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domenica 16 ottobre 2011
Confettura di pere - Dulceata de pere - Pear cubes jam
ingredienti :
1,200 kg pere Williams
1 kg zucchero
1 bicchiere acqua fredda(facoltativo)
Le pere tagliate a cubetti e senza il torsolo le mettiamo in una pentola a strati : un strato cubetti di frutta e uno di zucchero. L'ultimo strato deve essere di zucchero.
Lasciamo cosi in un luogo fresco o nel frigorifero per 6 ore o per tutta l notte .
Le pere con lo zucchero lasceranno un sciroppo. Verso tutto nella pentola per le marmellate ( io uso una di ghisa smaltata) e aggiungo il bicchiere di acqua fredda. Metto tutto sul fuoco, il piu' piccolo e lascio a sobbollire, mescolando di tanto in tanto fino quando facendo la prova con il piattino la confettura non risulta pronta.
* la prova del piattino
versate una goccia di confettura su un piatto e inclinandolo un po', se scorre non è pronta ma se accenna a scorrere e poi si ferma è pronta o se scorre lentamente e prontissima.
Mentre la confettura bolle sterilizzate i barratoli e i coperchi 10-15 minuti in acqua che bolle, togliete dall'acqua e lasciate che si asciugano su un pano pulito.
Versate la confettura bollente/calda nei barratoli, facendo molta attenzione, chiudete e girate i barratoli con il tappo in giù. Lasciate che si raffreddano. Una volta raffreddati pulite i barratoli con un pano umido e incollate le etichette.
in romana
ingrediente :
1 kg si 200 gr de pere Williams (taiate in sferturi si fara cotor )
1 kg de zahar
1 pahar cu apa rece ( optional)
Perele taiate in sferturi, scos cotorul si apoi taiate in felii pe lungime si fiecare felie taiata in bucatele mici ( cit vreti voi ) se aseaza intr-o cratita in straturi cu zaharul, ultimul strat va fi de zahar .
Acoperim cratita cu capac si o lasam la rece citeva ore. Eu am pus cratita de la 6 dimineata pina la 12 ( cred ) la prinz in balcon caci este racoare, cine vrea poate lasa cratita cu perele si zaharul in frigider peste noapte.
Perele cu zaharul isi vor lasa zeama si vor pluti prin cratita . Am adaugat un pahar cu apa, pahar normal ca cele din bucatarie. Si am pus cratita pe focul cel mai mic de la aragaz. Am lasat sa fiarba la foc mic, nu clocoteste ci fierbe domol, puteti chiar sa puneti o tabla sub cratita. cratita mea este cea de fonta smaltuita, groasa si foarte buna pentru dulceturi ( pe linga alte bunataturi).
Cind siropul se leaga ( faceti proba cu farfurioara*), siropul nu trebuie sa fie foarte legat, prea gros caci oricum se mai intareste si cind se raceste.
* proba cu farfurioara
trageti cratita de pe foc si luati cu o lingurita sirop din dulceata, il puneti pe o farfurioara pe care o inclinati , daca siropul aluneca rapid mai trebuie fiert daca este mai lent atunci este ok si dulceata este gata.
In timp ce dulceata fierbe sterilizati borcanele si capacele ( in cuptor sau prin fierbere si apoi uscare pe servet de in/ bumbac spalat fara balsam).
Turnam dulceata fierbinte in borcane, cu grija ca sa nu ne ardem, le punem capacele si le asezam cu capacul in jos pina cind se racesc . O sa auzim cind se racesc borcanele clicul facut de capace. Daca nu il auziti cit stau cu capacul in jos il veti auzi si chiar o sa vedeti cind le veti intoarce in poztia normala.
Stergeti cu o cirpa umeda borcanele de eventualele urme/ dire de dulceata si le asezati in camara/ dulap.
Am preferat sa nu adaug nimic decit fructe si zahar ( si paharelul de apa ) pentru ca perele erau extrem de parfumate . Si am facut bine pentru gustul meu.
Sfatul meu :
gustati perele si daca sunt dulci puneti mai putin zahar decit am pus eu, intre 600-800 gr ar fi fost perfect pentru cantitatea asta de pere .
english
ingredients :
1,200 kg pear Williams cored and cubed
1 kg sugar
1 glass with water
Sterilize jars and lids in boiling water for at least 15 minutes. Let simmer while making jam.
Put 1/4 of chopped pear in a large saucepan cover with sugar, repeat layers chopped pear and sugar. Cover with sugar. Let it for 6 hours or all night long in fridge or in a cold room.
Add water ( optional) and cook on high until pear is translucent.
Make the plate test: pour a drop of jam on a plate and tilted a little, if running is not ready but if start to running and then stops or move slowly is ready.
Fill jars with hot jams and seal them.