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sabato 26 dicembre 2009
Buon Natale ! Cozonac con semi di papavero - Cozonac cu mac
ingredienti:
500 g farina
4 tuorli ( o 2 tuorli 25 ml latte)
300 ml latte
25 ml olio (di girasole)
30 g lievito di birra fresco
100 g burro
100 g zucchero
10 ml rhum ( o alcune gocce di essenza di rhum)
la scorza di 1/2 limone e 1/2 arancia
1/2 bustina vaniglina
ripieno di semi di papavero:
100 g semi di papavero
latte
zucchero semolato
albumi
- versiamo 200 ml di latte bollente sopra 100 g farina e amalgamiamo veloce per non fare i grumi e poi lasciamo a raffreddarsi per bene
- in una altra ciotola faciamo sciogliere il lievito di birra con 1 cucchiaini si cucchero e poi versiamo questo lievito licquido sopra l'impasto di prima ( prima) amamlgamiamo e lasciamo 15-20 minuti o fino quando lievitando radoppia il suo volume
- in questo tempo in una altra ciotola frulliamo i tuorli ( o i tuorli e il latte ) con la scorza di limone, arancia, zucchero, rhum, vaniglina , olio e 50 g nurro sciolto alla fine aggiungiamo amche il latte avanzato
- versiamo questo composto sopra l'impasto lievitato, e lavoriamo l'imapsto aggiungendo anche la farina per 15-20 minuti .. al inizio l'imapasto si appiccica ma dopo che lo lavoriamo inizia a staccarsi dalla ciotola e dalle mani in questo momento aggiungiamo il burro sciolto ( ultimi 50 gr) e l'imapsto lo lavoriamo soltamto prendendo i bordi e ripiegarli nel centro , schiacciare l'impasto con il dorso delle mani fino quando tutto il burro sarà incorporato
- lasciamo liecitare 15-20 min o fino quando radoppia il suo volume
prepariamo il ripieno :
- versiamo i semi di papavero macinati in una pentola e sopra versiamo il latte della stessa altezza dei semi di papavero e non di più, aggiungiamo lo zucchero secondo i vostri gusti , io ho aggiunto 3 cucchiai pieni) e lasciamo bollire a fuoco basso fino quando diventa quasi una crema
- lasciamo a raffreddarsi
- montate a neve i albumi ( usate sempre i albumi avanzati dopo aver usato i tuorli per l'impasto) e aggiungete la crema di semi di papavero
- stendiamo l'impsto della lungheza della nostra teglia e versiamo sopra il ripieno, arotoliamo e mettiamo il rotolo nella teglia infarinata o coperta cin carta da forno e lasciamo lievitare fino quando aggiunge l'altezza della teglia
- spenelliamo il rotolo con l'uovo batutto
- inforniamo nel forno goà caldo a fuoco medio per 50-60 minuti ( nei primi 25 minuti non aprite il forno)
- facciamo la prova stecchino prima di togliere dal forno
- una volta pronto se è stato cotto nella forma lunga di plum cake lasciamo il cozonac a raffreddarsi adagiato su una laterale e sempre coperto con una coperta di lino o cottone fino quando si raffredda
in romana:
reteta din "cartea de bucate" de Silvia Jurcovan
ingrediente:
500 gr faina
4 galbenuse ( sau 2 galbenuse si 25 ml lapte)
300 ml lapte
25 ml ulei
30 gr drojdie proaspata
100 gr unt
100 gr zahar
10 ml rom
coaja rasa de la 1/2 portocala si 1/2 lamiie
1/2 plic zahar vanilat
umplutura de mac :
100 gr mac ( sau 200 gt daca vreti mai multa umplutura)
lapte
zahar
albus de ou
- peste 100 gr de faina varsam 200 ml lapte clocotit si amestecam repede cu lingura ca sa nu se formeze cocoloase apoi rasfiram aluatul si il lasam sa se raceasca
- separat frecam drojdia cu 1 ligurita de zahar pina se lichefiaza si cind aluatul oparit este rece adaugam drojdia, amestecam si lasam cca 15-20 minute pina cind aceasta maia incepe sa dospeasca si creste pina isi dubleaa volumul
- in acest timp intr-un alt castron frecam galbenusurile cu sarea ca sa isi pastreze culoarea galbena, adaugam zaharul, coaja rasa de lamiie si portocala, zaharul vanilat, romul, uleiul si 50 gr unt topit si amestecam bine pina compozitia se albeste si se umfla
- dupa ce maiaua a crescut varsam peste compozitia de galbenusuri, clatim castronul cu laptele ramas si il varsam si pe el peste maia amestecam bine si apoi adaugam restul de faina si framintam 15-20 minute , aluatul este la inceput cleios dar apoi incepe sa se desprinda de pe mina si de pe vas in acest moment adaugam restul de unt topit pe care il incorporam fara sa mai framintam ci doar impachetind aluatul de la margini catre mijloc si se bate cu dosul miinii ridicindu-l de la margini ca sa se desprinda de pe vas si sa se formeze straturu prin impaturire pina cind se incorporeaza tot untul .
