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giovedì 26 aprile 2007
Semolino al latte caramellato o finta crem caramel - Gris cu lapte caramel sau falsa crema de zahar ars
ingredienti :
1 l latte
80-100 gr semolino
vaniglia, uvetta, cubetti di frutta candita o scorze di anguria sciroppate ( confettura di scorze di anguria)
1-2 cucchiai zucchero
il latte + il semolino lo facciamo bollire per 10 minuti, mescolando con cura, alla fine aggiungiamo vaniglia e la frutta candita / sciroppata
prepariamo il caramello in una pentola facciamo caramellare 3 cucchiai di zucchero .. si puo'
- preparare il caramello e versare nelle coppette di Pirex in quali serviremo il semolino al latte o aggiungere 1-2 cucchiai di zucchero in ogni copetta infornare fino quando il zucchero divnta caramello, togliere dal forno e versare sopra il semolino al latte ..lasciare a raffreddare e servire girando la coppetta nel piatto ( come una finta creme caramel )
o
- versare il semolino al latte nelle ciotoline lasciare a raffredare e al monento di essere servito versare sopra il caramello caldo
o
preparare il caramello in un vaso (Pirex) al forno o sul fuocco con l'aiuto di una spargifiamma, versare il semolino al latte sopra e lasciare a raffreddarsi un paio di ore al frigo . Servire a fette ( come ho fatto io solo che non ho aspettato troppo , era tiepido e si è spapolato nel momento di essere tagliato)
in romana :
Cum ieri incercam sa fac ceva dulce fara faina mi-a venit ideea de gris cu lapte , cum discutam cu Mona ea mi-a dat ideea de sos de zahar ars si de stafide sau rahat puse in gris
Reteta :
1 l lapte
80-100 gr gris
stafide , arome ,
1-2 linguri zahar
dulceata de coji de pepene ...
Lapte se toarna in cratita , se incalzeste si se toarna grisul in ploaie se mesteca cu telul para la inceput si apoi cu lingura de lemn.... Cind e gata adica a fiert maxim 10 min .. Incepeti sa pregatiti caramelul ... Am pus 3 linguri cu virf de zahar in vas , iar cind zaharul e topit am turnat grisul care era cald inca si moale o sa faca "bulburuci" multi pe margini , se va amesteca putin grisul cu caramelul dar astaasa trebiuie, sa semene mult cu crema de zahar ars. Am lasat sa se raceasca , e un desert care tb facut dimineata pt a fi mincat dupa amiaza sau de seara pt dimineata urmatoare ... Iar cind s-a racit bine am pus-o in frigider cu capacul de la vasul de jena deasupra .. dimineta am taiat felie si am facut poza .... Este o MINUNATIE LA GUST ... se simte ca e gris ... dar gustul e foarteeeee asemanator cu cel al cremei de zahar ars ...