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sabato 13 settembre 2008
Zuppa bianca al cumino - Supa alba de chimen
ingredienti per 2 :
1 cucchiaino di cumino
1 cucchiaino scarso di fecola di patate o amido di mais o anche di farina se non avete altro
2 mestoli di brodo di verdura ( cipolla, carote, patate, sedano)
sale
1 cucchiaio di olio
2 mestoli di latte ( o uno di latte e uno di panna fresca)
crostini di pane abbrustolito o come me fette biscottate
- prepariamo uno brodo vegetale con cipolla, carote, patate e sedano e lo passiamo nel colino per brodo, tenendo da parte le verdure per altri piatti
- facciamo rosolare il cumino nel olio per alcuni secondi
- aggiungiamo il latte ( o latte + panna ) e lasciamo bollire per un paio di minuti ( 2-3 )
- mescoliamo 2-3 cucchiai di brodo tiepido con la fecola / amido o anche farina se non abbiamo altro , fino quando diventa una crema senza grumi e l'ho versiamo nel brodo
- versiamo il brodo ( con la fecola) nella pentola dove bolle il latte ( con o senza panna ) e lasciamo ancora alcuni minuti
- aggiungere il sale q.b.
- passiamo tutto nel colino per filtrare il brodo prima di versare nella zuppiera o di servire in tavola
- aggiungiamo i crostini di pane ( pane spennellato di olio, tagliato a cubetti, e infornato o cotto sulla griglia/ padella antiaderente).
in romana :
ingrediente pt 2 :
1 lingurita de chimion/chimen
1 lingurita rasa de maizena/ amidon de cartofi sau chiar faina daca nu aveti altceva
2 polonice de supa de legume ( ceapa, morcovi, cartofi, telina)
sare
1 lingurita de ulei
2 polonice de lapte (sau unul de lapte si celalalt de smintina)
crutoane de piine
- pregatim o supa vegetala cu ceapa, morcovi, cartofi si telina , apoi o filtram bine prin strecuratoare si legumele le pastram pentru alte retete .
- calim putin chimenul in ulei doar citeva secunde ca sa nu il ardem
- adaugam laptele ( sau lapte si smintina ) si laam sa fiarba citevaminute (2-3 )
- amestecam 2-3 linguri de supa la temperatura camerei cu lingurita de maizena -amidon de porumb/amidon de cartofi sau chiar faina depinde ce aveti in casa sau ce va place pina cind devine ca o crema si o varsam in restul cantitatii de supa
- varsam supa obtinuta in oala cu laptele ( si smintina dupa gust) si ai alsam citeva minute sa fiarba la foc mic
- adaugam sare cit e nevoie
- strecuram supa obtinuta ( caci are semintele de chimen in ea .. sau dc va plac puteti sa o lasai asa nestrecurata ) inainte de a o varsa in supiera si de a o servi
- adaugam in farfurie crutoanele de piine care au fost obtinute din felii de piine unse cu ulei, taiate in cuburi si copate la cuptor, pe gratar sau in tigaia antiaderenta