- il lasam sa creasca 15-20 min lòa loc caldut sau pina cind isi dubleaza volumul
pregatim umplutura :
- macul macinat il punem intr-o cratita mica si varsam peste el lapte cit sa il acoperim dar nu mai mult, adaugam si zaharul dupa cit de dulce vreti sa fie eu am adaugam 3 linguri cu virf de zahar
- lasam sa fiarba la foc mic pina cin macul se umfla si obtinem aproape o crema
- batem spuma albusele ( ramase de la galbenusele folosite in aluat) si le amestecam cu crema de mac care mai intii este racita bine de tot )
- adaugam umplutura si rulam aluatul, apoi asezam cozonacul in forma cu hirtie de copt sau presarata cu faina so il lasam sa creasca pina cind ajunge aproape la inaltimea formei, il ungem cu pu batut si il introducem in cuptorul deja cald la foc mijlociu si se coace 50-60 minute (cuptorul nu se deschide in primele 25 minute ).
-se verifica daca este copt cu o scobitoare care trebuie sa iasa uscata dupa ce intepam cozonacul.
- daca cozpnacul a fost copt in forma lunga si ingusta il lasam sa se raceasca asezat pe laterala , se acopera cu servete de bucatarie si se lasa asa acoperit pina cind se raceste de tot.
sabato 19 dicembre 2009
Cornulete - Romanian pastries (sweet rolls )
This is my recipe for:Susan Food blogga's event Eat Christmas Cookies, Season 3!
ingredients :
125 g butter
150 g flour
50 ml water
1/2 teaspoon vinegar
stuffing :
turkish delight (lokum)
or
ground walnuts with sugar
vanilla powder sugar
- Mix soften butter with flour, add water and vinegar. Knead to make a medium soft dough, cover and refrigerate for at least 30 minutes
- Roll out the dough on 3-4 mm and cut it into even squares
- Place Turkish delight ( cut in small pieces) or 1/2 teaspoon walnuts and sugar in the center
- Roll it diagonaly and place it on cookie sheets
- Bake at 180-200 °C until golden brown
- As soon as the pastries are out of the oven, allow them to cool for a quick minute and sprinkle vanilla powder sugar
in italiano :
ingredienti :
125 g burro cremoso
150 g farina 00
50 ml acqua
1/2 cucchiaino aceto di vino bianco
ripieno :
turkish delight (lokum)
o
gherigli di noce macinati con aggiunta di zucchero semolato
zucchero a velo vanigliato
- Mescolate il burro con la farina e aggiungete l'acqua e l'aceto . Ottenete un impasto morbido /soffice . Lasciate nel frigo per 30 minuti
- Stendete una sfoglia alta 3-4 mm ( usate della farina ) e tagliate quadrati
- Aggiungete piccoli cubetti di turkish delight or 1/2 cucchiaino di noci e zucchero e arrotolate l'impasto ( come nella foto )
- Adagiate i pasticcini sulla carta da forno
- Infornate a 180-200 °C fino quando diventano dorati
- Una volta tolti dal forno lasciate poco tempo e spolverate lo zucchero a velo vanigliato sui dolcini ancora caldi
in romana:
ingrediente :
125 gr unt
150 gr faina
50 ml apa
1/2 ligurita otet de vin alb
umplutura :
rahat sau miez de nuca macinat si amestecat cu putin zahar
zahar pudra vanilat
- Amestecam untul cremos cu faina si adaugam apa si otetul. Obtinem un aluat moale dar nu lipicios pe care il lasam la frigider minim 30 minute
- Intindem o foaie de 3-4 mm si taiem patrate. Pe fiecare patrat asezam in mijlocul lui cubulete de rahat sau cite 1/2 de lingurita de nuca si zahar apoi rulam pe diagonala .
- Coacem la 180-200 °C pina cind devin aurii.
