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domenica 8 giugno 2008

Minciunele - le frittele dolci di mia nonna


il titolo è : Minciunele = piccole bugie   è il nome di questo dolce di mia nonna


Credo che sono migliaia di ricette e anche tanti nomi per questi dolci. Anche in Romania questi dolci fritti si chiamano con nomi diversi : chi gli chiama "minciunele" ( piccole bugie) , chi "scovergi" , chi "gogosele" ( piccoli bomboloni). A casa nostra questo dolce veniva preparato dalla nonna ( materna) ed era molto gradito. Io e mio fratello cercavamo di trovare tra le varie forme che prendevano le cucchiaiate d'impasto cadendo nel olio forme strani, animali o oggetti 


Le ricette sono tante, ognuno face come li pare , con o senza uovo, con lievito di birra o con lievito per i dolci, con latte , acqua o yogurt. Ma il fattore comune e l'impasto finale, molto morbido, che deve collare dal cucchiaio nella pentola con abbondante olio molto caldo .



la nonna non ha mai pesato gli ingredienti andava sempre al occhio :


farina
lievito di birra sciolto con zucchero
acqua o latte 
zucchero
scorza di limone o arancia

lasciare a lievitare e poi aggiungiamo a cucchiate nel olio molto caldo. Fritte e asciugate sulla carta da cucina per togliere l'olio in eccesso. E alla fine spolverate con zucchero a velo vanigliato.




in romana :



Fiecare dintre voi are reteta sau numele asa cum " le-a pomenint " in familie .. La noi acest dulce se numea minciunele .. Retete sunt sute sau mii, .. unii pun drojdie de bere altii praf de copt, unii adauga si oua altii nu, se pot face cu apa sau cu lapte  ca sa nu mai vorbim de cantitati si proportii dar numitorul comun este aluatul final care trebuie sa fie moale, usor curgator .

Cind eram copii dar si mai mari era unul dintre dulciurile preferate, ne placea sa cautam printre minciunele din castron cele care atunci cind aluatul moale a intilnit uleiul fierbinte au prins forme ciudate de animale sau lucruri 


Bunica mea nu a mai cintarit ingredientele le facea mereu "la ochi" si eu fac la fel.


faina
drojdie de bere topita cu zahar
apa sau lapte
zahar
coaja rasa de lamiie sau portocala

se face un alaut moale care este lasat sa dospeasca , apoi cu lingura sau lingurita se toarna in cratita sau tuciul cu mult ulei incins bine si se prajesc pina se rumenesc
se lasa sa se scurga pe hirtie de bucatarie de uleiul in exces si se pudreaza cu zahar pudra vanilat