Inghetata de morcovi si caise


Ingredienti :
200 gr carote e albicocche
150-200 gr zucchero
vaniglia
100 ml panna montata

le carote lavate e mondate + le albicocche denocciolate le mettiamo in una ciotola a MO per 5 minuti .Aggiungiamo poi lo zucchero . E facciamo cuocere altri 4 minuti . Lasciamo raffreddare e aggiungiamo la panna montata. Versiamo tutto nei contenitori e mettiamo nel freezer


in romana:


ingrediente : 
200 gr morcovi cruzi si caise amestecate .. de preferat morcovi baby care sunt mai dulci 
150 gr zahar 
vanilie sau zahar vanilat 
100 ml frisca 

Eu am pus morcovii curatati si taiati bucati ( mergeau si rasi ) impreuna cu caisele spalate , fara simburi si curatate pe cit posibil de coaja in vasul de sticla cu capac la microunde pt 5 minute . Nu e obligatoriu la microunde se poate si in cratita pe foc in cazul asta cu 1-2 linguri apa . Dupa 5 min am adaugat zaharul peste morcovi si caise si am amestecat .. Inca alte 5 minute si am verificat din nou si amestecat siropul format . Am mai dat o tura de 4 minute caci era deajun siar acum in functie de cantitate sau de cuptor timpul poate varia . Am batut frisca cit morcovii si caisele in sirop s-au mai racorit. Am amestecat cu mixerul vertical ( in blender, robot fiecare ce are ) pina a devenit un sirop gros .. Am adaugat vanilia si frisca batuta si am amestecat cu telul in forma de para ... Am pus in forme si la congelator ...

domenica 3 giugno 2007

Barca a vela con le zucchine ripiene - Barca cu pinze din dovlecel umplut - tehnica

ingredienti:
 Zucchine 
per il ripieno: 
carne macinata
 salvia, prezzemolo 
sale e pepe 
passata di pomodoro
 uovo 
olio 

 * Un pezzo di buccia di zucchina sarà la vela della barca e il albero della nave uno * per non bruciacchiare i stuzzicadenti gli mettiamo a bagno in acqua 
* quando avete svuotato le zucchine preparate la carne( carne + sale+ pepe'+ salvia e prezzemolo+ uovo) 
* riempiamo le zucchine e le adagiamo nella teglia , intorno mettiamo passata di pomodori e l'interno delle zucchine più 
* copriamo tutto con la foglia d'alluminio e inforniamo
quando le zucchine sonno pronte togliamo la foglia e mettiamo i stuzzicadenti e la vela fatta di buccia di zucchina 
* lasciamo al forno per altri 10-15 minuti o anche meno,  la vela può essere costruita anche con una fetta di pan Carrè schiacciata leggero con il mattarello


 
in romana:



ingrediente : dovlecei scobiti carne tocata salvie, patrunjel, sre , piper ou sos de rosii ulei scobitori pt catarge ....
* o bucata din coaja de dovlecel taiata inainte de a incepe sa scoateti miezul va va fii folositoare pe post de vela .. infipta in scobitoare...
* ca sa nu se arda scobitorile in cuptor cum am patit eu sa le puenti in apa inainte de a incepe pragatirea dovleceilor
* cind ati golit dovleceii pregatiti carnea .. eu n-am pus nici ceapa nici orez .. dar dc va place puteti sa puneti ...deci in dovleceii mei e numai carne + sare+ piper+ salvie si patrunjel proaspat tocate+ ou
* se umplu dovleceii , se pun injurul lor ( dc vrti putin din miezul lor ) si putina apa ( pina sub linia de jumatate a dovleceilor)
* se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor ... cind sunt gata copti ( inmuiati ) se scoate folia si se adauga sosul de rosii si bucatile de coaja de dovlecel infipte in scobitori si apoi in carne....
* se continua la cuptor inca alte 10-15 min maxim .... dc nu vreti sa ardeti sanu vreti sa puneti coaja de dovlecel pe post de vela... ii ornati direct in farfurie : o felie de piine caruia i s-a decupat miezul se striveste putin cu un sucitor sau cu o stilcla /pahar ca sa se subtieze dar sa capete si putina elasticitate .. apoi se infige pe post de vela in scobitoare si scobitoarea in dovlecel ....
cred ca in loc de pofta buna se potriveste urarea "vint din pupa !!"

Torta di carote e cocco - Prajitura cu morcovi si cocos ras (de post) la MO



ingredienti:
2 carote grattugiate
5 cucchiai zucchero
3 cucchiai farina
6 cucchiai latte e acqua frizzante (3+3) o solo latte o solo acqua frizzante
1/2 bustina lievito per dolci vanigliato
1 cucchiaio cocco grattugiato

se volete fare questa ricetta a MO il lievito e uno speciale per

amalgamiamo tutto in una ciotola e versiamo nella teglia .. inforniamo
1: a MO 5 min+ altre 5 minuti + 3 minuti e alla fine più volte 3 minuti, gli ultimi giri nel MO saranno con il MO+ grill .. io ho fatto cuocere per 13 minuti pero e molto importante la potenza del MO . Meglio fatte la prova dello stecchino


in romana:


 la microunde... 

 2 morcovi mari rasi pe razatoarea mica 
5 linguri pline de zahar 
3 linguri faina pline cu virf 
6 linguri lichid ( 3 lapte si 3 apa minerala .. mergea si numai apa minerala )
 1/2 pachetel de praf de copt vanilat ( sau separat vanilia ) 
* 1 lingura cocos ras 
 * praful de copt  e unul special ptr microunde ..
am amestecat toate in castron si apa/laptele e bine sa puneti cit sa va rezulte un aluat destul de "curgator"am copt in serii de cite 5 min, alte 5 min, apoi 3 min, alte 3 min combinat ( grill+ microunde) si la sfirsit 2 min numai grill ..  ideea e sa nu coaceti prea mult caci iese putin buretos
Trebuie sa incercati mereu cu scobitoarea ca la pandispan si cind scobitoarea iese uscata e gata ... ...

sabato 2 giugno 2007

Gelato di mele verdi - Inghetata de mere verzi


4 mele lavate e tagliate e frullate
zucchero q.b.
100 ml panna fresca montata

mettiamo tutto insieme: la purea di mele, lo zucchero e la panna montata e lo facciamo ammaltare e poi tutto nei contenitori nel freezer.

in romana:


4 mere spalate si taiate, curatate de casuta cu simburi apoi mixate cu coaja cu tot pina au devenit piure
zahar dupa gust
frisca din 100 ml smintina
si la congelator