- Scoase din cuptor lasam doar putin sa se raceasca si apoi presaram zahar pudra vanilat cit sunt inca calde.
mercoledì 9 dicembre 2009
Gnoccchi di polenta avanzata con radicchio e Gorgonzola - Gnocchi din mamaliga cu radicchio si Gorgonzola
ingredienti :
polenta avanzata
Formaggio Gorgonzola
panna o latte intero
radicchio
sale, olio
tagliamo a cubetti la polenta avanzata
scaldiamo in una padella il radicchio con sale e un filo di olio
in una pentolina facciamo sciogliere il formaggio con 1-2 cucchiai di latte o panna
aggiungiamo i cubetti di polenta nel formaggio
servire i gnocchi di polenta al formaggio su un letto di radicchio
in romana:
mamaliga rece
radicchio
brinza Gorgoncola
lapte sau smintina
sare, ulei
taiem cuburi mamaliga rece
intr-o tigaie inabusim radicchio taiat cu putina sare si un fir de ulei
intr-o alta craticioara topim brinza cu putin lapte sau smintina
amestecam gnocchi de mamaliga cu brinza si o servim in farfurie peste radicchio
Sfoglia con patate e zucca - Placinta cu cartofi si dovleac
ingredienti
10 cucchiai* farina 00
10 cucchiai acqua ( meglio frizzante)
4 cucchiai olio (mais, girasole )
impasto #2:
1 cucchiaio burro cremoso
1 cucchiaio farina 00
* i cucchiai di farina sono tutti colmi
ripieno:
600 g patate ( pesate crude e sbucciate )
300 g zucca ( pesata cruda e sbucciata )
1 cipolla
50 gr pancetta ( facoltativo)
50 gr Grana Padano a scaglie o cubetti piccoli)
sale di Cervia
prezzemolo fresco e rosmarino fresco tritate
lessare o cuocere a vapore le patate, la cipolla intera e la zucca
amalgamare in una ciotola le patate e la zucca cotte fino quando una parte diventa una crema e un'altra rimane a cubetti
aggiungere la pancetta a cubetti scaldata in una padella antiaderente senza olio o altro grasso
tritate il prezzemolo e il rosmarino con la cipolla cotta intera con le patate e la zucca
aggiungere il formaggio e il sale di Cervia
- amalgamare tutti gli ingredienti per il primo impasto e stendere una sfoglia ( non troppo sottile)
- spennellare il primo impasto con una crema ottenuta amalgamando il burro/margarina con la farina ( impasto 2)- arrotolare tutto e mettere in una ciotola nel frigo per 30 minuti
- prendere l'impasto dal frigo e dividere in due
- stendere con la prima metà una sfoglia della grandezza della vostra teglia
- aggiungere il ripieno
- coprire tutto con l'altra sfoglia
- infornare a 180-200 °C nel forno già caldo fino quando la sfoglia sarà dorata
- tagliare e servire tiepida o ancora meglio fredda
in romana:
aluat 1 :
10 linguri cu virf de faina
10 linguri de apa minerala
4 linguri de ulei
amesteci totul intr-un castron si vei obtine o coca moale si delicata
aluat 2:
1 lingura de unt la temperatura camerei ( adica sa fie ca o crema )
1 lingura de faina
le amesteci intr.un castronel o sa obtii o crema
umplutura :
600 gr cartofi ( cintariti cruzi si curatati de coaja)
300 gr dovleac ( cintarit crud si curatat de coaja)
1 ceapa
50 gr sunculita ( optional)
50 gr Brinza Grana Padano ( sau un cascaval)
rozmarin si patrunjel proaspat
sare dulce de Cervia
fierbem sau coacem la aburi cartofii, ceapa intreaga ( doar curata de coaja) si dovleacul
intr-un castron amestecam cartofii cu dovleacul, adaugam sunculita prajita intr-o tigaie fara ulei sau alta grasime, brinza rasa mare sau taiata cuburi mici, sarea de Cervia si patrunjelul si rozmarinul tocat marunt impreuna cu ceapa deja coapta
amestecam pina cind o parte din cartofi si dovleac se vor strivi ca o crema si o parte vor ramine cuburi
- intinzi o foaie sa zicem cit tava din aluatul 1 peste care ungi cu mina sau cu o lingura aluatul 2 , rulezi ca o rulada totul si apoi rasucesti in spiarala ca sa iti incapa intr.un castron si pui totul la rece minim 30 minute .
