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lunedì 13 ottobre 2008
Zuppa crema di zucca e mele con le noci - Crema de dovleac cu mere si nuci
ingredienti:
200 gr zucca
cipolla pochissima e tritata
2 mele
1 cucchiaino di burro o di olio
brodo *
1 spolverata di cannella in polvere
1 chiodo di garofano in polvere
1 cucchiaio di gherigli di noci
sale, pepe ( meglio bianco)
- togliete il torsolo delle mele e tagliate tante fette quante porzioni dovete servire, il resto delle mele sbucciate saranno aggiunte nella crema
- stufare la cipolla con olio o burro insieme con la zucca pulita e tagliata a cubetti e il resto delle mele sbucciate e tagliate a cubetti
- aggiungete brodo (* io ho usato di carne cosi la crema è più saporita ) per coprire la zucca e le mele e lasciate cuocere a fuoco basso
- quando saranno morbide frullate tutto, aggiungendo sale e pepe e versate ancora più brodo quanto basta
- mettete le fette di mela io ho aggiunto anche due fettine di zucca ) sulla griglia o padella antiaderente insieme con le noci, cannella e chiodi di garofano in polvere e lasciate che si ammorbidiscano poi giratele ..
- versate la crema nei piatti e ornate con le fete di mela, zucca, noci e se volete anche una foglia di salvia
in romana :
200 gr dovleac
putina ceapa tocata
2 mere
1 lingurita de unt sau de ulei
supa *
1 praf de scortisoara
1 cuisor ( pisat)
1 lingura de miez de nuca
sare, piper ( de preferat alb)
- scoateti cotorul de la un mar si apoi taiati rondele cite portii va trebuie ca sa serviti, restul de mere le decojiti si le taiati bucati ca sa le adaugati in supa
- inabusiti ceapa cu ulei sau unt impreuna cu dovleacul curatat de coaja si taiat cubulete si cu merele curatate de coaja si taiate
- adaugati supa cit sa acopere cuburile de dovleac si mar ( *eu am folosit supa de vaca facuta de mine, nu din cub, asa am crezut eu de cuvinta ca este mai gustoasa crema si nu pare un compot la gust)
- cind vor fi moi indeajuns le mixati adaugind sare si piper si mai adaugati supa cit este nevoie
- puneti feliile de mar ( eu am pus si niste felii de dovleac ) pe gratar sau in tigaia de teflon impreuna cu nucile, praful de scortisoara si cuisoare si lasati sa se coaca usor mai intii pe o parte si apoi pe cealalalta ( feliile ) in timp ce nucile se vor incalzi usor si vor prinde aroma condimentelor
- varsati crema in farfurii si adaugati cite o felie de mar, dovleac, nucile si daca vreti chiar si o frunza de salvie