- adaugam umplutura
- acoperim totul cu cealalta foaie de aluat
- coacem totul la cuptor la 180-200 °C in cuptorul deja incalzit pina cind placinta devine aurie
Sfoglia alla crema - Placinta cu crema
ingredienti
7 cucchiai* farina OO
7 cucchiai acqua ( meglio frizzante)
3 cucchiai olio (mais, girasole )
impasto #2:
1 cucchiaio burro cremoso
1 cucchiaio farina OO
* i cucchiai di farina sono tutti colmi
ripieno:
una manciata di uvetta
ingredienti per la crema simile pasticcera :
750 ml latte intero ( o 500 ml latte e 250 ml panna )100-150 g zucchero
3 uova
50 gr farina 00
vaniglia
- amalgamare tutti gli ingredienti per il primo impasto e stendere una sfoglia ( non troppo sottile)
- spennellare il primo impasto con una crema ottenuta amalgamando il burro/margarina con la farina ( impasto 2)- arrotolare tutto e mettere in una ciotola nel frigo per 30 minuti
- prendere l'impasto dal frigo e dividere in due
- stendere con la prima metà una sfoglia della grandezza della vostra teglia
- prepariamo la crema : in una pentola mettiamo a bollire il latte con la vaniglia aggiungiamo le uova sbattute leggermente, lo zucchero e la farina e lasciamo cuocere a fuoco basso amalgamando sempre fino quando la densità è quella giusta
- aggiungere la crema tiepida amalgamata con l'uvetta
- coprire tutto con l'altra sfoglia
- infornare a 180-200 °C nel forno già caldo fino quando la sfoglia sarà dorata
- tagliare e servire soltanto fredda ( meglio se preparata a mattino per la sera)
in romana:
aluat 1 :
7 linguri cu virf de faina
7 linguri de apa minerala
3 linguri de ulei
amesteci totul intr-un castron si vei obtine o coc moale si delicata
aluat 2:
1 lingura de unt la temperatura camerei ( adica sa fie ca o crema )
1 lingura de faina
le amesteci intr.un castronel o sa obtii o crema
umplutura :
un pumn de stafide
crema fiarta :
750 ml lapte proaspata ( sau 500 ml lapte si 250 ml smintina pentru frisca)
100-150 g zahar
vanilie
3 oua
50 gr faina
- intinzi o foaie sa zicem cit tava din aluatul 1 peste care ungi cu mina sau cu o lingura aluatul 2 , rulezi ca o rulada totul si apoi rasucesti in spiarala ca sa iti incapa intr.un castron si pui totul la rece minim 30 minute .
- pregatim crema : punem la fiert laptele cu zaharul, vanilia, ouala batute cu furculita si faina si lasam sa fiarba la foc mic amestecind mereu pina cind se leaga ca orice crema fiarta
- adaugi crema racita peste pèrima foaie de aluat intinsa in tava
- acoperim totul cu cealalta foaie de aluat
- coacem la 150-200 °C pina cind foaia devine aurie
- taiem si servim numai dupa ce e rece ( de preferat sa pregatim prajitura de dimineata pentru a o servi seara )
Sfoglia al formaggio - Placinta cu brinza sarata
ingredienti
7 cucchiai* farina 00
7 cucchiai acqua ( meglio frizzante)
3 cucchiai olio (mais, girasole )
impasto #2:
1 cucchiaio burro cremoso
1 cucchiaio farina 00
* i cucchiai di farina sono tutti colmi
ripieno:
150-200 g formaggio stracchino
100 g formaggio feta greca
- amalgamare tutti gli ingredienti per il primo impasto e stendere una sfoglia ( non troppo sottile)
- spennellare il primo impasto con una crema ottenuta amalgamando il burro/margarina con la farina ( impasto 2)- arrotolare tutto e mettere in una ciotola nel frigo per 30 minuti
- prendere l'impasto dal frigo e dividere in due
- stendere con la prima metà una sfoglia della grandezza della vostra teglia
- aggiungere il stracchino a cucchiaiate e la feta sbricciolata
- coprire tutto con l'altra sfoglia
- infornare a 180-200 °C nel forno già caldo fino quando la sfoglia sarà dorata
- tagliare e servire tiepida o ancora meglio fredda
in romana:
aluat 1 :
7 linguri cu virf de faina
7 linguri de apa minerala
3 linguri de ulei
amesteci totul intr-un castron si vei obtine o coc moale si delicata
aluat 2:
1 lingura de unt la temperatura camerei ( adica sa fie ca o crema )
1 lingura de faina
le amesteci intr.un castronel o sa obtii o crema
umplutura :
150-200 gr brinza crema stracchino
100 gr brinza feta greceasca
- intinzi o foaie sa zicem cit tava din aluatul 1 peste care ungi cu mina sau cu o lingura aluatul 2 , rulezi ca o rulada totul si apoi rasucesti in spiarala ca sa iti incapa intr.un castron si pui totul la rece minim 30 minute .
- adaugi brinza cu lingura ici si colo apoi presari peste tot brinza feta farimitata cu degetele
- acoperim totul cu cealalta foaie de aluat
- coacem totul la cuptor la 180-200 °C in cuptorul deja incalzit pina cind placinta devine aurie